Liderul PNL Crin Antonescu a anuntat, luni, dupa sedinta USL, ca se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana.
Crin Antonescu a precizat ca, in sedinta USL, s-a ajuns la consens pe acest subiect.
"Pentru comisia speciala care azi isi va da obstescul sfarsit si va da vot final... principiul este urmatorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului si in concluzii se vor face cateva recomandari majore pentru constituirea unui cadru legislativ", a anuntat Antonescu.
"Acest proiect va fi respins", a mai spus Antonescu, precizand ca o noua lege va stabili criterii generale pentru exploatarile viitoare
La sedinta USL a fost prezent si presedintele Comisiei parlamentare privind Rosia Montana, senatorul PSD Darius Valcov.
Comisia va da votul luni, la ora 18.00. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 13:01
Subiectul exploatarii aurului de la Rosia Monatana capata forme tot mai nefiresti. Absurdul situatiei culmineaza cu negocierile dintre partide in cadrul Comisiei de specialitate, pe votul privind un proiect deja demontat de membrii acestui for. Intre timp, in piata Universitatii a inceput sa "ploua" cu sanctiuni, dupa aproape doua luni de manifestatii de strada.
Puterea de la Bucuresti isi pierde rabdarea in privinta proiectului minier de la Rosia Montana. Documentul trimis de Guvern in Parlament a fost demontat de membrii Comsiei de specialitate si respins de PNL. Membrii PSD nu au fost la fel de fermi, promovand o serie de amendamente, despre care spun ca ar curata proiectul de "dedicatiile" pentru RMGC.
Votul final inca se negociaza. Mai mult, premierul Victor Ponta a anuntat prelungirea mandatului Comisiei speciale cu 30 de zile.
Intre timp, liberalii cer desfiintarea actualei comisii dupa emiterea raportului de respingere a proiectului de lege si infiintarea unui for nou, pentru initierea unui proiect de lege general.
Pe de alta parte, social liberalii isi conditioneaza votul pentru respingerea proiectului si renuntarea la amendamente, doar daca liberalii vizeaza semnarea in comun a unei noi legi care ar viza exploatarile miniere. Cu alte cuvinte, ei vor neaparat o noua lege a minelor.
Amendamentele Comisiei speciale schimba doar palaria proiectului de lege al Guvernului
Amendamentele aduse de membrii Comisiei la proiectul de lege privind... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:05
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca opteaza mai degraba pentru desfiintarea Comsiei speciale Rosia Montana, dupa emiterea unui raport de respingere a proiectului de lege al Guvernului, si infiintarea unui for nou, care sa initieze un proiect de lege general.
Antonescu a fost intrebat care este pozitia PNL privind modificarile propuse la proiectul de lege initiat de Guvern asupra exploatarii de la Rosia Montana.
"Mandatul acestei Comisii speciale incredintat de plenul Parlamentului a fost strict acela de a se pronunta asupra proiectului de lege initiat de Guvern. Pozitia noastra este aceea ca raportul Comisiei pentru acest proiect de lege sa fie de respingere", a declarat Antonescu.
El a precizat ca la nivelul USL s-a discutat despre varianta prelungirii mandatului actualei comisii speciale, sau infiintarea unei noi comisii speciale, care ar urma sa pregateasca initierea unui proiect de lege general privind regimul exploatarii resurselor naturale.
"Aceste lucruri sa fie foarte clare, distincte, si in felul acesta pe o formula sau alta sa vedem cum mergem mai departe (...) La USL s-a discutat posibilitatea sau varianta prelungirii mandatului acestei Comisii cu 30 de zile in care sa ne dea un raspuns ferm si asupra proiectului Guvernului si un eventual alt proiect general cu privire la regimul exploatarilor", a mai precizat liderul PNL.
Antonescu a mentionat ca PNL ar prefera varianta ca actuala comisie speciala sa dea raport de respingere... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 15:52
Dupa audierea ministrilor, a specialistilor si a reprezentantilor societatii civile, membrii Comisiei speciale Rosia Montana au "transformat substantial" proiectul de lege trimis de Guvern. Parlamentarii au introdust opt amendamente, care, practic, schimba legea, dupa cum sustine liderul comisiei, Darius Valcov. De asemenea, acordul cu RMGC a fost exclus.
"Nu mai vorbim despre proiectul Rosia Montana, vorbim despre proiectele privind stimularea exploatarii de zacaminte auro-argentifere, in cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit. Redeventa s-a dus undeva la sase la suta", a declarat Darius Valcov.
Si deputatul PSD Florin Iordache, membru al Comisiei speciale a precizat ca proiectul a fost transformat dintr-o lege cu dedicatie, intr-o lege care vizeaza, in general, exploatarile.
"Am tinut cont de observatiile de la Ministerul Justitiei, proiectul avea aspecte de neconstitutionalitate, se referea la o companie punctual. Acest proiect de lege poate suferi noi modificari in urma dezbaterilor din plen", a declarat Florin Iordache, deputat PSD.
Directorul Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, nu a dorit sa comenteze pe marginea deciziei parlamentarilor, pana la consultarea documentelor, insa a precizat ca proiectul de lege pentru exploatarea de la Rosia Montana continea cadru general.
"In vechiul proiect de lege erau foarte multe clauze generale, nu doar pentru Rosia Montana. Cele specifice erau in favoarea statului roman, precum cresterea... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 16:49
Membrii PNL din Comisia speciala care analizeaza proiectul minier Rosia Montana au votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern, in cadrul dezbaterilor de joi, potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Cristina Pocora.
"Primul vot care s-a dat astazi a fost pe marginea proiectului de lege asa cum a fost el trimis de Guvern catre Parlament. A fost o propunere atat a colegilor liberali, cat si a colegului de la UDMR. Exact acest lucru, sa se dea un vot pe proiectul de lege in forma in care a fost venit de la Guvern. In cadrul acestui vot, Partidul National Liberal a votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern.
Daca ar fi existat o majoritate, atunci raportul ar fi putut sa fie negativ, am fi putut merge cu acest raport in Plenul Camerei Deputatilor si Senatului si sigur ca s-ar fi decis acolo. In momentul in care a picat respingerea proiectului lege, se merge mai departe cu dezbaterea proiectului, se depun amendamente, se discuta amendamente. Noi am primit la Comisie doar cateva amendamente de dimineata, sigur ca pe parcurs colegii pot veni cu aceste amendamente", a spus Pocora.
Potrivit acesteia, in momentul de fata se dezbate si va exista un vot pe amendamente si apoi un vot final asupra raportului pe amendamente.
"Repet, ceea ce s-a votat dimineata, la prima ora, a fost un vot pe proiectul de lege asa cum a venit el de la Guvern, in aceasta forma, iar acolo PNL a fost consecvent pe pozitia sa, adica impotriva proiectului... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:40
Vicepresedintele Comisiei pentru Cultura si Media din Senat, Marius Pascan, a declarat joi, la Targu Mures, ca interzicerea reclamelor Rosia Montana Gold Corporation de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) este un precedent periculos pentru libertatea de exprimare in Romania si ca situatia urmeaza sa fie dezbatuta in cadrul comisiei.
"A ingradi dreptul de a te promova, de a face publicitate proiectului, este absolut aberant si un precedent periculos pentru libertatea de exprimare in Romania. Deocamdata, din cate stiu, am primit o sesizare in acest sens din partea unui membru al CNA si urmeaza sa ne pronuntam in cadrul Comisiei de Arta si Media. De altfel, CNA este o institutie care este subordonata Comisiei pentru Cultura si Media a Senatului", a spus senatorul PDL, intr-o conferinta de presa.
Marius Pascan considera ca decizia CNA din urma cu o zi, referitoare la interzicerea reclamelor RMGC, este "o imixtiune grava, nepermisa, discriminatorie, un atentat la libertatea de expresie si exprimare" si ca, desi compania prezinta o "imagine idilica" in privinta proiectului, aceasta este totusi o "informatie realista".
"Nu au de ce sa blocheze pe nimeni in a-si promova un produs decat daca acest produs nu este conform cu legislatia in vigoare sau informatia transmisa nu este veridica, incalca dreptul omului la o informare corecta si onesta. Dar in situatia Rosiei Montane, cred ca atat s-a dezbatut acest proiect, incat cetateanul, privitorul,... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:41
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a afirmat, marti, in cadrul Comisiei Speciale dedicate exploatarii miniere de la Rosia Montana, ca ministerul de resort nu a dat acordul de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare pentru acest proiect.
"Ministerul Mediului a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul sa fie respectat in Romania. Ministerul a respins proiectul vechi si a impus standarde cerute de legislatia europeana. Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare, a cerut si a impus conditii si standarde de mediu, astfel incat sa nu existe niciun fel de prejudiciu la nivelul cetatenilor.
Ne-am consultat cu Finlanda si Suedia pe teme similare, cu Comisia Europeana, sa preluam cele mai bune practici. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii de mediu si standarde de mediu la nivel international, iar pozitia noastra este de aparator al statului, al legilor in vigoare si al cetatenilor", a declarat ministrul Mediului.
Potrivit oficialului MMSC, concentratia de cianura a fost redusa pentru proiectul de la Rosia Montana.
"In actuala varianta a proiectului, statul a impus o garantie de mediu dubla fata de ceea ce prevedea vechiul proiect, de la 76 milioane dolari la 146 milioane dolari. De asemenea, am redus concentratia de cianura la o treime din media europeana, care este de 10... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 11:00
Presedintele Comisiei speciale privind proiectul Rosia Montana, Darius Valcov, a anuntat, luni, programul audierilor si institutiile, printre care SRI, SIE si Presedintia Romaniei, care vor fi solicitate sa-si exprime un punct de vedere cu privire la actul normativ, precum si programul deplasarii de miercuri din zona miniera.
Senatorul PSD Darius Valcov a sustinut ca, dupa audierea de luni a ministrului Culturii si a secretarului de stat in Ministerul Justitiei Florin Motiu, marti sunt programati Ministerul Mediului si a directorului Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si directorul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
El a aratat ca s-a votat un program pentru ziua de miercuri cand parlamentarii vor face o deplasare la Rosia Montana.
"Intre orele 9,00 - 15,00 vor fi mai multe vizite in teren, 15,00 - 16,00 va fi o intalnire cu Sindicatul Viitorul Mineritului si ONG-uri locale pro-minerit, 16,00 - 17,00 intalnire cu autoritatile locale, 17,00 - 18,00 intalnire cu 'Alburnus Maior', 18,00 - 20,00 ne vom deplasa in orasul Campeni unde ne vom intalni cu mai multe fundatii si asociatii care militeaza impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Joi, vom avea o intalnire si discutii cu reprezentantii asociatilor si fundatiilor, dar si organizatorii cu activitate semnificativa in domeniu si care sunt impotriva proiectului de la Rosia Montana. Aici ne referim in special la cei care prin reprezentantii dumnealor militeaza in Piata Universitatii si in toata... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 15:46
Comisia speciala a Parlamentului pentru proiectul de la Rosia Montana se reuneste marti pentru a analiza toate problemele pe care le ridica publicului exploatarea de acolo, dar si sa mearga la fata locului pentru a studia problema.
Pe de alta parte, premierul Ponta s-a declarat, intr-o emisiune TVR, de acord ca proiectul de lege privind Rosia Montana sa fie imbunatatit de Parlament pana la a mai ramane din acesta doar majorarea redeventei de la 2% la 6% precum si cresterea garantiei de mediu solicitate companiei care realizeaza exploatarea.
Moderatorul a amintit ca despre proiectul de lege se spune ca are probleme. "Si atunci haideti sa-l indreptam in Parlament, daca e o problema cu proiectul asta", a raspuns Ponta.
Premierului i s-a raspuns ca in acest caz din proiectul de lege nu va mai ramane decat prevederea privind majorarea redeventei si a garantiei de mediu. "E in regula, hai sa ramana atat sau hai sa-l respingem", a raspus Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca cea mai buna solutie este ca Guvernul sa retraga proiectul Rosia Montana din Parlament, mentionand ca premierul Victor Ponta trebuie sa renunte la "smecherie" si precizand ca liderul PNL Crin Antonescu stie ca legea este neconstitutionala.
El a spus ca doreste ca aceasta lege sa nu ajunga la promulgare.
Seful statului a mai spus ca va trimite legea la Curtea Constitutionala daca va ajunge la el.
Presedintele a mai spus ca cea mai buna solutie ar fi ca proiectul sa fie... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 09:32