Comisia Europeana estimeaza pentru Romania o crestere a PIB de 3,8% in 2021 si de 4% in 2022, o redresare puternica a consumului din a doua jumatate a acestui an, investitiil puternice, sustinute in special de domeniul constructiilor, potrivit datelor facute publice joi.
Premierul Florin Citu considera ca, in baza acestor date, "avem motive sa fim increzatori in relansarea economiei romanesti", intrucat premisele exista.
"Vesti incurajatoare de la Comisia Europeana privind evolutia economica a Romaniei dupa criza provocata de pandemia COVID-19. Avem motive sa fim increzatori in relansarea economiei romanesti. Premisele exista. Sunt confirmate de previziunile economice din iarna ale Comisiei Europene, publicate astazi In cazul Romaniei, cresterea Produsului Intern Brut in 2021 este prognozata putin peste media Uniunii Europene, respectiv, la nivelul economiei zonei euro.
Estimarea poate fi imbunatatita daca luam in considerare si cele peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta", afirma prim-ministrul.
Evolutia economiei Romaniei
El considera ca este un semnal bun pentru investitori.
"Evolutia in V care a caracterizat economiile europene in perioada pandemica va duce foarte curand si Romania pe panta ascendenta, odata cu ridicarea restrictiilor sanitare. Mentinerea politicii fiscale stimulative si cheltuirea responsabila si transparenta a banilor publici sunt sarcini asumate de catre Guvern, de aplicarea... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 15:54
Romania va continua sa inregistreze o crestere economica puternica in 2019, de 4,1%, sustinuta de consum si de redresarea investitiilor, dar majorarea pensiilor va duce la o crestere semnificativa a deficitului bugetar, care va atinge 3,6% din PIB in acest an si peste 4% din PIB in 2020 si 2021, potrivit estimarilor economice publicate joi de Comisia Europeana.
Pentru 2020 si 2021, Comisia anticipeaza incetinirea cresterii economice la 3,6%, respectiv la 3,3%. In cazul deficitului bugetar, acesta se va accentua la 4,4% in 2020 si la 6,1% in 2021.
Pentru deficitul de cont curent, estimarile Comisiei indica un nivel de 5,1% in acest an, de 5,3% in 2020 si de 5,4% in 2021.
Comisia Europeana anticipeaza o inflatie de 3,9% in acest an, urmand ca indicatorul sa incetineasca la 3,5% in 2020 si la 3,4% in 2021.
Pentru somaj este prognozat un nivel de 3,9% in acest an, care va creste in urmatorii doi ani la 4,2%, respectiv la 4,3%.
PIB-ul a avansat cu 4,6% in primul semestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Consumul privat a ramas principalul motor de dezvoltare, stimulat de cresterea salariului minim si a salariilor din sectorul public. Dupa ce au scazut in 2018, investitiile si-au revenit in primul semestru al acestui an, urmand ca aiba o contributie pozitiva la crestere. Acest lucru s-a datorat cresterii puternice a activitatilor de constructii, stimulate de masurile de sustinere adoptate la sfarsitul anului 2018.
Exporturile nete vor avea un efect... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 20:43
Comisia Europeana a prezentat, marti, o strategie pentru stimularea sectorului cladirilor cu consum redus de energie, in conditiile in care sectorul constructiilor reprezinta peste 10% din totalul locurilor de munca din UE.
Elementele principale ale strategiei includ oferirea unor conditii favorabile investitiilor, in special in sectorul renovarii si al intretinerii cladirilor. Se urmareste incurajarea accesarii pachetului de pana la 120 de miliarde euro de imprumuturi pus la dispozitie de Banca Europeana de Investitii (BEI) in cadrul Pactului pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca din luna iunie.
Un alt element al strategiei este stimularea inovarii si calificarilor lucratorilor prin promovarea mobilitatii. I
In al treilea rand, este vorba despre imbunatatirea eficientei resurselor, promovand recunoasterea reciproca a sistemelor de constructii durabile din UE.
Oferirea pentru intreprinderile de constructii a unor coduri standard de buna practica privind proiectarea, pentru ca acestea sa poata lucra mai usor in alte state membre, si promovarea pozitiei mondiale a intreprinderilor europene din sectorul constructiilor constituie alte elemente ale strategiei prezentate de executivul UE.
Criza financiara si economica a provocat o scadere de 17% a activitatilor din sectorul constructiilor si al infrastructurii, in perioada ianuarie 2008 - aprilie 2012, in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
In acelasi timp, contractarea... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 19:31