Comisia Europeana propune un nou impozit comunitar, care sa taxeze companiile din domeniul tehnologiei informationale, cum sunt Google si Facebook, in functie de zona obtinerii profitului, nu de locul in care isi au sediul.
"Comisia Europeana a propus miercuri noi reglementari pentru a se asigura ca activitatile de afaceri din domeniul digital sunt taxate intr-un mod corect si care sa favorizeze cresterea economica in spatiul Uniunii Europene", anunta Comisia Europeana intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.
"Propunerile de acum intervin in contextul in care statele membre cauta solutii permanente si durabile pentru a asigura o distribuire corecta a impozitelor obtinute din activitatile online, dupa cum liderii UE au solicitat in mod urgent in octombrie 2017. Profiturile din activitati lucrative precum comercializarea de date si continut nu intra sub incidenta actualelor reglementari fiscale", subliniaza Comisia Europeana.
"Se va considera ca o platforma digitala va avea o prezenta impozabila ori o prezenta permanenta intr-un stat membru daca indeplineste unul dintre urmatoarele criterii: este depasit pragul de venituri anuale de sapte milioane de euro intr-un stat membru; exista peste 100.000 de utilizatori intr-un stat membru intr-un an fiscal; sunt semnate peste 3.000 de contracte de afaceri pentru servicii digitale intre o companie si utilizatori intr-un an fiscal", argumenteaza Comisia Europeana. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana vrea... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 15:44
Comisia Europeana vrea sa impoziteze marile companii din domeniul tehnologiei digitale, precum Amazon, Google si Facebook, in functie de locul in care sunt utilizatorii, nu de cel al sediului, cu o cota cuprinsa intre 1 si 5%, arata un document obtinut de agentia Reuters.
Proiectul are obiectivul cresterii gradului de impozitare pentru companii precum Amazon, Google si Facebook, acuzate de tari ale Uniunii Europene ca achita impozite prea mici prin redirectionarea profiturilor spre state care au sisteme fiscale avantajoase, precum Luxemburg si Irlanda.
Planul este asemanator cu propunerea Frantei de instituire a unei taxe fiscale de egalizare, idee sustinuta de state europene mari. Insa proiectul risca sa atraga opozitia tarilor mici, care se tem ca devin mai putin atragatoare pentru companiile multinationale.
Conform proiectului elaborat de Comisia Europeana, impozitul va fi aplicat companiilor care au venituri internationale de peste 750 de milioane de euro (922 de milioane dolari) si venituri din activitati online la nivelul Uniunii Europene de cel putin zece milioane pe an.
Proiectul va face obiectul modificarilor inainte de a fi publicat, probabil in a doua jumatate a lunii martie. Principalele cifre si cote nu au fost inca stabilite. Potrivit documentului, firmele care vand publicitate in spatiul online, precum Google, sau care sunt platforme pentru promovare pe Internet, precum Facebook, Twitter si Instagram, vor intra sub incidenta noii taxe. Platforme... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 22:56
Ministrii Economiei si Finantelor din Uniunea Europeana au stabilit, sambata, sa inceapa sa elaboreze noi masuri fiscale care sa permita impozitarea corecta a activitatii companiilor digitale si au insarcinat Comisia Europeana sa prezinte o propunere care sa fie gata in primavara lui 2018.
"Am cerut expertilor statelor membre si Comisiei Europene sa incerce sa gaseasca solutii atat pe termen lung, cat si scurt", a afirmat ministrul Finante al Estoniei, Toomas Toniste, tara care detine presedintia semestriala a UE, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii ministrilor Economiei si Finantelor din UE, relateaza agentia EFE.
Cele 28 de state membre au dezbatut necesitatea gasirii de solutii pentru ca marile companii digitale, precum Google, Amazon, Facebook si Apple, sa plateasca impozite corecte in tarile europene.
Dupa acest consens, Comisia va elabora un referat care sa contina evaluarea problemei, provocarile, modele de afaceri sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, inainte de reuniunea sefilor de state si de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, in Estonia.
Ulterior, tarile membre vor lucra pe acest subiect pentru a adopta concluziile la Consiliul din decembrie. Asa se va marca traseul pentru ca Executivul comunitar sa elaboreze o propunere legislativa definitiva in primavara anului viitor, potrivit vicepresedintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.
Franta, Spania, Germania si Italia au venit la... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 16:28