Comisia speciala parlamentara pe domeniul Justitiei se va reuni, luni, pentru a discuta amendamentele depuse de senatori la cele trei Legi ale Justitiei - statutul magistratilor, organizarea judiciara si CSM.
Membrii comisiei vor dezbate, in continuare, modificarile la Codurile Penale pentru aplicarea Directivei europene referitoare la prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.
Presedintele comisiei, Florin Iordache, a anuntat ca pana luni senatorii pot depune amendamente la cele trei legi.
"Luni la ora 9:00 vom avea sedinta comisiei cu discutarea amendamentelor la cele trei legi si, in continuare, avem discutarea Directivei pentru care grupurile parlamentare au depus amendamente", anunta Iordache.
Senatul a fost sesizat, joi, in calitate de Camera decizionala, cu proiectele de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, termenul de depunere a amendamentelor fiind stabilit pentru luni, urmand ca rapoartele comisiei sesizate sa fie finalizate pana marti, 19 decembrie.
Pe de alta parte, Florin Iordache a precizat ca grupurile parlamentare ale PSD, PNL si UDMR au depus amendamente la Codurilor Penale pentru transpunerea directivei europene.
Deputatul USR Stelian Ion a sustinut ca amendamentele PSD sunt de "o gravitate inimaginabila", mentionand ca, daca acestea ar fi adoptate, ar fi inchise foarte multe dosare.
Amendamentele... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 20:18
Comisia Iordache a decis, joi, prin vot infiintarea unei sectii speciale in cadrul Parchetului General, care sa investigheze magistratii.
Astfel se taie din competentele DNA, care pana acum ancheta infractiunile de coruptie savarsite de procurori si judecatori.
Noua institutie se va numi Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie, iar infiintarea sa este prevazuta intr-un amendament propus de senatorul PSD Serban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciara, care este azi dezbatuta de comisia speciala.
"In cadrul PICCJ se infiinteaza si functioneaza Sectia de investigare a unor infractiuni din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de Codul Penal si de Legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a intractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum si de procurori si judecatori militari", prevede amendamentul adoptat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, in ciuda opozitiei PNL si USR.
In modificarile propuse de ministrul Tudorel Toader la Legile Justitiei era prevazuta si infiintarea unei directii speciale pentru investigarea magistratilor. Aceasta prevedere a fost insusita initial de parlamentarii Puterii, ulterior insa Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, a explicat ca PSD a renuntat sa sustina infiintarea unei... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 16:13
Comisia Iordache a votat, joi, conditii mai dure pentru procurorii care vor sa lucreze la DNA. In plus, daca Directia va dori sa isi deschida noi birouri teritoriale, va avea nevoie de avizul CSM.
Membrii comisiei speciale au continuat si azi dezbaterile pe a doua din pachetul de Legi ale Justitiei, respectiv legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Comisia a stabilit ca procurorii care vor sa lucreze la DNA vor trebui sa dea concurs, sa aiba cel putin 8 ani de vechime si sa nu fi fost sanctionati disciplinar vreodata.
"Directia Nationala Anticoruptie se incadreaza cu procurori numiti prin ordin al procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, la propunerea sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma concursului organizat in acest sens, in limita posturilor prevazute in statul de functii, aprobat potrivit legii", este primul aliniat din articolul 87 in formula adoptata azi de comisia speciala, la propunerea UNJR si AMR.
"Pentru a fi numiti in cadrul DNA, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati discilinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 8 ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs sustinut in fata sectiei de procurori a CSM", este urmatorul aliniat adoptat joi.
Pana acum, procurorii cu minim 6 ani de vechime puteau fi acceptati la DNA.
Aceeasi majorare a vechimii necesare a fost votata azi de comisie si... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 15:44
Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei va relua dezbaterile, luni, pe proiectul de modificare a legii privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Dezbaterile vor fi reluate de la ora 10:00.
Saptamana trecuta, comisia condusa de Florin Iordache a votat mai multe articole, intre care cel care prevede ca presedintele tarii nu va mai putea refuza numirile in functiile de presedinte si vicepresedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), fiind obligat sa accepte propunerile CSM.
"Presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM - Sectia pentru judecatori-, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani. Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. 1", prevede articolul modificat de comisie si care a starnit controverse.
Opozitia a sustinut mentinerea actualei forme a legii, care prevede ca presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere de la ICCJ decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului, iar Marton Arpad a formulat un amendament care stabilea ca presedintele poate refuza aceste numiri doar o data.
Amendamentul care prevede ca presedintele nu poate refuza numirile a fost sustinut si de Victor Alistar, membru in CSM,... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 06:58