Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a criticat dur masura de reducere a comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, afirmand ca loveste in cei care finanteaza majoritar economia si franeaza recuperarea decalajelor.
"Daca orice tip de initiativa astazi este, intr-o forma sau alta, de a fi cu fata spre electorat, cred ca ar trebui sa gasim solutii pozitive si de sprijinire a jucatorilor din economie. A sprijini jucatorii dintr-o economie nu inseamna sa incerci in momentul de dezvoltare a Romaniei, cand trebuie sa prindem din urma tot felul de indicatori avansati fata de cei ai Romaniei si daca gasim solutii prin care sa spunem jucatorilor dintr-o piata libera cum sa-si stabileasca costurile, cum sa-si structureze procesele, modele de business, eu cred ca nu este sprijinul pe care il cautau jucatorii din economie sa prinda din urma economiile mai dezvoltate", a afirmat miercuri Danescu la o conferinta pe tema cardurilor bancare.
El a comentat o stire potrivit careia reducerea comisioanelor de interchange este o veste buna pentru clientii bancilor, spunand ca un flux economic este format din toti jucatorii si nu poate fi o veste buna pentru o parte din acest flux si o veste proasta pentru alta, vestea buna fiind in final pentru comercianti.
Totodata, a exprimat pozitia ARB, care apreciaza ca trebuie mentinuta capacitatea institutiilor de credit pentru a continua investitiile in... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 14:19
Comisia Europeana va propune introducerea unei limite pentru comisioanele percepute de banci pentru a procesa platile cu cardul, urmand sa impuna o limita de 0,2% pentru tranzactiile cu cardurile de debit si una de 0,3% pentru cardurile de credit.
Limita, comparata de unii oficiali europeni cu cea introdusa pentru tarifele la serviciile de roaming, va avea consecinte de amploare in conditiile in care in 2010 valoarea totala a cumparaturilor platite cu cardul in UE s-a ridicat la 1.800 miliarde de euro.
In schimb, limita va afecta o sursa importanta de venituri pentru banci in conditiile in care, in prezent, in unele tari bancile percep comisioane de pana la 1,5%, potrivit unui proiect legislativ consultat de Reuters.
Potrivit Reuters, in prima faza limita va fi introdusa pentru tranzactiile transfrontaliere, de exemplu pentru un detinator irlandez de card care plateste o factura in Franta. Dupa o perioada de doi ani, limitele vor fi extinse si la comisioanele pentru platile interne utilizand toate cardurile.
Propunerea legislativa, care ar urma sa fie prezentata in mod oficial saptamana viitoare, va trebui sa fie discutata cu Parlamentul European si tarile membre UE, ceea ce inseamna ca aceste limite ar putea sa intre in vigoare la finele anului urmator. mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:45
Cea mai avantajoasa solutie bancara pentru finantarea vacantei din acest an este cardul de credit multibrand, care permit clientilor sa achite banii de vacanta la intoarcere, in cateva rate prestabilite, fara dobanzi sau comisioane. Business24 iti prezinta cele mai avantajoase oferte de carduri multibrand din aceasta vara.
In majoritatea cazurilor, bancile ofera posibilitatea de a plati costul pachetului turistic oferit de o agentie partenera, in maximum 12 rate fixe, fara dobanda si fara comisioane. In plus, clientii au posibilitatea de a acumula, prin intermediul tranzactiilor pe care le efectueaza, puncte convertibile in bani.
BCR, Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Garanti Bank si Raiffeisen Bank sunt institutiile bancare cu cele mai avantajoase oferte pentru cardurile de credit destinate vacantelor.
Ce beneficii ofera cardurile de credit pentru vacanta
BCR Wizz Air este un card de credit care ofera clientilor posibilitatea de a-si achita costul vacantei in rate egale cu dobanda 0%, daca tranzactia a fost efectuata la unul dintre partenerii BCR. Pe lista sunt incluse 41 de agentii de turism.
Produsul oferit de BCR functioneaza si ca un card de credit obisnuit, cu perioada de gratie de pana la 53 de zile - in care nu este perceputa dobanda. Dupa expirarea acestei perioade, cardul solicita o dobanda variabila de 19,5% + ROBOR la 3 luni/an, in cazul unui contract fara garantii, cu limita de creditare de maximum 20.000 de lei.
"Perioada de gratie se... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 15:10
Romanii folosesc tot mai mult cardul bancar in timpul calatoriilor in strainatate: numarul si valoarea tranzactiilor de acest tip au crescut cu circa 50% in ultimii doi ani. Insa cat de mult ne costa sa scapam de stresul portofelelor pline de bani si a caselor de schimb valutar?
Statisticile BNR arata ca doar in luna iunie s-au efectuat 670 de mii de tranzactii de retragere de numerar de la ATM din strainatate, cu carduri emise in tara, in crestere cu 49%, fata de aceeasi perioada din 2010.
Si nici platile la comercianti nu sunt evitate de romanii care calatoresc in strainatate. Tot in luna iunie s-au efectuat 3,61 milioane de tranzactii la POS in fara tarii, cu carduri emise in Romania, in crestere cu 56%, fata de iunie 2010.
Pe langa faptul ca turistii romani folosesc tot mai des cardul bancar in timpul calatoriilor in afara tarii, valoarea tranzactiilor creste in aceeasi pondere. In iunie, romanii au retras 512,71 milioane de lei de la ATM-urile din strainatate, valoare cu 60% mai mare in comparatie cu luna iunie 2010. Platile cu cardul la comerciantii din strainatate s-au ridicat la 1,15 miliarde de lei in iunie, in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada din 2010.
Cat ne costa utilizarea cardului bancar in strainatate
Bancile romanesti si-au adaptat rapid oferta noilor exigente ale clientilor si ofera de multe ori, la pachet cu cardul bancar de circulatie internationala, asigurari de calatorie si alte servicii conexe.
Insa retragerea de numerar de... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 08:50
Cardul a devenit un instrument indispensabil vietii cotidiene, mai ales cand veniturile sunt peste medie. Business24 a incercat sa afle care sunt cele mai avantajoase oferte pe aceasta piata.
In general mai usor de accesat, cardul de credit se poate dovedi util in situatii ce impun cheltuieli neprevazute. Pe de alta parte, costurile aferente cardului de cumparaturi sunt mult mai ridicate, comparativ cu cele ale creditelor. Evident, nivelul acestor costuri poate varia semnificativ de la un produs la altul. Am luat in calcul un card pe care sa fie incarcata suma maxima de 50.000 de lei.
Astfel, la ING Card Credit, rata dobanzii, atat pentru cumparaturi cu cardul, cat si pentru retragere numerar, este de 15,50%. Acelasi principiu este implementat si la costurile totale cu creditul, DAE - tranzactii la comercianti si DAE - retragere numerar ATM fiind la acelasi nivel: 17,25%.
Comisioane identice pentru cumparaturi si retrageri
La BCR, cardul Powercard Standard - garantat cu depozit colateral rata dobanzii, atat pentru cumparaturi cu cardul, cat si pentru retragere numerar, este de 17,57%. Acelasi principiu este implementat si de catre cei de la BCR, la costurile totale cu creditul, DAE - tranzactii la comercianti si DAE - retragere numerar ATM, fiind la acelasi nivel: 19,57%.
La Marfin Bank, cardul Marfin Classic are o rata a dobanzii pentru cumparaturi cu cardul de 17,63%. Acelasi procent se aplica si pentru pentru cumparaturi cu cardul, adica 17,63%. DAE -... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 08:17
Potrivit legii, bancile nu pot raporta catre Biroul de Credit restante acumulate pe cardurile de salariu. Cu toate acestea, in Romania exista cazuri in care clienti ai bancilor au ajuns la Birou pentru datorii de cateva zeci de lei reprezentand comisioane de administrare a contului."Legea (decizia 105/2007 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal) este foarte clara in acest sens. La Biroul de Credit se pot raporta doar date negative rezultate din relatiile de creditare ale persoanelor fizice cu banca", explica reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.
La randul lor, cei de la Asociatia pentru Protectia Consumatorului confirma acest fapt adaugand ca s-au confruntat de-a lungul timpului cu mai multe cazuri de acest tip.
Clientii au posibilitatea fie sa faca o sesizare catre autoritati, fie, in ultima instanta, sa dea in judecata banca.
La Birou ajung datoriile mai vechi de 30 de zile si mai mari de 10 lei, iar persoana este inregistrata timp de 4 ani.
mai mult
Joi, 04 Martie 2010, ora 09:58
Visa, operatorul celei mai mari retele de plati din lume, anticipeaza ca noua legislatie introdusa de administratia Statelor Unite in ceea ce priveste emitentii de carduri de credit va conduce la o restructurare masiva in acest sector, in urma scaderii veniturilor, transmite Reuters."Va conduce la reinventarea intregii industrii. Rezultatul va fi credite mai putine catre clienti mai putini", a declarat directorul general executiv al Visa, Joseph Saunders, transmite Mediafax.Noile reglementari aprobate saptamana trecuta de autoritatile americane vor intra in vigoare din luna februarie a anului viitor, restrictionand prerogativa emitentilor de carduri de credit de a majora dobanzile datoriilor existente ale clientilor, de a percepe anumite comisioane si de a impune penalizari considerate nerezonabile de guvern. Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase, American Express, Capital One Financial Corp si Discover Financial Services controleaza peste 80% din piata americana a cardurilor de credit. Companiile cu operatiuni in acest sector au obtinut castiguri mari in ultimii ani datorita "exploziei" de pe piata de credit, insa se confrunta in prezent cu pierderi uriase din cauza cresterii somajului. Populatia din Statele Unite avea, in martie, datorii de 954 miliarde de dolari in urma operatiunilor derulate prin carduri de credit, in scadere de la 962 miliarde de dolari in decembrie, iar gradul de indatorare al consumatorilor americani se plaseaza in prezent cu circa 25% peste... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 11:37
Congresul Statelor Unite a aprobat, miercuri, un pachet de legi care limiteaza dobanzile, comisioanele si penalizarile ce pot fi impuse clientilor de operatorii de carduri de credit, transmite Reuters. Considerata o victorie importanta pentru presedintele Barack Obama si Partidul Democrat, legislatia denumita si "carta de drepturi a detinatorilor de carduri" a fost aprobata cu o majoritate zdrobitoare, respectiv 361 de voturi pentru si 64 impotriva, precizeaza Mediafax.
Legislatia va intra in vigoare in februarie 2010 si va restrictiona prerogativa emitentilor de carduri de credit de a majora dobanzile datoriilor existente ale clientilor, de a percepe anumite comisioane si de a impune penalizari nerezonabile.
Potrivit analistilor, noile reglementari vor afecta puternic profiturile celor mai mari operatori de carduri, printre care se numara gigantii financiari Citigroup, Bank of America si JPMorgan Chase.
Presedintele Obama va promulga legea vineri, a declarat un oficial de la Casa Alba. Legislatia reprezinta prima etapa dintr-o serie de reforme in sectorul bancar si piata financiara, pe care administratia americana trebuie sa le realizeze pentru a consolida supravegherea in aceasta industrie, cu scopul final de a preveni si evita o noua criza financiara.
Datoriile americanilor legate de operatiuni si tranzactii realizate prin intermediul cartilor de credit se ridicau, la finele lunii martie, la 945 miliarde de dolari, insa cifra a scazut semnificativ in ultimele luni din... mai mult
Joi, 21 Mai 2009, ora 11:52