Un nou gigant bancar care ar rezulta dintr-o fuziune trebuie sa detina capital suplimentar si o structura legala care sa permita autoritatilor sa-l inchida in cazul in care da faliment, a afirmat joi Andrea Enria, presedintele noii agentii de supervizare bancara (SSM) din cadrul Bancii Centrale Europene, transmite Reuters.
"Daca o banca devine prea mare, prea complexa sau prea interconectata, trebuie sa aiba capital suplimentar", a raspuns Andrea Enria, intrebat in Parlamentul European despre posibila fuziune intre Deutsche Bank si rivala sa Commerzbank.
Bancile considerate prea mari pentru a da faliment sunt supervizate mai strict datorita importantei lor pentru sistemul financiar global.
"Chiar daca devii o banca mare trebuie sa-ti poti rezolva problemele astfel incat sa demonstrezi ca ai structurile necesare pentru a rezista in cazul unei crize", a adaugat seful SSM.
Joi ar urma sa aiba loc sedinta Consiliilor de supervizare ale Deutsche Bank si ale Commerzbank, unde este posibil sa se discute despre o potentiala fuziune.
O eventuala fuziune intre cele doua banci ar crea o institutie cu active de aproximativ 1,8 trilioane de euro, imprumuturi si investitii, si o valoare de piata de aproximativ 25 miliarde de euro (28,3 miliarde de dolari), potrivit datelor de la inchiderea sedintei bursiere de vineri.
Noua institutie va detine o cincime din piata de retail banking din Germania si va numara 140.000 de angajati la nivel mondial. mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 14:13
Commerzbank, a doua mare banca germana, este investigata in SUA de procuratura din Manhattan din cauza suspiciunilor legate de spalarea de bani, ceea ce ar putea pune in pericol negocierile pentru un acord de inchidere a anchetei privind incalcarea embargourilor americane impotriva unor tari.
Reprezentantii Commerzbank nu au putut fi contactati de AFP pentru informatii.
Commerzbank negociaza plata a circa 600 de milioane de dolari autoritatilor americane pentru inchiderea investigatiei referitoare la tranzactiile efectuate cu Iran si Sudan, tari vizate de sanctiuni economice de catre Statele Unite, potrivit Wall Street Journal.
In acest caz ar urma sa fie incheiat un acord pana la sfarsitul lunii septembrie, au declarat surse apropiate situatiei citate de WSJ, dar ancheta referitoare la spalarea de bani ar putea pune negocierile sub semnul intrebarii.
Conform sursei, autoritatile americane analizeaza posibilitatea includerii celui mai recent litigiu in cadrul unei negocieri globale, ceea ce ar putea intarzia incheierea acordului.
In primavarea acestui an, banca franceza BNP Paribas a incheiat un acord amiabil cu autoritatile americane. Banca franceza si-a recunoscut vinovatia si a acceptat plata unei amenzi de 8,9 miliarde de dolari pentru ca a efectuat tranzactii cu mai multe tari (Sudan, Iran, Cuba) aflate sub embargoul SUA. mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 09:03
Directorul general al Commerzbank a renuntat la bonusurile pentru anul trecut si a redus cu 17% beneficiile la nivelul bancii, din cauza costurilor in crestere si a presiunilor asupra veniturilor, transmite Bloomberg.
Reducerea beneficiilor, care la divizia de investment banking a fost de 20%, a contribuit la scaderea cheltuielilor cu personalul de la 4,18 miliarde de euro in 2011 la 3,96 miliarde de euro.
"Am reusit sa intarim baza capitalului si sa reducem semnificativ costurile, Mai avem multe de facut", a spus Blessing.
Commerzbank, la care guvernul german detine o participatie de 25%, dupa un program de salvare de 18,2 miliarde de euro acordat in 2009, restructureaza divizia de retail si va desfiinta pana la 6.000 de locuri de munca in urmatorii patru ani, prin inchiderea unor divizii, intre care cea de finantare imobiliara. La divizia de retail ar putea fi desfiintate pana la 3.400 de posturi. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 08:08
Commerzbank, al doilea grup bancar german, a anuntat joi ca are de gand sa elimine aproximativ 10% din forta sa de munca pana in 2016, in incercare de a-si reduce costurile si a revitaliza operatiunile din domeniul retail banking.
Banca a precizat ca intentioneaza sa elimine 4.000-6.000 de locuri de munca full-time, insa cifra exacta va fi negociata cu reprezentantii sindicali cu prilejul negocierilor care vor demara in luna februarie. In prezent, Commerzbank are in total 56.000 de angajati dintre care 49.000 sunt pozitii full-time.
"Daca vrem sa ne atingem tintele de crestere si profit intr-un mediu dificil, trebuie sa ne ajustam structura personalului", se arata intr-un document intern elaborat de responsabilul cu resursele umane din consiliul de administratie de la Commerzbank, Ulrich Sieber.
"Restructurarile sunt dramatice, mai severe decat cele care au avut loc cu ocazia integrarii Dresdner Bank in Commerzbank", a declarat un responsabil sindical, facand referire la fuziunea celor doua banci germane in 2009.
La fel ca si alte banci europene, Commerzbank se confrunta cu dobanzi reduse, cresterea costurilor ca urmare noilor reglementari si cresterea aversiunii fata de risc in randul clientilor.
Miercuri, banca britanica Lloyds Banking Group a anuntat ca va elimina 940 locuri de munca, iar o serie de surse din interiorul Unicredit au indicat ca banca italiana are de gand sa elimine aproximativ 1.000 de locuri de munca la divizia sa din Germania. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 12:39
Intarzierea termenelor din programul de privatizare convenit cu FMI deoarece disputele dintre Guvern si Presedintie lasa prea putin timp pentru guvernare ar putea afecta cursul de schimb valutar, sprijinul FMI fiind esential pentru leu, considera analistii Commerzbank.
"Primul ministru Victor Ponta a anuntat ca Guvernul nu a reusit sa respecte programul de privatizari impus de FMI. Ponta a dat vina pe disputa politica cu presedintele Traian Basescu. Dezbaterile despre cum ar fi mai bine sa se apere Guvernul de atacurile politice consuma atat de mult timp incat pregatirile pentru vanzarea actiunilor la companiile de stat au fost intarziate. Acestea nu sunt vesti bune pentru leu", scrie analistul Thu Lan Nguyen de la Commerzbank intr-un scurt raport, transmis agentiei Mediafax.
Analistul de la Commerzbank, a doua mare banca germana, se refera la declaratiile de saptamana trecuta ale premierului Victor Ponta privind privatizarile si disputele cu presedintele Traian Basescu.
"Primul ministru Victor Ponta a anuntat ca Guvernul nu a reusit sa respecte programul de privatizari impus de FMI. Ponta a dat vina pe disputa politica cu presedintele Traian Basescu. Dezbaterile despre cum ar fi mai bine sa se apere Guvernul de atacurile politice consuma atat de mult timp incat pregatirile pentru vanzarea actiunilor la companiile de stat au fost intarziate. Acestea nu sunt vesti bune pentru leu", scrie analistul Thu Lan Nguyen de la Commerzbank intr-un scurt raport, transmis... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 19:13
Fitch Ratings a confirmat luni ratingul pentru datoriile pe termen lung in cazul Commerzbank AG, a doua mare banca a Germaniei, la "A plus", cu perspectiva stabila, iar ratingul de viabilitate (VR) la "bbb minus", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Confirmarea ratingurilor Commerzbank pe termen lung si scurt reflecta nivelul de sprijin implicit pentru banca din partea guvernului german, care detine 25% plus o actiune in Commerzbank.
Fitch se asteapta ca executivul de la Berlin sa continue sa sprijine marile banci din Germania, inclusiv Commerzbank, atat timp cat sistemul financiar din Europa ramane fragil.
Desi agentia apreciaza ca sprijinul executivului german va ramane ridicat pentru bancile de importanta sistemica din Germania, exista vointa politica la Berlin spre reducerea sprijinului implicit pentru banci din partea guvernului, la un anumit moment.
Estimarea Fitch referitoare la ratingurile Commerzbank se bazeaza pe faptul ca Grecia nu va parasi zona euro. Daca Grecia paraseste euro, impactul asupra ratingurilor Commerzbank va depinde de eficacitatea raspunsului politic. O eventuala retrogradare a ratingului Germaniei va duce probabil la actiuni similare fata de Commerzbank, avertizeaza Fitch.
Saptamana trecuta, Moody's a retrogradat cu o treapta, de la "A2" la "A3", ratingul pe termen lung al Commerzbank AG, iar perspectiva asociata este negativa, ceea ce inseamna ca ar putea urma si alte retrogradari. mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:59
Justitia britanica a inceput miercuri analizarea cererilor a 100 de angajati din Londra ai bancii germane Commerzbank, care reclama plata unor bunusuri de 50 de milioane de euro, promise si care nu au fost platite niciodata.
Bancherii sunt fosti angajati ai bancii Dresdner Kleinwort, integrata in prezent in Commerzbank, si reclama fiecare intre 15.000 si 2 milioane de euro.
Potrivit reclamatiilor, bonusurile le-au fost promise in 2008, in scopul fidelizarii angajatilor, intr-o perioada in care banca traversa probleme financiare.
"Suntem aici pentru ca promisiunile nu au fost onorate", a declarat avocatul bancherilor, Andrew Hochhauser.
Angajatii bancii nu au primit decat 10% din sumele la care se asteptau si in unele cazuri nimic.
Banca sustine ca nu s-a angajat la nimic si ca are dreptul sa revizuiasca recompensele oferite salariatilor, in cazul inrautatirii rezultatelor financiare.
Bonusurile din sectorul financiar reprezinta un subiect deosebit de sensibil in Marea Britanie si sunt mai nepopulare decat in alte tari, in conditiile in care guvernul aplica un program de austeritate.
Banca Angliei insista ca bancile sa limiteze compensatiile financiare acordate angajatilor si actionarilor si sa se concentreze pe consolidarea capitalului, pentru a putea traversa dificultatile economice actuale. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 22:45
Directorul general al Commerzbank, Martin Blessing, a cerut Greciei sa declare insolventa si sa-si restructureze datoria de stat, potrivit cotidianului german Bild, preluat de Reuters.
"Nu este destul sa avem deprecieri in portofoliile bancilor", a afirmat Blessing intr-un interviu publicat vineri, adaugand ca Grecia nu poate fi ajutata, iar pietele nu vor fi calmate fara o restructurare reala a datoriei statului elen.
Intrebat daca bancile vor contribui voluntar la rezolvarea problemelor, seful Commerzbank a afirmat: "Ar fi pe baza de voluntariat numai daca Grecia s-ar declara in insolventa".
"Daca Troika (UE, FMI, BCE - n.r.) s-ar asigura ca urmatoarea transa nu va fi platita, atunci insolventa Greciei ar fi posibila. Renuntarea voluntara la plati aferente obligatiunilor, fara insolventa, este otrava pentru credibilitatea obligatiunilor guvernamentale, chiar si ale altor tari", a spus el.
Creditorii privati ai Greciei, banci si companii de asigurari, au acceptat in iulie sa contribuie cu 50 miliarde euro la reducerea datoriei de stat a Greciei printr-o rascumparare de obligatiuni si o schema swap, masurile fiind echivalente cu o pierdere de 21% din obligatiunile Greciei cu maturitatea pana in 2020.
Acest nivel este acum considerat insuficient pentru a transforma datoria de stat a Greciei intr-una sustenabila.
Blessing considera ca bancile vor avea nevoie probabil de mai mult capital pentru a face fata intrarii Greciei in insolventa. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 12:45
Banca germana Commerzbank a raportat, luni, o pierdere peste asteptari, de 1,05 miliarde euro, pentru trimestrul al treilea, fata de un rezultat negativ de 1,5 miliarde euro in aceeasi perioada din 2009, in urma reevaluarii in scadere a activelor si costurilor de restructurare, transmite Reuters. Analistii consultati de Reuters se asteptau ca a doua mare banca din Germania sa inregistreze un rezultat negativ de 696 milioane de euro, precizeaza Mediafax.
Commerzbank a avut un castig operational de 120 de milioane de euro in trimestrul al treilea, depasind estimarile analistilor privind o pierdere de 94 de milioane de euro.
Titlurile bancii germane au crescut cu 0,9% pana la 16:16 GMT, in urma anuntarii rezultatelor. mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 09:57