Comisia Europeana a decis, joi, sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere prin care-i acorda patru luni pentru a lua masurile necesare pentru rezolvarea deficientelor cu privire la calitatea aerului constatate de Executivul comunitar, se arata intr-un comunicat publicat joi de Executivul comunitar.
Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.
Daca tara nu rezolva problemele privind poluarea aerului, Comisia Europeana poate decide sa trimita un aviz motivat.
"Comisia Europeana cere Romaniei sa respecte cerintele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului inconjurator, un aer mai curat pentru Europa si o evaluare fiabila, si sa informeze opinia publica si sa raporteze in privinta gravitatii poluarii aerului.
In special, Romania nu a reusit sa respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2) in Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, si nu a luat masurile adecvate pentru a pastra cat mai scurte posibile perioadele in care s-au inregistrat depasiri, precizeaza Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeana cauta sa clarifice monitorizarea adecvata a concentratiilor de dioxid de azot (NO2) in Bucuresti. Concentratiile ridicate de dioxid de azot pun in pericol sanatatea oamenilor", precizeaza sursa citata.
Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotararea privind condamnarea Romaniei pentru... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 14:56
Ministerul Afacerilor Externe a sustinut periodic in sedintele de guvern ca Romania risca procedura de infringement in cazul implementarii Directivei Europene 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, se arata intr-un raspuns transmis Ziare.com. Trei note de informare au ajuns direct pe masa premierului.
Totusi, in ciuda acestui demers repetat, Executivul nu a facut nimic pentru a implementa rapid directiva emisa inca din iunie 2015. Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017. Desi in intarziere, Guvernul a ales, inexplicabil, calea legislativa cea mai lunga - un proiect de lege care a plecat la Senat abia pe 31 mai 2018.
In acest context, Comisia Europeana (CE) a anuntat, in iulie 2018, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca cele doua state membre nu au implementat directiva.
Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele doua tari vor lua masurile necesare.
Intarzierea este atat de mare, incat, intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018 si pe care statele UE trebuie sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.
Citeste si: Urechile surde ale Guvernului PSD: Fostul avocat al... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 10:40
Ministerul de Externe sustine ca 12 proceduri de infringement la adresa Romaniei au fost clasate de Comisia Europeana in perioada 4 mai - 18 iunie 2018.
De asemenea, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, in acelasi interval CE s-a desistat intr-o clauza aflata pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Nota privind stadiul actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei a fost prezentata in cadrul sedintei de guvern de joi, 28 iunie.
Citeste si: Prima sedinta a Guvernului dupa motiune: Dancila promite spitale, un aeroport nou in Bucuresti si ca vom naviga pe Dambovita si Arges (Video)
"Documentul in cauza contine informatii detaliate referitoare la actiunile privind neindeplinirea obligatiei de comunicare a masurilor nationale de transpunere a directivelor UE si la actiunile privind transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE, fiind evidentiate si demersurile necesar a fi realizate de catre institutiile de linie cu atributii in domeniu. Nota cuprinde si rezultatele inregistrate in perioada 4 mai - 18 iunie 2018 in procedurile de transpunere si aplicare a actelor legislative ale Uniunii Europene", se arata in comunicatul citat.
Se precizeaza ca, in perioada mentionata, CE a clasat 12 proceduri de infringement, a suspendat decizia de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene intr-o cauza si s-a desistat intr-o cauza aflata deja pe rolul instantei europene - aceasta din urma va fi... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 08:20
Florin Citu, vicepresedinte PNL, este de parere ca bugetul pe anul viitor incalca Legea fundamentala a tarii si va atrage procedura de infringement din partea Comisiei Europene din cauza ignorarii recomandarilor referitoare la deficitul structural.
Citu spune ca veniturile pentru anul viitor sunt supraestimate cu cel putin 8,6 miliarde de lei (cu 5 miliarde a veniturilor din TVA si cu 3,6 miliarde a veniturilor din contributii sociale), iar structura cheltuielilor submineaza cresterea economica.
Senatorul liberal afirma ca bugetul pe 2018 nu tine cont de ceea ce s-a intamplat in economie in acest an si ca, in afara cresterii economice, toti indicatorii macroeconomici care prezinta starea de sanatate a unei economii s-au deteriorat, unii dintre ei intrand in zona care semnalizeaza "pericol iminent".
"Asa arata economia de la care trebuia pornit bugetul pentru 2018. O economie care creste doar din consum. Consum stimulat de cresteri salariale fara legatura cu economia reala si din promisiuni pentru alte cresteri salariale. O economie cu executie bugetara dezastruoasa. Cu inflatie peste tinta bancii centrale si cu perspective de dublare a ratei inflatiei (aproape 5% in prima parte a lui 2018). Cu dobanzi mai mari. Cu moneda nationala mai slaba. Fara investitii. Cu deficite comerciale, de cont curent si bugetare mult mai mari. In 2017, Guvernul s-a comportat de parca ar fi fost ultima petrecere. A vrut sa se distreze si nu a fost interesat de consecinte - de parca... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 09:55
Comisia Europeana a anuntat marti ca va lansa proceduri legale impotriva Ungariei, Poloniei si Cehiei, pentru refuzul lor categoric de a primi solicitanti de azil din Italia si Grecia.
Executivul european "a decis sa lanseze proceduri" de infringement vizand cele trei state membre, pentru ca nu si-au indeplinit "obligatiile juridice" in materie de repartitie a solicitantilor de azil, se arata intr-un comunicat al CE.
Comisia Europeana a convenit sa trimita scrisori de notificare oficiala Poloniei, Ungariei si Cehiei, ceea ce va deschide calea pentru multe luni sau chiar ani de lupte judiciare, inainte de eventuale sanctiuni.
Acest pas reprezinta o escaladare brusca a disputelor UE privind migratia. Astfel de scrisori reprezinta primul pas in asa-numita procedura de infringement, pe care CE o poate deschide impotriva statelor UE care nu isi indeplinesc obligatiile legale.
Polonia si Ungaria au refuzat sa preia vreun migrant in baza planului convenit in 2015 pentru transferul a 160.000 de solicitanti de azil din Italia si Grecia - tari depasite de afluxul de oameni din Orientul Mijlociu si Africa.
Cehia a acceptat initial 12 persoane din totalul de 2.691 alocate prin mecanismul de cote, dar in iunie a anuntat ca nu va mai accepta niciun migrant, invocand motive de securitate.
O serie de atacuri islamiste din vestul Europei, incepand de la sfarsitul lui 2015, a atras atentia asupra securitatii publice, iar unele voci pun atacurile pe seama primirii de... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 21:18
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, ca a primit asigurari ca Guvernul lucreaza pe marginea celor doua proceduri de infringement lansate de Comisia Europeana la adresa Romaniei, pe tema aplicarii incorecte a regulilor privind azilul, iar problema va fi rezolvata.
"Au fost lansate 40 de proceduri de infringement impotriva a 19 tari, lansate de Comisia Europeana.
Doua dintre aceste proceduri sunt indreptate impotriva Romaniei. Impreuna cu echipa mea am verificat, sunt doua proceduri relativ simple, care privesc chestiuni de acordare a azilului si am primit toate asigurarile ca Guvernul lucreaza pe aceste spete si nu va fi absolut nicio problema", a declarat Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European extraordinar informal de la Bruxelles.
Comisia Europeana a declansat, miercuri, 40 de proceduri de infringement impotriva a 19 state membre UE, inclusiv a Romaniei, care au implementat incorect regulile blocului comunitar privind azilul, informeaza un ...citeste mai departe despre "Ce spune Iohannis despre procedurile de infringement declansate de CE impotriva Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 06:38
In cazul Romaniei s-au inregistrat, anul trecut, 68 de cazuri de constatare a neindeplinirii obligatiilor, potrivit unui raport CE. Agentul guvernamental Razvan-Horatiu Radu atrage atentia ca prea putine institutii manifesta o atitudine proactiva privind transpunerea legislatiei UE cu celeritate.
Comisia Europeana a adoptat, joi, raportul anual privind monitorizarea aplicarii dreptului Uniunii in 2014, care arata ca anul trecut au fost inregistrate 1.347 de proceduri formale de constatare a neindeplinirii obligatiilor, fata de 1.300 in 2013.
In 2014, cetatenii obisnuiti, oamenii de afaceri, organizatiile non-guvernamentale si alte organizatii au continuat sa semnaleze potentiale incalcari ale legislatiei europene, depunand cu 5,7% mai multe plangeri fata de 2013. Cele mai multe plangeri in acest sens s-au inregistrat inpotriva Spaniei (553), Italiei (475) si Germaniei (276).
In ceea ce priveste cazurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Romania se afla, la 31 ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Romania nu si-a indeplinit obligatiile de zeci de ori anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 21:23
Comisia Europeana (CE) a decis retragerea cererilor de chemare in judecata a Romaniei in cazul netranspunerii unor directive atat in ceea ce priveste sectorul gazelor naturale, cat si sectorul energiei electrice.
"Comisia Europeana a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene acte din care rezulta ca tara noastra si-a indeplinit obligatiile de transpunere ulterior inceperii procedurii la Curte. La inceput, Comisia a cerut desistare pentru cauza pe energie electrica, iar, in cursul zilei de ieri, Colegiul Comisarilor a luat o decizie similara si in ceea ce priveste speta pe gaze naturale", a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, transmis de Mediafax.
CE a initiat in 2011 procedura de infringement impotriva Romaniei pentru faptul ca Guvernul percepea tarife pentru tranzactiile la importul si exportul energiei electrice. Tarifele au fost eliminate la jumatatea anului trecut.
Procedura de infringement in sectorul gazelor a fost deschisa intrucat Romania nu putea asigura exportul. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a emis anul trecut o reglementare pentru a da posibilitatea exporturilor de gaze, pentru a opri infringementul.
Exportul de gaze naturale din Romania catre statele UE este permis, fiind conditionat de existenta unor puncte de interconectare fizice intre sistemele de transport ale tarilor.
Sistemul national de transport al gazelor este interconectat cu retelele Ungariei si Republicii... mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 16:26
Reprezentantii CE au avertizat autoritatile romane, in urma cu cateva zile, ca aplicarea OUG 50/2010 la contractele in derulare ar putea fi interpretata ca o incalcare a prevederilor din tratatul de aderare si astfel ar putea declansa procedura de infringement, au spus pentru NewsIn surse oficiale. "Reprezentantii Comisiei Europene (CE) au mentionat ca nu exclud declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru OUG 50/2010, in conditiile in care aceasta se aplica si la creditele in derulare", au mentionat sursele citate.
Oficialii CE au facut aceste precizari sub rezerva ca nu au finalizat inca evaluarea privind OUG/50 referitoare la creditele populatiei, potrivit acelorasi surse. mai mult
Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 23:22