S-au facut primii pasi pentru elaborarea bugetului Uniunii Europene pe 2021. Comisia Europeana a propus un buget al UE de 166,7 miliarde euro pentru 2021, care va fi completat de granturi in valoare de 211 miliarde euro si de imprumuturi in valoare de aproximativ 133 de miliarde euro in cadrul Next Generation EU, instrumentul temporar de redresare menit sa mobilizeze investitii si sa relanseze economia europeana.
In 2021, bugetul anual si instrumentul Next Generation EU vor mobiliza impreuna investitii semnificative pentru a repara daunele economice si sociale imediate cauzate de pandemia de coronavirus, a lansa o redresare durabila, a proteja locurile de munca si a crea altele noi. Bugetul este, de asemenea, in deplina concordanta cu angajamentul de a investi in viitor pentru realizarea unei Europe mai verzi, mai digitale si mai reziliente.
Odata adoptat, acesta va fi primul buget din noul cadru financiar multianual 2021-2027 si primul buget anual propus de Comisia condusa de presedinta Ursula von der Leyen (foto).
"In aceasta perioada extraordinara, propunerea Comisiei Europene mobilizeaza, la randul sau, un sprijin fara precedent. Bugetul anual pe 2021 va ajuta sute de mii de oameni, intreprinderi si regiuni sa depaseasca criza si sa iasa din criza mai puternici. Pentru ca acest lucru sa se concretizeze, avem nevoie de un acord privind bugetul pe termen lung si instrumentul Next Generation EU - un acord care sa transmita un semnal de incredere in intreaga Europa"... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 08:00
Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru piata interna, Thierry Breton, face apel la serviciile de streaming, operatori si utilizatori de Internet sa previna congestionarea retelei si discuta aceasta problema cu autoritatile europene de reglementare.
"Ca urmare a masurilor de distantare sociala instituite in intreaga Europa pentru combaterea pandemiei de COVID-19, cererea privind capacitatea de conectare pe Internet a crescut, fie ca este vorba despre munca la distanta, procesul de invatare online sau divertisment. Acest lucru ar putea pune presiune asupra retelelor, intr-un moment in care acestea trebuie sa fie operationale la cel mai inalt nivel posibil", transmite CE intr-un comunicat de presa.
Astfel, Thierry Breton face apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor si a utilizatorilor.
"Se recomanda ca platformele de streaming sa ofere mai degraba o calitate standard a transmisiei si sa coopereze cu operatorii de telecomunicatii. Acestia din urma ar trebui sa ia masuri preventive si de atenuare, incurajand utilizatorii sa aplice setari care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea retelei Wi-Fi sau reducerea rezolutiei pentru continut", se mai arata in comunicat.
"Europa si intreaga lume se confrunta cu o situatie fara precedent. Guvernele au luat masuri de reducere a interactiunilor sociale pentru a limita raspandirea COVID-19 si pentru a incuraja munca la distanta si invatamantul online.
Platformele de streaming,... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 16:21
Comisia Europeana s-a angajat sa revizuiasca in 2020 Directiva privind raportarea nefinanciara, ca parte a consolidarii strategiei pentru investitii sustenabile.
Prin urmare, pe 20 februarie 2020 a lansat o consultare publica privind revizuirea acestei directive, iar partile interesate isi pot transmite opiniile cu privire la continutul actual si potentialele modificari prin intermediul unui chestionar online, pana pe 14 mai 2020 cel tarziu.
In contextul luptei impotriva schimbarilor climatice si a degradarii mediului, Comisia Europeana (CE) solicita companiilor sa indeplineasca Obiectivele de Dezvoltare Durabila si principiile Acordului de la Paris privind schimbarile climatice.
Astfel, Directiva privind raportarea nefinanciara, Pachetul privind economia circulara, Planul de actiune privind finantarile sustenabile si Pactul Ecologic European reprezinta instrumente ambitioase ce au rolul de a incuraja si facilita aceste demersuri.
Ce este Directiva privind raportarea nefinanciara si cat de importanta este de fapt prezentarea acestui tip de informatii?
Obiectivul acestei directive este sa puna bazele unui nou model de raportare corporativa, care sa completeze transparenta financiara cu alte informatii necesare pentru intelegerea dezvoltarii, performantei si pozitiei companiei, precum si impactului activitatii acesteia in societate, companiile fiind incurajate sa integreze sustenabilitatea drept element cheie al strategiei de business.
Nevoia de informatii... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 11:35
Romania a facut progrese limitate cu recomandarile specifice de tara din 2019, in conditiile in care progresele substantiale din sectoarele financiar si bancar au fost contracarate de lipsa progreselor cu privire la cadrul fiscal, sistemul public de pensii, venitul minim de incluziune, predictibilitatea procesului de luare a deciziilor si guvernanta companiilor de stat, se arata in raportul de tara publicat miercuri de Comisia Europeana.
Potrivit acestui document, Romania a facut progrese substantiale cu privire la protejarea stabilitatii financiare si a soliditatii sectorului bancar si unele progrese cu privire la asigurarea viabilitatii pe termen lung a celui de-al doilea pilon de pensii precum si cu privire la implementarea unei strategii nationale de achizitii publice.
De asemenea, Executivul comunitar sustine ca Romania a facut progrese imitate in domeniile conformarii la plata si colectarii taxelor, imbunatatirii calitatii si incluziunii educatiei, cresterii calitatii si acoperirii serviciilor sociale, imbunatatirii dialogului social, elaborarii unui mecanism de stabilire a salariului mini bazat pe criterii obiective, imbunatatirii accesului si raportului cost-eficienta al sistemului de sanatate, concentrarii investitiilor pe zonele cheie si pregatirii proiectelor de investitii publice.
In schimb, Romania nu a facut niciun progres cu privire la implementarea cadrului fiscal national, asigurarea stabilitatii sistemului public de pensii, finalizarea reformei... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 14:16
Romania trebuie sa specifice toate subventiile din energie, in special cele pentru combustibilii fosili, precum si planurile si actiunile pe care le are in vedere pentru a le retrage, se arata in raportul de evaluare al Comisiei Europene a proiectului planului national integrate privind energia si clima (NECP) publicat marti de executivul comunitar.
Comisia Europeana cere Romaniei sa-si clarifice obiectivele nationale si tintele de finantare in cercetare, inovare si competitivitate, legate in special de uniunea energetica, care urmeaza sa fie realizate intre 2020 si 2030, astfel incat ele sa poata fi masurate rapid si sa fie adecvate obiectivului de a sprijini implementarea tintelor din planul national integrat de energie si clima (NECP).
Romania trebuie sa sustina astfel de obiective prin masuri si politici adecvate si specifice, inclusiv cele dezvoltate in cooperare cu alte state membre UE, cum ar fi planul strategic european privind tehnologia energetica (Planul SET), se arata in raportul CE.
De asemenea, Romaniei i se solicita sa-si intensifice cooperarea regionala cu statele vecine membre UE si din grupul CESEC (Interconectarea in sectorul de gaze in Europa Centrala si de Sud-Est), inclusiv in infrastructura din domeniul gazelor si electricitatii, energiei regenerabile, eficientei energetice si cercetarii, inovarii si competitivitatii, si sa sina cont de provocarile comune si de obiectivele impartasite.
In raport se mentioneaza ca Romania trebuie sa-si... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 15:48
Comisia Europeana avertizeaza Romania ca, din cauza modificarilor aduse legii bugetului, majorarea salariala este mult prea mare in comparatie cu productivitatea tarii. Oficialul european Isabel Grilo a sustinut ca Romania risca sa devieze de la tinta privind deficitul bugetar de 3%.
"Vedem echilibrul structural, valorile istorice si cele prognozate si recomandate. Pana in 2018, este echilibrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui sa fie ceea ce Romania a stabilit, o valoare care a fost atinsa in 2014-2015, dar de atunci a deviat de la tinta, coborand mult sub aceasta tinta, a deficitului de 1%.
Potrivit prognozelor Comisiei, fara anumite actiuni politice care sunt exprimate in Legea bugetului, ea va cobori si mai mult, deci deficitul s-ar mari. Ceea ce ar cere Comisia Europeana in privinta deficitului structural este o ajustare pentru 2019 si 2020, atunci Romania s-ar intoarce la 3% deficit", a declarat Isabel Grilo, sef de unitate a Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare din cadrul Comisiei Europene.
Oficialul european sustine ca salariile au crescut mult prea repede in sectorul public. "Acest lucru nu este o problema, problema este modul in care se reflecta productivitatea Romaniei in comparatie cu salariile crescute.
Productivitatea Romaniei nu a stagnat, insa evolutia salariala este mult prea mare in raport cu aceasta", a adaugat Isabel Grilo.
Reprezentantul Comisiei Europene si-a exprimat ingrijorarea cu privire la... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 12:59
Cancelarul german Angela Merkel doreste operarea unor modificari in Tratatul privind Uniunea Europeana in scopul extinderii competentelor Comisiei Europene in materie de politica economica si fiscala, informeaza luni Der Spiegel online, preluata de RIA Novosti.
Potrivit publicatiei citate, Ministerul de Finante german lucreaza deja la unele modificari la protocolul 14 la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.
In special, este vorba despre noi reguli de control colectiv asupra bugetelor si politicilor economice intr-o tara membra a Uniunii.
Saptamana trecuta, Merkel l-a informat cu privire la planurile sale pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
In conformitate cu aceste modificari, Comisia Europeana ar trebui sa dispuna de dreptul de a incheia acorduri cu orice stat european privind cresterea competitivitatii si a disciplinei fiscale si atragerea investitiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru ca aplicarea lor sa poata fi usor monitorizata. In schimb, tara respectiva va avea acces la ajutor financiar suplimentar.
Totusi, aceste propuneri ale cancelarului federal se lovesc de lipsa de intelegere din partea altor tari din UE si chiar din partea social-democratilor germani, potentiali parteneri ai blocului conservator al Angelei Merkel in viitoarea coalitie de guvernamant de la Berlin.
Dupa cum a declarat pentru Der Spiegel online presedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, guvernele... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:34
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa ofere prioritate investitiilor sociale pentru a sprijini cresterea economica si sa isi modernizeze sistemele de protectie sociala, a anuntat Comisia Europeana.
Aceasta schimbare ar conduce catre strategii mai performante de incluziune activa si o utilizare mai eficienta a bugetelor sociale.
Prin aceasta comunicare, statelor membre li se ofera orientari privind cele mai bune modalitati de a utiliza ajutorul financiar acordat de UE, in special prin Fondul social european, pentru a realiza aceste obiective.
CE se angajeaza sa monitorizeze indeaproape, in cadrul semestrului european, performantele sistemelor de protectie sociala ale statelor membre individuale si sa formuleze, acolo unde este cazul, recomandari specifice fiecarei tari.
"Investitiile sociale sunt esentiale daca dorim sa iesim din criza mai puternici, mai solidari si mai competitivi. In limita constrangerilor bugetare actuale, statele membre trebuie sa-si orienteze investitiile catre capitalul uman si coeziunea sociala.
Acest lucru este foarte important daca dorim sa realizam progrese reale in ceea ce priveste atingerea obiectivelor din strategia Europa 2020. Investitiile sociale realizate astazi ajuta statele membre sa evite plata unei facturi financiare si sociale mult mai mari maine", a declarat Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
La ce se refera investitiile sociale
Pachetul... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 15:55
Pentru a fi operata, majorarea capitalului social al CEC Bank cu aproape 180 de milioane de euro, bugetata de Guvern pentru anul acesta la capitolul investitii, mai are in prezent trei solutii. "Fie Guvernul si managementul bancii accepta capitalizarea bancii sub forma de ajutor de stat, fie alaturi de stat mai participa in proportie de 30% si investitori privati - ceea ce ar convinge Comisia Europeana ca statul actioneaza ca un investitor privat prudent, fie comandam un studiu care sa dovedeasca eficienta acestei investitii", a declarat Bogdan Chiritoiu, numit la presedintia autoritatii de concurenta in urma cu patru luni, informeaza Ziarul Financiar. Fostul consilier al presedintelui Traian Basescu spune insa ca fiecare dintre cele trei variante prezinta dezavantaje. Managementul bancii nu este de acord ca aceasta majorare de capital sa se faca sub forma de ajutor de stat, pentru ca, in conditiile in care banca este sanatoasa, un ajutor de stat ar aduce un deficit de imagine. Comisia Europeana ar accepta ca Guvernul sa majoreze capitalul social al CEC Bank fara sa considere operatiunea un ajutor de stat daca ar atrage si investitori privati in proportie de 30%. Participarea in proportie de 30% a unor investitori privati la aceasta majorare de capital ar insemna practic o privatizare a bancii, idee care este insa respinsa atat de managementul bancii, cat si de actionarul principal, statul. mai mult
Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:22