Comisia Europeana intentioneaza sa acuze Google ca se foloseste de pozitia sa dominanta in cautarile pe Internet pentru a favoriza serviciile proprii in defavoarea altora.
Daca CE isi pune in practica intentia, va fi unul dintre cele mai mari cazuri antitrust din Europa, dupa dosarul Microsoft, scrie New York Times.
Un anunt in acest sens ar putea fi facut miercuri, la Bruxelles. Decizia de a acuza Google de abuz de pozitie dominanta este cea mai noua evolutie intr-o lunga ancheta cu privire la activitatile companiei in Europa, unde detine aproximatvi 90% din piata de cautare.
Daca ...citeste mai departe despre "Google afla daca va fi pusa sub acuzare de Comisia Europeana" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 09:06
Google ar putea scapa de o posibila amenda de 5 miliarde de dolari, 10% din veniturile sale din 2012, in cadrul unei intelegeri cu Executivul european.
Intelegerea ar pune capat unei investigatii privind practici anticoncurentiale, initiata in urma cu trei ani de Comisia Europeana (CE), aminteste Reuters.
De asemenea, compania care opereaza cel mai mare motor de cautare din lume a primit anul trecut, intr-un caz similar, doar "o mustrare usoara" din partea Federal Trade Commission, institutia antitrust din SUA.
O decizie ar urma sa fie luata in urmatoarele zile sau saptamani, a precizat un important oficial al Uniunii Europene (UE) pentru Reuters.
Conform oficialilor UE, propunerea Google, a treia dupa ce primele doua au fost respinse de ...citeste mai departe despre "Google, pe cale de a scapa de o amenda colosala - ce este dispus sa faca" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 17:23
Mai multi editori de presa europeni au cerut, miercuri, Comisiei Europene sa respinga cele mai recente propuneri facute de grupul american Google, acuzat ca a abuzat de pozitia sa dominanta de pe piata in ceea ce priveste cautarile pe internet si publicitatea online.
Comisia Europeana, un organism care reglementeaza domeniul concurentei in Europa, a expediat la sfarsitul lunii octombrie un chestionar reclamantilor si altor actori de pe piata, pentru ca acestia sa isi comunice punctul de vedere in legatura cu cele mai recente propuneri facute de Google la inceputul lunii octombrie, in vederea inchiderii acestei anchete.
Ancheta a fost deschisa in noiembrie 2010, in urma mai multor plangeri. Una dintre ele provenea de la portalul internet Ciao afiliat grupului Microsoft, care s-a alaturat el insusi plangerii oficiale, in 2011.
Precedentele solutii propuse in primavara acestui an nu au fost considerate satisfacatoare, iar Comisia Europeana a cerut grupului Google sa isi revizuiasca pozitia. Comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, nu si-a ascuns dorinta de a ajunge la un acord amiabil cu gigantul american in domeniul internetului.
O parte a editorilor de presa europeni reclama ca solutiile Google reduc si mai mult concurenta
Insa o treime din totalul asociatiilor editorilor de presa europeni, in special germani, dar si spanioli, olandezi, austrieci si scandinavi, si-au exprimat intr-un comunicat comun nemultumirea fata de solutiile propuse de... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 10:35
Google a transmis Comisiei Europene (CE) un nou set de propuneri pentru solutionarea investigatiei antitrust inceputa in urma cu trei ani de executivul UE cu privire la practicile companiei in sectorul cautarilor pe internet, transmite Bloomberg.
"Am primit noi propuneri de la Google in saptamana care a trecut. Daca vom fi satisfacuti cu noile propuneri, putem avansa catre o solutie agreata in urmatoarele luni", a declarat pentru Bloomberg comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.
Google este acuzata ca promoveaza propriile servicii specializate de cautare, precum Google News sau Google Finance. Totodata, CE incearca sa determine daca Google copiaza de la companii concurente recenzii la produse turistice sau la restaurante si daca are acorduri cu alte site-uri sau cu dezvoltatori de software indreptate impotriva concurentilor din industria publicitatii.
Google a propus anterior Comisiei Europene sa eticheteze serviciile proprii si sa ataseze acestora link-uri catre cele mai populare servicii specializate ale companiilor rivale. Propunerea a fost respinsa in luna iulie de Almunia, dupa ce mai multi concurenti ai Google, printre care si Microsoft, au cerut CE sa obtina concesii mai dure din partea Google.
"Odata ce vom fi finalizat analiza, odata ce vom fi verificat daca aceste noi propuneri ar putea inlatura motivele noastre de ingrijorare, vom transmite Google ce are de facut", a afirmat Almunia, referindu-se la noile propuneri.
Propunerile... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:18
Google propune modificarea paginii sale de cautare, astfel incat serviciile sale proprii sa fie diferentiate de cele ale companiilor concurente, timp de cinci ani, pentru inchiderea unei investigatii antitrust a Comisiei Europene.
Proprietarul celui mai utilizat motor de cautare din lume a propus sa diferentieze serviciile proprii de cautare de alte linkuri nou create, catre trei servicii de cautare concurente, plasate vizibil, potrivit unui comunicat al CE, transmite Bloomberg.
Google va oferi tuturor site-urilor posibilitatea de a nu permite includerea continutului lor in serviciile sale specializate, asigurand in acelasi timp ca decizia nu va afecta pozitia acestor site-uri in rezultatele motorului sau general de cautare.
Site-urile specializare de cautare concentrate pe cautarea de produse sau pe interogari cu caracter local vor putea sa marcheze anumite categorii de informatii astfel incat acestea sa nu fie inregistrate sau folosite de Google.
Publisherii de ziare vor avea la dispozitie un mecanism prin care vor controla pagina cu pagina afisarea continutului lor pe Google News.
Google nu va mai include in acordurile cu publisherii vreo obligatie scrisa sau nescrisa de a colabora exclusiv cu Google in domeniul publicitatii prin serviciile de cautare online. In plus, companiile de publicitate nu vor mai fi impiedicate prin contract sa efectueze campanii de promovare pe platforme concurente.
Comisarul pentru Concurenta Joaquin Almunia a incercat sa... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 17:27
Comisia Europeana vrea sa includa platforma Android in cadrul unui set de intelegeri cu Google, care se afla intr-o investigatie privind practicile de care dispune in urma pozitiei sale dominante in piata.
Comisia Europeana a dat companiei Google termen pana in data de 2 iulie sa rezolve mai multe probleme antitrust, pentru a se evita un proces. Directorul Google, Eric Schmidt s-a intalnit de mai multe ori cu Joaquin Almunia, comisarul Comisiei Europene pe probleme de competitie, potrivit TechWeek Europe.
Comisarii Comisiei au spus ca Google isi favorizeaza produsele in rezultatele cautarilor online, ca ia continut de la rivalii sai, precum review-uri de restaurante si ca abuzeaza de pozitia sa dominanta in publicitatea online.
Google a negat toate acuzatiile si a cautat sa ajunga la o intelegere, in urma careia ar schimba cateva din practicile sale, dar fara sa admita ca a incalcat legea.
Google spera ca va crea un precedent in ceea ce priveste o intelegere cu o autoritate antitrust, mai ales in conditiile in care compania se afla in investigatie si in Statele Unite sau Asia. mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 16:21
Google cauta raspunsul la intrebarea de patru miliarde de dolari: exista o abordare care sa convinga reprezentantii Uniunii Europene sa aplice sanctiuni mai putin severe in procesele care au ca obiect concurenta?
Cel mai mare motor de cautare din lume a intrat in vizorul reprezentantilor UE in noiembrie 2010. Comisia Europeana a initiat o investigatie dupa ce au primit reclamatii ca ar fi abuzat de pozitia de lider pentru a "zdrobi" companii mai mici, acuzatii care erau facut in general la adresa Microsoft, scrie Reuters.
Comisia Europeana ar putea amenda Google cu pana la 10% din veniturile sale globale, de aproape 40 de miliarde de dolari anul trecut, si sa opereze schimbari in operatiunile sale. Alternativa, nenumarate procese in instantele UE, care ar putea afecta imaginea companiei.
Deciziile cheie urmeaza a fi pronuntate in urmatoarele luni, si toti participantii la ancheta spera ca acesta sa fie mai bune decate cele anterioare. Comisia Europeana a fost criticata ca solutii in cazurile de Concurenta sunt data foarte greu, tinand cont de domeniul in care activezeaza companiile si nevoia permanenta de inovatie.
Joaquin Almunia, seful departamentului Concurenta, a declarat luna trecuta ca spera sa se obtina o solutie intr-un timp mult mai scurt fata cea data la precedentul proces cu acelasi obiect.
Almunia a precizat inca "are inca temeri legate de pozitia dominanta pe care Google o are, pozitie care ii permite sa practice "tertipuri" care pot fi... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 12:24
CEO-ul Google, Larry Page, si presedintele Eric Schmidt ar putea fi citati oficial de Senatul american, dupa ce Google a refuzat sa trimita pe unul dintre executivii de top sa depuna marturie in cadrul unei examinari, informeaza Bloomberg. Intr-o scrisoarea trimisa pe 10 iunie, reprezentantii subcomisiei antitrust a Senatului american au cerut Google sa trimita un executiv in fata Congresului, inainte de vacanta de vara.
Scrisoarea invoca o rezolvare "de comun acord", pentru a evita alte proceduri formale. Aceasta astepta raspuns pana pe 15 iunie.
Amenintarea cu citatie este un mod de a pune presiune pe gigantul Google. Insa pentru a putea fi emise, citatiile au nevoie de aprobare din partea Comisiei Juridice a Senatului.
Google s-a oferit sa-l trimita pe seful departamentului juridic la audieri, David Drummond, insa oficialii americani "l-ar prefera" pe Page sau pe Schmidt, devreme ce la audieri se vor discuta probleme fundamentale ale operatiunilor utilizate in business, si nu chestiuni juridice.
Drummond, cel mai potrivit pentru a raspunde
Drummond, care ocupa si functia de vice presedinte in Google, supravegheaza aspectele legale ale companiei, relatia cu guvernul, dezvoltarea corporatiei si formarea de noi echipe de dezvoltare.
Lucreaza pentru Google din 1998, cand inca facea parte dintr-o casa de avocatura. In 2002, Drummond trece in tabara Google.
Purtatorul de cuvant al Google de la Washington a declarat ca el poate raspunde cel mai bine la intrebarile... mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 09:54