Discursul despre starea Uniunii Europene sustinut, miercuri, in plenul Parlamentului European de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost bine primit de lideri europeni, dar au existat si critici din partea unor eurodeputati, carora presedintele Comisiei Europene nu le-a mai raspuns, plangandu-se ca are dureri din cauza sciaticii.
El a insistat in discurs pe "vantul favorabil" aprofundarii integrarii europene adus de evolutia buna a economiei, de regresul euroscepticilor si iesirea din UE a Marii Britanii - tara care s-a opus mereu unei Europe mai integrate - si a cerut ca toate statele UE sa faca parte din Schengen si din zona euro, relateaza agentia EFE.
Citeste si Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euro
Discursul lui Juncker a fost cel mai bine primit de familia sa politica, Partidul Popular European, cu toate ca liderul acestuia, Manfred Weber, a vorbit mai mult despre protejarea frontierelor si controlul migratiei, spre deosebire de Juncker, care a sustinut din nou ca "Europa trebuie sa fie locul spre care sa se poata indrepta aceia care sufera de pe urma razboaielor" si a pledat pentru identificarea de solutii pentru a promova migratia legala.
Aceasta ultima mentiune a fost salutata de Gianni Pitella, liderul grupului socialist, care a apreciat la randul sau, potrivit agentiei DPA, ca "trebuie sa avem curajul sa deschidem cai legale pentru migratie, acesta este lucrul corect de facut".... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 22:07
1Grupul Gazprom este dezamagit de recomandarea Comisiei Europene pentru revizuirea acordurilor bilaterale incheiate de Rusia cu tarile partenere ale proiectului gazoductului South Stream, potrivit biroului de presa al grupului rus.
"Se obisnuieste ca proiectele transfrontaliere de investitii sa fie sustinute de acorduri interguvernamentale pentru a asigura securitatea si stabilitatea investitorilor", se arata intr-o declaratie a biroului de presa, citata de Bulgarian Telegraph Agency (BTA), relateaza Novinite.
Potrivit Gazprom, grupul rus nu este parte a acestor acorduri, ale caror texte sunt disponibile de mai multi ani.
"Iata de ce suntem surprinsi si dezamagiti de temerile exprimate de Comisia Europeana abia acum, cand lucrarile sunt in curs", potrivit declaratiei, care subliniaza ca momentul este nepotrivit, avand in vedere ca mai multe tari au declarat ca proiectul South Stream este de prioritate.
Tarile semnatare a acordurilor cu Rusia pentru South Stream sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria, state membre UE, precum si Serbia, membra a Comunitatii Energiei, un acord international sustinut de UE care include tari foste comuniste din Europa de Est.
Declaratia reprezinta o reactie la o recomandare recenta a Comisiei Europene ca acordurile interguvernamentale intre Rusia si statele UE implicate in proiect sa fie renegociate astfel sa respecte legislatia comunitara.
Comisia Europeana a avertizat ca va lansa proceduri de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 19:11
Vodafone Group a obtinut acordul Comisiei Europene pentru preluarea operatorului german de telecomunicatii Kabel Deutschland, tranzactie de 7,7 miliarde de euro, care ii va permite extinderea bazei de clienti pentru serviciile de Internet si televiziune.
Acordul nu ridica probleme in domeniul concurentei, pentru ca activitatile celor doua companii sunt complementare, se arata intr-un comunicat al CE, relateaza Bloomberg.
Kabel Deutschland ofera servicii de televiziune prin cablu, telefonie fixa si Internet, in timp ce Vodafone ofera servicii de telefonie mobila, a aratat Comisia.
Tranzactia va acorda Vodafone acces la 8,5 milioane de gospodarii din Germania, cea mai mare piata de telecomunicatii din Europa, si ii va creste capacitatea de a vinde servicii combinate wireless, Internet si televiziune.
Totodata, se va accentua concurenta cu Deutsche Telekom, de care Vodafone a depins pana in prezent pentru serviciile prin cablu. mai mult
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 10:52
O echipa de audit a Comisiei Europene va veni, saptamana viitoare, la Bucuresti pentru evaluarea masurilor luate de Romania in vederea deblocarii POS CCE, a anuntat, joi, la Bruxelles, comisarul Johannes Hahn, dupa o intrevedere cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
"In ceea ce priveste programul Competitivitate, salut eforturile considerabile facute de autoritatile romane, nu numai pentru a remedia din trecut, ci si pentru a asigura un sistem de managament mai eficient", a afirmat comisarul european pentru politici regionale, precizand ca echipa de audit va veni la Bucuresti, la inceputul saptamanii viitoare.
Totodata, Hahn a mentionat ca Eugen Teodorovici i-a prezentat o serie de masuri luate, "care ar putea duce la rezultate concrete, spre exemplu asigurarea unei finantari adecvate de la bugetul de stat pentru a preveni intreruperea lucrarilor si un nou sistem de plati directe catre beneficiari".
Cei doi oficiali au abordat si chestiunea viitoarei perioade de programare financiara 2014-2020.
Comisia Europeana "asteapta primul draft al Acordului de Parteneriat pana la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie", a punctat Hahn.
Executivul de la Bruxelles a anuntat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea integrala a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 09:58
Guvernul va trimite vineri Comisiei Europene informari cu privire la masurile luate de fiecare minister pentru a solutiona problemele legate de absorbtia fondurilor europene, urmand ca reprezentati ai Bruxelles-ului sa vina in noiembrie la Bucuresti pentru a realiza un audit.
"Partea romana va trimite maine Comisiei Europene (informari despre - n.r.) modul in care fiecare minister in parte a respectat ceea ce Comisia Europeana a solicitat in ultima perioada. Exista sanse, in functie de modul in care vom solutiona aceste deficiente, ca pana la final de an, in situatia in care acest lucru va fi acceptat de partea comunitara, sa deblocam programele operationale partial sau total", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Eugen Teodorovici.
Reprezentantii CE vor veni insa la Bucuresti in luna noiembrie pentru a verifica modul in care Guvernul a implementat masurile asumate, dupa care vor intocmi un raport de audit, de rezultatul caruia depinde decizia de deblocare a fondurilor.
"Noi nu facem acum decat sa informam asupra stadiului implementarii acestor masuri stabilite impreuna cu partea comunitara, urmand ca cei de la Comisia Europeana sa vina in Romania in luna noiembrie, pe diferite programe in parte, sa auditeze modul in care am implementat aceste masuri. Pe langa toate aceste documente pe care Guvernul le va trimite CE, Comisia asteapta si un raport de audit, care va trebui sa aiba o opinie favorabila cu privire la modul in care Guvernul a... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:10
Vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, pledeaza pentru un mediu concurential sanatos, care sa stimuleze cresterea economica si atragerea investitorilor straini.
"Ce conteaza acum este sa revenim la crestere. Ca toate celelalte state, Romania trebuie sa creeze conditii corecte pentru ca economia ei sa revina pe crestere", a spus Almunia, in cadrul unei conferinte organizate vineri de Consiliul Concurentei.
"Concurenta sanatoasa imbunatateste eficienta si creeaza cele mai bune conditii pentru crestere. Pe termen lung, acest lucru duce preturi competitive", a adaugat oficialul Comisiei Europene, care are si rolul de comisar european in domeniul concurentei.
Almunia apreciaza prognozele de crestere economica ale tarii noastre pentru 2012, dar spune ca trebuie sa ne asiguram ca aceste estimari se vor materializa. Totodata, ne indeamna sa profitam de calitatea de membru al Uniunii Europene: "Romania s-a chinuit sa revina la economia de piata, in ultimii 20 de ani. Dupa intrarea in UE, companiile din Europa si-au desfacut produsele pe o piata interna plina de oportunitati, acum ar trebui sa poata profita pe deplin de ea", a comentat Almunia.
Astfel, vicepresedintele CE a precizat ca nu se poate permite formarea unor carteluri, care sa mentina niste preturi ridicate artificial. "Nu putem permite nici fuziuni care ar reduce concurenta pe diferite piete", a spus acesta.
"Este important ca autoritatile romane sa continue sa cultive concurenta sanatoasa, pentru... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 13:35
Guvernul a ratificat Memorandumul suplimentar de intelegere dintre CE si Romania, ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu anuntand ca nu vor fi probleme in a primi ultima transa a imprumutului de la Comisie, in valoare de 150.000.000 de euro, potrivit NewsIn.In sedinta de miercuri, cabinetul Boc a adoptat o OUG privind ratificarea Memorandumului suplimentar de intelegere (al patrulea addendum la Memorandumul de intelegere) intre Uniunea Europeana si Romania, semnat la Bruxelles, la 8 aprilie 2011 si la Bucuresti, la 1 aprilie 2011, la Memorandumul de intelegere dintre Comunitatea Europeana si Romania, semnat la Bucuresti si la Bruxelles la 23 iunie 2009."Suntem in faza finala, de primire a ultimei transe de 0,15 miliarde de euro. Banii sunt destinati pentru finantarea deficitului bugetar si rambursarea datoriei publice.
Conditiile sunt indeplinite, ele se refera la consolidarea fiscala si implementarea in continuarea reformelor (...)
Am atins aceste tinte, deci nu vor fi probleme in eliberarea acestei transe de la CE", a declarat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu. Prin acordul cu Comisia Europeana, Romania a beneficiat de asistenta financiara in valoare de 5 miliarde de euro, structurata in cinci transe, cu maturitate medie de sapte ani.
In ceea ce priveste discutiile cu delegatia FMI, Ialomitianu a afirmat ca guvernul va incerca sa-i convinga pe reprezentantii Fondului Monetar International ca este necesara o reducere a contributiilor sociale ale... mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 16:58
Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a afirmat joi ca eforturile facute de Romania au contribuit la stabilizarea situatiei economice din UE si a salutat in acest sens implementarea "viguroasa" a programului cu FMI si CE, care a permis trecerea pe o tendinta economica pozitiva, transmite NewsIn."Vreau sa salut implementarea foarte viguroasa a programului comun cu UE si cu FMI de catre Romania.
Eforturile facute de tara dumneavoastra, dle presedinte, au contribuit la stabilizarea situatiei si sunt incantat ca Romania a reusit sa treaca pe o tendinta pozitiva din punct de vedere economic, pentru ca FMI asteapta o crestere de 1,5% din PIB in 2011 si apoi una de 4,5% din PIB in 2012", a spus Rompuy dupa o intrevedere la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu.Oficialul european considera ca Romania a realizat niste evolutii importante, prin stabilizarea economiei si consolidarea finantelor publice, dar si prin conservarea stabilitatii sistemului financiar, "asta in plina criza financiara la nivel global".
Rompuy a notat si adoptarea legii responsabilitatii fiscale si a salarizarii unitare, care au permis pastrarea unor finante publice pe o cale durabila si vor mentine deficitul public in limita celor 3% din PIB pana in 2012. "Stim ca aceste eforturi nu sunt intotdeauna populare, insa sunt necesare pentru prosperitatea viitoare", a subliniat Rompuy.In acelasi timp, presedintele Consiliului European a discutat cu seful statului si probleme economice... mai mult
Joi, 24 Februarie 2011, ora 12:28
Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, la Ploiesti, ca raportul pe justitie al Comisiei Europene este, de departe, cel mai bun raport tehnic pe care il are Romania de cand este in mecanismul de cooperare si verificare pe justitie a Uniunii Europene, informeaza Mediafax. In acest context, Boc a spus ca mai este de lucrat in ceea ce priveste situatiile in care Parlamentul opreste anchete judiciare.
"Raportul pe justitie al Comisiei Europene a aratat ca Romania este pe drumul bun in ceea ce priveste mecanismul de cooperare si verificare pe justitie. Practic avem un raport obiectiv, echilibrat si de departe cel mai bun raport tehnic pe care il are Romania de cand este in acest mecanism de cooperare si verificare pe justitie in UE", a afirmat Emil Boc.
Acesta a spus ca Romania trebuie sa se concentreze asupra situatiilor in care Parlamentul opreste o ancheta judiciara pentru ca parlamentarii nu doresc ca aceasta sa se desfasoare.
Boc a conchis ca raportul Comisiei Europene arata directia buna de reforma de sustinere a statului de drept si a justitiei in Romania. mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 23:39