Comisia Europeana a indemnat, joi, "insistent" Romania sa transpuna pe deplin in legislatia sa interna legislatia UE privind limitarea emisiilor in atmosfera ale anumitor poluanti provenind de la instalatii medii de ardere, Directiva (UE) 2015/2193, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Directiva UE 2015/2193 reglementeaza emisiile de dioxid de sulf (SO2), de oxizi de azot (NOx) si de pulberi in atmosfera cu scopul de a reduce aceste emisii si riscurile pentru sanatatea umana si pentru mediu pe care le pot determina. Ea stabileste, de asemenea, norme pentru monitorizarea emisiilor de monoxid de carbon.
Statelor membre li s-a cerut sa comunice masurile nationale de transpunere a directivei in legislatia nationala pana la 19 decembrie 2017. Dat fiind ca Romania nu a respectat termenul, Comisia i-a trimis, in ianuarie 2018, o scrisoare de punere in intarziere. Intrucat Romania nu a comunicat inca masurile, Comisia i-a trimis de data aceasta un aviz motivat.
Romania are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. In absenta unui raspuns corespunzator, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a UE cu privire la Romania.
Separat, Comisia a informat ca trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere, din cauza incapacitatii tarii de a controla emisiile de dioxid de sulf provenite de la doua instalatii mari de ardere (Govora 2 si Deva 2).
Conform Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE), care protejeaza cetatenii... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 14:12
Reprezentantii Comisiei Europene au raspuns, joi, celor doi lideri ai Parlamentul Romaniei, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, care au pus ingrijorarile institutiei legate de modificarile la Legile Justitiei pe seama informarii slabe a celor de la Bruxelles.
"Comisia a urmarit indeaproape procesul parlamentar din Romania si evolutia discutiilor asupra acestor legi in decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informati despre acest proces, despre mizele care sunt in joc si despre potentiale riscuri. Suntem in contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar si societatea civila din Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", se arata intrun raspuns remis de reprezentantii Comiei Europene catre Digi24.
Comisia Europeana a lansat, miercuri, un apel la adresa Parlamentului Romaniei, printr-o declaratie comuna semnata de presedintele CE, Jean Claude Juncker, si de prim-vicepresedintele Frans Timmermans, in care este din nou exprimata ingrijorare fata de modificarile aduse legislatiei judiciare - Legile Justitiei si Codurile Penale.
Ca raspuns, presedintii celor 2 Camere din Parlament si ale partidelor de guvernamant, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au sustinut ca oficialii europeni sunt dezinformati.
Amintim ca pe 24 ianuarie pe agenda oficiala a Comisiei Europene s-a aflat o discutie despre situatia din Romania.
Problemele generate de modificarile aduse Legilor Justitiei au atras atentia si Parlamentului European, care a... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 17:16
CE afirma ca institutiile din Romania dau dovada de multa slabiciune in protejarea achizitiilor publice in fata conflictelor de interese si coruptiei, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse europene, care citeaza un proiect al raportului pe Justitie, mentionand ca este criticata si noua Lege ANI.Surse din Comisia Europeana au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca in proiectul de raport se arata ca Romania nu a indeplinit multe dintre prevederile Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit la intrare tarii noastre in UE.
De asemenea, proiectul de raport critica noua forma a Legii ANI, potrivit surselor. Acestea au mentionat ca in document se reproseaza o lipsa de angajament politic in sprijinirea procesului de reforma. "Este necesara corectarea acestei slabiciuni pentru a redobandi ritmul refomei", se arata in proiectul citat de sursele europene.
Acestea spun ca anul 2010 a adus insa si o serie de progrese, mai ales odata cu adoptarea codurilor de procedura civila si penala si cu publicarea unei strategii multianuale de dezvoltare a Justitiei. Pe de alta parte, Comisia Europeana noteaza, potrivit acelorasi surse, ca au fost inregistrate doar progrese limitate in ceea ce priveste eficienta sistemului judiciar.
De asemenea, potrivit surselor, in proiectul de raport se arata ca dupa o incetinire a "ritmului de munca" in Parlament si o relatie intre nivelul politic si cel judiciar care s-a deteriorat in a doua parte a anului 2009, Romania a recastigat ritmul refomelor in... mai mult
Marti, 20 Iulie 2010, ora 02:16