Comisia speciala pentru modificarea legilor justitiei a decis, luni, modificarea definitiei din Codul penal a grupului infractional organizat, in sensul ca nu constituie grup infractional organizat grupul format ocazional in scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si fara a avea o continuitate.
"Prin grup infractional organizat se intelege grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care exista pentru o perioada si actioneaza in mod coordonat in scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.
Nu constituie grup infractional organizat grupul format ocazional in scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si care nu are continuitate sau o structura determinata ori roluri prestabilite pentru membrii sai in cadrul grupului. Prin infractiune grava se intelege oricare dintre infractiunile prevazute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedura Penala, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare", potrivit amendamentului propus de CSM si preluat de PSD.
In forma actuala a articolului 367 din Codul penal, prin grup infractional organizat se intelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumita perioada de timp si pentru a actiona in mod coordonat in scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni.
Urmareste LIVE cum se desfasoara sedinta... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 16:45
Comisia Iordache a decis modificarea articolului 277 din Codul Penal privind compromiterea intereselor justitiei, astfel ca, la propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, divulgarea de informatii confidentiale dintr-un dosar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
De asemenea, dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda. Daca functionarul public se refera la o persoana suspectata sau acuzata ca si cum aceasta ar fi fost condamnata risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani, iar daca declaratia se face in numele unei autoritati publice, pedeapsa se mareste cu o treime.
Comisia Iordache a decis si modificarea articolului 269 din Codul Penal referitor la favorizarea faptuitorului. Astfel, comisia a votat ca favorizarea savarsita de un membru de familie sau afin pana la gradul II nu se pedepseste, in conditiile in care forma actuala a articolului prevede ca favorizarea savarsita de un membru de familie se pedepsea indiferent de gradul de rudenie.
Modificarile pe larg
Comisia Iordache a decis modificarea articolului 277 din Codul Penal privind compromiterea intereselor Justitiei, astfel ca propunerea deputatului UDMR Marton Arpad prevede ca divulgarea de informatii confidentiale dintr-un dosar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
De asemenea, la articolul 277 privind compromiterea intereselor Justitiei,... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 13:29
Comisia pentru Legile Justitiei va vota, luni, de la ora 10:30, propunerile la Codul Penal, printre amendamente fiind si cele care vizeaza infractiunea de abuz in serviciu. Senatul urmeaza sa voteze, in plenul de marti, proiectul de lege, potrivit ordinii de zi a forului superior al Parlamentului.
Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, ar putea da, luni, raportul asupra proiectului care aduce modificari Codului Penal, in sedinta care va incepe la ora 10:30.
Pe ordinea de zi a plenului de marti al Senatului, sedinta care va incepe la ora 11:00, apare si proiectul care propune schimbarea Codului Penal, aflat in procedura de urgenta, iar senatorii il vor vota sub rezerva primirii raportului de la forul parlamentar comun pentru Legile Justitiei.
"Propunerea legislativa privind punerea in acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu deciziile Curtii Constitutionale, Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana. - procedura de urgenta.
Comisie fond: Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 07:38
Comisia speciala privind justitia se reuneste, luni, la ora 10:00, pentru a pune in acord legile justitiei cu Deciziile CCR, dupa ce mai multe articole din corpul legilor au fost declarate necostitutionale.
Conform ordinii de zi a Comisiei speciale, alesii vor avea "dezbateri privind transpunerea Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 33/2018, 45/2018 si 62/2018 raportat la modificarile Legii 304/2004, 303/2004 si 317/2004".
Fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc a declarat, joi, la finalul unei intalnirii pe care a avut-o cu Liviu Dragnea si cu presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, ca este important ca legile justitiei sa fie adoptate fara graba si in acord cu Deciziile CCR.
"Am discutat despre mai multe legi aflate in procedura parlamentara si despre legile justitiei si cu presedintele Comisiei, Florin Iordache. Ideea a fost sa avem un calendar in care sa nu ne grabim. Am avut ieri o prima dezbatere in comisie, am luat fiecare text in parte, nu a durat mult pentru ca suntem toti foarte stransi de Decizia Curtii. O sa avem urmatoare sedinta luni (...). Despre calendar a fost vorba, sa facem dezbaterea cat este nevoie si sa respectam riguros decizia Curtii. Foarte multe articole de modificat nu sunt, sunt aproape 20 si o marja destul de mica de manevra pentru membrii comisiei. Asa spune Decizia Curtii", a declarat fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc.
Robert Cazanciuc a afirmat ca eliminarea Presedintelui Romaniei din procesul de... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 00:05
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, care joi face un tur de forta in Romania, avand intalniri cu majoritatea liderilor si decidentilor politici cu rol in reforma Justitiei, a poposit si la Comisia Iordache.
Timmermans le-a spus clar membrilor Comisiei ca isi doreste ca Romania sa scape de MCV in 2019, cand va prelua presedintia UE, fiind astfel o incununare a muncii depuse in ultimii 10 ani, insa le-a atras atentia ferm politicienilor ca, daca nu respecta recomandarile Comisiei Europene, nu va ezita sa prelungeasca supravegherea tarii noastre, pentru ca MCV-ul nu are deadline si va fi mentinut oricat e nevoie.
Membrii Comisiei, in frunte cu Florin Iordache, si-au spus rand pe rand pasul, acuzandu-se intre ei. USR a povestit cum Puterea o respins dezbaterile si comunicarea, PSD a acuzat CE ca face "o confuzie grosolana" cand spune ca parlamentarii au imunitate in fata Justitiei si i-a "parat" pe cei de la USR ca au adus o boxa la lucrarile comisiei, iar UDMR a sustinut ca toti liderii comunitatii maghiare sunt urmariti de "pericol si terorism si altele" ca DNA sa le faca dosare.
Dupa ce i-a ascultat rabdator, Timmermans le-a spus ca el crede ca rolul politicienilor e sa faca lucruri pentru oameni.
"Cetatenii vor ca noi sa vorbim despre problemele lor, despre visurile lor, aspiratiile lor, daca cream impresia ca ne pasa doar de problemele noastre, despre ce vrem noi, nu despre ce vor ei, pierdem. Guvern sau Opozitie, pierdem toti!
Sunt... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 14:53
Comisia speciala pentru dezbaterea Legilor Justitiei s-a intalnit vineri dimineata pentru a discuta despre modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
Membrii comisiei, insa, au stabilit sa mai vada abia luna viitoare, intrand astfel in vacanta, transmite Digi24.
De asemenea, comisia a anuntat ca primeste propuneri de modificare a amendamentelor la Codurile Penale pana la data de 15 ianuarie 2018.
Astfel, Comisia Iordache se va reiuni iar abia in ultima saptamana din ianuarie.
Potrivit Mediafax, Comisia speciala pentru Legile Justitiei va elabora trei proiecte de lege care vor modifica Codul Penal, Codul de Procedura Penala si Codul de Procedura Civila.
In cele trei proiecte ar urma sa fie incluse corelarile cu Directiva europeana privind prezumtia de nevinovatie, deciziile CCR, deciziile CEDO.
Cele trei proiecte vor fi trimise ulterior Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
Citeste mai multe despre:
Procurorii avertizeaza: Criminalii, violatorii, pedofilii si traficantii de droguri pot scapa dupa modificarile Codurilor PenaleSeful Serviciului Omoruri din Politia Capitalei, despre modificarea Codurilor Penale: Vom avea pedofili si criminali in serieModificarile la Codurile Penale, pe intelesul tuturor. Ce efecte vor avea asupra cetatenilor (Infografic)Seful DIICOT: Amendamentele la Coduri amputeaza parti importante din urmarirea penala. Un singur element ar bloca activitatea DIICOT ...citeste mai departe despre "Respiro pentru... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 13:40
Comisia speciala parlamentara pe domeniul Justitiei se va reuni, luni, pentru a discuta amendamentele depuse de senatori la cele trei Legi ale Justitiei - statutul magistratilor, organizarea judiciara si CSM.
Membrii comisiei vor dezbate, in continuare, modificarile la Codurile Penale pentru aplicarea Directivei europene referitoare la prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.
Presedintele comisiei, Florin Iordache, a anuntat ca pana luni senatorii pot depune amendamente la cele trei legi.
"Luni la ora 9:00 vom avea sedinta comisiei cu discutarea amendamentelor la cele trei legi si, in continuare, avem discutarea Directivei pentru care grupurile parlamentare au depus amendamente", anunta Iordache.
Senatul a fost sesizat, joi, in calitate de Camera decizionala, cu proiectele de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, termenul de depunere a amendamentelor fiind stabilit pentru luni, urmand ca rapoartele comisiei sesizate sa fie finalizate pana marti, 19 decembrie.
Pe de alta parte, Florin Iordache a precizat ca grupurile parlamentare ale PSD, PNL si UDMR au depus amendamente la Codurilor Penale pentru transpunerea directivei europene.
Deputatul USR Stelian Ion a sustinut ca amendamentele PSD sunt de "o gravitate inimaginabila", mentionand ca, daca acestea ar fi adoptate, ar fi inchise foarte multe dosare.
Amendamentele... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 20:18
Comisia Iordache a decis, joi, prin vot infiintarea unei sectii speciale in cadrul Parchetului General, care sa investigheze magistratii.
Astfel se taie din competentele DNA, care pana acum ancheta infractiunile de coruptie savarsite de procurori si judecatori.
Noua institutie se va numi Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie, iar infiintarea sa este prevazuta intr-un amendament propus de senatorul PSD Serban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciara, care este azi dezbatuta de comisia speciala.
"In cadrul PICCJ se infiinteaza si functioneaza Sectia de investigare a unor infractiuni din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de Codul Penal si de Legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a intractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum si de procurori si judecatori militari", prevede amendamentul adoptat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, in ciuda opozitiei PNL si USR.
In modificarile propuse de ministrul Tudorel Toader la Legile Justitiei era prevazuta si infiintarea unei directii speciale pentru investigarea magistratilor. Aceasta prevedere a fost insusita initial de parlamentarii Puterii, ulterior insa Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, a explicat ca PSD a renuntat sa sustina infiintarea unei... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 16:13
Comisia Iordache a votat, joi, conditii mai dure pentru procurorii care vor sa lucreze la DNA. In plus, daca Directia va dori sa isi deschida noi birouri teritoriale, va avea nevoie de avizul CSM.
Membrii comisiei speciale au continuat si azi dezbaterile pe a doua din pachetul de Legi ale Justitiei, respectiv legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Comisia a stabilit ca procurorii care vor sa lucreze la DNA vor trebui sa dea concurs, sa aiba cel putin 8 ani de vechime si sa nu fi fost sanctionati disciplinar vreodata.
"Directia Nationala Anticoruptie se incadreaza cu procurori numiti prin ordin al procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, la propunerea sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma concursului organizat in acest sens, in limita posturilor prevazute in statul de functii, aprobat potrivit legii", este primul aliniat din articolul 87 in formula adoptata azi de comisia speciala, la propunerea UNJR si AMR.
"Pentru a fi numiti in cadrul DNA, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati discilinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 8 ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs sustinut in fata sectiei de procurori a CSM", este urmatorul aliniat adoptat joi.
Pana acum, procurorii cu minim 6 ani de vechime puteau fi acceptati la DNA.
Aceeasi majorare a vechimii necesare a fost votata azi de comisie si... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 15:44