Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca opinia preliminara a Comisiei de la Venetia, care nu ar fi trebuit sa fie facuta publica, este un document politic si spune ca este "speriat" de faptul ca lucrurile acestea sunt tratate cu superficialitate de Comisie.
"Un astfel de document, denumit 'opinie preliminara', nu trebuia facut public, pentru ca el presupune ca urmeaza sa fie modificat. Nu stiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia preliminara, dar prima remarca pe care vreau sa o fac pe fond (este ca - n.red.) acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a parut extrem de subtire.
Este un document politic, este o opinie politica exprimata din partea Comisiei de la Venetia. Nu e normal. Comisia de la Venetia trebuia sa analizeze subiectele de ordin juridic, nu optiunile politice", a declarat Tariceanu duminica seara, intr-o interventie telefonica la RTV.
"Comisia de la Venetia trateaza lucrurile acestea cu o superficialitate care pe mine ma sperie. Efectiv ma sperie. In ceea ce priveste optiunile politice pe care le avem noi in domeniul politicii penale, in domeniul organizarii Justitiei, cred ca filtrele pe care le-am avut si care au functionat, inclusiv la Curtea Constitutionala, au fost suficiente", a mai afirmat presedintele Senatului.
Comisia de la Venetia a emis, vineri, o opinie preliminara in legatura cu modificarile la cele trei legi ale Justitiei din Romania, formuland o serie de recomandari,... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 22:03
Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat vineri ca opinia preliminara a Comisiei de la Venetia cu privire la modificarea legilor justitiei este un draft (ciorna) si contrazice un raport al acestui for referitor la standardele europene privind independenta sistemului judiciar.
El considera insa ca aceasta opinie preliminara "le da o palma peste ochi" celor din Opozitie si presedintelui care au spus ca legile Justitiei nu trebuie modificate.
"Comisia de la Venetia le da o palma peste ochi celor de la Opozitie si presedintelui Romaniei, pentru ca acestia au cerut de nenumarate ori sa nu se modifice nimic, sa se intarzie si au facut tot felul de sesizari la Curte sa nu intre in vigoare, sa se amane, sa se blocheze. Comisia de la Venetia o sa observati ca cere sa se faca anumite modificari, iar cei care au spus sa nu se faca nimic sunt contrazisi de aceasta", a spus Nicolicea pentru Agerpres.
Social-democratul a aratat ca, in ce priveste fondul, Comisia de la Venetia se contrazice.
"In prezent este in vigoare raportul privind standardele europene privind independenta sistemului judiciar, adoptat de Comisia de la Venetia, document oficial, nu un draft, ce aveti acum. Documentul pe care il prezinta acum e un draft care nu poate sa bata ceea ce au votat data trecuta decat daca vor schimba acel raport.
Cu privire la respectarea independentei judecatorilor si procurorilor, in legea propusa si in legea adoptata,... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 19:40
Comisia de monitorizare a APCE a decis prin vot, joi, in unanimitate, sesizarea Comisiei de la Venetia pentru o opinie cu privire la modificarea Legilor Justitiei in Romania. Daca procedura se va derula suficient de rapid, este posibil ca plenul Comisiei de la Venetia sa ajunga la o concluzie chiar in luna iunie.
Victoria politica obtinuta de PNL la Strasbourg este cu atat mai importanta cu cat liderii PSD-ALDE din Parlamentul de la Bucuresti, dar si Ministerul Justitiei condus de Tudorel Toader (reprezentantul Romaniei in Comisia de la Venetia) au refuzat constant, in ciuda solicitarilor publice, sa ceara opinia expertilor din acest organism international unanim recunoscut pentru profesionalismul sau.
"Decizia in cadrul comisiei de monitorizare s-a luat prin vot, in unanimitate, in sensul redactarii unei solicitari Comisiei de la Venetia (CV) pentru o opinie pe cele trei legi: cea legata de statutul judecatorilor si procurorilor, cea legata de organizarea sistemului de justitie si cea privind functionarea Consiliului Superior al Magistraturii", a declarat pentru Ziare.com deputatul PNL Ionut Stroe, cel care a fost desemnat de Opozitia de la Bucuresti sa ceara si sa obtina, cu argumente, consultarea Comisiei de la Venetia.
Intrebat ce urmeaza, Ionut Stroe a punctat pasii procedurali.
"Comisia de monitorizare a APCE va redacta o scrisoare oficiala adresata Comisiei de la Venetia solicitandu-i sa elaboreze o opinie pe aceste trei legi. Conform procedurilor, va... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2018, ora 13:45
Comisia Europeana lanseaza, miercuri, un apel la adresa Parlamentului Romaniei, printr-o declaratie comuna semnata de presedintele CE, Jean Claude Juncker, si de prim-vicepresedintele Frans Timmermans, postata pe site-ul Comisiei Europene.
In aceasta luare de pozitie, cei doi oficiali arata ca urmaresc "cu ingrijorare" evolutiile recente din tara noastra.
"Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul UE", subliniaza inaltii oficiali de la Bruxelles, care arata ca pentru a scapa de MCV trebuie sa demonstram ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sunt ireversibile.
Documentul citat aminteste de concluziile raportului MCV din noiembrie in care Comisia a cerut ca modificarile la Legile Justitiei sa se faca transparent si cu consultarea Comisiei de la Venetia.
Din pacate, cei doi au constatat ca recomandarile nu au fost luate in considerare. Totusi, Comisia "isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces".
Iata intreaga declaratie:
"Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene.
O conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de... mai mult
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 14:09
Nouasprezece asociatii cer presedintelui Klaus Iohannis sa foloseasca "toate mijloacele" astfel incat "Romania sa nu devina un proiect blocat, esuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de retele infractionale"
Nouasprezece asociatii si comunitati on-line cer presedintelui Klaus Iohannis sa isi exercite atributiile de mediator pe care i le confera Constitutia si sa foloseasca "toate mijloacele", astfel incat "Romania sa nu devina un proiect blocat, esuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de retele infractionale".
Semnatarii mesajului solicita sefului statului sa ceara un punct de vedere Comisiei de la Venetia in problema modificarii legilor justitiei.
Nouasprezece asociatii si comunitati online, printre care si "Va vedem din Sibiu" care a organizat cel mai mare protest de tip sit-in in fata sediului PSD Sibiu, au transmis, duminica, un mesaj in care vorbesc despre rolul de mediator al sefului statului.
"Sunteti, conform Constitutiei, singurul mediator chemat sa actioneze atunci cand intervine o criza in functionarea autoritatilor publice. Mai mult, art. 80 alin. 2 din Constitutie ne spune ca sunteti chemat sa va exercitati functia de mediator nu numai atunci cand exista un blocaj sau un dezechilibru intre puterile statului, ci si intre stat si societate.
Ati exercitat aceasta functie de mediator in urma cu un an, cand Guvernul se pregatea sa legifereze in materie penala. Ati inteles atunci mesajul strazii, care reclama ca... mai mult
Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 13:57
Presedintele comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat joi ca nu este nevoie de avizul Comisiei de la Venetia, asa cum i-au cerut 7 ambasade intr-un comunicat comun, deoarece legile, asa cum au fost ele modificate in Parlament intaresc independenta justitiei si lupta anticoruptie.
Florin Iordache a fost intrebat cum le raspunde ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei, care au semnat un comunicat comun in care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la legile Justitiei si au cerut explicit consultarea comisiei de la Venetia.
Citeste mai multe despre: Sapte ambasadori UE, avertisment comun: Legile Justitiei pun in pericol progresele Romaniei. Sa se ceara avizul Comisiei de la Venetia.
"Raspund in felul urmator: nu exista niciun fel de motiv de ingrijorare, cele trei legi au fost adoptate intr-o consultare publica care nu cred ca a existat pana in acest moment si este rezultatul observatiilor primite de la CSM, de la asociatiile profesionale si raspunde corelarilor legilor adoptate acum 13 ani prin asumarea raspunderii Guvernului (...)
Noi, prin modificarile pe care le-am facut, am pastrat o justitie independenta, deciziile se vor lua fie la numiri, fie la separarea carierelor de catre CSM, de catre judecatori, de catre procurori astfel incat, fie ca discutam de cariera fie ca discutam de infiintarea unei sectii speciale, fie ca discutam de CSM in ansamblul sau, fie... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 19:36
Presedintele comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat joi ca nu este nevoie de avizul Comisiei de la Venetia, asa cum i-au cerut 7 ambasade intr-un comunicat comun, deoarece legile, asa cum au fost ele modificate in Parlament intaresc independenta justitiei si lupta anticoruptie.
Florin Iordache a fost intrebat cum le raspunde ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei, care au semnat un comunicat comun in care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la legile Justitiei si au cerut explicit consultarea comisiei de la Venetia.
Citeste mai multe despre: Sapte ambasadori UE, avertisment comun: Legile Justitiei pun in pericol progresele Romaniei. Sa se ceara avizul Comisiei de la Venetia.
"Raspund in felul urmator: nu exista niciun fel de motiv de ingrijorare, cele trei legi au fost adoptate intr-o consultare publica care nu cred ca a existat pana in acest moment si este rezultatul observatiilor primite de la CSM, de la asociatiile profesionale si raspunde corelarilor legilor adoptate acum 13 ani prin asumarea raspunderii Guvernului (...)
Noi, prin modificarile pe care le-am facut, am pastrat o justitie independenta, deciziile se vor lua fie la numiri, fie la separarea carierelor de catre CSM, de catre judecatori, de catre procurori astfel incat, fie ca discutam de cariera fie ca discutam de infiintarea unei sectii speciale, fie ca discutam de CSM in ansamblul sau, fie... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 19:36
Comisia Europeana a anuntat, luni, ca urmareste cu mare atentie procesul legislativ din Romania si posibilele modificari ale Legilor Justitiei si ale Codurilor Penale. De asemenea, CE sustine importanta consultarii Comisiei de la Venetia si a asigurarii transparentei.
"Comisia urmareste indeaproape procesul legislativ din Romania si posibilele modificari ale Legilor Justitiei si ale codurilor penale. In cel mai recent raport, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (CVM), Comisia a subliniat ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure un proces legislativ deschis, transparent si constructiv privind Legile Justitei. De asemenea, Comisia a subliniat in mod clar importanta consultarii Comisiei de la Venetia, ca o parte esentiala a generarii de incredere in aceste reforme", se arata intr-un raspuns al Comisiei Europene.
In document se mai arata ca in cursul saptamanii trecute, Consiliul a adoptat concluziile privind cel mai recent raport al MCV, care "solicita autoritatilor romane sa abordeze in totalitate recomandarile formulate de Comisie pentru a incheia cu succes procesul MCV".
Comisia juridica a Senatului a dat raport favorabil pe amendamentele admise la Legea ANI Acestea prevad ca interdictiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI si la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007-2013 inceteaza de drept.
In Parlament se afla si Legea privind statutul magistratilor, modificarile... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 17:21
Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale care a primit luni drepturi de a modifica legile Justitiei, spune ca nimeni nu stie cand vor fi ele votate, dar nu va mai fi cerut avizul Comisiei de la Venetia, desi in ultimul raport MCV acest aviz reprezinta "un element important" pentru ridicarea monitorizarii.
Florin Iordache a respins, marti, acuzatiile aduse de Opozitie dupa ce comisia speciala a primit atributii sporite, prin votul majoritatii PSD-ALDE in Parlament, negand ca s-ar fi incalcat regulamentul.
Citeste si: Florin Iordache vrea ca toate Legile Justitiei sa poata fi modificate de comisia lui - Parlamentul ii da unda verde.
"E un circuit normal, e prevazut in regulamentul comun. E o comisie speciala, are rolul de a omogeniza si de a reglementa unitar tot ce inseamana legi sau acte normative care vizeaza bunul mers al justitiei.
S-a plecat de la o propunere legislativa a ministrului Justitiei, colegii mei din PSD si ALDE au initiat 3 proiecte - 303, 304, 317 - si in acest moment aceste legi au fost inaintate mediului academic, societatii civile, asociatiilor profesionale. Practic exista o dezbatere foarte larga, cu argumente si amendamente aduse din tot spatiul juridic", a sustinut Florin Iordache la Digi24.
Intrebat, printre altele, despre infiintarea directiei speciale care va ancheta magistratii, Florin Iordache a afirmat ca "judecatorii au spus e necesara o astfel de structura, care sa investigheze posibile infractiuni", in... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 13:35