Uniunea Europeana trebuie sa fie pregatita sa lanseze inca un ajutor suplimentar, in valoare de 1.000 de miliarde de euro (1.100 miliarde de dolari), pentru a repara pagubele economice provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), a afirmat luni comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, transmit DPA si Reuters.
"Eurogrupul (ministrii de Finante din zona euro) a facut acum propuneri pentru un ajutor de peste 500 de miliarde de euro pentru a finanta sistemele de ingrijire a sanatatii, programul de lucru redus si pentru a ajuta IMM-urile. Aceasta este suma previzionata de care avem nevoie pentru a face fata acum situatiei", a declarat Gentiloni intr-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel. El a adaugat ca fondurile ar putea fi obtinute prin intermediul viitorului buget multianual al UE.
In 9 aprilie, ministrii de Finante din UE au pus la punct un pachet de masuri in valoare de 540 miliarde de euro. Printre masuri se numara imprumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garantii pentru imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii si o schema pentru finantarea programelor de somaj partial ale statelor membre. Cu toate acestea, ministrii europeni de Finante au lasat nerezolvata problema impartirii poverii financiare din cauza lipsei unui acord cu privire la emiterea de obligatiuni comune.
Masurile pe termen scurt anuntate in urma cu doua saptamani de ministrii europeni de Finante nu sunt suficiente, a apreciat Gentiloni.... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 21:09
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat ca Uniunea Europeana ar putea avea nevoie de un fond de relansare economica in valoare de 1.500 miliarde de euro care sa fie finantat cu obligatiuni garantate de statele membre, transmite Reuters.
Saptamana trecuta, ministrii europeni de Finante au cazut de acord asupra unui pachet de masuri, in valoare de 500 miliarde de euro, destinat sa atenueze impactul pandemiei de coronavirus. Printre masuri se numara imprumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garantii pentru imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii si o schema pentru finantarea programelor de somaj partial ale statelor membre. Cu toate acestea, ministrii europeni de Finante au lasat nerezolvata problema impartirii poverii financiare din cauza lipsei unui acord cu privire la emiterea de obligatiuni comune.
Intr-un interviu publicat marti in cotidianul german Handelsblatt, Valdis Dombrovskis a spus ca executivul comunitar lucreaza la un nou instrument de finantare, dincolo de contributiile nationale care ajung in mod normal la bugetul UE pe sapte ani. Intrebat despre posibilitatea finantarii unui astfel de fond de relansare cu emisiuni de obligatiuni in valoare de pana la 1.500 de miliarde de euro, Dombrovskis a raspuns: "Pot sa imi imaginez un astfel de cadru financiar. Dar nimic nu a fost decis inca".
Vicepresedintele executivului comunitar a adaugat ca fondul de relansare ar putea fi finantat prin obligatiuni sustinute de... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 14:56
Comisia Europeana a aprobat miercuri setul comun de instrumente cuprinzand masuri de atenuare convenite de statele membre pentru a raspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generatie de retele mobile, informeaza un comunicat al executivului comunitar.
In concluziile privind setul de instrumente, statele membre au convenit sa consolideze cerintele de securitate, sa evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, sa aplice restrictii pertinente pentru furnizorii considerati a prezenta un risc ridicat, inclusiv sa aplice excluderile necesare in ceea ce priveste activele considerate a fi critice si sensibile (cum ar fi functiile centrale de retea) si sa puna in practica strategii care sa asigure diversificarea vanzatorilor.
"Putem realiza lucruri extraordinare cu ajutorul tehnologiei 5G. Tehnologia face posibile medicina personalizata, agricultura de precizie si retelele energetice care pot integra toate tipurile de energie din surse regenerabile. Toate acestea vor aduce o schimbare pozitiva doar daca putem garanta securitatea retelelor noastre. Numai in aceste conditii schimbarile digitale vor aduce beneficii tuturor cetatenilor", a declarat Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva pentru o Europa pregatita pentru era digitala.
Statele membre, actionand in cadrul Grupului de cooperare privind securitatea retelelor (NIS), au adoptat setul de instrumente. Setul de instrumente abordeaza toate riscurile identificate in evaluarea... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 16:39
Comisia Europeana vrea sa obtina dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reactie in situatii de criza care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizata a subiectului.
Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor bancilor afectate de criza, precum si alte masuri de prevenire a unui faliment dezordonat sa nu mai revina autoritatilor nationale, potrivit unui document obtinut de Bloomberg News.
Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agentie care sa pregateasca proiectele de decizii, hotararile finale urmand sa revina Comisiei Europene. Conducerea agentiei ar urma sa fie formata din reprezentanti ai CE si ai BCE, iar numarul reprezentantilor statelor ar fi limitat. Agentia ar putea avea dreptul sa aiba si initiative proprii, precum inspectii la sediile bancilor.
Intre institutiile UE, Comisia Europeana este cel mai bine plasata pentru acest rol, datorita experientei dobandite in restructurarea bancilor in timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar si a necesitatii ca deciziile sa fie luate rapid si eficient, se arata in document.
Proiectul, care nu a fost definitivat, plaseaza Comisia in opozitie cu Germania, care sustine ca abordarea centralizata trebuie sa fie introdusa dupa ce vor fi luate noi masuri de unificare a politicilor economice si fiscale.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a avertizat ca nu poate... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:41
Guvernul ungar a adoptat un nou program de masuri de austeritate, pentru a respecta tinta de deficit bugetar pe 2013. Astfel, statul ungar va dubla taxa pe tranzactii financiare la 0,2% si va renunta la un acord cu bancile care privea injumatatirea taxei speciale pe sectorul bancar.
Comisia Europeana a transmis guvernului de la Budapesta ca programul anterior de ajustare fiscala in valoare de 1,42 miliarde de euro este insuficient pentru a cobori deficitul bugetar sub pragul de 3%, conform Mediafax.
In aceste conditii, Ungaria a elaborat un program de ajustare fiscala de 1,33 miliarde de euro.
Amploarea masurilor adoptate reflecta angajamentul ferm al executivului de a scoate Ungaria din procedura de deficit excesiv a Comisiei, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.
Taxa speciala asupra sectorului bancar, instituita in contextul efectelor crizei globale, nu va fi injumatatita in 2013, dupa cum prevedea o intelegere a guvernului cu institutiile de credit.
"Nu putem respecta acordul cu bancile. Am vrut, dar din cauza UE pur si simplu nu putem. Statul va strange de la banci anul urmator cu 258 milioane de euro mai mult decat era planificat anterior", a spus ministrul.
Dublarea taxei pe tranzactii financiare la 0,2% va aduce statului inca 322 milioane de euro. Trezoreria Statului va plati cu 143 milioane de euro mai mult in urma cresterii taxei.
Guvernul vizeaza inca 125 milioane de euro din schimbarea modului in care este calculata baza de... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:40
Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a recomandat sambata anumitor tari europene sa dea dovada de flexibilitate in politicile de austeritate daca situatia economica actuala se va agrava, relateaza AFP.
"In contextul in care situatia economica mondiala pare sa slabeasca din nou, statele membre (ale UE) care dispun de marje de manevra bugetare (...) trebuie sa fie pregatite sa revizuiasca ritmul consolidarii (Bugetare) in cazul in care conditiile macroeconimce se vor agrava", a declarat Rehn, la Tokio, intr-un discurs sustinut in cadrul adunarii anuale a Fondului Monetar International.
"Chiar daca reducerea deficitului este un element cheie pentru a garanta increderea pietelor (...), ea trebuie aplicata intr-un mod cat mai favorabil cresterii", a subliniat comisarul european.
Dezbaterea privind oportunitatea politicilor de austeritate implemementate in numeroase tari europene a agitat discutiile din cadrul adunarii anuale a FMI, la care iau de obicei parte ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din intreaga lume.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a lansat aceasta dezbatere, declarandu-se in favoarea unei amanari de doi ani pentru Grecia, pentru a-i permite sa-si atinga obiectivele de reducere a deficitelor, cerute de creditorii sai internationali.
"In locul unei reduceri frontale si masive, este cateodata de dorit sa existe mai mult timp, dat fiind faptul ca numeroase tari sunt in prezent angajate in politici de... mai mult
Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 17:00
Comisia Europeana a propus, miercuri, o serie de masuri prin care se introduc norme europene in materie de redresare si rezolutie bancara. Aceste norme garanteaza ca pe viitor autoritatile vor dispune de mijloacele necesare pentru a interveni decisiv atat inainte de aparitia problemelor, cat si in prima faza a eventualelor situatii de criza.
In plus, daca situatia financiara a unei banci se degradeaza iremediabil, masurile propuse asigura mentinerea functiilor critice ale acesteia, in timp ce costurile aferente restructurarii si rezolutiei sunt suportate de proprietari si de creditori, nu de contribuabili.
Pentru a mentine in functiune servicii financiare esentiale pentru cetateni si firme, guvernele au fost nevoite sa injecteze bani publici in banci si sa emita garantii la un nivel fara precedent - in perioada octombrie 2008 - octombrie 2011, ajutoarele de stat aprobate de Comisia Europeana si acordate institutiilor financiare s-au cifrat la 4.500 de miliarde de euro.
Masurile propuse urmaresc ca cetatenii sa nu mai suporte consecintele deteriorarii finantelor publice
In acest mod s-a evitat falimentul bancar masiv si dezechilibrele din economie, insa povara deteriorarii finantelor publice a ramas pe umerii contribuabililor, fara a se identifica solutii pentru gestionarea situatiilor critice prin care trec marile banci transnationale.
"Criza financiara i-a costat foarte mult pe contribuabili. Masurile propuse astazi reprezinta ultima etapa in... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:35
Comisia Europeana (CE) a propus joi recapitalizarea coordonata a bancilor, in timp ce liderii europeni continua discutiile privind reevaluarea rezervelor de capital necesare institutiilor financiare care resimt presiuni din cauza crizei datoriilor de stat. "Propunem statelor membre sa ia masuri coordonate de recapitalizare a bancilor, pentru a scapa astfel de activele toxice din sistem", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu transmis pe YouTube, potrivit Mediafax.
Aceasta este cea mai explicita declaratie facuta de un oficial european la nivel inalt privind masurile coordonate necesare pentru a redobandi increderea investitorilor in sectorul bancar european, afectat tot mai mult de perceptia unei expuneri excesive la criza datoriilor de stat. Bursele europene si-au extins cresterile dupa aparitia comentariilor lui Barroso.
Liderii europeni nu au luat inca nicio decizie finala, iar discutiile continua pentru a se determina structura unei actiuni coordonate.
Autoritatea Bancara Europeana (EBA), care va incheia joi o sedinta de doua zile, a anuntat ca analizeaza rezistenta rezervelor de capital ale bancilor in contextul "situatiei actuale". "EBA evalueaza pozitiile de capital ale bancilor", a aratat Autoritatea intr-un comunicat.
Multe banci resimt presiuni semnificative pe pietele de credit din cauza temerilor privind expunerea pe datorii de stat din Grecia si alte tari de la "periferia" zonei euro.
Belgia incearca joi sa... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 15:17
Comisia Europeana (CE) va adopta pe 12 iulie un pachet de masuri pentru a spori increderea consumatorilor in serviciile financiare. Pachetul isi propune sa imbunatateasca protectia posesorilor de polite de asigurare, a titularilor de conturi bancare si a investitorilor din Uniunea Europeana, potrivit unui comunicat al CE citat de Newsin. Luni, comisarul pentru piata interna, Michel Barnier, va prezenta noile masuri CE in cadrul unei conferinte de presa.
Acestea includ o propunere pentru majorarea garantiilor in cazul depozitelor deschise la bancile europene, o propunere pentru intarirea sistemelor de compensare pentru investitorii din Uniunea Europeana, precum si un document de recomandare privind fondurile de garantare a asigurarilor.
Astfel, propunerea privind garantarea dobanzilor urmareste majorarea plafonului garantat si uniformizarea acestuia pe tot teritoriul UE.
"Aceste scheme garanteaza titularilor de conturi ca isi vor primi economiile inapoi in cazul unui faliment bancar.
In acest moment exista 40 de astfel de scheme operationale in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Cateodata, exista scheme diferite chiar in aceeasi tara", precizeaza comunicatul CE.
Comisia va prezenta o propunere pentru "un standard uniform de protectie", care va trebui asigurat de catre toate bancile din Uniunea Europeana.
Mai mult, propunerea Comisiei prevede "plati mai rapide in cazul falimentului bancar, o mai buna informare a titularilor de conturi bancare si o gestionare... mai mult
Sambata, 10 Iulie 2010, ora 01:00