Comisioanele de intocmire/analiza a dosarului de credit sau comisioanele de gestionare/ administrare a creditului sunt considerate abuzive potrivit Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori?
O problema de drept sensibila, in conditiile in care instantele din Romania dau decizii contradictorii in astfel de cazuri. Asta dupa ce mai multe persoane care au luat credite, nemultumite de plata suplimentara a unor comisioane, au contestat in instanta contractul cu banca, au cerut restituirea unor comisioane si renegocierea conditiilor de creditare.
In cazuri similare, unii au castigat, iar altii au pierdut. Punctele de vedere ale marilor instante din Romania sunt diametral opuse in aceste cazuri.
De exemplu, Curtea de Apel Cluj sustine ca ambele comisioane sunt abuzive si precizeaza ca acestea nu au fost negociate, avand caracter preformulat, sau ca aceste comisioane s-au stipulat pentru prestatii inexistente sau injuste, fiind infrant principiul bunei credinte.
Pe de alta parte, conform Curtii de Apel Craiova, comisionul de acordare a creditului si comisionul de administrare nu sunt abuzive. Potrivit magistratilor craioveni, comisioanele fac parte din pretul total al contractului, nu au fost negociate dar sunt clare si neechivoc exprimate, intr-un limbaj usor inteligibil.
Pe de o parte, Curtea de Apel Bacau a retinut cuantumul ridicat al comisionului de administrare, prin raportare la dobanda lunara a... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 11:45
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire si-a exprimat duminica dorinta de a adauga unele dispozitii privind plafonarea comisioanelor bancare pentru gospodariile cu venituri modeste in planul antisaracie al executivului, a carui prezentare a fost amanata pana dupa vacanta.
"Cu privire la planul antisaracie, as prefera sa mai asteptam cateva saptamani pentru ca sa ajungem la o varianta mai buna. Am putea, de exemplu, include in acest plan si unele dispozitii plafonarea comisioanelor bancare.
Cred ca este indispensabil pentru toti francezii cu venituri modeste sa ajungem la o adevarata plafonare a comisioanelor bancare astfel incat nimeni sa nu fie in dificultate pentru ca este obligat sa plateasca comisioane bancare insuportabile sau prea mari" a explicat duminica Bruno Le Maire la forumul economic de la Aix-en-Provence (sudul Frantei), transmit AFP si Reuters.
"Insa mai am nevoie de putin timp pentru a discuta acest lucru cu asociatiile, cu sectorul financiar si cu bancile pentru o adevarata plafonare eficienta a comisioanelor bancare pentru gospodariile cu venituri modeste" a adaugat ministrul francez al Economiei.
Conform calendarului initial, Guvernul francez urma sa-si prezinte la inceputul lunii iulie planul sau antisaracie. Zilele trecute insa mai multi oficiali din Guvernul francez au anuntat ca publicarea acestui plan a fost amanata ca urmare a rezultatelor de la Campionatul Mondial si a dorintei presedintelui Emmanuel Macron de a merge in Rusia... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 10:48
De sambata, romanii care folosesc carduri nu vor mai plati unele comisioane bancare precum cel de administrare si de interogare a soldului.
Eliminarea mai multor comisioane percepute de banci este prevazuta de Legea nr. 258/2017 care va intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani.
Actul normativ arata ca eliminarea acestora este conditionata de veniturile realizate, informeaza Avocatnet.ro
Conform legii, nu vor mai plati comisioane persoanele fizice cu venituri lunare mai mici de 60% din castigul salarial mediu brut (aproximativ 2.497 lei - n.red.) sau cei care in ultimele sase luni au avut venituri cumulate care nu depasesc 60% din castigul salarial mediu brut. Astfel, acestia scapa de plata comisioanelor pentru:
operatiunile de deschidere si inchidere a unui cont de platiserviciile de administrare de contserviciile ce permit depunerile de bani in contretragerile de numerar pe teritoriul Romaniei dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al banciiprimele zece operatiuni lunare de plata pe teritoriul Uniunii Europene (debitarile directe, platile cu cardul si transferurile de credit)interogarea soldului
Persoanele fizice cu venituri lunare mai mari de 60% din castigul salarial mediu brut nu vor mai fi obligate sa plateasca comisioane pentru:
operatiunile de deschidere si inchidere a unui cont de platiretragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul... mai mult
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 13:00
Comisioanele percepute de bancile din Romania pentru operatiuni sunt inca mari, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Acum avem rate nominale ale dobanzilor intre 1,5% si 3% intr-un context in care rata inflatiei a coborat la 1% si tinde sa fie negativa cateva trimestre. Castigul real se mentine si s-ar putea, nu stim, ca dobanda reala sa fie chiar mai mare decat acum cativa ani.
Dar asta nu este catusi de putin o invitatie pentru banci sa mai reduca dobanzile nominale la depozite, ci o invitatie la realism, la o citire cu atentie a cifrelor, iar politica de dobanzi bancilor, dar nu numai aceasta ci si cea de comisioane, ar trebui sa evite pe toate caile descurajarea economisirilor, pentru ca aici cred ca avem o problema cu comisioanele inca mari in sistemul bancar romanesc.
Si daca ele nu se simteau cat sunt de mari cand dobanzile nominale erau inca mari, acum cand au ajuns la 1-2-3%, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o ...citeste mai departe despre "Isarescu: Comisioanele bancare sunt prea mari - Ce ar trebui sa evite bancile "pe toate caile"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 13:04
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a solicitat demararea executarii silite pentru o banca, pe motiv ca aceasta nu a respectat o hotarare judecatoreasca in urma careia 260 de clienti ar fi trebuit sa isi recupereze comisionul de risc retinut de banca fara temei legal, din 21 iunie 2010 pana in prezent, a anuntat miercuri, presedintele ANPC, Marius Dunca, in cadrul unei conferinte de presa.
"ANPC depune toate eforturile cu operatorii financiar - bancari. In acest sens, vreau sa va prezint doua exemple elocvente. Avem o decizie definitiva si irevocabila in favoarea ANPC in care sunt implicati 260 de consumatori carora trebuie sa li se restituie toti banii incasati fara temei legal incepand cu data de 21.06.2010 pana in prezent.
Cei 260 de clienti au depus reclamatii in 2010 cand OUG 50 era in forma ei initiala si se aplica contractelor in derulare. La momentul respectiv, ANPC a sanctionat contraventional operatorul financiar - bancar si a dispus masuri complementare de restituire a sumelor incasate fara temei legal", a spus presedintele ANPC. El a mai precizat ca banca este obligata sa sisteze perceperea respectivului comision.
Potrivit sefului ANPC, banca respectiva nu a aplicat hotararea judecatoreasca, emisa inca din 2012, drept pentru care ANPC a solicitat executarea silita, demarata saptamana trecuta.
Presedintele ANPC sustine ca decizia se aplica doar celor 260 de clienti ai bancii, procesul nefiind unul colectiv.
Motivul sanctionarii... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 08:38
In ciuda faptului ca se "plang" de scaderea creditarii, bancile "reusesc" sa traiasca bine din dobanzi si comisioane. Bancile au cautat solutii pentru a trai, sau mai bine zis, pentru a traversa criza, astfel incat orice operatiune la banca inseamna comision.
Rezultatele financiare publicate de cele mai importante banci din Romania arata faptul ca bancile reusesc sa raporteze cresteri la un capitol: veniturile din dobanzi si comisioane.
Spre exemplu BCR, cea mai mare banca locala dupa active, a inregistrat o crestere semnificativa cu 8,2 procente.
Astfel, venitul net din comisioane a crescut pana la 515,4 milioane de lei (116,9 milioane euro) in primele noua luni din 2013, de la 476,4 milioane de lei (107,5 milioane euro) in primele noua luni din 2012 cu accent continuu pe tranzactiile bancare.
De asemenea BRD, a doua mare banca din Romania dupa active, a incasat in primele noua luni ale anului venituri din comisioane in valoare de 548,5 milioane lei (123,5 milioane euro).
Aflata pe locul trei in topul bancilor din Romania dupa active, Banca Transilvania a anuntat dupa primele noua luni ale anului in curs, venituri nete din speze si comisioane in valoare de 259,1 milioane lei (58,4 milioane euro).
Dobanzile, sursa de venit numarul unu la banci
Principala sursa de venituri a bancilor este dobanda perceputa clientilor.
In cazul BCR, venitul net din dobanzi a crescut marginal in primele noua luni din 2013, cu 0,1% pana la 2,14 miliarde de lei(485,7... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 17:30
Populatia din Ungaria va putea efectua din februarie retrageri fara comisioane de la bancomate de doua ori pe luna si in limita a 150.000 forinti (circa 500 euro), a declarat Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz, aflat la guvernare.
O lege in acest sens va fi adoptata, probabil, de Parlament la 11 noiembrie, urmand sa intre in vigoare de la 1 februarie 2014, a spus Rogan, citat de cotidianul Portfolio. Fidesz detine majoritatea in parlamentul de la Budapesta.
Bancile nu vor putea transfera clientilor care se incadreaza in aceste conditii nici taxa de 0,6% pe care statul o impune pe toate tranzactiile financiare.
Potrivit unor estimari ale Portfolio, bancile din Ungaria ar pierde circa 40 de miliarde de forinti (aproape 140 de milioane de euro) daca nu ar putea transfera clientilor costurile taxei de 0,6% pe toate retragerile de la bancomate. Lipsa datelor statistice impiedica o estimare precisa in contextul introducerii plafonului, de 150.000 de forinti, insa pierderile de venituri ar putea fi de ordinul zecilor de miliarde de forinti, scrie cotidianul.
Impactul negativ al legii privind retragerile in limita a 150.000 de forinti ar putea fi compensat partial de o eventuala scutire din ianuarie a platilor prin card de la taxa de 0,6% pe tranzactii, masura care ar incuraja populatia sa foloseasca aceasta varianta. Statul ungar ar pierde circa 5 miliarde de forinti (17 milioane de euro) daca ar renunta sa taxeze platile prin card.... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 18:20
Banii din finantarea europeana trec pe la banci inainte de a ajunge la beneficiari. Institutiile percep comisioane si dobanzi din acest simplu transfer, iar cei care au de pierdut sunt tot beneficiarii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat intr-un interviu acordat Business24 ca bancile comerciale au beneficiat de pe urma fondurilor europene "fara sa faca nimic".
Bani "nemunciti" din transferuri bancare
"Din 2008 incoace, din peste un miliard de euro, bani care vin in bancile comerciale, se opresc anumite comisioane de administrare si se duc mai departe catre fermieri, fara ca banca sa faca absolut nimic", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Practic, intr-un proiect cu fonduri europene banca are venituri din doua directii: pe de o parte din dobanda acordata pentru partea de cofinantare si implementare si, pe de alta parte, din comisioanele si taxele care se aplica la orice tranzactie, inclusiv la transfer, a explicat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene la firma M 27.
"Toate comisioanele bancare sunt cheltuieli neeligibile pe orice finantare europeana, iar valoarea acestora creste cu aceste comisioane. Practic, transfera o presiune mai mare asupra beneficiarului", a precizat Dragoi.
Potrivit lui, solutia pentru ca bancile sa nu mai fie beneficiari "colaterali" ai fondurilor europene ar putea veni de la Banca Nationala a Romaniei.
"BNR poate face un sistem diferentiat de dobanzi aplicate... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 13:47
Reprezentantii Comisiei Europene sustin ca in Romania, comisioanele bancare sunt prea mari si romanii nici nu stiu de ce le platesc, de cele mai multe ori. Potrivit Comisiei Europene, un roman achita in medie 80 de euro anual pentru accesul la contul bancar, spre deosebire de un bulgar, care achita 27 de euro.
"Comisia recomanda perceperea unui tarif rezonabil, care sa-i permita fiecarui cetatean din Uniunea Europeana sa acceseze aceasta modalitate de exprimare a unor relatii cu furnizorii", spune Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC, citat de Cotidianu."Consumatorul nu stie ce plateste. Vrem ca toti utilizatorii conturilor bancare, toti consumatorii sa aiba o informatie disponibila", spune, la randul lui, Michel Barnier, comisar european pentru Piata Interna si Servicii. mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 10:43