Comisioanele de intocmire/analiza a dosarului de credit sau comisioanele de gestionare/ administrare a creditului sunt considerate abuzive potrivit Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori?
O problema de drept sensibila, in conditiile in care instantele din Romania dau decizii contradictorii in astfel de cazuri. Asta dupa ce mai multe persoane care au luat credite, nemultumite de plata suplimentara a unor comisioane, au contestat in instanta contractul cu banca, au cerut restituirea unor comisioane si renegocierea conditiilor de creditare.
In cazuri similare, unii au castigat, iar altii au pierdut. Punctele de vedere ale marilor instante din Romania sunt diametral opuse in aceste cazuri.
De exemplu, Curtea de Apel Cluj sustine ca ambele comisioane sunt abuzive si precizeaza ca acestea nu au fost negociate, avand caracter preformulat, sau ca aceste comisioane s-au stipulat pentru prestatii inexistente sau injuste, fiind infrant principiul bunei credinte.
Pe de alta parte, conform Curtii de Apel Craiova, comisionul de acordare a creditului si comisionul de administrare nu sunt abuzive. Potrivit magistratilor craioveni, comisioanele fac parte din pretul total al contractului, nu au fost negociate dar sunt clare si neechivoc exprimate, intr-un limbaj usor inteligibil.
Pe de o parte, Curtea de Apel Bacau a retinut cuantumul ridicat al comisionului de administrare, prin raportare la dobanda lunara a... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 11:45
De sambata, romanii care folosesc carduri nu vor mai plati unele comisioane bancare precum cel de administrare si de interogare a soldului.
Eliminarea mai multor comisioane percepute de banci este prevazuta de Legea nr. 258/2017 care va intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani.
Actul normativ arata ca eliminarea acestora este conditionata de veniturile realizate, informeaza Avocatnet.ro
Conform legii, nu vor mai plati comisioane persoanele fizice cu venituri lunare mai mici de 60% din castigul salarial mediu brut (aproximativ 2.497 lei - n.red.) sau cei care in ultimele sase luni au avut venituri cumulate care nu depasesc 60% din castigul salarial mediu brut. Astfel, acestia scapa de plata comisioanelor pentru:
operatiunile de deschidere si inchidere a unui cont de platiserviciile de administrare de contserviciile ce permit depunerile de bani in contretragerile de numerar pe teritoriul Romaniei dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al banciiprimele zece operatiuni lunare de plata pe teritoriul Uniunii Europene (debitarile directe, platile cu cardul si transferurile de credit)interogarea soldului
Persoanele fizice cu venituri lunare mai mari de 60% din castigul salarial mediu brut nu vor mai fi obligate sa plateasca comisioane pentru:
operatiunile de deschidere si inchidere a unui cont de platiretragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul... mai mult
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 13:00
Comisioanele percepute de bancile din Romania pentru operatiuni sunt inca mari, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Acum avem rate nominale ale dobanzilor intre 1,5% si 3% intr-un context in care rata inflatiei a coborat la 1% si tinde sa fie negativa cateva trimestre. Castigul real se mentine si s-ar putea, nu stim, ca dobanda reala sa fie chiar mai mare decat acum cativa ani.
Dar asta nu este catusi de putin o invitatie pentru banci sa mai reduca dobanzile nominale la depozite, ci o invitatie la realism, la o citire cu atentie a cifrelor, iar politica de dobanzi bancilor, dar nu numai aceasta ci si cea de comisioane, ar trebui sa evite pe toate caile descurajarea economisirilor, pentru ca aici cred ca avem o problema cu comisioanele inca mari in sistemul bancar romanesc.
Si daca ele nu se simteau cat sunt de mari cand dobanzile nominale erau inca mari, acum cand au ajuns la 1-2-3%, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o ...citeste mai departe despre "Isarescu: Comisioanele bancare sunt prea mari - Ce ar trebui sa evite bancile "pe toate caile"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 13:04
Nici in 2013 bancile nu au dat drumul creditarii, dar au continuat sa-si conserve profitabilitatea pe spinarea clientilor, intensificand veniturile din dobanzi si comisioane.
Rezultatele financiare publicate de liderii sistemului bancar in Romania arata faptul ca bancile reusesc in continuare sa raporteze cresteri la un capitol: veniturile din dobanzi sau comisioane.
Liderii sistemului bancar BCR si BRD au consemnat in 2013 o scadere a protofolilui de credite, motivul invocat de acestia fiind cererea slaba de credite.
Soldul creditelor acordate de banci in 2013
Spre exemplu,Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, pe parcursul anului trecut, o scadere de 12,2% a soldului creditelor. Astfel, volumul creditelor acordate clientilor (inainte de provizionare, IFRS) a ajuns la 46.735,5 milioane lei (10.453,0 milioane euro), fata de 53.243,0 milioane lei (11.979,5 milioane euro), la finele anului 2012, activitatea de creditare fiind afectata de cererea slaba si reusind numai partial sa compenseze rambursarile si contractia portofoliului de credite.
In perioada urmatoare, banca intentioneaza sa se concentreze asupra creditarii in moneda nationala, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung si sa-si foloseasca din plin capacitatea puternica de autofinantare in lei.
In acelasi timp BRD, a doua mare banca locala dupa active, a inregistrat o pierdere la portofoliul de credite pana la valoarea de... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 12:29
Utilizarea serviciului de Internet banking ca alternativa la ghiseul clasic aduce clientilor o serie de avantaje, precum posibilitatea de a face modificari in cont la orice ora si confortul gestionarii tranzactiilor bancare din propriul fotoliu. In Romania, serviciul presupune un cost lunar al utilizarii, in medie de 6,5 lei, insa doar cinci din cele mai importante 20 de banci se incadreaza in jurul acestui nivel.
Serviciile de internet banking sunt utilizate tot mai des datorita accesului la banca rapid si la informatii in timp real despre situatia conturilor. Pentru accesarea acestui serviciu se plateste fie o taxa unica, la activare, fie, in majoritatea cazurilor, un comision lunar de administrare, care variaza de la o banca la alta.
Un numar de cinci banci se incadreaza in jurul costului mediu (Volksbank - 6,5 lei, Banca tialo-Romena - 6 lei, Intesa Sanpaolo Bank si ProCredit Bank - 7 lei si Banca Transilvania - 7,1 lei), conform unei analize Bancherul.ro.
Comisioane mai mici practica un numar de noua banci(ING, Libra Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, Piraeus Bank, UniCredit Tiriac Bank, Millennium Bank, Garanti Bank si Credit Europe Bank), in timp ce sase institutii de credit au comisioane mai mari decat media: Alpha Bank, BRD, Raiffeisen Bank, BCR, CEC Bank si Carpatica.
Cea mai buna oferta apartine Credit Europe Bank, pentru ca banca permite clientilor sa foloseasca gratuit serviciul de Internet bankig si sa efectueze plati de mica valoare, inclusiv... mai mult
Marti, 11 Februarie 2014, ora 14:00
Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), cea mai recenta institutie de credit de pe piata autohtona controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, este cea de-a doua banca cu capital majoritar privat romanesc care apare pe piata de la inceputul crizei.
Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu si-a prezentat la inceputul saptamanii planurile sale si ale managementului cu cea mai noua banca din sistemul bancar roman, Banca Romaneasca pentru Credit si Investitii (BRCI).
"Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii sa aiba siguranta 100% ca nu vor pierde banii (...) Doresc ca aceia care investesc sa fie respectati si in primul rand sa fie serviti foarte rapid, sa primeasca un raspuns, da sau nu, intr-o saptamana, maxim 10 zile, si nu in trei luni. As vrea sa avem o banca suficient de buna sa usureze munca firmelor private", a declarat Dorin Umbrarescu, cunoscut pentru afacerile cu statul la constructia de sosele.
La randul sau, directorul general al bancii, Marinel Burduja, a declarat ca BRCI nu va fi o banca universala, ci de nisa, cu 75-80% din activitatea de creditare dedicata persoanelor juridice, inclusiv liber profesionisti, iar 20-25% o zona de retail atent selectionata, cu accent pe private banking.
"Vrem sa aducem in piata o noua atitudine fata de client. Ca sa te diferentiezi de competitie trebuie sa aduci ceva deosebit.... mai mult
Marti, 11 Februarie 2014, ora 09:35
In ciuda faptului ca se "plang" de scaderea creditarii, bancile "reusesc" sa traiasca bine din dobanzi si comisioane. Bancile au cautat solutii pentru a trai, sau mai bine zis, pentru a traversa criza, astfel incat orice operatiune la banca inseamna comision.
Rezultatele financiare publicate de cele mai importante banci din Romania arata faptul ca bancile reusesc sa raporteze cresteri la un capitol: veniturile din dobanzi si comisioane.
Spre exemplu BCR, cea mai mare banca locala dupa active, a inregistrat o crestere semnificativa cu 8,2 procente.
Astfel, venitul net din comisioane a crescut pana la 515,4 milioane de lei (116,9 milioane euro) in primele noua luni din 2013, de la 476,4 milioane de lei (107,5 milioane euro) in primele noua luni din 2012 cu accent continuu pe tranzactiile bancare.
De asemenea BRD, a doua mare banca din Romania dupa active, a incasat in primele noua luni ale anului venituri din comisioane in valoare de 548,5 milioane lei (123,5 milioane euro).
Aflata pe locul trei in topul bancilor din Romania dupa active, Banca Transilvania a anuntat dupa primele noua luni ale anului in curs, venituri nete din speze si comisioane in valoare de 259,1 milioane lei (58,4 milioane euro).
Dobanzile, sursa de venit numarul unu la banci
Principala sursa de venituri a bancilor este dobanda perceputa clientilor.
In cazul BCR, venitul net din dobanzi a crescut marginal in primele noua luni din 2013, cu 0,1% pana la 2,14 miliarde de lei(485,7... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 17:30
Banii din finantarea europeana trec pe la banci inainte de a ajunge la beneficiari. Institutiile percep comisioane si dobanzi din acest simplu transfer, iar cei care au de pierdut sunt tot beneficiarii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat intr-un interviu acordat Business24 ca bancile comerciale au beneficiat de pe urma fondurilor europene "fara sa faca nimic".
Bani "nemunciti" din transferuri bancare
"Din 2008 incoace, din peste un miliard de euro, bani care vin in bancile comerciale, se opresc anumite comisioane de administrare si se duc mai departe catre fermieri, fara ca banca sa faca absolut nimic", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Practic, intr-un proiect cu fonduri europene banca are venituri din doua directii: pe de o parte din dobanda acordata pentru partea de cofinantare si implementare si, pe de alta parte, din comisioanele si taxele care se aplica la orice tranzactie, inclusiv la transfer, a explicat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene la firma M 27.
"Toate comisioanele bancare sunt cheltuieli neeligibile pe orice finantare europeana, iar valoarea acestora creste cu aceste comisioane. Practic, transfera o presiune mai mare asupra beneficiarului", a precizat Dragoi.
Potrivit lui, solutia pentru ca bancile sa nu mai fie beneficiari "colaterali" ai fondurilor europene ar putea veni de la Banca Nationala a Romaniei.
"BNR poate face un sistem diferentiat de dobanzi aplicate... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 13:47
Reprezentantii Comisiei Europene sustin ca in Romania, comisioanele bancare sunt prea mari si romanii nici nu stiu de ce le platesc, de cele mai multe ori. Potrivit Comisiei Europene, un roman achita in medie 80 de euro anual pentru accesul la contul bancar, spre deosebire de un bulgar, care achita 27 de euro.
"Comisia recomanda perceperea unui tarif rezonabil, care sa-i permita fiecarui cetatean din Uniunea Europeana sa acceseze aceasta modalitate de exprimare a unor relatii cu furnizorii", spune Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC, citat de Cotidianu."Consumatorul nu stie ce plateste. Vrem ca toti utilizatorii conturilor bancare, toti consumatorii sa aiba o informatie disponibila", spune, la randul lui, Michel Barnier, comisar european pentru Piata Interna si Servicii. mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 10:43