Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat luni seara, 9 noiembrie, ca unele masuri luate de Guvern, cum ar fi somajul tehnic, IMM Invest sau amanarea platii ratelor, au functionat anul acesta si ca vor putea continua anul viitor, dar "poate nu vor avea aceeasi forma".
"Masura somajului tehnic a functionat, dureaza pana la finalul anului, nu a fost niciodata oprita anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care... sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate in urma acestei crize de sanatate si daca a fost inchis un anumit sector sau o anumita zona, acestea au beneficiat de somaj tehnic. Sa nu uitam ca este o masura care va ramane, zic eu, si dupa aceasta criza, acea masura a muncii flexibile. Sunt masuri pentru a sustine forta de munca care functioneaza. Pe partea cealalta, de sustinere a investitiilor, IMMInvest continua si anul viitor. Plafonul este epuizat pana la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci inca nu s-a epuizat, deci aceste masuri continua si sunt masurile care au ajutat la cresterea economica in aceasta perioada", a declarat Florin Citu la B1TV, luni seara.
Intrebat cum sunt ajutati cei din HoReCa, Citu a explicat ca programul IMM Invest a fost o masura care a ajutat si acest sector.
"Pana acum, pentru domeniul Hoteca s-a eliminat plata impozitului specific, pana la finalul anului. Au fost si alte masuri. IMM Invest a fost o masura care a ajutat foarte mult acest sector si ajuta exact angajatorii pentru ca... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 23:13
Comisia Europeana propune Consiliului UE sa acorde o suma totala de 81,4 miliarde de euro sub forma de imprumuturi la dobanzi scazute pentru mai multe state membre UE pentru a le ajuta sa combata efectele pandemiei pe piata fortei de munca, potrivit unui comunicat al executivului european.
Romania ar urma sa primeasca 4 miliarde de euro prin intermediul instrumentului numit SURE. Doar Spania, Italia, Belgia si Polonia ar urma sa primeasca imprumuturi mai mari decat Romania, conform sursei citate.
Imprumuturile vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti.
Cati bani vor primi celelalte tari:
Belgia- 7,8 miliarde de euro;
Bulgaria - 511 milioane euro;
Cehia - 2 miliarde de euro;
Grecia - 2,7 miliarde de euro;
Spania - 21,3 miliarde euro;
Croatia - 1 miliard de euro;
Italia - 27,4 miliarde euro;
Cipru - 479 milioane euro;
Letonia - 192 milioane euro;
Lituania - 602 milioane euro;
Malta - 244 milioane euro;
Polonia - 11,2 miliarde de euro;
Romania - 4 miliarde de euro;
Slovacia - 631 milioane euro;
Slovenia - 1,1 miliarde de euro.
Ce este instrumentul SURE
Instrumentul SURE este un element esential al strategiei cuprinzatoare elaborate de UE pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus.... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 14:11
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat, vineri, in ce fel a fost simplificata procedura pentru acordarea de somaj tehnic pentru angajatii romani afectati de starea de urgenta si efectele pandemiei de coronavirus.
"Am adus cateva clarificari si am simplificat procedura prin care companiile pot avea acces la resursele guvernamentale care sa le permita sa acorde angajatilor fondurile pentru somaj tehnic.
Am decis sa propun echipei guvernamentale completarea ordonantei 30/2020, primul act normativ care se referea la somajul tehnic, ca urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor, patronatelor, companiilor.
Au fost mii de mesaje care au ajuns la Guvern, la minister, la cabinetul premierului, oamenii au facut sugestii legat de procedura", a spus Violeta Alexandru, intr-o conferinta de presa alaturi de Ionel Danca, seful Cancelariei premierului.
Asadar, a fost simplificata procedura de acces la aceste fonduri, in sensul in care pentru solicitarile adresate de companiile a caror activitate a fost incheiata ca urmare a deciziilor autoritatilor, respectiv pentru companiile a caror activitate este afectata de aceasta pandemie total sau partial, se face pe baza unei cereri insotita de o declaratie simpla.
La declaratie se ataseaza lista angajatilor pentru care deja s-a dispus masura intreruperii temporare a activitatii in sensul de intrare in somaj tehnic.
Se pot depune documentele la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 12:02
Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.
"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.
Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.
Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.
"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.
Danca a... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33