Revolut a anuntat ca isi schimba politica de comisionare a utilizatorilor sai de carduri. Astfel ca, iata cu cat veti plati mai mult de la 1 marite, dar si pentru ce!
Tranzactionare
Se vor Restructura alocatiile de tranzactionare si tarifarea, astfel:
Utilizatorii Standard vor beneficia de o tranzactie pe luna fara comision (anterior 3).Utilizatorii Plus vor continua sa beneficieze de trei tranzactii pe luna fara comision.Utilizatorii Premium vor beneficia de cinci tranzactii pe luna fara comision (anterior 8).Utilizatorii Metal vor continua sa beneficieze de tranzactii nelimitate fara comision.
In sfarsit, comisionul de custodie se va modifica de la un punct de baza (0,01%) din valoarea activului pe an la douasprezece puncte de baza (0,12%) din valoarea activului pe an. Este posibil sa se aplice comisioanele SEC si FINRA valabile pentru tranzactionarea de actiuni din SUA.
Retrageri de la bancomat
Daca ai planul Standard
Pentru planul Standard exista in prezent o limita de 800 de lei la retragerile lunare gratuite de la bancomat. Dupa aceea incepi sa platesti un comision de 2%. Schimbam acest lucru, adaugand o limita si la numarul total de retrageri de la bancomat si stabilind un comision minim dupa epuizarea alocatiei tale gratuite.
De acum inainte:
Limita lunara gratuita de 800 de lei va ramane neschimbata, iar dupa ce o atingi vei incepe sa platesti un comision.
Se introduce, de asemenea, o limita de cinci retrageri de la bancomat. Dupa ce... mai mult
Joi, 18 Februarie 2021, ora 14:41
De obicei, cand luam un credit, ne uitam la costul total al creditului pentru ca acesta este cel ma important... cel putin asa credem. Dar cum detaliile sunt cele care fac diferenta, poate ar fi bine sa te uiti si la comisioanele pe care banca ti le impune. In felul acesta nu te vei mai plange ca nu ai stiut, nu ai vazut sau nu ti-a spus nimeni de ele.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", despre comisioanele la care trebuie sa fii atent cand iei un credit.
Astfel ca, primul comision la care trebuie sa te uiti este cel de analiza dosar. In general, acesta este o suma fixa. Apoi, mai este comisionul de administrare credit sau comisionul de administrare a contului curent. Acesta poate fi, ori unul fix, ori unul care sa fie procent din rata sau din suma totala care trebuie rambursata.
Unele banci, acum, vor incerca sa iti impuna si o asigurare, in functie de creditul pe care-l iei. Intreaba care sunt acestea, daca sunt asigurari obligatorii sau le poti face si in alta parte, daca este neaparata asigurarea.
Intreaba si cu cat esti comisionat daca soliciti bancii anumite documente. Eliberarea unora dintre ele costa, si nu sunt asa ieftine precum un extras de cont.
Vine o criza, iar tu ai un credit in derulare. Poate ar trebui sa te interesezi, inca o data despre dobanda penalizatoare pentru ca nu este una pe care sa o neglijezi.
De asemenea, mai ai si un comision de rambursare anticipata care este cota parte din valoarea creditului ramas... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 10:30
Nu este deloc ieftin sa scoti bani de la ATM-uri din strainatate, chiar daca acestea fac parte din grupul bancii de la care ai tu cardul. Din acest motiv, nici bancile nu prea iti recomanda sa apelezi la aceasta solutie, decat daca nu ai o alta varianta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa scoti bani de la ATM-urile de peste hotare.
Trebuie sa fii atent ca, peste tot in Europa, sunt anumite retele de ATM-uri nebancare, care nu numai ca te vor comisiona mai mult decat ti-ai dori pentru o retragere, dar te vei trezi ca ai aplicat la tranzactie si un comision piperat pentru conversia in anumite monede ale tranzactiei.
In general, bancile percep anumite comisioane minime pentru o tranzactie sau un procent din suma scoasa. Sa spunem ca vrei sa retragi 100 de euro de la un bancomat din strainatate, cu cardul emis de o banca din Romania.
Banca emitenta a cardului ar putea avea un comision de 1,5% din suma retrasa sau minimum de 5 euro. In cazul nostru, 1,5% din 100 de euro reprezinta 1,5 euro. Din acest motiv, banca va comisiona suma cu minimum 5 euro. Comisionul de 1,5% se va aplica, de exemplu, daca suma retrasa va fi de 400 de euro, pentru ca 1,5% din 400 de euro reprezinta 6 euro.
De mentionat este si ca sunt banci care nu percep niciun fel de comision bancar daca retragi bani din strainatate, dar aici deja am putea vorbi despre parteneriate dintre bancile respective sau de banci din acelasi grup... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 10:00
Comisioanele de intocmire/analiza a dosarului de credit sau comisioanele de gestionare/ administrare a creditului sunt considerate abuzive potrivit Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori?
O problema de drept sensibila, in conditiile in care instantele din Romania dau decizii contradictorii in astfel de cazuri. Asta dupa ce mai multe persoane care au luat credite, nemultumite de plata suplimentara a unor comisioane, au contestat in instanta contractul cu banca, au cerut restituirea unor comisioane si renegocierea conditiilor de creditare.
In cazuri similare, unii au castigat, iar altii au pierdut. Punctele de vedere ale marilor instante din Romania sunt diametral opuse in aceste cazuri.
De exemplu, Curtea de Apel Cluj sustine ca ambele comisioane sunt abuzive si precizeaza ca acestea nu au fost negociate, avand caracter preformulat, sau ca aceste comisioane s-au stipulat pentru prestatii inexistente sau injuste, fiind infrant principiul bunei credinte.
Pe de alta parte, conform Curtii de Apel Craiova, comisionul de acordare a creditului si comisionul de administrare nu sunt abuzive. Potrivit magistratilor craioveni, comisioanele fac parte din pretul total al contractului, nu au fost negociate dar sunt clare si neechivoc exprimate, intr-un limbaj usor inteligibil.
Pe de o parte, Curtea de Apel Bacau a retinut cuantumul ridicat al comisionului de administrare, prin raportare la dobanda lunara a... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 11:45
Datele publicate pana acum de Ministerul Finantelor arata o crestere destul de pronuntata a sumelor care vor trebui platite anual in contul dobanzilor si comisioanelor la datoria publica. Deocamdata, cresterea robusta a economiei a "ecranat" efortul bugetar in acest sens, iar nivelul procentual s-a mentinut rezonabil, undeva sub 1,3% din PIB.
Cu toate acestea, proiectia pe baza datelor disponibile la mijlocul acestui an, conjugata cu dobanzile piperate la care se poate imprumuta Romania pe pietele internationale, arata o foarte probabila crestere a alocarilor aferente platii de dobanzi si comisioane la datoria publica, care se vede si din spatiul ramas in raport cu ceea ce s-a angajat deja pana la finele lunii iunie 2019.
Practic, in ultimii trei ani, Romania a ratat sansa de a merge inspre diminuarea ponderii platilor nete in contul datoriei publice si de a crea, pe aceasta cale, spatiu pentru investitii publice ceva mai consistente, nemaivorbind de o reducere a nivelului datoriei pe care au obtinut-o alte state din regiune cu un PIB similar, precum Cehia.
In conditiile angajarii de noi cheltuieli publice importante, dintre care continuarea programului de majorari salariale din sectorul bugetar si, indeosebi, cresterea puternica a pensiilor fara a veni cu sursele de finantare bugetara pe masura, exista un risc major de indatorare pentru a respecta aceste angajamente pe partea de consum si de a afecta proiectele de dezvoltare ale infrastructurii si serviciilor... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 10:02
Banca Comerciala Romana (BCR) va majora substantial mai multe comisioane. BCR are peste 3 milioane de clienti si se afla in top trei banci din tara noastra.
Astfel, le-a trimis acestora o notificare potrivit careia, incepand din 25 iunie 2019, comisioanele la ghiseu si prin Phone Banking se majoreaza. In acest mod, BCR vrea sa ii incurajeze pe clienti sa foloseasca noua platforma de internet banking George.
"Modificam comisioanele la ghiseu si prin Phone Banking. Ne dorim sa eficientizam timpul de care dispunem in unitati, astfel ca o serie de comisioane legate de operatiunile la ghiseu au fost modificate. Timpul castigat il vom putea folosi astfel in gasirea celor mai bune solutii pentru nevoile dumneavoastra mai complexe cum ar fi: planificarea resurselor financiare pe termen mediu sau lung sau alegerea celei mai bune variante de finantare", se arata in notificarea trimisa clientilor, conform Adevarul.
Iata ce comisioane cresc:
- comisionul de retragere de numerar de la ghiseul bancii; de la 1% - minimum 15 lei - la 2% daca suma retrasa este sub 3.000 de lei; Daca suma e mai mare de 3.000 de lei comisionul va fi de 1,3%.
- comisionul pentru retragerile de valuta de la ghiseu; de la 1% - minimum 5 euro - la 1,3%.
- transferurile intrabancare si interbancare in lei realizate la ghiseu; de la 8 lei/ tranzactia la 15 lei/ tranzactia;
- tranzactiile prin phone banking; de la 4 la 15 lei;
- comisionul de administrare a contului curent in lei; de la 0... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 10:26
Parlamentul European a adoptat joi noi reglementari prin care se solicita bancilor sa perceapa comisioane egale pentru plati transfrontaliere in euro si plati interne si sa fie transparente in cazul comisioanelor de conversie monetara, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
Joi, deputatii au adoptat, cu 532 voturi pentru, 22 impotriva si 55 abtineri, reguli noi menite sa puna capat discriminarii suferite de utilizatorii de servicii de plati din UE, dar care nu apartin zonei euro. In timp ce consumatorii din zona euro beneficiaza de "spatiul unic de plati in euro" (SEPA), cei care se afla in afara acesteia continua sa achite comisioane mai mari pentru platile transfrontaliere in euro.
In decurs de un an, comisioanele pentru plati transfrontaliere in euro din Uniunea Europeana trebuie sa fie similare celor aplicate platilor interne facute in moneda locala oficiala. Mai mult, statele membre vor avea libertatea de a impune bancilor reguli de aplicare a acelorasi comisioane pentru plati transfrontaliere si interne in alta moneda decat euro.
Noile masuri vor proteja de asemenea consumatorii impotriva tarifelor arbitrare asociate conversiei monetare. La fiecare tranzactie, acestia vor fi informati asupra sumei de plata, atat in moneda locala, cat si in moneda utilizata de contul lor. Pentru mai multa transparenta, comisioanele asociate conversiei monetare vor fi redate de maniera uniforma pentru platile la punctul de vanzare sau bancomate (pe baza ratei de... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 16:46
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire si-a exprimat duminica dorinta de a adauga unele dispozitii privind plafonarea comisioanelor bancare pentru gospodariile cu venituri modeste in planul antisaracie al executivului, a carui prezentare a fost amanata pana dupa vacanta.
"Cu privire la planul antisaracie, as prefera sa mai asteptam cateva saptamani pentru ca sa ajungem la o varianta mai buna. Am putea, de exemplu, include in acest plan si unele dispozitii plafonarea comisioanelor bancare.
Cred ca este indispensabil pentru toti francezii cu venituri modeste sa ajungem la o adevarata plafonare a comisioanelor bancare astfel incat nimeni sa nu fie in dificultate pentru ca este obligat sa plateasca comisioane bancare insuportabile sau prea mari" a explicat duminica Bruno Le Maire la forumul economic de la Aix-en-Provence (sudul Frantei), transmit AFP si Reuters.
"Insa mai am nevoie de putin timp pentru a discuta acest lucru cu asociatiile, cu sectorul financiar si cu bancile pentru o adevarata plafonare eficienta a comisioanelor bancare pentru gospodariile cu venituri modeste" a adaugat ministrul francez al Economiei.
Conform calendarului initial, Guvernul francez urma sa-si prezinte la inceputul lunii iulie planul sau antisaracie. Zilele trecute insa mai multi oficiali din Guvernul francez au anuntat ca publicarea acestui plan a fost amanata ca urmare a rezultatelor de la Campionatul Mondial si a dorintei presedintelui Emmanuel Macron de a merge in Rusia... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 10:48
Bancile din Uniunea Europeana vor trebui sa micsoreze comisioanele pentru platile transfrontaliere in euro, conform unor propuneri prezentate miercuri de Comisia Europeana, transmite Reuters.
Conform normelor actuale, rezidentii si intreprinderile din zona euro beneficiaza de aceleasi conditii pentru tranzactiile efectuate in propria lor tara si pentru cele efectuate intr-un alt stat membru din zona euro.
Propunerea Comisiei urmareste aplicarea acestor conditii si in cazul persoanelor si al intreprinderilor din tari care nu se afla in zona euro.
De asemenea, Comisia Europeana a propus, miercuri, sporirea transparentei si a concurentei pentru serviciile de conversie monetara atunci cand consumatorii platesc bunuri sau servicii intr-o alta moneda decat cea din propria tara.
"Cetatenii si intreprinderile din tarile care nu fac parte din zona euro vor beneficia de aceleasi conditii ca si rezidentii din zona euro atunci cand fac plati transfrontaliere in euro.
Toti cetatenii europeni vor putea face transferuri transfrontaliere in euro platind aceleasi comisioane ca pentru tranzactiile interne.
Propunerea prezentata astazi prevede, de asemenea, o transparenta totala in ceea ce priveste conversia valutara atunci cand consumatorii platesc cu cardul intr-o tara care nu are aceeasi moneda ca a lor", a declarat vicepresedintele CE responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, Valdis Dombrovskis.
Consumatorii si... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 17:00