O expeditie efectuata de compania de cercetari subacvative Allen Exploration a dezvaluit o comoara unicat aflata pe fundul Oceanului Atlantic, intr-o epava legendara din secolul al XVII-lea. Nava galion spaniola denumita "Nuestra Senora de las Maravillas" s-a scufundat in nordul insulelor Bahamas in 4 ianuarie 1656 si transporta un tezaur pentru regalitate, venind din Cuba.
Scafandrii au scos la iveala multe obiecte din aur si monede, care au zacut in adancuri de 366 de ani, potrivit Daily Mail.
Vasul spaniol s-a scufundat rapid in apele Oceanului Atlantic, dupa ce s-a ciocnit de nava amiral si a lovit un recif, ducand la moartea a 600 de oameni. O parte a comorii sale, aproximativ 3,5 milioane de obiecte din 8 milioane au fost salvate pana in anul 1990, dar eforturile recente ale exploratorilor, care au folosit tehnologia moderna, au descoperit artefacte pretioase.
Semnal de alarma tras de medicii europeni: Ceva din aer ne innebuneste VIDEO
Comoara a inclus obiecte din aur si argint, monede, borcane spaniole de masline, portelanuri chinezesti. Printre cele mai importante se numara trei lanturi de aur (unul dintre ele are 887 de grame de aur), precum si patru pandantive purtate de membrii Ordinului sacru de Santiago, o grupare religioasa de cavaleri implicata in comertul maritim spaniol.
Toate aceste descoperiri sunt unice printre cele trei milioane de epave din intreaga lume, potrivit expertilor. Toate obiectele pretioase scoase de pe epava navei spaniole... mai mult
Miercuri, 03 August 2022, ora 02:17
Chimistul Edward Sonstadt din Marea Britanie a făcut o descoperire extraordinară: o comoară neștiută aflată în adâncurile oceanelor, dar care nici până în ziua de astăzi nu a fost scoasă la suprafață. Acolo pe fundul apelor există aproximativ 20 de milioane de tone de aur, care valorează peste 700 de trilioane de dolari.
De-a lungul vremii au existat mulți exploratori, inventatori sau oameni de afaceri care au încercat să găsească o tehnologie viabilă pentru a extrage aurul din oceane, dar nimeni nu a reușit, potrivit Sci Tech Daily.
Primul care a descoperit existența aurului în adâncurile oceanelor din întreaga lume a fost Edward Sonstadt, în anul 1872, dar el nu a întreprins nimic în acest sens, pentru a se îmbogăți.
Misterul provenienței aurului de pe Pământ a fost descifrat: Originea de necrezut a prețiosului metal VIDEO
În premieră, a încercat pastorul Prescott Ford Jernegan din New England (regiune din nordul Statelor Unite, de astăzi -n.a.), care a construit o cutie de lemn cu găuri în ea și care avea în interior un strat de mercur solid, amestecat cu un ingredient secret.
Instalația conținea și un fir atașat la o baterie, care trecea prin mercur și îl electriza. El vindea această ”mașinărie” oamenilor pentru a extrage aurul din apă. Dar totul nu a fost decât o înșelătorie.
Descoperire senzațională din interiorul Pământului, în premieră mondială: ”Este imposibil să găsim... mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 02:00
Un tribunal din Amsterdam a decis ca piese stravechi valoroase, din aur, imprumutate unui muzeu din Olanda, sa se intoarca nu in Crimeea, de unde au plecat, ci in Ucraina, aceasta urmand sa decida cum le va administra.
Cand Rusia a anexat Crimeea, in 2014, colectia de obiecte din aur era la Amsterdam, expusa intr-un muzeu. Expozitia se numea "Crimea - Gold and secrets of the Black Sea" (Crimeea - Aur si secrete ale Marii Negre) si a durat din februarie pana in mai 2014.
Ulterior, patru muzee din Crimeea au cerut sa le fie inapoiate obiectele. A intervenit si Ucraina, care a sustinut ca e proprietarul de drept al obiectelor.
In final, decizia a fost luata de un tribunal din Amsterdam, care a hotarat ca aceasta comoara trebuie inapoiata statului suveran, ...citeste mai departe despre "Aurul din Crimeea revine Ucrainei - a decis un tribunal din Amsterdam" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 15:36
Telefonul tau este mai valoros decat credeai. Fiecare smartphone contine metale pretioase precum aur, argint, cupru, platina si paladiu.
Iar aceste metale sunt in prezent mai pretioase ca niciodata, in contextul in care ne confruntam cu perspectiva ca intr-o zi sa nu ne mai putem baza pe rezervele subterane, scrie BBC.
Se estimeaza ca un iPhone obisnuit contine 0,034g de aur, 0,34 grame de argint, 0,015 grame de paladiu si mai putin de o miime de gram de platina. De asemenea, contine metale mai putin pretioase, dar deloc de neglijat, precum aluminiul (25 de grame) si cuprul (15 grame).
Costurile umane ale bateriei smartphone-ului tau
Intr-un smartphone mai pot fi gasite si elemente rare, cum ar fi ytriu, lantan, terbiu, neodim, gadoliniu si praseodim. Lista de "ingrediente" continua cu materiale ca platic si sticla.
Evident, toate acestea se gasesc in cantitati mici si chiar minuscule in fiecare telefon, asa ca mineritul electronic la scara individuala nu are niciun ...citeste mai departe despre "Comoara ascunsa in smartphone-ul tau" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Octombrie 2016, ora 07:49
Cautatorii de comori din Florida au gasit monezi spaniole rare in valoare de 4,5 milioane de dolari, vechi de 300 de ani. Monezile provin dintr-o flota de vase aflata pe ruta Havana - Spania, care a fost scufundata de un uragan.
Comoara era destinata regelui Spaniei, a precizat Brent Brisben, a carui companie, 1715 Fleet-Queens Jewels, detine drepturile asupra epavelor, scrie New York Post.
Cele 350 de monezi includ noua piese rare, din care mai ...citeste mai departe despre "Comoara din adancuri: Monezi rare in valoare de 4,5 milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 10:08
O familie din Florida a gasit o comoara de peste un milion de dolari, in epava unei nave spaniole. Vasul s-a scufundat in timpul unei furtuni, in largul coastelor Floridei, in urma cu trei sute de ani.
Comoara consta in monede si bijuterii, arata Fox News. Au fost scoase la iveala 51 de monede de aur, dintre care una extrem de rara si valoroasa, batuta in onoarea regelui Philip V al Spaniei, si peste 12 metri de lanturi din acelasi material pretios. Numai moneda mentionata valoreaza singura jumatate de milion de dolari, gratie raritatii sale si starii aproape perfecte.
Multe dintre monede sunt vazute pentru prima oara si acestea nu erau menite sa fie folosite in viata de zi cu zi.
Comoara a fost gasita la nord de portul St. Lucie. Familia isi facuse un obicei din a merge la vanatoare de comori anual.
A fost gasita comoara celui mai ...citeste mai departe despre "O familie de americani a gasit o comoara de un milion de dolari, pe epava unei nave (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 23:17
Peste 1500 de lingouri de argint, cantarind aproape 56 t, care zaceau pe fundul marii dupa ce vasul britanic ce le transporta a fost torpilat, in 1941, au fost recuperate in luna iulie de firma specializata Odyssey.
Cele 1574 de lingouri au fost gasite la bordul vasului SS Gairsoppa, la 4700 m adancime in Atlanticul de Nord, la sud-vest de Irlanda, a anuntat intr-un comunicat firma Odyssey, cu sediul in Tampa (Florida), specializata in recuperarea epavelor, scrie 20minutes.ch.
Odyssey nu a comunicat valoarea lingourilor, insa, potrivit cursului actual al argintului, aceasta ar fi de 40 milioane de dolari.
Vasul britanic s-a scufundat in februarie 1941, torpilat de un submarin german in timp de naviga de la Calcutta la Londra. Lingourile au fost duse acum la loc sigur, in Marea Britanie.
Odyssey recuperase de pe vapor 1218 lingouri, cantarind 43 t, in 2012, asa incat numarul total al lingourilor depozitate acum in siguranta se ridica la 2792, adica peste 99% din intreaga incarcatura. Potrivit contractului incheiat intre Odyssey si ministerul britanic al Transporturilor, firma pastreaza 80% din valoarea incarcaturii.
"Operatiunile de cautare au fost complexe, fiind ingreunate de adancimea la care se afla nava si de ingustimea ei", a spus Greg Stemm, PDG al Odyssey. Recuperarea incarcaturii s-a facut cu ajutorul unor aparate teleghidate, echipate special pentru mari adancimi.
In prezent se desfasoara o alta expeditie pentru recuperarea incarcaturii vasului... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 12:04
Un cufar cu obiecte din aur, care dateaza de la sfarsitul secolului al IV-lea i.e.n. sau inceputul secolului al III-lea i.e.n., a fost descoperit in partea de nord-est a Bulgariei, a anuntat joi Diana Guergova, coordonatoarea acestei expeditii arheologice, citata de AFP.
"Un cufar din lemn, descoperit intr-un strat superior al unui tumul din Omurtag din nord-estul Bulgariei, contine oase arse si ofrande valoroase din aur care au fost infasurate intr-o tesatura din fire de aur", a explicat Diana Guergova.
O diadema ornata cu capete de leu si de animale imaginare, bratari, un inel cu un basorelief al lui Eros, zeul grec al iubirii si al puterii creatoare, si diverse podoabe din fire de par de cal fac parte din aceasta comoara a getilor, unul dintre triburile tracice care au trait in sud-estul Europei din al doilea mileniu i.e.n. pana in secolul al III-lea e.n.
"Comoara se afla in cel mai inalt tumul, ce marcheaza apogeul culturii getilor", care locuiau pe ambele maluri ale Dunarii. Acel tumulus face parte din aceeasi necropola in care se afla mormintele de la Svestari, care dateaza din secolul al III-lea i.e.n., descoperit in 1982, inclus in 1985 in patrimoniul mondial UNESCO.
Diana Guergova a descoperit deja in acelasi tumul, intre 1992 si 1996, un mormant cu coloane dorice si scheletul unui cal inhumat in cadrul ceremoniilor funerare ale getilor. Sapaturile ei arheologice au fost la un moment dat intrerupte din cauza lipsei de fonduri.
Arheologii bulgari... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:41
Comoara de pe o nava japoneza scufundata de americani in Marea Galbena, in al Doilea Razboi Mondial, a fost adusa la suprafata de catre o companie sud-coreeana. Captura este una importanta: 3,3 tone de monede straine.In cazul in care nimeni nu va revendica proprietatea vasului si a comorii pe care o adapostea, un procent de 80% va reveni companiei Sea Love Co Ltd., care s-a ocupat de excavatii, restul ducandu-se la guvernul coreean.
Cele un milion de monede gasite pe fundul Marii Galbene sunt originare din China anilor '20, fiind estimate la 4,6 milioane de dolari, informeaza Gandul.
Reprezentantii companiei Sea Love Co Ltd. sunt convinsi ca la bordul aceleiasi nave sunt ascunse si 10 tone de lingouri de aur, care ar valora nu mai putin de jumatate de miliard de dolari. mai mult
Vineri, 10 Iunie 2011, ora 18:29