Biroul permanent al Senatului a discutat cele zece propuneri legislative initiate de ministrul Finantelor, senatorul PSD Eugen Teodorovici, si a dat termen pentru raport in comisiile sesizate martea viitoare, astfel incat in plenul de miercurea viitoare sa fie supuse dezbaterii si votului in plenul Senatului, inclusiv propunerea vizand taxarea pensiilor speciale.
"La Biroul permanent au fost discutate cele 10 propuneri legislative (n.r. - al caror initiator este) . Termen pentru aviz s-a dat pentru maine si termen pentru raport saptamana viitoare, marti, astfel incat miercurea viitoare la plen, sub rezerva primirii raportului, sa fie discutate si dezbatute in Senat", a afirmat Teodorovici, marti, la Senat.
Intrebat de ce au fost depuse la Senat proiectele care erau deja in dezbatere publica la nivelul Guvernului, Teodorovici a spus: "E un lucru bun sa fie si in Parlament discutate si adoptate, mai ales ca vorbim de Cod fiscal, procedura fiscala, pensii speciale. Toate aceste initiative au avut avize de la Consiliul Economic si Social, Consiliul Legislativ. (...) Este un plus ca discutam si in Parlament".
El a explicat ca s-a convenit la Guvern ca aceste proiecte sa fie discutate si adoptate in Parlament.
"In Parlament se considera ca a fost deja parcursa partea de dezbatere publica. (...) Este printre primele dati cand astfel de masuri din zona economica sunt sustinute de intreg mediul economic. Toate aceste proiecte sunt lucrate la Ministerul Finantelor... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 22:13
Anul trecut, Guvernul a schimbat Codul Fiscal de nu mai putin de 285 de ori. Au fost facute astfel mai multe modificari decat zilele lucratoare din 2018 - 249.
Toate au venit insa in graba, fara dezbateri, fara analize, fara studii de impact. Si evident ca efectele nu au intarziat sa apara: s-a creat un haos total in multe domenii, de la banci, companii de energie sau telecom, mediul de afaceri a avut de suferit din cauza cadrului fiscal impredictibil, riscul de tara a crescut.
Interesant este ca toate aceste modificari au venit chiar prin incalcarea unui articol din Codul Fiscal, care prevede tocmai principiul predictibilitatii fiscale. Cum este posibil? De fiecare data cand Guvernul sau Parlamentul au facut modificari, au mentionat ca sunt facute "prin derogare de la articolul 4 din Codul Fiscal".
Ar exista si o solutie pentru ca articolul sa nu mai fie incalcat: introducerea lui in Constitutie.
Cele mai nocive modificari ale Codului Fiscal
Deputatul USR Claudiu Nasui, membru in Comisia pentru buget, finante si banci, a facut o scurta analiza a modificarilor aduse Codului Fiscal care au creat cea mai mare confuzie in sistemul economic.
El a precizat pentru Ziare.com ca cele mai grave schimbari au venit prin OUG 114. In primul rand, pentru ca numarul lor a fost foarte mare, iar apoi ca acestea au avut loc la final de an.
"In primul rand, cred ca ar trebui spuse cele care au fost introduse prin OUG 114. Adica suprataxarea din telecom, care practic... mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 08:56
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marti seara, ca in cadrul Ministerului are loc o analiza comparativa pe Codul Fiscal si pe Codul de Procedura Fiscala in vederea aplicarii unui noi cadru fiscal de la 1 ianuarie 2019.
"Colegii mei lucreaza la aceasta analiza comparativa cu tot ce e Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, se ia articol cu articol, daca e vreo propunere de facut si care sunt argumentele. Lucram foarte mult si deschis cu tot ce inseamna mediul economic, am invitat structurile asociative, de la Comisia din Parlament de Buget-Finante ale ambelor Camere, pentru ca la final de an sa avem un proiect de lege si pe un Cod Fiscal si pe Procedura Fiscala", a declarat ministrul de Finante, Eugen Teodorovoci.
In toamna, ulterior analizei Ministerului de Finante, vor fi prezentate o serie de concluzii, urmand ca de la 1 ianuarie 2019 sa fie aplicat noul cadru fiscal.
"De la 1 ianuarie 2019 trebuie sa ramana asa cum ele se fac", a mai precizat ministrul de Finante, adaugand: "Au fost multe modificari ale Codului Fiscal si sa asezam aceste modificari intr-o forma consolidata ca sa se stie despre ce se discuta cand vine vorba despre zona fiscala". ...citeste mai departe despre "Teodorovici anunta un nou cadru fiscal de la 1 ianuarie 2019. Se modifica atat Codul Fiscal, cat si Codul de Procedura Fiscala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 23:55
Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
Presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, social-democratul Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, inca o amanare a raportului pe controversata ordonanta modificare a Codului Fiscal.
Asta in conditiile in care oricum normele de aplicare ale OUG sunt inca in lucru la Ministerul de Finante si firmele sunt blocate pentru ca nu isi pot face bugetul pe 2018.
"Astazi nu vom emite un raport, pentru sunt foarte multe amendamente si e normal ca si Ministerul Finantelor sa se poata exprima asupra acestora", a spus Teodorovici.
"Speranta ar fi doar la bunul-simt al Guvernului sa inteleaga ca acest OUG 79 poate fi modificata, logic, printr-o alta OUG, ar fi si calea mai rapida. Guvernul sa inteleaga si sa-si asume anumite modificari, sa o faca imediat, poate chiar saptamana viitoare printr-o ordonanta de urgenta si sa nu se astepte ca Parlamentul sa legifereze.
Inca nu avem un raport final la Comisia de Buget-Finante, asta inseamna ca cel putin doua saptamani de zile mai sta la nivelul Senatului, dupa care ajunge la Camera, din nou comisii, raportul Comisiei de Buget-Finante, dupa aceea votul in Camera, dupa aceea promulgarea la presedinte. E o cale mai lunga.
Cel mai bine ar fi, repet, de bun-simt, din respect fata de cetateni, ca Ministerul de Finante sa propuna in Guvern toate aceste amendamente aduse sau o parte din ele macar si sa le propuna prin ordonanta de urgenta", a spus Teodorovici, miercuri, dupa sedinta Comisiei.
Impozit optional pe cifra de... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 16:30
Schimbarile aduse Codului fiscal, in special cele legate de transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, si plata defalcata a TVA vor crea haos de la 1 ianuarie 2018, iar Romania va intra intr-un con de umbra in ceea ce priveste investitiile straine majore, a declarat, miercuri, vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante si piata de capital din Senat, Florin Citu.
Senatorii din aceasta comisie au discutat, miercuri, amendamentele aduse OUG 79/2017 privind modificarea Codului fiscal, insa au amanat votul final pentru saptamana viitoare.
Principalul amendament, cu care au fost de acord parlamentari din mai multe partide, se refera la posibilitatea ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi sa fie optional.
"Este clar ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi trebuie sa fie optional. De asemenea, in cazul contractelor part-time, transferul contributiilor face situatia si mai dura decat acum si se propune sa se revina la situatia initiala pentru contractele part-time. Alte amendamente nu vad sa treaca, cred ca acestea vor fi singurele schimbari. Din discutiile cu ministerul reiese ca ei nu vor sa schimbe nimic, iar faptul ca si colegii de la PSD nu au foarte multe amendamente arata ca nu vor sa aduca nicio schimbare si ca vor sa mearga pe varianta din ordonanta", a precizat senatorul PNL Florin Citu.
Intrebat care crede ca vor fi efectele majore dupa 1 ianuarie, el a aratat ca se va crea un haos la... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:18
Am fost martor saptamana trecuta al unui fenomen unic in istoria legislativului romanesc. Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor a luat in dezbatere si a respins nu mai putin de 38 propuneri de modificare a Codului Fiscal.
Nu, nu a fost vorba de modificarea proaspat-rescrisului Cod Fiscal si nici de vreo schimbare de strategie legislativa.
Aceste 38 initiative respinse reprezinta de fapt modificarile aflate in lista de asteptare a Camerei Deputatilor, si care, daca nu ar fi fost adoptata varianta rescrisa a Codului, si-ar fi gasit mai devreme sau mai tarziu locul pe lungul pomelnic al actelor normative care au modificat Codul Fiscal din 2004 si pana astazi.
Un bun prilej pentru a intelege de ce cosmarul modificarilor nu s-a terminat. De ce, si de acum incolo ca si pana acum, vom asista la aceeasi sarabanda de modificari ale modificarilor Codului Fiscal.
Raspunsul este simplu: pentru ca atat structura sistemului fiscal romanesc, cat si structura Codului Fiscal insusi ...citeste mai departe despre "38 modificari ale Codului Fiscal respinse de Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 09:23
Comisia de Buget a Senatului a adoptat, in unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea liderilor partidelor politice, intre acestea fiind reducerea etapizata a TVA: la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.
In cursul dezbaterilor din comisie, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a propus si introducerea unor "amendamente tehnice, de clarificare", insa acestea au fost respinse, urmand sa fie dezbatute ulterior la Camera Deputatilor, potrivit Mediafax.
Ulterior, el a spus ca discutiile vor continua.
"Sunt cateva erori de scrieri in Codul Fiscal, sunt de asemenea niste decizii ale Curtii Constitutionale. E o lista intreaga. Maine vor fi aduse in Camera Deputatilor, la comsia de buget", a declarat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la iesirea de la dezbateri, informeaza B1 Tv.
Puterea si Opozitia si-au dat mana: Consens pe Codul Fiscal, PNL nu mai depune amendamente
Ce prevede documentul
Partidele parlamentare au ...citeste mai departe despre "Codul fiscal, avizat in Comisia de Buget din Senat - O procedura de rutina" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 16:40
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, luni, in unanimitate, proiectul noului Cod Fiscal, stabilind scaderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016.
Popunerea de scadere a TVA la 19% a fost facuta de deputatul PNL Andreea Paul, iar presedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Stefan, a spus ca PSD este de acord cu aceasta propunere, din "dorinta ca noul Cod fiscal sa fie votat in unanimitate".
Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a spus ca analizele facute arata ca o astfel de propunere va avea efecte bune in economie si ca cifrele arata ca "se poate face acest lucru".
Ponta guverneaza de la Istanbul prin Facebook: Reduce TVA la 19% de pe patul de spital
"Partea buna este ca din analizele pe care le-am facut, inclusiv la nivel tehnic cu cei de la CE, Fond si BM, asa cum stau astazi calculele, am spus ca suntem de acord cu orice fel de masura care vine in ...citeste mai departe despre "TVA de 19%? Comisia de buget a aprobat in unanimitate Codul fiscal - urmeaza votul deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 18:12