Comisia Europeana a decis joi sa trimita scrisori de punere in intarziere catre Romania, Bulgaria si Cehia pentru respectarea normelor UE privind stocurile de titei si de produse petroliere, arata un comunicat de presa a institutiei.
"Comisia a observat ca aceste trei state membre nu si-au indeplinit in mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligatia de a mentine stocuri de urgenta minime de titei". De asemenea, CE a solicitat Romaniei, precum si altor 12 state membre, cat si Regatullui Unit sa transmita strategiile nationale pe termen lung de renovare cu privire la performanta energetica a cladirilor.
Astfel, Comisia Europeana a decis sa trimita scrisori de punere in intarziere Belgiei, Bulgariei, Croatiei, Greciei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei, Romaniei si Regatului Unit deoarece nu au transmis strategiile lor nationale de renovare pe termen lung.
"In temeiul Directivei privind performanta energetica a cladirilor (Directiva 2010/31/UE), statele membre aveau obligatia de a transmite Comisiei strategiile lor nationale de renovare pe termen lung pana la 10 martie 2020. Aceste strategii de renovare pe termen lung reprezinta un element esential al directivei, stabilind calea, masurile de politica si finantarea mobilizarii necesare pentru decarbonizarea pana in 2050 a parcului imobiliar existent.
Acest obiectiv este important, deoarece sectorul constructiilor din UE este cel mai mare consumator de energie din... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 15:22
Comisia Europeana studiaza deja diferite optiuni pentru a activa fondul de redresare post-pandemie fara Polonia si Ungaria, daca aceste tari nu-si ridica in zilele urmatoare veto-ul asupra acestui plan pe care l-au blocat - impreuna cu bugetul plurianual al UE - pentru a se opune conditionarii accesarii fondurilor europene de statul de drept.
Potrivit unui inalt responsabil comunitar, citat miercuri de agentia EFE, Bruxellesul are pe masa mai multe variante pentru o solutie care "sa reproduca efectele pachetului actual" si care sa functioneze ca "punte" pana cand cele 27 de state membre vor ajunge la un acord unanim asupra cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 si fondului de redresare.
"Suntem siguri ca aceste solutii pot fi gasite si pot fi aplicate rapid", spune responsabilul european, adaugand insa ca Bruxellesul inca nu s-a hotarat asupra unei optiuni concrete si "scenariul de baza" ramane rezolvarea blocajului impreuna cu toate statele membre.
Dupa ce la reuniunea ambasadorilor statelor UE din 16 noiembrie a fost adoptat prin majoritate calificata un mecanism ce conditioneaza accesarea fondurilor europene de situatia statului de drept, Polonia si Ungaria au blocat prin veto intr-un vot preliminar la aceeasi reuniune bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) si planul "Next Generation" care consta intr-un un fond de redresare de 750 de miliarde de euro.
Mecanismul, adoptat in urma unei intelegeri... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 07:20
Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra un deficit de 10,3% din PIB anul acesta, desi ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut.
Mai mult, Comisia Europeana anticipeaza o scadere economica mai mare pentru acest an si o revenire mai slaba pentru 2021.
Comisia recomanda analiza dezechilibrelor macroeconomice pentru 12 state membre, intre care si Romania, care au inregistrat deficite excesive inca din februarie 2020.
Comisia Europeana estimeaza in prognoza de toamna ca tara noastra va inregistra un deficit bugetar de 10,3% din PIB anul acesta, peste cel estimat astazi de Ministerul de Finantelor (9,1% din PIB), diferenta fiind de peste 2 miliarde de euro, scrie biziday.ro.
Totodata, Comisia prognozeaza ca economia romaneasca se va contracta anul acesta cu 5,2%, urmand ca anul viitoare sa creasca cu 3,3%.
Citeste si: Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare
Din aprilie 2020, Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul maxim prevazut in tratat.
Raportul recomanda elaborarea de bilanturi aprofundate care sa identifice si sa evalueze gravitatea posibilelor dezechilibre macroeconomice pentru cele 12 state membre care au fost deja identificate ca inregistrand dezechilibre sau dezechilibre excesive in februarie 2020. Acestea sunt Croatia, Cipru, Franta, Germania,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 20:26
Comisia Europeana solicita Estoniei si Romaniei sa transpuna integral legislatia UE care incrimineaza discursul de incitare la ura si infractiunile motivate de ura. De asemenea, Comisia solicita Bulgariei, Croatiei, Ciprului si Romaniei sa transpuna integral normele UE privind prezumtia de nevinovatie.
"Comisia Europeana a decis astazi, 30 octombrie, sa trimita scrisori de punere in intarziere Estoniei si Romaniei, intrucat legislatiile nationale ale acestor tari nu transpun integral si exact normele UE privind combaterea anumitor forme si expresii ale rasismului si xenofobiei prin intermediul dreptului penal. (...) Romania nu a definit in mod corect discursurile de incitare la ura, deoarece nu incrimineaza discursurile de ura care incita la violenta. In plus, Romania incrimineaza doar discursurile de ura care incita la ura atunci cand acest comportament este indreptat impotriva unui grup de persoane definit pe criterii de rasa, culoare, religie, descendenta sau origine nationala sau etnica, dar nu si atunci cand este indreptat impotriva unui membru al unui astfel de grup", a transmis, vineri, Comisia Europeana, printr-un comunicat de presa.
Sursa citata a precizat ca Estonia si Romania au la dispozitie doua luni pentru a raspunde la intrebarile adresate de Comisie, in caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.
"Decizia-cadru privind combaterea rasismului si xenofobiei prin intermediul dreptului penal (Decizia-cadru 2008/913/JAI) are drept scop... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 22:07
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat, miercuri, decizia Comisiei Europene de a finanta, cu 143 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, constructia Variantei Ocolitoare a municipiului Bacau. Valoarea oferita de CE reprezinta 85% din costul eligibil al proiectului.
Lucian Bode a anuntat, miercuri, in sedinta de Guvern, decizia CE care a aprobat contributia financiara la proiectul major "Constructia Varianta Ocolitoare Bacau".
"Valoara totala eligibila este de aproximativ 143 de milioan de euro, reprezentand 85% din valoare totala eligibila", a precizat Bode.
Acesta a explicat ca, in 25 noiembrie 2019, s-a transmis cererea de finantare pentru acest proiect, dar s-au solicitat infrmatii si clarificari suplimentare.
"Din pacate, in momentul in care am preluat guvernarea, in noiembrie anul trecut, Romania avea 14 arii naturale protejate fara plan de management, dintr-un total de 39 care impactau proicte majore de infrastructura, ca sa nu mai spun de faptul ca guvernantii de dinainte au transmis CE documentatii incomplete pentru foarte multe obiective de investitii in infrastrutura. Din fericire, printr-un efort de echipa, printr-un dialog serios si transparent, prin modificari legislative (...) Romania primeste a doua mare finantare nerambursabila pentru proiecte de infrastructura de transport rutier", a mai afirmat Bode.
Acesta a precizat ca, in 2 luni, Romania a primit peste un miliard de euro, fonduri nerambursabile, pentru proiecte de... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 22:19
Premierul Ludovic Orban a declarat, marti, la Turnu Magurele, ca a fost aprobata de catre Comisia Europeana schema de ajutor de stat pentru despagubirea fermierilor ale caror suprafetele au fost afectate de seceta. El a precizat ca, dupa publicarea OUG, fermierii se pot adresa Ministerului Agriculturii in termen de zece zile, iar acesta trebuie sa transmita despagubirile.
"Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat pentru despagubirea fermierilor ale caror suprafete au fost afectate de seceta. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana a solicitarii de ajutor de stat formulata de Guvernul Romaniei, astazi se va publica OUG prin care Guvernul a alocat sumele necesare pentru plata despagubirilor catre fermierii ale caror suprafete sau culturi au fost afectate de seceta. Imediat cu publicarea ordonantei, orice fermier se poate adresa Ministerului Agriculturii si structurilor Ministerului Agriculturii, in termen de zece zile trebuie sa formuleze solicitarea, iar Ministerul Agriculturii trebuie sa transmita despagubirile catre fermierii afectati", a declarat Ludovic Orban, la Turnu Magurele.
Premierul s-a aflat, marti, intr-o vizita oficiala in judetul Teleorman.
Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a afirmat, in 24 august, ca Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind acordarea de despagubiri fermierilor ale caror culturi au fost afectate de seceta. Programul are un buget de 850 de milioane de lei, pentru aproximativ 34.400 de fermieri si o... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 17:00
Comisia Europeana a atentionat marti guvernul din Ungaria, care a inchis din nou frontierele tarii din cauza pandemiei, in legatura cu orice discriminare bazata pe nationalitate si a facut apel la importanta 'integritatii Spatiului Schengen', relateaza AFP.
Comisarul european pentru Justitie, Didier Reynders, a anuntat pe Twitter ca a trimis o scrisoare in acest sens guvernului lui Viktor Orban.
Ungaria prevede exceptii de la interdictia de acces pe teritoriul sau in special pentru cetatenii din celelalte state din Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia si Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai putin de cinci zile.
"Astazi, (comisarul european pentru Afaceri Interne) Ylva Johansson si cu mine am trimis o scrisoare guvernului ungar in care reamintim importanta (pastrarii) integritatii Spatiului Schengen si aplicarii de masuri la frontiere in mod nediscriminatoriu pentru toti cetatenii si rezidentii din UE", a scris pe Twitter comisarul belgian.
"Orice masura care nu va respecta aceste principii fundamentale ale dreptului european va trebui, bineinteles, retrasa imediat", a adaugat el. Comisarii ar urma sa discute cu autoritatile ungare pentru a obtine "mai multe informatii".
"Nu este posibil sa existe o discriminare pe baza de nationalitate intre cetatenii europeni", a precizat un purtator de cuvant al Comisiei, Christian Wigand, in timpul conferintei de presa zilnice.
In contextul restrictiilor de miscare adoptate dispersat de catre... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 15:39
Comisia Europeana anunta ca a semnat primul contract cu AstraZeneca, companie farmaceutica anglo-suedeza, care va permite achizitionarea unui vaccin impotriva Covid-19 pentru toate statele membre ale UE, precum si donarea catre tarile cu venituri mici si medii sau redirectionarea catre alte tari europene.
Este vorba de o cantitate de 300 de milioane de doze de vaccin, cu optiunea de a achizitiona suplimentar inca 100 de milioane de doze, care sa fie distribuite proportional cu populatia.
"Ieri, 27 august, primul contract pe care Comisia Europeana l-a negociat in numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutica a intrat in vigoare in urma semnarii sale oficiale de catre AstraZeneca si de catre Comisie. Contractul va permite achizitionarea unui vaccin impotriva Covid-19 pentru toate statele membre ale UE, precum si donarea catre tarile cu venituri mici si medii sau redirectionarea catre alte tari europene. Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi in masura sa achizitioneze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu optiunea de a achizitiona suplimentar inca 100 de milioane de doze, care sa fie distribuite proportional cu populatia", a informat CE.
Comisia continua discutiile privind incheierea unor acorduri similare cu alti producatori de vaccinuri si a incheiat cu succes discutii preliminare cu Sanofi-GSK la 31 iulie, cu Johnson&Johnson la 13 august, cu CureVac la 18 august si cu Moderna la 24 august.
"Comisia lucreaza... mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 11:42
Comisia Europeana a anuntat joi ca a aprobat schema de ajutor de stat in valoare de 4,521 miliarde de lei (935 milioane de euro) introdusa de Romania pentru a sustine companiile afectate de pandemia de coronavirus, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Acest suport va lua forma unor granturi directe pentru capital de lucru si investitii productive si va fi cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Masura va fi accesibila IMM-urilor active in anumite sectoare si unor mari companii care au legaturi cu IMM-urile eligibile, care au fost afectate negativ de pandemia de coronavirus. Obiectivul masurii este sa furnizeze lichiditate pentru aceste companii, ceea ce le permite sa isi continue activitatile, sa demareze investitii si sa mentina locurile de munca.
Comisia Europeana a descoperit ca schema Romaniei este in linie cu conditiile prevazute in cadrul temporar: granturile directe nu vor depasi 100.000 de euro pentru fiecare companie care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, 120.000 de euro pentru fiecare companie activa in sectoarele pescuitului si acvaculturii si 800.000 de euro pentru fiecare companie activa in toate celelalte sectoare. De asemenea schema va functiona pana la data de 31 decembrie 2020.
"Comisia a ajuns la concluzia ca aceasta masura este necesara, adecvata si proportionata pentru a remedia un prejudiciu serios aparut in economia unui stat membru, in linie cu Articolul... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 13:55