Comisia Europeana (CE) a decis, joi, sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie si a solicitat sanctiuni financiare, din cauza faptului ca tara noastra nu a comunicat masurile de transpunere in legislatia nationala a Directive UE privind marcile. Romania este singurul stat membru care nu a comunicat masurile necesare transpunerii directivei, potrivit unui comunicat de presa.
"Directiva privind marcile constituie un pas important in modernizarea si armonizarea in continuare a legislatiei UE privind marcile.
Aceasta aduce o serie de modificari semnificative, inclusiv o definitie revizuita a marcii, adaptata la era digitala; noi motive care impiedica inregistrarea marcilor; noi norme privind marfurile contrafacute in tranzit, precum si noi dispozitii de armonizare a procedurilor privind marcile in toate statele membre ale UE", arata Comisia Europeana, joi, intr-un comunicat de presa.
Statele membre, obligate sa transpuna directiva
Statele membre au fost obligate sa transpuna directiva in legislatia nationala pana la 14 ianuarie 2019. Tarii noastre i-a fost transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispozitie un termen pentru a raspunde. Desi Romaniei i-a fost acordata o prelungire a termenului de raspuns la avizul motivat, nu a comunicat masurile de transpunere.
Prin urmare, Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la acest caz, mai transmite sursa citata.
Directiva privind marcile a actualizat si a simplificat cadrul juridic... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:55
Comisia Europeana a anuntat joi ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca cele doua state membre nu au implementat in legislatia nationala directiva europeana referitoare la combaterea spalarii banilor.
De aceasta procedura este vizata si Irlanda, deoarece a implementat doar o parte a prevederilor din directiva europeana.
Comisia Europeana a propus Curtii sa perceapa o suma forfetara si penalizari zilnice pana cand cele trei tari vor lua masurile necesare.
"Spalarea banilor si finantarea teroristilor afecteaza Uniunea Europeana ca pe un intreg. Nu ne permitem sa lasam orice tara membra sa fie veriga slaba. Spalarea banilor intr-o tara poate si deseori chiar duce la infractiuni in alte tari membre. Tocmai de aceea solicitam tuturor statelor membre sa urmeze pasii necesari pentru a opri spalarea banilor, si, prin urmare, sa taie fondurile teoriste. Vom continua sa urmarim indeaproape si in mod prioritar punerea in aplicare a acestor norme UE de catre statele membre", a declarat Vera Jourova, comisarul european pe Justitie.
- Vom reveni cu detalii - ...citeste mai departe despre "CE trimite Romania la Curtea de Justitie a UE. Nu am implementat directiva pentru combaterea spalarii banilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 13:50
Ministerul Mediului a comentat decizia Comisiei Europene de a trimite Romania la Curtea Europeana de Justitie pentru nerespectarea standardelor privind calitatea aerului, sustinand ca tara noastra va avea castig de cauza.
Ministerul sustine ca decizia CE se refera la depasirea valorilor limita pentru indicatorul particule in suspensie - PM10, in Bucuresti, procedura declansata in anul 2009, adaugand ca Planul integrat de calitate a aerului va fi aprobat pana la sfarsitul lunii iulie.
"In cazul tarii noastre, este vorba despre procedura de infringement pentru depasirea valorilor limita pentru indicatorul particule in suspensie - PM10, in aglomerarea urbana Bucuresti, declansata in anul 2009", a transmis Ministerul Mediului, printr-un comunicat.
Sursa citata mentioneaza ca, in toate situatiile de depasire a valorilor-limita stabilite prin legislatia UE privind calitatea aerului, statele membre trebuie sa adopte planuri privind calitatea aerului inconjurator si sa se asigure ca aceste planuri stabilesc masuri corespunzatoare in asa fel incat perioada de depasire sa fie cat mai scurta posibil.
Mnistrul Gratiela Gavrilescu a avut intalniri cu primarii celor trei aglomerari urbane pentru care CE declansase procedurile de infringement, in vederea urgentarii adoptarii planurilor privind calitatea aerului, precum si cu autoritati locale si poluatori din alte aglomerari si a avut trei intrevederi cu comisarul european Karmenu Vella, pe aceasta tema.
"De asemenea, in... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 11:44
Comisia Europeana a "indemnat insistent" Romania si alte sapte state membre sa transpuna in legislatia lor nationala "A patra directiva privind combaterea spalarii banilor".
Noile norme ale UE vor consolida cerintele existente in materie de combatere a spalarii banilor si vor ameliora combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, potrivit unui comunicat publicat joi de catre institutia europeana.
Toate statele membre trebuiau sa transpuna aceasta directiva pana la 26 iunie 2017.
Bulgaria, Cipru, Grecia, Luxemburg, Malta, Polonia, Romania si Olanda nu au notificat nicio masura de transpunere, iar proiectele de legi se afla inca in procesul legislativ national.
"Prin urmare, dupa ce a acordat acestor 8 tari posibilitatea de a-si prezenta observatiile cu privire la scrisorile de punere in intarziere transmise in iulie 2017, Comisia invita acum aceste tari sa ia masurile necesare pentru a se conforma pe deplin directivei.
In cazul in care aceste state membre nu isi aliniaza legislatia nationala la legislatia UE in termen de doua luni, Comisia poate decide sa inainteze cazurile Curtii de Justitie a UE", a mai transmis Bruxellesul.
Comisia Juncker a facut din combaterea evaziunii fiscale, a spalarii banilor si a finantarii terorismului una dintre prioritatile sale.
Comisia Europeana a evaluat riscurile de spalare a banilor si de finantare a terorismului pe care le prezinta diferite sectoare si produse financiare, identificand domeniile cele mai... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 15:20
Comisia Europeana a informat, joi, ca a solicitat Romaniei sa indeplineasca toate cerintele Directivei privind aplicarea taxelor rutiere pentru vehiculele grele destinate transportului de marfuri, informeaza executivul comunitar.
In temeiul directivei 2011/76/UE, statele membre trebuie sa stabileasca sau sa modifice definitiile relevante (de exemplu "taxa de trecere", "taxa de utilizare a infrastructurii") si sa se asigure ca taxele de utilizare sunt proportionale si ca veniturile realizate prin incasarea lor sunt utilizate pentru recuperarea costurilor infrastructurii.
"O examinare detaliata a legislatiei romane a evidentiat faptul ca directiva nu a fost transpusa in mod corect. Romania are la dispozitie doua luni pentru a notifica Comisiei masurile luate in vederea remedierii situatiei; in caz contrar, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la acest caz", afirma Executivul comunitar.
Comisia Europeana vrea sa impuna o taxa unica pe drum in ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana trage Romania de urechi in legatura cu taxele rutiere si spatiul feroviar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Februarie 2016, ora 15:09
Comisia Europeana a sesizat Curtea de Justitie a UE cu privire la netranspunerea legislatiei referitoare la redresarea si rezolutia bancara (BRRD) de catre Romania, Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia si Olanda, ceea ce implica impunerea unei penalitati zilnice pana la transpunerea integrala.
Directiva este un element central al cadrului de reglementare instituit pentru a crea un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
De asemenea, este un document important pentru Uniunea bancara a UE.
Noile norme introduse prin BRRD "ofera autoritatilor nationale instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si a gestiona dificultatile majore sau falimentul bancilor si ale marilor firme de investitii din toate statele membre ale UE".
Obiectivul este acela de a se garanta faptul ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca, in vederea mentinerii ...citeste mai departe despre "Romania si alte sase state, reclamate la Curtea de Justitie a UE, din cauza sistemului bancar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 17:05
Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu a adoptat un plan de urgenta privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.
Decizia a fost luata in temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010, care are ca obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii, informeaza Comisia Europeana.
In acest scop, statele membre trebuie sa elaboreze, printre altele, planuri de urgenta si sa le notifice Comisiei Europene.
Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana - Care e motivul si ce spune avocatul tarii noastre
Un plan de urgenta precum cel pe care trebuia sa il intocmeasca Romania stabileste masurile si procedurile care intra in vigoare in cazul intreruperii aprovizionarii cu gaze si care sunt bine coordonate cu statele membre vecine.
Statele membre au avut obligatia de a adopta aceste planuri pana la data de 3 decembrie 2012. In noiembrie 2013, Comisia a ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana trimite iar Romania in fata Curtii de Justitie a UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 13:31
O delegatie a Comisiei Europene va veni in Romania la inceputul saptamanii viitoare, in cadrul unei misiuni de evaluare privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie. Membrii delegatiei vor avea intalniri cu oficiali romani, printre care si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.
Pe 7 noiembrie, Robert Cazanciuc a efectuat o vizita la Bruxelles, unde s-a intalnit cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, impreuna cu care a facut o trecere in revista a cooperarii din cadrul MCV din cele sase luni de mandat in fruntea ministerului.
Cu acea ocazie, ministrul Justitiei a declarat ca in cadrul intrevederii 's-a apreciat ca MCV-ul functioneaza bine pana acum, ca sunt rezultate'.
La inceputul lunii octombrie, Robert Cazanciuc sustinea ca expertii de la Bruxelles responsabili cu realizarea raportului privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt asteptati la Bucuresti pe 24-27 noiembrie, dar documentul nu poate fi prezentat decat in ianuarie 2014.
Tot in octombrie, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, preciza ca Raportul pe MCV va fi prezentat de Comisia Europeana la inceputul anului viitor, iar executivul comunitar a primit mai multe sesizari ale unor ONG-uri, "dupa controversa creata in jurul situatiei unor procurori si a unor numiri".
Cea mai recenta misiune a Comisiei Europene privind MCV a avut loc in 23-27 septembrie, la nivel de experti.
Pe 23 septembrie,... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 12:17
Comisia Europeana (CE) a trimis avize motivate Romaniei si Cehiei prin care le cere celor doua state membre sa notifice toate masurile de transpunere a directivei privind eficienta energetica a cladirilor pentru care aveau termen pana la 9 iulie 2012, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii joi la Bruxelles. Alte 20 de state UE au primit deja avize motivate in acest dosar de netranspunere.
Daca statele membre in cauza nu isi indeplinesc obligatia legala in termen de doua luni, CE ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie. In temeiul directivei UE din 2010, statele membre trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor, sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor si sa solicite inspectia periodica a sistemelor de incalzire si de aer conditionat.
De asemenea, directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, incepand din 2021, toate cladirile noi vor fi asa-numite "cladiri cu consum de energie aproape zero".
In septembrie 2012, CE a initiat proceduri de infringement impotriva a 24 de state membre - respectiv toate statele membre UE mai putin Danemarca, Irlanda si Suedia - care nu ii notificasera masurile nationale de transpunere a directivei in legislatia nationala.
Au fost trimise deja avize motivate Italiei, Greciei, Portugaliei si Bulgariei in ianuarie 2013, Spaniei si Sloveniei in aprilie, Belgiei, Germaniei, Finlandei, Frantei, Letoniei, Poloniei si... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:16