Comisia Europeana avertizeaza Romania ca, din cauza modificarilor aduse legii bugetului, majorarea salariala este mult prea mare in comparatie cu productivitatea tarii. Oficialul european Isabel Grilo a sustinut ca Romania risca sa devieze de la tinta privind deficitul bugetar de 3%.
"Vedem echilibrul structural, valorile istorice si cele prognozate si recomandate. Pana in 2018, este echilibrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui sa fie ceea ce Romania a stabilit, o valoare care a fost atinsa in 2014-2015, dar de atunci a deviat de la tinta, coborand mult sub aceasta tinta, a deficitului de 1%.
Potrivit prognozelor Comisiei, fara anumite actiuni politice care sunt exprimate in Legea bugetului, ea va cobori si mai mult, deci deficitul s-ar mari. Ceea ce ar cere Comisia Europeana in privinta deficitului structural este o ajustare pentru 2019 si 2020, atunci Romania s-ar intoarce la 3% deficit", a declarat Isabel Grilo, sef de unitate a Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare din cadrul Comisiei Europene.
Oficialul european sustine ca salariile au crescut mult prea repede in sectorul public. "Acest lucru nu este o problema, problema este modul in care se reflecta productivitatea Romaniei in comparatie cu salariile crescute.
Productivitatea Romaniei nu a stagnat, insa evolutia salariala este mult prea mare in raport cu aceasta", a adaugat Isabel Grilo.
Reprezentantul Comisiei Europene si-a exprimat ingrijorarea cu privire la... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 12:59
Deficitul bugetar s-ar putea apropia de nivelul de 4% din PIB in 2016, in lipsa unor masuri care sa compenseze impactul recentelor masuri fiscale si a majorarilor salariale din sectorul bugetar cu 10%.
Asta reiese din calculele realizate cursdeguvernare.ro pe baza cifrelor inaintate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si a prognozelor realizate de Comisia Europeana (CE).
Comisia Europeana anticipa, in urma cu o saptamana, un deficit bugetar de 2,8% din PIB pentru anul viitor. Aceasta estimare a fost elaborata, insa, pe baza politicilor economice anuntate de statele membre UE pana la data de 22 octombrie. Prin urmare, in cazul Romaniei s-a tinut cont doar de impactul masurilor din noul Cod Fiscal, dar si de majorarile salariale ...citeste mai departe despre "PSD pune un supliment de 1,2% deficit in bagajul Guvernului Ciolos" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 07:39