Nu este deloc ieftin sa scoti bani de la ATM-uri din strainatate, chiar daca acestea fac parte din grupul bancii de la care ai tu cardul. Din acest motiv, nici bancile nu prea iti recomanda sa apelezi la aceasta solutie, decat daca nu ai o alta varianta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa scoti bani de la ATM-urile de peste hotare.
Trebuie sa fii atent ca, peste tot in Europa, sunt anumite retele de ATM-uri nebancare, care nu numai ca te vor comisiona mai mult decat ti-ai dori pentru o retragere, dar te vei trezi ca ai aplicat la tranzactie si un comision piperat pentru conversia in anumite monede ale tranzactiei.
In general, bancile percep anumite comisioane minime pentru o tranzactie sau un procent din suma scoasa. Sa spunem ca vrei sa retragi 100 de euro de la un bancomat din strainatate, cu cardul emis de o banca din Romania.
Banca emitenta a cardului ar putea avea un comision de 1,5% din suma retrasa sau minimum de 5 euro. In cazul nostru, 1,5% din 100 de euro reprezinta 1,5 euro. Din acest motiv, banca va comisiona suma cu minimum 5 euro. Comisionul de 1,5% se va aplica, de exemplu, daca suma retrasa va fi de 400 de euro, pentru ca 1,5% din 400 de euro reprezinta 6 euro.
De mentionat este si ca sunt banci care nu percep niciun fel de comision bancar daca retragi bani din strainatate, dar aici deja am putea vorbi despre parteneriate dintre bancile respective sau de banci din acelasi grup... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 10:00
Romanii folosesc tot mai mult cardul bancar in timpul calatoriilor in strainatate: numarul si valoarea tranzactiilor de acest tip au crescut cu circa 50% in ultimii doi ani. Insa cat de mult ne costa sa scapam de stresul portofelelor pline de bani si a caselor de schimb valutar?
Statisticile BNR arata ca doar in luna iunie s-au efectuat 670 de mii de tranzactii de retragere de numerar de la ATM din strainatate, cu carduri emise in tara, in crestere cu 49%, fata de aceeasi perioada din 2010.
Si nici platile la comercianti nu sunt evitate de romanii care calatoresc in strainatate. Tot in luna iunie s-au efectuat 3,61 milioane de tranzactii la POS in fara tarii, cu carduri emise in Romania, in crestere cu 56%, fata de iunie 2010.
Pe langa faptul ca turistii romani folosesc tot mai des cardul bancar in timpul calatoriilor in afara tarii, valoarea tranzactiilor creste in aceeasi pondere. In iunie, romanii au retras 512,71 milioane de lei de la ATM-urile din strainatate, valoare cu 60% mai mare in comparatie cu luna iunie 2010. Platile cu cardul la comerciantii din strainatate s-au ridicat la 1,15 miliarde de lei in iunie, in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada din 2010.
Cat ne costa utilizarea cardului bancar in strainatate
Bancile romanesti si-au adaptat rapid oferta noilor exigente ale clientilor si ofera de multe ori, la pachet cu cardul bancar de circulatie internationala, asigurari de calatorie si alte servicii conexe.
Insa retragerea de numerar de... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 08:50