O buna parte dintre cei care merg sa isi deschida un cont bancar, de cele mai multe ori, se concentreaza doar pe costurile cu care vine acesta si uita aproape complet de avantajele sale.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care sunt efectele inflatiei asupra banilor tai.
Din acest motiv, iata cateva intrebari pe care trebuie sa le pui atunci cand ajungi in fata ghiseului:
1. Pot sa folosesc ATM-ul fara taxe? Desi pare inutila, daca esti genul de persoana careia ii place sa umble cu cash, atunci raspunsul la aceasta intrebare te va putea ajuta pe viitor.2. Trebuie sa tin o anumita suma de bani in cont? De obicei, in Romania, nu se cere sa ai o anumita suma in cont, dar in functie de contul ales, va trebui sa mentii o suma minima sau daca nu, vei fi obligat sa platesti un anumit comision.3. Pot sa imi accesez informatiile online? Greu de crezut, dar inca mai sunt banci care inca nu s-au acomodat cu digitalizarea si s-ar putea sa fie o bataie de cap pentru tine sa cauti un ATM sau o sucursala pentru a afla informatii de baza.4. Cat ma va costa sa transfer bani? Daca ai un copil la liceu sau facultate, in alt oras sau alta tara, ar fi bine sa stii daca respectivul cont va ajuta sau nu.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
De ce tine cont banca atunci cand iti face profilul pentru un credit
Ce credit maxim iti permiti la un salariu de 2.500 de lei
Cum te poate ajuta valul de scumpiri in imobiliare... mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 08:30
Desi multe persoane nu fac diferenta intre un cont curent si unul de economii, cele doua produse bancare sunt disticte si au avantaje diferite.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, ce face un cont curent si ce poate face contul de economii.
Fata de ce explicam in materialul anterior (Elementul esential fara de care nu putem avea un card bancar) legat de contul curent cu card de debit atasat, putem spune ca, dintre toate conturile bancare, acesta este cel mai de baza. Fara el nu poti face operatiuni bancare. Si daca acesta are o dobanda mica, spre zero, de cele mai multe ori, la contul de economii situatia sta putin diferit.
Astfel ca putem spune despre contul de economii ca este cel mai flexibil produs de economisire pe care-l are o banca. Cu toate acestea, el are o dobanda mai mica decat un depozit bancar, dar mai mare decat un cont curent.
Contul de economii permite atat depuneri, cat si retrageri de bani, in cazul acesta bancile nepercepand comisioane, asa cum se intampla in cazul depozitelor. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, creditorii cer ca utilizatorul unui cont de economii sa aiba acolo o suma minima disponibila.
Opinia generala este ca acest din urma produs bancar este ales in special de cei care doresc sa stranga o suma de bani prin depuneri periodice.
Daca la contul curent se poate atasa un card, la contul de economii nu se poate intampla acest lucru. Clientii trebuie fie sa retraga numerar de la casierie,... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2020, ora 08:40
Romanii vor putea accesa servicii financiare in orice tara din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care prevede asigurarea dreptului la deschiderea unui cont bancar.
Teoretic, si acum este posibil, insa trebuie indeplinite o serie de conditii care difera de la tara la tara si care fac uneori imposibila accesarea serviciilor unei institutii financiare.
Propunerea, care ar putea intra in vigoare in 2014, vizeaza o "modalitate simpla si rapida, care sa le permita titularilor de cont sa treaca la o alta banca sau la un alt furnizor de servicii bancare oriunde in UE", se arata intr-un comunicat de presa al Comsiei.
Aproximativ 25 de milioane de europeni nu au un cont bancar, cu toate ca si-l doresc. Dintre ei, 2,5 milioane de persoane care au solicitat deschiderea unui cont s-au confruntat cu un refuz, din diverse motive. De exemplu, unii solicitanti au fost respinsi pentru ca bancile i-au considerat prea saraci. Cele mai restrictive sunt tarile dezvoltate. In Suedia, spre exemplu, persoanele care doresc sa deschida cont trebuie sa obtina mai intai echivalentul codului numeric personal, proces care dureaza pana la un an si implica resedinta permanenta.
In Franta, un roman trebuie sa prezinte la banca, pentru deschiderea unui simplu cont curent, pe langa actul de identitate sau pasaportul si dovada domiciliului (ultima factura la chirie si ultima factura la energie) si dovada platii impozitelor si taxelor in tara de rezidenta.
In schimb,... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:09