Renuntarea la demiterile intempestive ale procurorilor cu functii inalte, oprirea modificarilor aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala, implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia sunt doar cateva dintre lucrurile care se asteapta sa fie mentionate in raportul MCV, pe care Comisia Europeana il va publica marti.
Pana acum, strategia PSD/ALDE a fost sa strige in gura mare ca MCV-ul e ceva rau pentru Romania, dar Comisia Europeana nu s-a lasat impresionata.
Surse coroborate consultate de Ziare.com au vorbit despre un raport in tonuri dure, care va marca si decuplarea Romaniei de Bulgaria, in cazul acesteia din urma fiind posibila ridicarea acestui mecanism in viitorul apropiat.
Comisia Europeana a recomandat Romaniei de-a lungul anilor, prin intermediul mai multor rapoarte MCV, consultarea Comisiei de la Venetia si adoptarea unei proceduri legale transparente si lipsite de interventii politice pentru numirea procurorilor de rang inalt.
La sfarsitul lunii octombrie, CE a cerut direct Guvernului PSD/ALDE sa ia in calcul recomandarile Comisiei de la Venetia si a anuntat ca noul raport MCV va fi facut public in 13 noiembrie.
"Am luat nota de cele doua opinii ale Comisiei de la Venetia in privinta Codurilor Penale si a legilor din Justitie. Cerem autoritatilor romane sa tina cont de acestea", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, pentru Ziare.com.
De altfel, la inceputul lunii octombrie, chiar in plenul Parlamentului European, Frans... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 08:06
Prevederile propuse infractiunii de abuz in serviciu par sa creeze intr-adevar, fara o justificare convingatoare, premisele pentru o dezincriminare de facto a multor fapte avand legatura cu aceasta infractiune, scrie Comisia de la Venetia, in opinia privind modificarile aduse Codului Penal.
"Asa cum au subliniat mai multi interlocutori in timpul misiunii Comisiei de la Venetia in Romania, aceste modificari vor face mult mai greu daca nu imposibil de investigat si de condamnat persoane pe baza acestei acuzatii. Aceasta intra in contradictie atat cu obligatiile internationale ale Romaniei in materie de anticoruptie, cat si cu eforturile tarii in aceasta directie, dar si cu standardele statului de drept", arata sursa citata.
Comisia sustine ca modificarile propuse la articolul 297 paragraful 1 ar trebui revazute, in lumina comentariilor facute in cadrul raportului, dar si din perspectiva obligatiilor Romaniei in materia instrumentelor internationale anticoruptie.
Citeste si: Comisia de la Venetia: Argumente dure impotriva noilor Coduri Penale si recomandari pentru modificarea Legilor Justitiei
Propunerea lui Toader
Infractiunea de abuz in serviciu a fost modificata radical, la propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader.
Este schimbata aproape total prin introducerea unui paragraf surpriza: "in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda, sau afin pana la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial si prin aceasta cauzeaza o paguba, certa si... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 16:34
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a postat, vineri, pe Facebook un mesaj prin care transmite ca in avizul Comisiei de la Venetia se retine amanarea pensionarii magistratilor, conform noilor legi ale Justitiei, recomandandu-se totodata si "abrogarea acestei solutii legislative".
"Comisia de la Venetia! Avizul CV retine solutionarea temporara a problemei pensionarii magistratilor, prin amanarea momentului intrarii in vigoare a solutiei legislative. Se recomanda abrogarea acestei solutii legislative. OUG pentru legile justitiei va fi transmisa, in mod formal, catre CV pentru emiterea unui aviz! ", a scris, vineri, pe Facebook ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Comisia de la Venetia dezbate astazi, in sedinta plenara, situatia Codurilor Penale si a legilor Justitiei modificate in Romania.
Amanarea pensionarii anticipate a magistratilor este prevazuta in Ordonanta de Urgenta 92/2018, adoptata luni de Guvernul Dancila. Ordonanta a fost contestata de specialisti, care au cerut si opinia Comisiei de la Venetia.
Romania este reprezentata la sedinta de azi a CV de deputatul PSD Florin Iordache.
Citeste mai multe despre:
Comisia de la Venetia dezbate, astazi, Codurile Penale si Legile Justitiei din RomaniaCe va prezenta Florin Iordache la sedinta Comisiei de la VenetiaForumul Judecatorilor critica OUG-ul lui Toader: Nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia sau GRECO
Curtea Constitutionala a amanat dezbaterile pe Codurile Penale pana dupa decizia... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 13:10
O delegatie a Comisiei de la Venetia se va afla in Romania in 13 si 14 septembrie, in vederea pregatirii unei opinii privind modificarile aduse recent Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Avizul Comisiei de la Venetia a fost solicitat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei printr-o decizie luata in 28 iunie, iar concluziile evaluarii ar urma sa fie prezentate in 19 octombrie.
Potrivit unui comunicat de presa de pe site-ul Consiliului Europei, delegatia Comisiei de la Venetia se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justitiei, cu conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului General, DNA, DIICOT, Consiliul Superior al Magistraturii, precum si cu reprezentanti ai Parlamentului, asociatii de judecatori si procurori si organizatii ale societatii civile.
Sursa citata mentioneaza ca avizul a fost solicitat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.
La inceputul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a facut apel la autoritatile din Romania sa astepte opinia Comisiei de la Venetia inainte de a face alti pasi pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, el spunand ca aceste reforme risca sa incalce obligatiile internationale ale Romaniei, in special cele impuse de Conventia penala privind coruptia, identificate in recentul raport GRECO.
"Fac apel catre partile implicate sa astepte opinia Comisiei de la Venetia si sa o ia in considerare inainte de a urma... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 17:30
Ambasada SUA la Bucuresti isi reafirma ingrijorarea fata de modificarile aduse in Parlamentul Romaniei legislatiei penale, considerand ca "mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni".
Precizarea Ambasadei vine in contextul in care o scrisoare trimisa presedintelui Klaus Iohannis de Rudy Giuliani a fost interpretata de mai multi politicieni ai puterii, in frunte cu Liviu Dragnea, drept pozitie oficiala a Guvernului american. Liviu Dragnea chiar a spus ca apartenenta Romaniei la NATO depinde de a corecta "abuzurile din justitie" despre care Giuliani vorbeste in scrisoare, fara a prezenta dovezi sau exemple concrete.
"Asa cum s-a mentionat in declaratia comuna a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si a principalilor parteneri europeni ai Romaniei, din 28 iunie, pana recent, Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale.
Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penal si de procedura penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni.
Incurajam toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si al expertilor internationali cum sunt... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 11:28
Comisia de la Venetia a publicat, vineri, un punct de vedere transant, care desfiinteaza modificarile pe care PSD-ALDE le-a adus legislatiei penale si prin care, spune forul european, este afectata independenta magistratilor.
Astfel, Comisia cere puterii politice de la Bucuresti sa nu puna in aplicare aceste modificari, mai ales cele privind numirea si revocarea procurorilor-sef.
Opinia preliminara tine cont de "climatul politic tensionat" si de presiunile si intimidarile magistratilor, mai ales din partea politicienilor de nivel inalt, coordonate inclusiv prin campanii media, se arata intr-un document remis Ziare.com.
Ce recomanda Comisia de la Venetia:
- reconsiderarea sistemului de numire/revocare a procurorilor-sef, mentinand rolul detinut de CSM si Presedinte, capabil sa balanseze influenta Ministrului Justitiei.
- anularea restrictiei impuse magistratilor privind libertatea de exprimare.
- reconsiderarea infiintarii Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor.
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Comisia de la Venetia desfiinteaza modificarile Codurilor Penale: Submineaza independenta justitiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 16:53
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a adresat un apel Curtii Constitutionale pentru valorificarea opiniilor Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse Legilor Justitiei, Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Comisia de la Venetia reprezinta un organ consultativ al Consiliului Europei in chestiuni constitutionale, fiind recunoscuta pe plan international drept o instanta de reflectare independenta, care contribuie, in egala masura, la diseminarea si dezvoltarea patrimoniului constitutional comun, jucand un rol unic in acordarea prompta a unor solutii constitutionale pentru statele in tranzitie, conform standardelor si bunelor practici in domeniu, arata FJR.
Judecatorii sustin ca in acest context Curtea Constitutionala are obligatia de loialitate constitutionala de a astepta si de a valorifica opiniile Comisiei de la Venetia pentru a nu pune in dificultate parcursul statului roman ca membru al Consiliului Europei.
"Recomandarile formulate de Comisia de la Venetia nu sunt utile doar legiuitorului, in procedura parlamentara de elaborare sau modificare a cadrului legislativ, ci si Curtii Constitutionale, la efectuarea unui control de conformitate a actului normativ adoptat de Parlament cu Legea fundamentala, tinand seama de dispozitiile art.11 din Constitutia Romaniei, invocat in toate obiectiile de neconstitutionalitate vizand legile anterior indicate", arata FJR.
Curtea Constitutionala ar urma sa discute joi ultima sesizare a... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 13:33
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cere Romaniei sa astepte avizul Comisiei de la Venetia inainte de a modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
"Fac apel la toate partile implicate sa astepte avizul Comisiei de la Venetia si sa-l ia in considerare, inainte de a lua masuri suplimentare pentru modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Aceasta reforma risca sa intre in contradictie cu obligatiile internationale ale Romaniei, in special cele prevazute in Conventia Consiliului Europei privind coruptia, identificate prin recentul raport al Grupului de State impotriva Coruptiei (GRECO) . Ca stat membru al Organizatiei noastre, Romania este obligata sa respecte statul de drept.
La 28 iunie, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a solicitat avizul Comisiei de la Venetia cu privire la proiectele de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Impreuna cu recomandarile GRECO, acest lucru ar trebui sa ajute la gasirea celei mai bune solutii pentru a respecta standardele europene si angajamentele europene ale Romaniei.
Consiliul Europei va continua sa acorde o atentie deosebita in ceea ce priveste schimbarile care au loc in Romania si suntem pregatiti sa oferim expertiza suplimentara daca este necesar", sustine Thorbjorn Jagland intr-un comunicat remis Ziare.com.
Iata Iata comunicatul transmis de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland
Vezi si pozitia Comisiei Europeane... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 15:31
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania saluta decizia luata de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei de a sesiza Comisia de la Venetia cu privire la proiectele de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala.
Judecatorii spun ca Parlamentul are obligatia sa astepte si sa in considerare in intregime avizele Comisiei de la Venetia, pentru a nu pune in dificultate parcursul statului roman ca membru al Consiliului Europei, stergand cu buretele eforturile autoritatilor de a respecta partenerii europeni, desfasurate constant in ultimii 20 de ani.
Asociatia precizeaza ca a realizat si ea nenumarate demersuri in acest sens, cu convingerea ca punctul de vedere al expertilor Comisiei de la Venetia va putea fi lamuritor pentru respectarea standardelor statului de drept in Romania.
"Forumul Judecatorilor din Romania a realizat numeroase demersuri in acest sens, catre toate subiectele de sezina, nationale sau europene/internationale, inclusiv catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, cu convingerea ca punctul de vedere al expertilor Comisiei de la Venetia va putea fi lamuritor pentru respectarea standardelor statului de drept in Romania.
Comisia de la Venetia, creata in 1990, reprezinta un organ consultativ al Consiliului Europei in chestiuni constitutionale. Comisia este recunoscuta pe plan international drept o instanta de reflectare independenta. Comisia de la Venetia contribuie, in egala masura, la diseminarea si dezvoltarea... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 20:04