Comisia Europeana estimeaza pentru Romania o crestere a PIB de 3,8% in 2021 si de 4% in 2022, o redresare puternica a consumului din a doua jumatate a acestui an, investitiil puternice, sustinute in special de domeniul constructiilor, potrivit datelor facute publice joi.
Premierul Florin Citu considera ca, in baza acestor date, "avem motive sa fim increzatori in relansarea economiei romanesti", intrucat premisele exista.
"Vesti incurajatoare de la Comisia Europeana privind evolutia economica a Romaniei dupa criza provocata de pandemia COVID-19. Avem motive sa fim increzatori in relansarea economiei romanesti. Premisele exista. Sunt confirmate de previziunile economice din iarna ale Comisiei Europene, publicate astazi In cazul Romaniei, cresterea Produsului Intern Brut in 2021 este prognozata putin peste media Uniunii Europene, respectiv, la nivelul economiei zonei euro.
Estimarea poate fi imbunatatita daca luam in considerare si cele peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta", afirma prim-ministrul.
Evolutia economiei Romaniei
El considera ca este un semnal bun pentru investitori.
"Evolutia in V care a caracterizat economiile europene in perioada pandemica va duce foarte curand si Romania pe panta ascendenta, odata cu ridicarea restrictiilor sanitare. Mentinerea politicii fiscale stimulative si cheltuirea responsabila si transparenta a banilor publici sunt sarcini asumate de catre Guvern, de aplicarea... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 15:54
Comisia Europeana propune Consiliului UE sa acorde o suma totala de 81,4 miliarde de euro sub forma de imprumuturi la dobanzi scazute pentru mai multe state membre UE pentru a le ajuta sa combata efectele pandemiei pe piata fortei de munca, potrivit unui comunicat al executivului european.
Romania ar urma sa primeasca 4 miliarde de euro prin intermediul instrumentului numit SURE. Doar Spania, Italia, Belgia si Polonia ar urma sa primeasca imprumuturi mai mari decat Romania, conform sursei citate.
Imprumuturile vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti.
Cati bani vor primi celelalte tari:
Belgia- 7,8 miliarde de euro;
Bulgaria - 511 milioane euro;
Cehia - 2 miliarde de euro;
Grecia - 2,7 miliarde de euro;
Spania - 21,3 miliarde euro;
Croatia - 1 miliard de euro;
Italia - 27,4 miliarde euro;
Cipru - 479 milioane euro;
Letonia - 192 milioane euro;
Lituania - 602 milioane euro;
Malta - 244 milioane euro;
Polonia - 11,2 miliarde de euro;
Romania - 4 miliarde de euro;
Slovacia - 631 milioane euro;
Slovenia - 1,1 miliarde de euro.
Ce este instrumentul SURE
Instrumentul SURE este un element esential al strategiei cuprinzatoare elaborate de UE pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus.... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 14:11
Comisia Europeana (CE) a decis, joi, sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie si a solicitat sanctiuni financiare, din cauza faptului ca tara noastra nu a comunicat masurile de transpunere in legislatia nationala a Directive UE privind marcile. Romania este singurul stat membru care nu a comunicat masurile necesare transpunerii directivei, potrivit unui comunicat de presa.
"Directiva privind marcile constituie un pas important in modernizarea si armonizarea in continuare a legislatiei UE privind marcile.
Aceasta aduce o serie de modificari semnificative, inclusiv o definitie revizuita a marcii, adaptata la era digitala; noi motive care impiedica inregistrarea marcilor; noi norme privind marfurile contrafacute in tranzit, precum si noi dispozitii de armonizare a procedurilor privind marcile in toate statele membre ale UE", arata Comisia Europeana, joi, intr-un comunicat de presa.
Statele membre, obligate sa transpuna directiva
Statele membre au fost obligate sa transpuna directiva in legislatia nationala pana la 14 ianuarie 2019. Tarii noastre i-a fost transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispozitie un termen pentru a raspunde. Desi Romaniei i-a fost acordata o prelungire a termenului de raspuns la avizul motivat, nu a comunicat masurile de transpunere.
Prin urmare, Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la acest caz, mai transmite sursa citata.
Directiva privind marcile a actualizat si a simplificat cadrul juridic... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:55
Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a adoptat un raport privind Romania, care analizeaza in ce masura tara respecta criteriul deficitului bugetar prevazut de tratat.
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde de lei (10,18 miliarde de euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste tinta de 3% agreata cu Uniunea Europeana (UE).
Romania, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat in fata UE sa respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB. In cazul depasirii acestei tinte, Comisia Europeana poate declansa, in cazul Romaniei, procedura de deficit excesiv.
"Raportul urmareste adoptarea de catre Romania a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimeaza ca va duce la un deficit public ce depaseste valoarea de referinta de 3% prevazuta de tratat pentru anii 2019, 2020 si 2021", a transmis Comisia Europeana.
Din raport rezulta ca Romania nu respecta criteriul deficitului definit in tratat si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificata.
Etapa imediat urmatoare este formularea de catre Comitetul Economic si Financiar a unui aviz cu privire la raport, in urmatoarele doua saptamani.
Citu: Romania va intra in procedura de deficit excesiv, cel mai devreme in martie ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana adopta un raport cu privire la Romania, referitor la depasirea tintei de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 16:41
Comisia Europeana a cerut mai multor tari, printre care Franta si Germania, dar si Romania, sa isi inainteze "rapid" planul privind energia si clima menit a pune in aplicare obiectivele de reducere a gazelor cu efect de sera pana in 2030 in Uniunea Europeana, a precizat joi executivul comunitar.
Statele membre au avut termen pana la sfarsitul lui 2019 sa isi inainteze planurile definitive, pentru a facilita punerea in aplicare a angajamentelor luate de UE in cadrul Acordului de la Paris privind clima, potrivit AFP.
In iunie, executivul european a spus ca primele proiecte de planuri depuse de statele membre pentru a contribui la obiectivele UE in materie de lupta impotriva schimbarilor climatice mai pot fi imbunatatite.
UE s-a angajat sa-si diminueze cu 40% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Insa Comisia Europeana condusa de Ursula von der Leyen vrea sa faca mai mult si vizeaza 50%, poate chiar 55%.
Ea sper sa poata inainta aceste tinte statelor membre in vara, la timp pentru a avea un angajament revizuit al UE pentru a fi prezentat la COP26 de la Glasgow de la sfarsitul lui 2020.
Pana in prezent, 19 din 27 de tari si-au prezentat planul national pentru energie si clima, potrivit comisarului pentru Energie, Kadri Simson.
Cele noua tari restante sunt Franta, Germania, Spania, Bulgaria, Irlanda, Luxemburg, Romania, Slovenia, precum si Marea Britanie, care a iesit din UE la 31 ianuarie.
Executivul european... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 11:12
Romania va primi anul acesta un grant de 15,83 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru despagubirile acordate in cazul pestei porcine africane in anul 2019, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, intr-o conferinta de presa.
"Saptamana trecuta am avut la Bruxelles intalniri cu oficiali ai Comisiei Europene si cu sefii serviciilor veterinare din statele membre si am prezentat o informare la zi cu stadiul actual al focarelor de pesta porcina africana (PPA) la nivelul Romaniei, dar si un draft la noua strategie cu privire la noua abordare a planului de combatere si control al PPA.
Cel mai important lucru (..) am reusit sa publicam o decizie grant care prevede acordarea a 15,813 milioane de euro pentru Romania, in 2019, pentru rambursarea a 75% din costurile eligibile alocate pentru despagubirii in cazul pestei porcine africane, dar si a unei plati de 50%, respectiv 6 milioane de euro pentru 2018 si 7,5 milioane de euro pentru 2019.
Acesti bani vor veni insa anul viitor. Este o realizare a serviciilor veterinare faptul ca impreuna cu echipa mea, am beneficiat de credibilitate si cei de la CE ne-au dat tot sprijinul. Ne-au propus sa avem experti de la Comisie, incepand cu luna ianuarie-februarie, astfel incat aceasta noua strategie sa fie in concordanta cu prevederile europene si sa putem accesa si alte fonduri pentru politici de piata", a spus seful ANSVSA.
El a... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 16:15
Comisia Europeana a organizat, marti, o dezbatere pe tema situatiei din Romania si va actiona rapid in contextul problemelor care afecteaza statul de drept, afirma un purtator de cuvant al Executivului UE.
Membrii Comisiei Europene au discutat marti despre situatia statului de drept in Romania, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.
Intrebat daca Executivul UE va actiona rapid in relatia cu Romania in contextul problemelor statului de drept, purtatorul de cuvant a afirmat, potrivit agentiei de presa austriece APA si site-ului TT.com: "Da, asa se va intampla, Colegiul Comisarilor a fost informat".
Avertismentul lui Timmermans
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertizase in urma cu cateva saptamani ca vor fi luate "masuri imediate" in contextul problemelor din Romania.
Vineri, Frans Timmermans a transmis ca Executivul UE si Partidul Socialistilor Europeni (PSE) nu vor accepta ca Romania sa reduca intensitatea actiunilor anticoruptie.
In cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialistilor Europeni (PSE, centru-stanga), a fost intrebat de o persoana din audienta de ce Uniunea Europeana a adoptat o pozitie dura fata de Polonia si Ungaria, dar abordarea este mai blanda fata de Romania, condusa de un Guvern social-democrat.
"Problema in Romania este lupta impotriva coruptiei. Politicienii incearca sa scape de presiunea pe care o simt in aceasta lupta impotriva coruptiei;... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 15:35
Liderul PSD, Liviu Dragnea, si premierul Sorin Grindeanu sunt nemultumiti ca Bruxelles-ul ne-a transmis, luni, un avertisment legat de obiectivul bugetar pe termen mediu.
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, marti, la Parlament, ca anul trecut "nu s-a auzit despre aceste temeri legate de depasiri".
Atat prim-ministrul, cat si liderul PSD au precizat ca este posibil ca Romania sa transmita un raspuns Comisiei Europene privind acest avertisment.
"Anul trecut, liniste. Nu am auzit nici eu, nici romanii n-au auzit de aceste temeri legate de depasiri si uite ca s-au depasit. S-a depasit acest deficit, fara a se intampla investitii majore, a incepe proiecte majore in Romania si acesta este un lucru extrem de grav", a sustinut premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro.
La randul sau, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca aceste semnale date de Comisia Europeana sunt "profund incorecte".
"Cand state mari au sarit peste deficitul de 3%, nu a fost nicio reactie de la Comisia Europeana. In Romania, cand nici macar nu se pune problema sa depasim deficitul de 3%, ne tot arata cartonase galbene sau ne atentioneaza. Programul de guvernare va fi pus in practica, deficitul nu va fi depasit, in schimb, vrem sa fim lasati sa dezvoltam Romania.
Toate aceste semnale care sunt date, bazate pe nu stiu ce, din punctul meu de vedere, sunt profund incorecte - cele care vin de la Comisia Europeana. Nu cred ca asa trebuie procedat cu un stat membru, chiar daca este vorba de... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 17:15
Pozitia Comisiei Europene este ca atat Romania, cat si Bulgaria indeplinesc conditiile pentru a deveni membri ai spatiului Schengen.
Declaratia a fost facuta de purtatorul de cuvant al institutiei europene, Natasha Bertaud, in cadrul unei conferinte de presa de joi, raspunzand unei intrebari, informeaza Bulgarian News Agency.
"Acum, aceasta nu este o decizie a Comisiei, este o decizie politica ce trebuie sa fie luata de Consiliul Uniunii Europene si de Consiliul European", a mai spus purtatorul de cuvant al CE.
La randul sau, vicepremierul bulgar Maglena Kuneva a spus, miercuri, ca aderarea celor doua tari la spatiul Schengen este parte a solutiei la criza fara precedent a refugiatilor, care afecteaza Europa, scrie Novinite.
Potrivit oficialului bulgar, intrarea celor doua tari in zona de libera circulatie reprezinta parte a ecuatiei securitatii europene comune.
"O parte a solutiei refugiatilor in Europa este ca Romania si Bulgaria sa devina membri ai zonei Schengen", a ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de aderare la Spatiul Schengen" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 15:42