De sambata, romanii care folosesc carduri nu vor mai plati unele comisioane bancare precum cel de administrare si de interogare a soldului.
Eliminarea mai multor comisioane percepute de banci este prevazuta de Legea nr. 258/2017 care va intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani.
Actul normativ arata ca eliminarea acestora este conditionata de veniturile realizate, informeaza Avocatnet.ro
Conform legii, nu vor mai plati comisioane persoanele fizice cu venituri lunare mai mici de 60% din castigul salarial mediu brut (aproximativ 2.497 lei - n.red.) sau cei care in ultimele sase luni au avut venituri cumulate care nu depasesc 60% din castigul salarial mediu brut. Astfel, acestia scapa de plata comisioanelor pentru:
operatiunile de deschidere si inchidere a unui cont de platiserviciile de administrare de contserviciile ce permit depunerile de bani in contretragerile de numerar pe teritoriul Romaniei dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al banciiprimele zece operatiuni lunare de plata pe teritoriul Uniunii Europene (debitarile directe, platile cu cardul si transferurile de credit)interogarea soldului
Persoanele fizice cu venituri lunare mai mari de 60% din castigul salarial mediu brut nu vor mai fi obligate sa plateasca comisioane pentru:
operatiunile de deschidere si inchidere a unui cont de platiretragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul... mai mult
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 13:00
In goana dupa profit, introducerea de comisione a devenit o practica obisnuita in randul bancherilor. Comisionul de utilizare a ATM-ului, a POS-ului, comisionul de deschidere a contului, de interogare sold sau pentru depunerile de numerar, sunt doar cateva din comisionele care contribuie considerabil la cresterea veniturilor bancilor.
"Institutiile de credit sunt in cautare disperata de surse suplimentare de venituri, in conditiile in care veniturile din marja de dobanda au scazut si creditele s-au imputinat", a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia, analist financiar.
Grav este ca bancile nu se opresc aici. In goana dupa profit, institutiile de credit au ales sa taxeze pana si clientii care incaseaza bani in cont.
Orice operatiune inseamna comision
Cu o mare necesitate de lichiditatii, bancile aleg sa taxeze pana si banii pe care clientii ii incaseaza in cont. Aceste comisioane pentru incasari difera in functie de banca si de sumele primite. In timp ce o parte din banci nu percep astfel de taxe, cele mai importante le iau bani clientilor, "recompensand" astfel clientii pentru fidelitate.
"Bancile incearca, pe de o parte, sa isi diversifice sursele de venit pentru a nu mai fi dependente de o singura sursa, iar pe de alta parte, sa isi imbunatateasca peformanta intr-o anumita masura", sustine analistul.
Spre exemlu, clientii BCR platesc cel mai mare comision la incasarile in cont, de la 6 lei/operatiune pana la 35 de lei in functie de suma depusa,... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 08:00
Relaxarea politicilor de risc si reducerea costurilor finantarii (dobanzi, comisioane) sunt actiunile care ar putea stimula creditarea companiilor, arata un sondaj realizat de portalul de servicii financiare Efin.ro.
"Sectorul IMM este afectat in mod special de reticenta din ultimii ani a bancilor de a mai credita economia reala, ca urmare a acumularii de credite neperformante in perioada crizei economice. Totusi, bancilor le va fi dificil sa isi relaxeze politicile de risc, pana cand nu vor avea certitudinea unei cresteri economice sustenabile in Romania, ceea ce ar conduce la diminuarea treptata a volumului de credite neperformante. Este un cerc vicios pe care nimeni, in acest moment, nu are curajul sa il rupa, cu toate semnalele trimise de BNR si mediul de afaceri", a precizat analistul economic Dragos Cabat, Managing Partner Efin.ro .
Costuri ridicate in finantarea companiilor
Nivelul dobanzilor practicate de bancile din Romania este unul ridicat, au afirmat 85% dintre reprezentantii companiilor, in timp ce pentru 11% dintrea acestia, nivelul dobanzilor este unul acceptabil.
"In realitate, daca privim datele statistice, observam ca intre rata dobanzii active in Romania si media UE, 'marja de risc' este de aproximativ 5% in momentul de fata, fata de un minim de 3,5% in perioada 2007 - 2008. Dobanda rezultata nu este asadar foarte ridicata si ar trebui sa reflecte si oportunitatile superioare de profit de pe o piata in dezvoltare, asa cum este Romania",... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:38
Romanii vor putea accesa servicii financiare in orice tara din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care prevede asigurarea dreptului la deschiderea unui cont bancar.
Teoretic, si acum este posibil, insa trebuie indeplinite o serie de conditii care difera de la tara la tara si care fac uneori imposibila accesarea serviciilor unei institutii financiare.
Propunerea, care ar putea intra in vigoare in 2014, vizeaza o "modalitate simpla si rapida, care sa le permita titularilor de cont sa treaca la o alta banca sau la un alt furnizor de servicii bancare oriunde in UE", se arata intr-un comunicat de presa al Comsiei.
Aproximativ 25 de milioane de europeni nu au un cont bancar, cu toate ca si-l doresc. Dintre ei, 2,5 milioane de persoane care au solicitat deschiderea unui cont s-au confruntat cu un refuz, din diverse motive. De exemplu, unii solicitanti au fost respinsi pentru ca bancile i-au considerat prea saraci. Cele mai restrictive sunt tarile dezvoltate. In Suedia, spre exemplu, persoanele care doresc sa deschida cont trebuie sa obtina mai intai echivalentul codului numeric personal, proces care dureaza pana la un an si implica resedinta permanenta.
In Franta, un roman trebuie sa prezinte la banca, pentru deschiderea unui simplu cont curent, pe langa actul de identitate sau pasaportul si dovada domiciliului (ultima factura la chirie si ultima factura la energie) si dovada platii impozitelor si taxelor in tara de rezidenta.
In schimb,... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:09
Þarile din zona euro vor putea solicita sprijin direct de la fondurile de urgenta ale UE pentru bancile aflate in dificultate numai daca o interventie la nivel national ar reprezenta un risc pentru solvabilitatea statului, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
In caz contrar, Mecanismul European de Stabilitate, fond cu resurse de 500 miliarde euro, ar urma sa ofere linii de finantare statelor afectate, pentru ca apoi autoritatile nationale sa fie responsabile de distribuirea banilor pentru restructurarea bancilor cu probleme, asa cum s-a intamplat in cazul Spaniei, potrivit documentului obtinut de Bloomberg.
Facilitatea interventiei directe a Mecanismului European de Stabilitate la bancile cu probleme face parte din strategia Uniunii Europene de consolidare a sistemului bancar prin supraveghere comuna si printr-o procedura clara de a gestiona situatiile de criza bancara.
O tara unde bancile au probleme "se va califica pentru recapitalizare directa numai daca finantele publice ar ajunge intr-o situatie foarte grava", se arata in raport, care a urma sa acompanieze proiectul Comisiei Europene pentru rezolutie bancara in zona euro.
Potrivit proiectului de directiva, rezolutia reprezinta restructurarea unei institutii financiare in vederea asigurarii continuitatii functionarii activitatilor sale esentiale, mentinerii stabilitatii financiare si restaurarii, in totalitate sau partial, a viabilitatii bancii respective.
Liderii europeni au convenit anul trecut... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 16:20