Romania trebuie sa specifice toate subventiile din energie, in special cele pentru combustibilii fosili, precum si planurile si actiunile pe care le are in vedere pentru a le retrage, se arata in raportul de evaluare al Comisiei Europene a proiectului planului national integrate privind energia si clima (NECP) publicat marti de executivul comunitar.
Comisia Europeana cere Romaniei sa-si clarifice obiectivele nationale si tintele de finantare in cercetare, inovare si competitivitate, legate in special de uniunea energetica, care urmeaza sa fie realizate intre 2020 si 2030, astfel incat ele sa poata fi masurate rapid si sa fie adecvate obiectivului de a sprijini implementarea tintelor din planul national integrat de energie si clima (NECP).
Romania trebuie sa sustina astfel de obiective prin masuri si politici adecvate si specifice, inclusiv cele dezvoltate in cooperare cu alte state membre UE, cum ar fi planul strategic european privind tehnologia energetica (Planul SET), se arata in raportul CE.
De asemenea, Romaniei i se solicita sa-si intensifice cooperarea regionala cu statele vecine membre UE si din grupul CESEC (Interconectarea in sectorul de gaze in Europa Centrala si de Sud-Est), inclusiv in infrastructura din domeniul gazelor si electricitatii, energiei regenerabile, eficientei energetice si cercetarii, inovarii si competitivitatii, si sa sina cont de provocarile comune si de obiectivele impartasite.
In raport se mentioneaza ca Romania trebuie sa-si... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 15:48
Romania isi va asuma o tinta de energie regenerabila in jurul valorii de 35% pentru anul 2030, insa productia de energie verde in noile capacitati nu ar mai trebui subventionata, a declarat, miercuri, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte pe tema strategiei energetice a Romaniei.
"Vorbim de cresterea cotei de resurse regenerabile in mixul energetic al Romaniei, in functie de tinta pe care si-o va asuma Romania pentru anul 2030. Sa stiti ca exista negocieri destul de dure si poate tinta nu va fi chiar 35% (cum a decis Parlamentul European - n.r.), dar cu certitudine va fi pe langa aceasta valoare", a spus oficialul ministerial.
In opinia sa, tehnologiile de generare a energiei verzi, in special in sectorul energiei eoliene, au evoluat foarte mult in ultima perioada, astfel ca acestea pot sa reziste in piata si fara subventii.
"Resursele regenerabile de energie trebuie definite ca o optiune deja luata, ca o necesitate pentru care omenirea a optat, iar Uniunea Europeana este lider in promovare, iar noi ca stat membru ne conformam.
Trebuie privita ca o energie scumpa, acesta este adevarul, dar necesara. Cu un aport foarte bun si in aceasta iarna.
Dar in acelasi timp trebuie sa recunoastem deschis ca, pe langa aceste beneficii, sursele regenerabile aduc o mare problema cu care ne confruntam: dezechilibrul.
Ele trebuie gestionate si abordate diferit pe viitor. Mie mi-e clar ca aceasta tehnologie a evoluat foarte mult,... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 11:36
Statele UE au acordat subventii in valoare de 122 de miliarde de euro pentru mixul lor de energie in 2012, o treime din aceste ajutoare fiind alocate pentru sustinerea energiei regenerabile, relateaza AFP, citand un studiu publicat luni de Comisia Europeana.
'Este prima fotografie realizata vreodata a ajutoarelor de stat acordate in sectorul energiei', a subliniat Marlene Holzner, purtatoare de cuvant a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.
Comisia a incredintat unui birou de studiu sarcina de a colecta date de la statele membre, a precizat ea.
Datele sunt din 2012 si raportul nu permite efectuarea unei comparatii cu evolutia ajutoarelor din anii urmatori, a indicat ea. Studiul nu precizeaza nici cat din aceste ajutoare au avut efecte asupra facturilor, a adaugat Marlene Holzner.
Aproape 41 de miliarde euro, acordate ca ajutor de stat
Aproape 41 de miliarde de euro au fost acordate sub forma de ajutor de stat pentru energie regenerabila: 14,7 miliarde de euro pentru energie solara, 11, 4 miliarde de euro pentru sectorul eolian terestru, 8,3 miliarde pentru biomasa si 5,1 miliarde pentru hidroenergie, conform acestor date.
Sectorul nuclear a obtinut 6,9 miliarde de euro de subventii publice, cel carbonifer 10,1 miliarde, iar cel al gazelor naturale 5,1 miliarde de euro. In schimb, ajutoarele pentru productia de energie din petrol sunt foarte scazute.
Raportul precizeaza ca Germania a alocat cele mai mari ajutoare de stat pentru... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 08:58
Proiectele fotovoltaice primesc in prezent un singur certificat verde pe MWh, dupa ce presedintele Traian Basescu a retrimis marti spre reexaminare in Parlament Legea privind aprobarea OUG 57/2013, a declarat Ciprian Glodeanu, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica (RPIA).
OUG nr. 57/2013 prevede modificarea subventiilor la energia regenerabila de la 1 iulie 2013, prin amanarea acordarii unui numar de certificate verzi si recuperarea lor in perioada 2017-2020.
Astfel, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, cum era pana atunci, doua fiind amanate. Proiectele eoliene beneficiaza de doar un certificat din doua, unul fiind amanat, iar microhidrocentralele, de doua certificate din trei.
Potrivit lui Glodeanu, legea care a aprobat aceasta ordonanta, votata in Parlament la finele anului trecut, a adaugat faptul ca amanarea certificatelor se aplica doar pentru proiectele care intra in sistem pana la 31 decembrie 2013. Insa acum, dupa retrimiterea legii in Parlament, aceasta prevedere nu mai este in vigoare.
In plus fata de aceasta ordonanta, Guvernul a aprobat tot la finele anului trecut o alta hotarare, prin care noile proiecte de energie regenerabila, care intra in sistem de la 1 ianuarie 2014, primesc din start mai putine certificate verzi.
Astfel, potrivit Hotararii de Guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi mai beneficiaza de doar jumatate din subventiile de pana... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 15:16
Guvernul roman a decis sa reduca ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile, o decizie care potrivit expertilor risca sa afecteze o industrie in plina crestere care a atras investitii de miliarde de euro, arata AFP.
Conform actului normativ adoptat marti, recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Premierul Victor Ponta a declarat ca prin schema de ajutor adresata populatiei se doreste gasirea liniei de mijloc care sa permita castiguri pentru cei care investesc in energii regenerabile, dar si dezvoltarea industriei.
La randul sau, ministrul Energiei, Constantin Nita, considera ca schema actuala de sprijinire a producatorilor de energii regenerabile este cea mai generoasa din toata Uniunea Europeana si acest lucru are un impact negativ asupra gospodariilor si asupra consumatorilor industriali.
Reactia industriei
Insa, pentru presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), Ionel David, adoptarea acestui text "marcheaza sfarsitul unui vis frumos si al unei industrii de varf", care dupa 2010 a atras investitii de trei miliarde de euro .
Datorita pozitiei sale privilegiate, Romania are un potential de productie a energiei eoliene de 14.000 de megawati, sustin mai multe studii. Insa pana in prezent capacitatea instalata este de 2.100 MW, dintre care jumatate a fost pusa in functiune in 2012.
"Este echivalentul... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:15
Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.
Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.
Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.
Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.
Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.
Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.
Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale
Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30