Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro va prezenta proiectul de trecere la euro in decembrie, iar data propusa pentru adoptare este 2024, au confirmat surse apropiate discutiilor.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mentionat acelasi an la inceputul lunii noiembrie.
Proiectul de adoptare include planul de actiune, cu propunerea de calendar, si studiul in baza caruia s-a luat decizia ca incepand cu anul 2024 Romania poate folosi moneda euro, daca ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% fata de cat este cel al zonei euro.
Studiul prevede ca acest grad de convergenta poate fi atins, daca Romania isi mentine, pana atunci, un ritm de crestere economica anuala de aproximativ 4%, care este considerat sustenabil, iar economia zonei euro nu creste cu mai mult de 2%, anual.
Economist UniCredit: Romania ar putea intra in recesiune tehnica in a doua parte a anului viitor sau in 2020Daniel Daianu (BNR): E posibila o noua criza economica mondiala. Se va reflecta si la noi
Proiectul de adoptare a monedei euro arata ca acest grad de convergenta este sustenabil, deoarece Romania are zone agrare intinse, iar agricultura locala tinde sa devina tot mai automatizata.
In plus, orase precum Bacau, Craiova, Galati si Iasi au inceput sa se dezvolte puternic, tinzand sa se apropie de nivelul celor din vestul si centrul tarii - Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov.
La stabilirea acestei date s-a mai luat in calcul ca perioada... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 07:13
Cedand presiunilor venite de la Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana, Bulgaria va incerca anul viitor sa adere simultan la uniunea bancara si la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, a declarat marti ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov.
In urma cu doar cateva saptamani, acelasi Vladislav Goranov spunea ca autoritatile de la Sofia insista pentru ca Bulgaria sa adere la uniunea bancara abia dupa aderarea la ERM-2, transmite Bloomberg.
Se pare insa ca Guvernul celui mai sarac stat membru UE s-a pliat in cele din urma recomandarilor venite de la BCE si Comisia Europeana, care insista ca Sofia trebuie sa imbunatateasca guvernanta corporativa, economiile si bancile.
"Vom insista pentru ca ambele sa se intample in aceeasi zi", a spus marti Vladislav Goranov intr-o conferinta organizata la Sofia. Potrivit lui Goranov, in zilele urmatoare o delegatie de oficiali bulgari se va deplasa la sediul BCE pentru discutii intense cu privire la procedurile de aderare si calendarul pentru ambele institutii.
Goranov nu a precizat daca Guvernul de la Sofia intentioneaza sa isi respecte promisiunea anterioara de a depune cererea de aderare la ERM-2 pana la finele lunii iunie.
Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile economice pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE,... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 23:33
Prima sedinta a Comisiei nationale pentru trecerea la moneda euro va avea loc joi, subiectul central al reuniunii fiind diagnoza criteriilor de convergenta pentru adoptarea monedei unice europene.
Pe 28 martie a fost publicata in Monitorul Oficial OUG 24/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei nationale de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro.
"Consider ca aderarea la moneda euro este cel mai important proiect dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In consecinta, printr-o ordonanta de urgenta vom infiinta Comisia nationala de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro. Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important", declara premierul Viorica Dancila.
Conducerea comisiei este formata din doi presedinti, prim-ministrul si presedintele Academiei Romane, si doi vicepresedinti - guvernatorul BNR si vicepremierul pe probleme economice.
Citeste si:
Orban i-a scris lui Dancila pe tema aderarii la Zona euro: Demersul pe care il faceti este unul pur propagandisticPremierul desemnat al Bavariei nu vrea Romania in zona euroIohannis: Este mai important sa aderam la zona euro decat la Schengen ...citeste mai departe despre "Prima sedinta a Comisiei pentru trecerea la moneda euro are loc azi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 07:31
Ungaria nu se grabeste sa adere la zona euro si ar trebui sa faca trecerea la moneda unica doar atunci cand productia sa economica se apropie de media din zona euro, a declarat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, intr-un interviu publicat in cotidianul Magyar Hirlap.
"La fel ca cehii sau polonezii, nu vom intra in anticamera pentru adoptarea monedei euro. Aceasta este o pozitie favorabila si depinde de noi sa decidem cand vom face urmatorul pas" a spus Varga, adaugand ca Ungaria ar trebui de asemenea sa astepte sa vada care este rezultatul dezbaterilor cu privire la adancirea integrarii statelor membre din zona euro, transmite Reuters.
Banca Nationala a Ungariei a apreciat si ea ca tara nu ar trebui sa adere la euro inainte ca economia sa fie suficient de puternica.
Mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
Cinci dintre fostele state comuniste care sunt acum membre ale UE - Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania - au intrat deja in zona euro.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri cu privire la adoptarea de catre Romania a monedei euro in 2024 ca "temporar" tara noastra a iesit din marja de conformare, dar ca lucrurile se pot corecta daca exista vointa politica guvernamentala.
"In acest moment si temporar am... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 09:54
Aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara pentru Romania, dorindu-se ca, dupa aderare, romanii sa traiasca la fel de bine ca si cetatenii din tarile aflate in zona euro, a declarat, luni, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, intr-o conferinta de presa.
"Aderarea la euro este unul din dosarele inca active ale calitatii de membru UE pentru Romania. Sunt trei dosare deschise: aderarea la Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si aderarea la euro.
La Schengen, Romania a indeplinit toate conditiile. Acum, procesul decizional s-a mutat din zona tehnica in zona politico-diplomatica. MCV face subiectul unei dezbateri interesante cu multe puncte de vedere. La aderarea la euro nu se pune problema daca Romania va adera, ci mai degraba cand si, mai degraba, cum", a spus Filote.
Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu
Ea a precizat ca aderarea la euro ar putea sa fie viitorul ...citeste mai departe despre "Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:20
Ministrii europeni ai afacerilor europene reuniti la Bruxelles au acordat miercuri ultima aprobare pentru aderarea Lituaniei la zona euro la 1 ianuarie 2015, a declarat ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, potrivit DPA.
Lituania va deveni astfel cel de-al 19-lea membru al zonei euro.
Liderii europeni, ministrii europeni de finante, Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Parlamentul European isi dadusera in prealabil acordul.
"Cred ca meritam aceasta decizie", a declarat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, inainte de inceperea reuniunii de miercuri de la Bruxelles.
"Vom fi un membru de incredere al zonei euro. Euro nu este doar o moneda sau o bucata de metal, inseamna a apartine clubului care trebuie", a mai afirmat el.
Lituania este ultima dintre cele trei tari baltice care adopta moneda euro, dupa Estonia in 2011 si Letonia in acest an.
Lituania a incercat pentru prima data sa adere la zona euro in 2006, insa nu a reusit sa obtina atunci stabilitatea preturilor ceruta. mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 15:10
Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins ca Romania va indeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, insa a precizat ca nu e suficient, un element extrem de important fiind competitivitatea economica.
"In ce priveste zona euro, cred ca anul viitor Romania va indeplini toate criteriile - cele cinci criterii de la Maastricht (...). In momentul de fata, Romania indeplineste patru din cele cinci criterii, insa experienta altor state care au intrat in zona euro ne arata ca indeplinirea celor cinci criterii nu este suficienta", a afirmat seful statului, potrivit Mediafax.
Seful statului a adaugat ca au fost state care au intrat in zona euro dupa care nu au rezistat in aceasta zona extrem de competitiva, ca urmare a lipsei de competitivitate a propriilor economii, el dand ca exemplu Grecia, Portugalia si Spania.
Traian Basescu a subliniat ca, pentru aderarea la euro, este obligatoriu un element extrem de important: competitivitatea economica. El a spus insa ca sunt motive de optimism din acest punct de vedere.
Romania a transmis Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntandu-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, declarat, la inceputul lunii mai, ca fixarea unui obiectiv ambitios precum aderarea la zona euro in 2019 ar putea... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 08:53
Premierul Victor Ponta a declarat ca perioada 2018-2020 este o tinta realista pentru intrarea in zona euro, iar Romania urmareste cu prudenta Polonia, tara mult mai avansata in ceea ce priveste reformele structurale.
"Vrem sa fim pregatiti si competitivi atunci cand ne alaturam zonei euro. Cred ca 2018-2020 este o tinta realista. Urmarim, in mod prudent, Polonia, care este mult mai avansata decat Romania in ceea ce priveste reformele structurale", a afirmat Ponta intr-un interviu acordat CNBC, intrebat daca va mai astepta pentru a vedea "cum va arata zona euro in cativa ani", inainte de a adopta moneda unica europeana.
Seful Guvernului a adaugat ca asteapta ca planul anticriza adoptat de liderii din zona euro sa isi faca efectul pana la sfarsitul acestui deceniu.
Ponta a subliniat ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru intrarea in zona euro in ceea ce priveste indicatorii economici, inflatia si forta de munca, potrivit CNBC.
"Cred ca zona euro nu are nevoie de inca un jucator slab, de aceea trebuie, mai intai, sa ne pregatim. Dar angajamentul politic este sa ne alaturam zonei euro si cred ca aceasta ar fi in beneficiul Romaniei, dar si al tuturor celorlalte tari din UE", a afirmat premierul.
Ponta a declarat, intr-un interviu publicat in luna iunie de Deutsche Welle, ca Romania poate fi pregatita din punct de vedere structural pentru adoptarea monedei euro in 2017-2018 si ar putea deveni membra a zonei euro in acest orizont de timp.
Premierul a facut... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 11:50
Statele care vor sa intre in zona euro vor fi examinate mult mai dur, avertizeaza reprezentantii Fondului Monetar International, care sustin ca vor aplica masuri mult mai drastice de evaluare, din cauza crizei fiscale din Europa, anunta Mediafax.In ultima evaluare a Letoniei, economistii FMI au afirmat ca statul baltic este pe drumul cel bun pentru a-si indeplini obiectivul de a adopta euro in 2014.
Intrarea in zona euro ar putea deveni mai dificila din cauza crizei fiscale care a condus la ajutoare financiare externe pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, au spus specialistii Fondului. Acestia au avertizat ca Letonia ar putea fi "examinata intens" in "actuala situatie".
"Problemele din zona euro ar putea conduce la o aplicare mai stricta a elementelor mai subiective din evaluarea convergentei", potrivit FMI.
Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana sunt responsabile pentru evaluarea statelor care vor sa se alature uniunii monetare, aceastea fiind examinate dupa cinci criterii, care includ rata inflatiei, deficit bugetar, dobanzi pe termen lung si stabilitatea actualei monede nationale.
In timp ce exista obiective clare pentru aceste criterii, Comisia si Banca Centrala Europeana trebuie convinse ca statul candidat a intrunit aceste conditii intr-un mod sustanbil dupa ce devine membru al zonei euro.
Estonia a devenit al 17-lea stat membru al uniunii monetare in 2011. Dintre celelalte doua state candidate, doar Romania a stabilit o data ferma pentru intrarea in zona... mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 12:18