Comisia Europeana (CE) le-a cerut celor 28 de state membre sa extinda investigatiile privind potentialele incalcari ale reglementarilor referitoare la emisii, dupa ce Volkswagen a anuntat, marti, ca alte 800.000 de vehicule depasesc nivelul emisiilor de CO2.
Intr-o scrisoare vazuta de Reuters si datata 5 noiembrie, Comisia Europeana a precizat ca nu are informatii privind neregulile inregistrate in cazul nivelului emisiilor de CO2 si cauta sprijinul guvernelor din UE "pentru a afla cum a fost posibil si de ce".
Deja Comisia a contactat Asociatia Producatorilor Germani de Automobile (VDA) - responsabila cu aprobarea standardelor pentru noile tipuri de masini - si a analizat problema si cu alte autoritati nationale, la o intalnire care a avut loc joi seara, la Bruxelles.
Un purtator de cuvant al CE a confirmat existenta scrisorii in care "se solicita guvernelor sa-si extinda investigatiile pentru a stabili potentiala incalcare a legislatiei UE".
Scandalul Volkswagen: 5 cifre ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen ia amploare: Investigatii extinse inclusiv in Romania?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 14:22
Comisia Europeana a inchis, in data de 15 iulie, procedura de infringement deschisa impotriva Romaniei pentru cercetarea neregulilor in cazul deconturilor de TVA, a anuntat, miercuri, Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
"Va informam ca la data de 15 iulie 2015, Comisia Europeana (CE) a decis inchiderea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor cu privire la practica administrativa de a nu solutiona un numar important de deconturi de TVA intr-un termen rezonabil (Cauza 2009/4312) ", au transmis reprezentantii ANAF.
Presedintele institutiei, Gelu Stefan Diaconu, sustine ca anuntul Comisiei Europene confirma eforturile depuse in cadrul reformei ANAF in ce priveste intarirea capacitatii administrative.
O misiune FMI vine in Romania: ANAF, vizata de experti
"Insa vreau sa subliniez un aspect foarte important: acesta este doar un prim pas in atingerea obiectivului nostru de a reduce drastic perioada de rambursare a TVA. Dupa ce am redus termenele medii ...citeste mai departe despre "ANAF a scapat de procedura de infringement deschisa de Comisia Europeana" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 14:36
In cazul Romaniei s-au inregistrat, anul trecut, 68 de cazuri de constatare a neindeplinirii obligatiilor, potrivit unui raport CE. Agentul guvernamental Razvan-Horatiu Radu atrage atentia ca prea putine institutii manifesta o atitudine proactiva privind transpunerea legislatiei UE cu celeritate.
Comisia Europeana a adoptat, joi, raportul anual privind monitorizarea aplicarii dreptului Uniunii in 2014, care arata ca anul trecut au fost inregistrate 1.347 de proceduri formale de constatare a neindeplinirii obligatiilor, fata de 1.300 in 2013.
In 2014, cetatenii obisnuiti, oamenii de afaceri, organizatiile non-guvernamentale si alte organizatii au continuat sa semnaleze potentiale incalcari ale legislatiei europene, depunand cu 5,7% mai multe plangeri fata de 2013. Cele mai multe plangeri in acest sens s-au inregistrat inpotriva Spaniei (553), Italiei (475) si Germaniei (276).
In ceea ce priveste cazurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Romania se afla, la 31 ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Romania nu si-a indeplinit obligatiile de zeci de ori anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 21:23
Procesul de transmitere la Comisia Europeana pentru rambursare a declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele finantate din fonduri structurale a fost reluat incepand de joi, 22 decembrie, dar au fost aplicate corectii de 10% sau 25% la nivelul mai multor programe.
Procesul a fost intrerupt in iulie, iar decizia de reluare a rambursarilor declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele operationale a fost luata dupa ce partea romana a remediat deficientele constatate in urma unei misiuni de audit a Comisiei Europene, a transmis MAEur.
"Este un lucru pozitiv faptul ca se pot relua platile de la Comisia Europeana inainte de sfarsitului anului 2011 pentru toate programele operationale Este adevarat ca reluarea platilor se va face in anumite conditii, conform carora vom putea transmite Comisiei Europene cereri de rambursare in valoare sensibil mai mica decat cea preconizata anterior" a declarat Leonard Orban.
"Important este ca reluarea procesului va permite o crestere semnificativa a ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in 2012", a adaugat ministrul Afacerilor Europene.
Reluarea platilor a constituit o prioritate majora
Acesta a reamintit ca reluarea platilor a fost prioritatea sa majora asumata la preluarea mandatului.
Astfel, dupa controalele efectuate, institutiile romanesti responsabile, respectiv autoritatile de management si autoritatea de audit, au aplicat o serie de corectii, dar Comisia Europeana a solicitat si... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 14:00
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat intr-un interviu acordat MEDIAFAX ca suma pe care Romania trebuie sa o achite Comisiei Europene ar putea scadea sub 75 de milioane de euro, nivelul penalizarii pentru cheltuirea incorecta a unor fonduri europene."Ceea ce e important, noi am avut in prima anuntare circa 100 de milioane, noi am avut un dialog si cu Curtea de Conturi, pentru ca verificarile se fac nu numai de institutia ministerului, se fac si de catre Curtea de Conturi, de catre celelalte institutii si, in urma acestor verificari si discutii, s-a redus cu circa 25 de milioane de euro aceasta penalitate, repet, care este formata din platile pe doi ani. Speranta noastra este ca aceasta suma (de 75 milioane de euro - n.r.) sa se reduca si sunt argumente", a spus Tabara.
El a afirmat ca banii trebuie platiti in cinci rate si se retin din alte fonduri.
"Acum avem noi, are UE sa ne dea niste bani. Se stie ca a fost suspendat SAPARD-ul la un moment dat, noi am platit, avem vreo 50 de milioane de euro de luat de la Comisie penalitate, pentru Comisie sunt aceste chestiuni reciproce.
Daca va uitati, Franta, Spania, Germania, toti platesc, si unii au sume mai mari decat Romania. Repet, la prima vedere suma e mare si e mare, dar daca o comparam cu celelalte state, nu e foarte mare", a adaugat ministrul.
Comisia Europeana va recupera o suma de 74,9 milioane euro alocata Romaniei pentru agricultura si cheltuita in mod incorect, neregulile vizand controalele si... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 14:30
Comisia Europeana (CE) a initiat joi procedura legala impotriva Romaniei pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autoritatile de reglementare in sectorul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii de telecomunicatii, a anuntat institutia europeana, informeaza NewsIn.
Astfel, Bruxelles-ul a trimis Romaniei o scrisoare de notificare oficiala, aceasta fiind prima etapa a unei proceduri privind incalcarea dreptului comunitar.
Aceasta este, insa, a doua procedura privind incalcarea dreptului comunitar initiata de Comisie impotriva Romaniei in legatura cu independenta autoritatii de reglementare in sectorul telecomunicatiilor, dupa ce prima procedura privind incalcarea dreptului comunitar, aflata inca in curs, a fost initiata in ianuarie 2009 si se refera la demiterea presedintelui autoritatii de reglementare.
"Garantarea faptului ca structurile guvernamentale responsabile cu reglementarea nu sunt implicate in acelasi timp in detinerea si controlul companiilor de telecomunicatii de stat reprezinta unul dintre principiile care asigura independenta si impartialitatea autoritatilor nationale de reglementare in sectorul telecomunicatiilor. De asemenea, aceasta separare face ca reglementarea sa fie in interesul consumatorilor si al concurentei efective, factorul determinant al pozitiei de lider a Europei in sectorul telecomunicatiilor", a declarat comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.
"Acest principiu trebuie respectat in toate... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2009, ora 16:46
Comisia Europeana (CE) a verificat 11 magazine online din Romania care vand produse electronice si a anuntat ca sase dintre ele vor fi investigate suplimentar, deoarece prezinta consumatorilor date incomplete sau inselatoare, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de executivul european, transmite NewsIn. Reprezentantii Bruxelles-ului au verificat 369 de site-uri care comercializeaza sase dintre produsele electronice cel mai des solicitate de cumparatori - aparate foto digitale, telefoane mobile, playere, DVD-uri, echipamente IT si console de jocuri - si au identificat ca in cazul a 203 dintre ele (55%) sunt necesare investigatii suplimentare, potrivit unei anchete derulate in cadrul a 26 de state membre (cu exceptia Slovaciei) si in Norvegia si Islanda.Astfel, potrivit anchetei, mai bine de jumatate din paginile de internet verificate cuprindeau nereguli legate de legislatia europeana in domeniul protectiei consumatorilor. Este vorba de informatii insuficiente sau inselatoare despre drepturile consumatorilor (66% dintre site-urile cu probleme), despre pretul final de vanzare (45%) sau despre adresa de contact a vanzatorului (33%).Cele mai putine nereguli au fost identificate la site-urile din Bulgaria (0 din 12), Austria (0 din 10) si Slovenia (0 din 10), iar cele mai multe in Cipru (12 din 12) si Ungaria (10 din 10)."Este o problema la nivel european, care necesita o solutie europeana. Va fi nevoie de un volum mare de munca in perioada urmatoare pentru a rezolva... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 16:29
Raportul special privind cheltuirea fondurilor europene in Romania a fost cerut de PE pentru a arata ca singurul mijloc de presiune de care mai dispune este inghetarea finatarilor, a declarat pentru NewsIn Markus Ferber, europarlamentar german."Cerem acest raport special pentru a sublinia si mai clar ca mijlocul de presiune pe care-l avem este sa inghetam fondurile pentru anumite programe, pentru ambele tari (Romania si Bulgaria - n.r.). Si evident ca lupta anticoruptie are un rol central", a explicat Ferber, care a urmarit de cativa ani procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE."Comisia trebuie sa asigure ca fondurile UE sunt cheltuite corect in Romania si Bulgaria", a subliniat Ferber.
Europarlamentarul bavarez a spus ca in opinia sa, mentinerea mecanismului de cooperare si verificare este un lucru bun, desi si-ar dori ca cele doua tari sa faca reformele necesare si sa combata eficient coruptia si crima organizata astfel incat aceasta monitorizare sa nu mai fie necesara."Timpul trece si toti stiau ce au de facut. Nu e nici o surpriza pentru nimeni, nici la Bucuresti, nici la Sofia", a remarcat Ferber.Europarlamentarul german crestin-social a spus ca asteptarile in domeniul anticoruptiei nu se refera neaparat la un numar de condamnari, ci sa se poata dovedi "credibil" ca anchetele si procesele functioneaza. "Pana azi nu a fost cazul insa", a conchis Ferber.Parlamentul European cere Comisiei UE pana la 15 iulie un raport special privind gestiunea si controlul... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 08:56