Banca Comerciala Romana (BCR) va majora substantial mai multe comisioane. BCR are peste 3 milioane de clienti si se afla in top trei banci din tara noastra.
Astfel, le-a trimis acestora o notificare potrivit careia, incepand din 25 iunie 2019, comisioanele la ghiseu si prin Phone Banking se majoreaza. In acest mod, BCR vrea sa ii incurajeze pe clienti sa foloseasca noua platforma de internet banking George.
"Modificam comisioanele la ghiseu si prin Phone Banking. Ne dorim sa eficientizam timpul de care dispunem in unitati, astfel ca o serie de comisioane legate de operatiunile la ghiseu au fost modificate. Timpul castigat il vom putea folosi astfel in gasirea celor mai bune solutii pentru nevoile dumneavoastra mai complexe cum ar fi: planificarea resurselor financiare pe termen mediu sau lung sau alegerea celei mai bune variante de finantare", se arata in notificarea trimisa clientilor, conform Adevarul.
Iata ce comisioane cresc:
- comisionul de retragere de numerar de la ghiseul bancii; de la 1% - minimum 15 lei - la 2% daca suma retrasa este sub 3.000 de lei; Daca suma e mai mare de 3.000 de lei comisionul va fi de 1,3%.
- comisionul pentru retragerile de valuta de la ghiseu; de la 1% - minimum 5 euro - la 1,3%.
- transferurile intrabancare si interbancare in lei realizate la ghiseu; de la 8 lei/ tranzactia la 15 lei/ tranzactia;
- tranzactiile prin phone banking; de la 4 la 15 lei;
- comisionul de administrare a contului curent in lei; de la 0... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 10:26
Al doilea mare furnizor de carduri bancare din lume, Mastercard ar putea fi obligat sa plateasca despagubiri de 14 miliarde de lire sterline intr-un proces intentat in numele consumatorilor din Marea Britanie.
In 2014, Curtea Europeana de Justitie a hotarat ca institutiile cu drept regulator pot dicta impotriva comisioanelor interbancare practicate de Mastercard pe piata britanica, anunta BBC. Desi furnizorul de carduri a redus nivelul acestor taxe, autoritatile au intentat un proces pentru costurile impuse consumatorilor intre 1992-2008.
Reprezentantii companiei americane de servicii financiare sustin ca vor contesta actiunea deschisa impotriva lor.
"Noi oferim o valoare reala a serviciilor noastre prin sistemele de securitate si protectie a consumatorului si suntem decisi sa investim in continuare in sistemul nostru financiar pentru a raspunde cerintelor clientilor nostri", se apara reprezentantii Mastercard.
Mastercard a avut de dus o lupta de 7 ani cu Oficiul European pentru Protectia Consumatorului pe tema comisioanelor interbancare, batalia fiind transata in cele din urma la Curtea Europeana de Justitie.
Walter Merricks, omul care se afla in spatele procesului intentat Mastercard, sustine ca britanicii care au folosit intre 1992 si 2008 cardurile emise de firma americana merita sa obtina compensatii pentru comisioanele aplicate de corporatia financiara.
Intr-o prima faza, procesul va ajunge pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel pentru... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 16:45
Parlamentul European a aprobat marti un proiect de regulament propus de CE privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri, masura estimata sa genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianti si de 730 milioane de euro pentru consumatori.
Regulamentul, care are nevoie si de aprobarea formala a Consiliului UE, a fost adoptat cu 621 voturi pentru si 26 voturi impotriva.
Documentul stipuleaza plafonarea comisioanelor pe care bancile le incaseaza la procesarea tranzactiilor cu carduri la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, atat pentru tranzactiile transfrontaliere, cat si pentru operatiunile nationale.
In cazul cardurilor de credit, statele UE vor putea reduce plafonul comisioanelor interbancare 0,3%, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
De asemenea, regulamentul va duce la cresterea nivelului de transparenta in privinta comisioanelor interbancare si la ...citeste mai departe despre "Unda verde pentru plafonarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu carduri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 16:29
Proiectul de lege care prevede plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat surse oficiale.
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, dupa ce la finele lunii ianuarie masurile au fost propuse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.
"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizeaza in proiectul de lege.
Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.
Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.
Limitarea comisioanelor, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie, a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 16:17
Banca centrala are dubii in privinta efectelor pozitive pe care plafonarea comisioanelor interbancare le va avea asupra consumatorilor pana cand nu vor fi imbunatatite trei conditii specifice ale pietei, precum gradul redus de bancarizare, apetenta crescuta pentru numerar si veniturile scazute.
Comisia Europeana a elaborat un proiect de regulament potrivit caruia, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.
"Scopul declarat al regulamentului s-ar resfrange in sensul reducerii presiunii pe care comerciantul o are la plata comisionului interbancar, probabil au sperat intr-o reducere a preturilor produselor, care s-ar resfrange pozitiv asupra consumatorului", a declarat miercuri Ruxandra Avram, sef serviciu la Directia Stabilitate Financiara din BNR, la o conferinta pe tema cardurilor.
Ea a mentionat ca banca centrala nu poate afirma ca masura de reducere a comisioanelor nu este buna, dar ca are dubii cu privire la eficacitatea acesteia.
"Parerea noastra este ca nu se va intampla (reducerea preturilor - n.r.) pentru ca noi avem trei conditii specifice ale pietei pe care nu credem ca le vom putea depasi... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 14:45
Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a criticat dur masura de reducere a comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, afirmand ca loveste in cei care finanteaza majoritar economia si franeaza recuperarea decalajelor.
"Daca orice tip de initiativa astazi este, intr-o forma sau alta, de a fi cu fata spre electorat, cred ca ar trebui sa gasim solutii pozitive si de sprijinire a jucatorilor din economie. A sprijini jucatorii dintr-o economie nu inseamna sa incerci in momentul de dezvoltare a Romaniei, cand trebuie sa prindem din urma tot felul de indicatori avansati fata de cei ai Romaniei si daca gasim solutii prin care sa spunem jucatorilor dintr-o piata libera cum sa-si stabileasca costurile, cum sa-si structureze procesele, modele de business, eu cred ca nu este sprijinul pe care il cautau jucatorii din economie sa prinda din urma economiile mai dezvoltate", a afirmat miercuri Danescu la o conferinta pe tema cardurilor bancare.
El a comentat o stire potrivit careia reducerea comisioanelor de interchange este o veste buna pentru clientii bancilor, spunand ca un flux economic este format din toti jucatorii si nu poate fi o veste buna pentru o parte din acest flux si o veste proasta pentru alta, vestea buna fiind in final pentru comercianti.
Totodata, a exprimat pozitia ARB, care apreciaza ca trebuie mentinuta capacitatea institutiilor de credit pentru a continua investitiile in... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 14:19
Guvernul ar putea reduce in doua trepte comisioanele interbancare la platile cu cardul la comercianti, dupa ce reprezentanti ai mediului de business si procesatorilor de plati au solicitat in cadrul unei dezbateri la Finante sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amanarea proiectului.
"Propunerea de azi (joi, n.r.) a fost de a exista un pas intermediar al reducerii (comisioanelor interbancare - n.r.). Pana cand regulamentul UE se aproba o sa existe o plafonare intermediara, asteptam propuneri din partea celor care au participat astazi la discutii care ar fi acest nivel si care ar fi perioada de implementare in pasi", a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Manolescu, la finalul unei dezbateri publice organizata de Finante despre proiectul privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare.
Investitorii straini au solicitat autoritatilor la dezbatere sa amane proiectul privind limitarea comisioanelor interbancare pana la momentul adoptarii regulamentului la nivelul Uniunii Europene, considerandu-l prematur si in lipsa unui studiu de impact.
"Pe un proiect european, noi aparent iesim cu o lege inainte ca acest proiect sa fie finalizat, fara sa fi facut un calcul al impactului asupra categoriilor implicate si cu o perioada de tranzitie de sase luni in loc de doi ani. Consideram ca este prematur si am prefera sa fie amanat pana va fi implementat regulamentul european", a declarat joi Mihai Bogza,... mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 16:44
Actul normativ privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare va intra in vigoare numai dupa ce trece prin Parlament, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice a republicat pe site-ul propriu, sub forma unui proiect de lege, prevederile in acest sens.
Initial, se intentiona promovarea actului normativ prin Ordonanta de Urgenta.
De altfel, premierul Victor Ponta afirma, la inceputul acestei luni, ca propunerea privind limitarea platilor si incasarilor in numerar pentru persoane fizice si juridice si scaderea comisioanelor va fi, in final, proiect de lege, iar bancile trebuie sa fie de acord cu masura daca va fi adoptata de Parlament.
Comisioane limitate la 2% si 3%
Potrivit proiectului mentionat, platile si incasarile in numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane, insa si comisioanele interbancare pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzactiei in cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% in cazul cardurilor de credit.
"Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica de la/catre oricare din aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar", se precizeaza in proiectul de act normativ.
Astfel, platile in... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 17:26
Pachetul de masuri privind modificarea sistemului de penalitati la plata datoriilor bugetare, limitarea comisioanelor interbancare, plafonarea platilor in numerar, introducerea caselor de marcat cu jurnal economic si imbunatatirea procedurii de rambursare a TVA va fi adoptat saptamana viitoare.
Premierul Victor Ponta a declarat ca modificarile vor fi discutate, miercuri, in prima lectura, in sedinta de guvern, si ar urma sa fie adoptate saptamana viitoare.
"E vorba de modificarea sistemului de penalitati, de limitarea comisioanelor interbancare, de planfonarea la platile in numerar, introducerea caselor de marcat cu jurnal economic si imbunatatiri la rambursarea TVA", a precizat Ponta.
El a remarcat, in context, ca Directia Antifrauda incepe sa faca lucruri importante si i-a solicitat ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, sa "stea cu biciul" pe angajatii institutiei in vederea combaterii evaziunii fiscale si cresterii veniturilor la buget.
Surse oficiale au declarat, luni, agentiei MEDIAFAX ca Guvernul a propus Fondului Monetar International (FMI) introducerea unei bonificatii pentru plata in avans a impozitelor, altele decat cele locale pentru care este deja aplicat un astfel de sistem, dar expertii FMI nu au agreat inca masura, nefiind convinsi de eficacitatea acesteia.
Partea romana incearca sa ii convinga pe expertii FMI ca veniturile in minus incasate astfel din impozite, ca efect al bonificatiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 14:47