Proiectele de modificare a Codurilor Penale, aprobate in mare graba, marti, de comisia speciala condusa de Florin Iordache, au fost votate miercuri de Camera Deputatilor, decizionala, dupa ce trecusera si de Senat.
Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, nu a condus sedinta si nici nu a fost prezent la dezbatere, dar a venit la votul final.
PNL si USR au anuntat ca vor ataca modificarile la Curtea Constitutionala, avand doar 2 zile la dispozitie, pentru ca proiectele au fost adoptate in procedura de urgenta.
"Este cea mai grava situatie din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ, pentru ca aceste modificari ii ajuta in mod substantial pe infractori", avertizase inainte de vot deputatul USR Stelian Ion.
In sedinta de plen, PNL si USR au facut apel la deputatii UDMR si la cei ai minoritatilor sa nu voteze proiectele, fara succes insa.
Printre cei care au votat in favoarea modificarilor la Codurile penale se numara presedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, precum si liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian.
La PSD a existat o singura iesire din rand: deputatul de Braila Nicu Nita a votat "Nu" la CPP, dar a revenit alaturi de colegii sai la CP, votand "Da".
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul de Procedura penala.
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul Penal.
Florin Iordache a anuntat cu putin timp inainte de vot ca sunt prezenti 181 de deputati, insa... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 13:10
Comisia speciala pentru modificarea Legilor Justitiei, condusa de Florin Iordache, s-a reunit, marti, de la ora 15:30, pentru a dezbate modificarea Codurilor Penale. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a participat si el la aceasta sedinta.
UPDATE Comisia a adoptat raport favorabil pe proiectul de modificare a Codului Penal. Raportul de admitere cu amendamente a fost adoptat cu 12 voturi pentru si 7 impotriva.
Raportul urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea plenului Senatului, dupa cum a anuntat presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache. El a precizat ca martea viitoare comisia se va reuni din nou, astfel incat miercuri aceste modificari sa fie adoptate in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.
In deschiderea dezbaterii, Florin Iordache (PSD) a explicat ca a fost nevoie de aceasta sedinta, deoarece Guvernul PSD-ALDE nu a implementat deciziile CCR.
El facea trimitere la acele modificari ale Codului Penal operate anul trecut in Parlament si pe care CCR le-a declarat neconstitutionale. Intentia Comisiei Iordache de acum este de a scoate din Cod prevederile declarate neconstitutionale si a trece in regim de urgenta restul modificarilor prin Parlament.
In discursul sau, Iordache a criticat Guvernul, sugerand ca acesta ar fi trebuit sa dea o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal.
"De asta nu am invitat reprezentantii Guvernului. Guvernul a avut 4 luni de zile sa duca la indeplinire decizia CCR. Din saptamana, in... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 17:12
Nimic nu impiedica Guvernul Romaniei sa modifice in zilele urmatoare Codurile Penale prin ordonanta de urgenta, cata vreme Parlamentul este pana pe 19 iulie in sesiune extraordinara. "Guvernul poate face orice", spune Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor.
Codul de Procedura Penala si Codul Penal au fost adoptate de Parlament in ultima luna si apoi contestate la Curtea Constitutionala, motiv pentru care modificarile sustinute de PSD-ALDE-UDMR vor intra in vigoare cu intarziere.
Cu totul alta ar fi situatia daca Guvernul Dancila s-ar implica direct, folosind controversatul instrument numit ordonanta de urgenta, mai ales ca are deja creat cadrul legal la Parlament, care la ora actuala este in standby, adica in sesiune extraordinara dar neavand nimic in program. Modificarile facute la Codurile Penale prin ordonanta de urgenta ar intra in vigoare imediat, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Conform art. 115 din Constitutie, "Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere".
Contactat de Ziare.com, Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor si presedintele comisiei speciale care a lucrat la modificarea Codurilor penale, ne-a explicat cum stau lucrurile la ora actuala... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 14:32
Presedintele Klaus Iohannis a comentat, joi, declaratia comuna transmisa de 12 state occidentale care atrag atentia asupra efectelor ingrijoratoare pe care le vor avea modificarile dorite de coalitia PSD-ALDE asupra Codurilor Penale.
"Au perfecta dreptate. E lucrul pe care l-am spus si eu de multa vreme. Putem sa modificam, dar modificarile sa fie de natura sa imbunatateasca independenta si eficienta sistemului de justitie. Aceste atentionari sunt lucruri pe care le spun si eu si le spun multi romani", a subliniat Iohannis, la Bruxelles, intrebat de jurnalistii romani cum vede declaratia celor 12 state.
Iohannis participa joi si vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. In capitala Belgiei se afla azi si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care are o intalnire cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Pe agenda discutiilor dintre cei doi sunt inscrise subiecte precum justitia, respectarea statului de drept si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Amintim ca joi, ziua in care in comisia condusa de Florin Iordache a inceput modificarea Codului Penal, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii si-au aratat ingrijorarea ca, daca intra in vigoare, noile prevederi din legislatia penala romaneasca vor "afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 16:39
12 state occidentale trag un semnal de alarma relativ la modul in care Puterea de la Bucuresti are de gand sa modifice Codurile Penale.
Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii sunt tarile care au transmis o declaratie comuna autoritatilor romane.
Potrivit unui comunicat al ambasadei SUA remis miercuri Ziare.com, tarile fac apel "la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei".
"Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale", se arata in comunicatul citat.
De asemenea, partenerii UE evoca concluziile Consiliului European privind MCV, din decembrie 2017, care solicitau Romaniei sa isi concentreze eforturile asupra consolidarii progreselor obtinute, sa evite orice pasi inapoi si sa apere independenta judecatorilor si procurorilor.
Vezi si Trimisul Departamentului de Stat al SUA la Bucuresti: Ati facut progrese in lupta anticoruptie. Nu vreau sa faceti un pas inapoi!
"Urmarim cu atentie schimbarile la Codurile Penal si de Procedura Penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 11:10
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, considera ca "trebuie sa se grabeasca procedura" privind adoptarea modificarilor aduse Codurilor Penale, insa liderul PSD a respins ideea ca Guvernul va da ordonanta de urgenta in acest sens.
Intrebat daca este exclusa in acest moment aceasta procedura, el a raspuns: "Da".
"Voi ati spus. Eu stiu exact ce am vorbit vineri seara. Am fost acolo cu totii si am spus si spun in continuare ca trebuie sa se grabeasca procedurile (de adoptare a modificarilor aduse Codurilor Penale - n.red.), pentru ca s-a intarziat foarte mult. O sa facem o sesiune extraordinara, dar nu putem face o sesiune extraordinara toata vara. Si atunci o sa cer astazi, si eu, si domnul Tariceanu celor din comisie (Comisia Iordache - n.red.) sa inchida odata Codul Penal, sa mearga la votul final, dupa care intra in circuitul obisnuit", a spus liderul social democratilor, luni, in Parlament.
Jurnalistii au insistat cu intrebarea, amintindu-i lui Liviu Dragnea de declaratia de vineri, dupa CEx, cand a dat de inteles ca va trece Codurile, dar si alte legi importante prin ordonanta de urgenta.
"Maniera pe care eu am avut-o de a avea o abordare procedural corecta in Parlament s-a dovedit ca a fost una gresita, pentru ca in Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea in proceduri normale, dezbateri si promulgare. Orice lege e atacata, retrimisa, doar-doar sa nu se mai puna in practica, sa dea jos Guvernul si sa distruga PSD si majoritatea parlamentara",... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 15:21
Romanii vor iesi duminica in strada, dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat vineri de inteles ca modificarile la Codurile Penale nu vor fi trecute prin Parlament, sustinand ca asta a fost greseala sa mare.
Organizatorii manifestatiei afirma ca "dublul infractor", facand referire la Liviu Dragnea, vrea sa reinvie OUG 13.
Protestul va incepe la ora 18:00, in Piata Victoriei, locul in care romanii protesteaza de mai bine de un an de zile fata de atacurile coalitiei de guvernare la adresa Justitiei.
"SOLIDARITATE! Hai in strada! Aceiasi actori, acelasi tupeu de borfas!
Dupa 600.000 de oameni in strada in 2017 si alte zeci si sute de mii iesiti anul acesta, dublul infractor doreste sa "reinvie" fatidica OUG 13. (Daca lucrurile se precipita, astazi sau maine, suntem pregatiti oricand).
Ce vrea Dragnea acum:
* Impunerea unui prag de 200.000 de euro si scaderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cat este in prezent, la 1 - 5 ani. Codul penal va intra in dezbaterea comisiei speciale condusa de nimeni altul decat obedientul Florin Iordache, fostul artizan al Ordonantei de Urgenta 13", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz in serviciu. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual.
Decizia... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 07:05
Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, incepe marti, la ora 15:00, sa voteze modificarile la Codul Penal. Schimbarile de substanta, mai ales cele facute in cazul infractiunilor de coruptie, nu au fost insusite de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Multe dintre propunerile facute de parlamentari la Codul Penal sunt controversate si au iscat reactii din partea societatii civile sau a asociatilor de magistrati.
Pe masa membrilor comisiei speciale a ajuns si punctul de vedere al CSM. Potrivit acestuia, magistratii nu si-au insusit cele mai importante modificari aduse Codului Penal.
Citeste si: Forumul Judecatorilor desfiinteaza modificarile dorite de PSD la Codurile Penale: Plaseaza inculpatul, nu victima, intr-o pozitie privilegiata
Membrii CSM care fac parte din Comisia nr. 1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala - au avut trei intalniri in care au analizat propunerile de modificare a Codului Penal: pe 4 mai, 7 mai si 8 mai.
Ei au analizat atat proiectul de lege, cat si observatiile si propunerile trimise de instantele si parchetele din tara.
In actele transmise la CSM de Comisia Iordache nu se arata in ce fel urmeaza sa fie modificata infractiunea de abuz in serviciu, in contextul in care mai multi lideri PSD au declarat ca aceasta urmeaza sa primeasca o noua definitie sau un prag valoric pentru incriminarea infractiunii.
Anuntul lui Olaru
Pe 8 mai, vicepresedintele Consiliului Superior al... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 00:00
Comisia speciala parlamentara pe domeniul Justitiei se va reuni, luni, pentru a discuta amendamentele depuse de senatori la cele trei Legi ale Justitiei - statutul magistratilor, organizarea judiciara si CSM.
Membrii comisiei vor dezbate, in continuare, modificarile la Codurile Penale pentru aplicarea Directivei europene referitoare la prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.
Presedintele comisiei, Florin Iordache, a anuntat ca pana luni senatorii pot depune amendamente la cele trei legi.
"Luni la ora 9:00 vom avea sedinta comisiei cu discutarea amendamentelor la cele trei legi si, in continuare, avem discutarea Directivei pentru care grupurile parlamentare au depus amendamente", anunta Iordache.
Senatul a fost sesizat, joi, in calitate de Camera decizionala, cu proiectele de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, termenul de depunere a amendamentelor fiind stabilit pentru luni, urmand ca rapoartele comisiei sesizate sa fie finalizate pana marti, 19 decembrie.
Pe de alta parte, Florin Iordache a precizat ca grupurile parlamentare ale PSD, PNL si UDMR au depus amendamente la Codurilor Penale pentru transpunerea directivei europene.
Deputatul USR Stelian Ion a sustinut ca amendamentele PSD sunt de "o gravitate inimaginabila", mentionand ca, daca acestea ar fi adoptate, ar fi inchise foarte multe dosare.
Amendamentele... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 20:18