Premierul Florin Citu a transmis in seara zilei de joi, 18 februarie, ca procesul de aderare la moneda euro a fost intarziat de criza generata de pandemie. Seful Guvernului a precizat ca, la cum arata lucrurile in prezent, Romania ar putea adera in 2027 sau 2028.
"Parcursul pentru euro a fost putin intarziat de aceasta criza din 2020. Este nevoie de convergenta reala. Vom recupera in perioada 2021 - 2024, dar trebuie sa fim constienti ca aceasta aderare la zona euro va fi dupa 2024.
Obiectivul de aderare la zona euro nu este doar un obiectiv, este si o obligatie a Romaniei de a adera la zona euro prin tratatul pe care l-am semnat. Romania trebuie sa adere la zona euro", a afirmat, joi seara, la Digi 24, Florin Citu.
Programul de guvernare are ca tinta aderarea la zona euro. Economisti: "Este aproape imposibil"
Premierul considera ca "e greu sa discuti de aderare in plina criza economica, cand trebuie sa faci reforme clare".
"Dar este un obiectiv pe care ni-l mentinem pentru ca nu numai obiectivul la zona euro trebuie sa ne gandim ca este principal. Pentru mine conteaza ce inseamna sa aderi la zona euro.
Analiza Ziare.com: Zona euro isi revine din socul pandemic. Romania trebuie sa fie pregatita sa tureze motoarele exporturilor
Inseamna sa reformezi aceasta economie, sa faci o economie performanta in interiorul zonei euro unde competitia este foarte dura. acel obiectiv este, de fapt, o ancora care ne face pe noi sa ne reformam, sa ajungem in zona... mai mult
Joi, 18 Februarie 2021, ora 23:30
Exista dezideratul conturat politic ca, pana la jumatatea deceniului ce vine, Romania sa adere la zona euro (ZE); se aduc in acest sens argumente de ordin economic, politic si geopolitic. Asemenea argumente se regasesc in Raportul de fundamentare a aderarii la ZE, care a fost elaborat sub indrumarea Comisiei Nationale formate la inceputul anului trecut.
Aderarea la zona euro presupune o moneda nationala cat mai solida, care sa aiba radacini intr-o economie robusta si politici bine chibzuite. Este iluzoriu sa credem ca Aderarea se poate face mizand pe clementa externa si ignorand reguli de buna administrare a economiei, lectii ale istoriei economice, ale crizei din ZE.
Exista teze de baza promovate in raportul mentionat, ce merita sa fie enuntate, nu in cele din urma fiindca politica monetara (si de curs de schimb) a BNR este discutata intens in sfera publica in aceasta perioada. Astfel:
- Aderarea la zona euro implica intrarea economiei in regimul mecanismului de schimb 2 (MCS2) cu cel putin 2 ani inainte. Acest mecanism implica stabilirea unei paritati centrale a leului fata de euro. Intrarea in MCS2 nu este mai putin exigenta decat aderarea propriu-zisa la ZE in privinta conditiilor de robustete economica;
- Consolidarea bugetara, alias deficite bugetare mici si cresterea veniturilor fiscale, este conditie necesara pentru asigurarea robustetei economiei, a rezistentei la socuri adverse;
- Controlul deficitelor externe, adica deficite de cont curent relativ... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 12:50
Moneda euro a implinit 20 de ani, marti, in prima zi a anului. A ajuns a doua cea mai folosita moneda din lume, dar parcursul si perspectivele sunt departe de a fi optimiste.
La data de 1 ianuarie 1999, 11 tari din Uniunea Europeana (UE) si-au fixat cursurile de schimb, au adoptat o politica monetara comuna sub coordonarea Bancii Centrale Europene (BCE) si au lansat o moneda comuna: euro. Pregatirile pentru trecerea la euro incepusera cu aproape un deceniu inainte, cand, in decembrie 1991, a fost instituit prin Tratatul de la Maastricht.
Cum a inceput totul
Initial, euro a fost o moneda electronica utilizata pe pietele financiare si pentru efectuarea de plati fara numerar. Bancnotele si monedele euro au intrat in circulatie trei ani mai tarziu. In 2002, 12 tari adoptasera euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia (2001), Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania, care cumulau 302 milioane de cetateni. In prezent, euro este moneda a 19 tari din UE, care cuprind peste 340 de milioane de cetateni, dupa ce alte sapte tari au aderat ulterior: Slovenia (2007), Cipru (2008), Malta (2008), Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014) si Lituania (2015).
Astfel, euro este a doua cea mai folosita moneda din lume, dupa dolar. Doar intre ianuarie 2000 si decembrie 2002 euro a avut un nivel mai scazut fata de dolar, iar de-atunci este considerat mai puternic decat moneda americana.
Ce urmeaza
In plus, chiar daca numarul de tari se va... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 21:53
Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro va prezenta proiectul de trecere la euro in decembrie, iar data propusa pentru adoptare este 2024, au confirmat surse apropiate discutiilor.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mentionat acelasi an la inceputul lunii noiembrie.
Proiectul de adoptare include planul de actiune, cu propunerea de calendar, si studiul in baza caruia s-a luat decizia ca incepand cu anul 2024 Romania poate folosi moneda euro, daca ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% fata de cat este cel al zonei euro.
Studiul prevede ca acest grad de convergenta poate fi atins, daca Romania isi mentine, pana atunci, un ritm de crestere economica anuala de aproximativ 4%, care este considerat sustenabil, iar economia zonei euro nu creste cu mai mult de 2%, anual.
Economist UniCredit: Romania ar putea intra in recesiune tehnica in a doua parte a anului viitor sau in 2020Daniel Daianu (BNR): E posibila o noua criza economica mondiala. Se va reflecta si la noi
Proiectul de adoptare a monedei euro arata ca acest grad de convergenta este sustenabil, deoarece Romania are zone agrare intinse, iar agricultura locala tinde sa devina tot mai automatizata.
In plus, orase precum Bacau, Craiova, Galati si Iasi au inceput sa se dezvolte puternic, tinzand sa se apropie de nivelul celor din vestul si centrul tarii - Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov.
La stabilirea acestei date s-a mai luat in calcul ca perioada... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 07:13
Prima sedinta a Comisiei nationale pentru trecerea la moneda euro va avea loc joi, subiectul central al reuniunii fiind diagnoza criteriilor de convergenta pentru adoptarea monedei unice europene.
Pe 28 martie a fost publicata in Monitorul Oficial OUG 24/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei nationale de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro.
"Consider ca aderarea la moneda euro este cel mai important proiect dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In consecinta, printr-o ordonanta de urgenta vom infiinta Comisia nationala de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro. Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important", declara premierul Viorica Dancila.
Conducerea comisiei este formata din doi presedinti, prim-ministrul si presedintele Academiei Romane, si doi vicepresedinti - guvernatorul BNR si vicepremierul pe probleme economice.
Citeste si:
Orban i-a scris lui Dancila pe tema aderarii la Zona euro: Demersul pe care il faceti este unul pur propagandisticPremierul desemnat al Bavariei nu vrea Romania in zona euroIohannis: Este mai important sa aderam la zona euro decat la Schengen ...citeste mai departe despre "Prima sedinta a Comisiei pentru trecerea la moneda euro are loc azi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 07:31
Ungaria nu se grabeste sa adere la zona euro si ar trebui sa faca trecerea la moneda unica doar atunci cand productia sa economica se apropie de media din zona euro, a declarat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, intr-un interviu publicat in cotidianul Magyar Hirlap.
"La fel ca cehii sau polonezii, nu vom intra in anticamera pentru adoptarea monedei euro. Aceasta este o pozitie favorabila si depinde de noi sa decidem cand vom face urmatorul pas" a spus Varga, adaugand ca Ungaria ar trebui de asemenea sa astepte sa vada care este rezultatul dezbaterilor cu privire la adancirea integrarii statelor membre din zona euro, transmite Reuters.
Banca Nationala a Ungariei a apreciat si ea ca tara nu ar trebui sa adere la euro inainte ca economia sa fie suficient de puternica.
Mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
Cinci dintre fostele state comuniste care sunt acum membre ale UE - Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania - au intrat deja in zona euro.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri cu privire la adoptarea de catre Romania a monedei euro in 2024 ca "temporar" tara noastra a iesit din marja de conformare, dar ca lucrurile se pot corecta daca exista vointa politica guvernamentala.
"In acest moment si temporar am... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 09:54
Guvernul va adopta o Ordonanta ce vizeaza infiintarea comisiei pentru aderarea Romaniei la zona euro, din conducerea careia vor face parte premierul si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat miercuri premierul Viorica Dancila, in deschiderea sedintei de Guvern.
Dancila a subliniat ca, desi s-a vorbit despre trecerea la moneda euro, Romania nu a avut niciodata o perioada stabilita pentru acest moment.
"Consider ca adoptarea monedei euro este cel mai important proiect dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE). In consecinta, printr-o OUG, vom infiinta Comisia Nationala de fundamentare a planului national de adoptare a monedei euro. Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in mecanismul unic de aderare la zona euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important", a declarat Dancila.
Premierul a spus ca, pentru a se asigura o larga reprezentativitate, Comisia va reuni reprezentanti ai administratiei guvernamentale, ai administratiei publice locale, ai mediului academic, al Presedintiei, ai organizatiilor non-guvernamentale si ai confederatiilor patronale si sindicale.
"Va fi o larga reprezentare, astfel incat sa putem sa avem o dezbatere corecta, care sa ne permita luarea celor mai bune decizii. Aceasta comisie va fi condusa de doi co-presedinti, primul-ministru si presedintele Academiei Romane, si doi vice-presedinti, guvernatorul Bancii... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 14:47
Comisia Europeana a publicat miercuri raportul de convergenta 2014, in care analizeaza daca statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia indeplinesc conditiile de adoptare a monedei euro.
Conform raportului, Lituania a indeplinit toate criteriile de convergenta pentru adoptarea euro. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odata cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia, Estonia si Letonia.
Celelalte sapte statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia nu indeplinesc in prezent toate conditiile de adoptare a monedei euro. Situatia lor va fi, prin urmare, reevaluata in urmatorii doi ani, se arata in comunicatul CE.
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat: "Disponibilitatea Lituaniei de a adopta euro reflecta sprijinul sau de lunga durata pentru politici fiscale prudente si reforme economice. Uniunea Economica si Monetara ramane o comunitate atractiva. Zona euro are in prezent o coordonare economica mai eficienta, un zid de protectie financiara robust pentru a proteja stabilitatea si, din acest an, o uniune bancara. La toate acestea Lituania s-a angajat sa participe si sa le intareasca. Datorita eforturilor depuse in ultimii cinci ani,... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:42
Romania nu va mai adera la moneda europeana in ianuarie 2015, insa Guvernul Boc a avansat intervalul 2013-2014 pentru intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb.
Termenul estimat pentru intrarea Romaniei in ERM-II a fost introdus in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene, potrivit Mediafax.
In document nu mai este insa mentinut si angajamentul asumat distinct in perioada anterioara, de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.
In documentul precedent, elaborat de Guvern in primavara anului trecut, se aprecia ca, avand in vedere necesitatea implementarii unor reforme structurale suplimentare care sa duca la cresterea flexibilitatii economiei romanesti si a capacitatii acesteia de a face fata socurilor asimetrice, moneda nationala nu va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM-II) "mai devreme de 2012", iar pentru moneda euro era stabilit in mod distinct ca va fi adoptata la 1 ianuarie 2015.
In proiectul noului program de convergenta sunt mentinute aceleasi argumente de continuare a reformei, dar se estimeaza doar ca intrarea in ERM-II se va produce "in perspectiva anilor 2013-2014", fara nicio referire exacta la momentul adoptarii euro.
"Avand in vedere necesitatea continuarii reformelor structurale menite sa creasca flexibilitatea economiei romanesti si capacitatea acesteia de a face fata eventualelor socuri asimetrice, se apreciaza ca moneda... mai mult
Luni, 25 Aprilie 2011, ora 17:33