Comisia Europeana a lansat o cerere de oferte in valoare de 9 milioane de euro pentru a-si consolida sprijinul acordat verificatorilor veridicitatii informatiilor si cercetatorilor, asa cum este prevazut in recenta comunicare privind consolidarea actiunilor impotriva dezinformarii, a anuntat marti intr-un comunicat executivul comunitar.
Aceasta va extinde sfera de actiune a Observatorului european al mass-mediei digitale prin infiintarea unor centre nationale de verificare a informatiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare si impactul acestora asupra societatii, vor promova educatia in domeniul mass-mediei si vor monitoriza politicile platformelor online.
Vicepresedinta CE pentru valori si transparenta, Vera Jourova, a declarat: "Avem nevoie de o societate rezilienta si critica pentru a lupta impotriva dezinformarii. Aceasta este o componenta importanta a strategiei noastre si, in acest scop, trebuie sa sprijinim mass-media libera si independenta, verificatorii veridicitatii informatiilor si cercetatorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-mediei digitale, prin sprijinirea dezvoltarii unor centre nationale de cercetare in acest domeniu, care vor imbunatati capacitatea de a intelege raspandirea dezinformarii online".
"Salut lansarea acestui apel pentru a infiinta centre nationale de verificare a informatiilor pentru a sprijini si a extinde activitatea Observatorului european al mass-mediei digitale.... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 20:59
Comisia Europeana a anuntat vineri ca a decis alocarea a 10 milioane de euro (11.05 milioane dolari) pentru cercetari cu privire la epidemia cu coronavirus, iar Germania anunta ca un vaccin ar putea fi creat in cateva luni, relateaza dpa si EFE.
Comisia a lansat o procedura de urgenta pentru accesarea fonduri din programul sau de cercetare si inovare, banii urmand sa finanteze doua pana la patru proiecte.
"Ne preocupam sa limitam consecintele unei raspandiri potential mai ample a epidemiei cu coronavirus in Uniunea Europeana", a declarat comisarul european pentru cercetare Mariya Gabriel.
De asemenea, Comisia Europeana are in vedere ca cercetarile in cadrul acestor proiecte sa inceapa cat mai curand posibil, iar termenul limita pentru depunerea de proiecte este 12 februarie, in locul perioadei obisnuite de trei luni.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a decretat joi ca epidemia provocata de noul coronavirus aparut in China si care s-a raspandit in mai multe regiuni ale lumii constituie ''o urgenta de sanatate publica la nivel international''.
Germania crede ca un vaccin va fi obtinut in cateva luni
La randul sau, ministrul german al cercetarii, Anja Karliczek, a declarat vineri ca se asteapta ca un vaccin impotriva noului coronavirus (2019-nCoV) sa fie dezvoltat in cateva luni, relateaza Reuters.
"Daca vrem sa controlam aceasta boala, atunci este bine sa avem un vaccin intr-un timp relativ scurt, si credem ca acest lucru se va intampla in cateva... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 18:07
Comisia Europeana, statele membre ale UE si industria europeana vor investi peste 22 de miliarde de euro in urmatorii sapte ani in domeniul inovarii pentru sectoarele care genereaza locuri de munca de inalta calitate, se arata intr-un comunicat publicat miercuri de Comisia Europeana.
Cea mai mare parte a investitiilor au ca destinatie cinci parteneriate public-private in ceea ce priveste medicamentele inovatoare, aeronautica, industriile ecologice, pilele de combustie si hidrogen, precum si electronica.
Aceste parteneriate de cercetare vor stimula competitivitatea industriei din UE in sectoare care furnizeaza deja peste 4 milioane de locuri de munca. De asemenea, acestea vor gasi solutii la provocarile majore pentru societate care nu sunt solutionate suficient de rapid prin actiunea exclusiva a fortelor pietei, cum ar fi reducerea emisiilor de dioxid de carbon sau furnizarea urmatoarei generatii de antibiotice.
Pachetul propune, de asemenea, extinderea unei initiative de regrupare a investitiilor in cercetare si inovare in domeniul gestionarii traficului aerian, in sprijinul cerului unic european.
"UE trebuie sa-si pastreze pozitia de lider in sectoarele mondiale ale tehnologiilor strategice care ofera locuri de munca de inalta calitate. Acest pachet de investitii in domeniul inovarii combina fonduri publice si private pentru a-si atinge obiectivele. Aceasta este o demonstratie perfecta a modului in care bugetul UE este un buget pentru crestere", a declarat... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 14:47
Angajamentul Comisiei Europene de a actiona pentru promovarea cresterii economice si crearea de locuri de munca in Europa, se ridica la o suma totala de 8,1 miliarde de euro, a afirmat luni Cosmin Codrea, coordonator programe cercetare in cadrul Directiei Generale pentru Societatea Informationala si Mass Media a Comisiei Europene, cu ocazia lansarii apelului de propuneri de proiecte avand ca tema finantarea cercetarii si inovarii europene.
"Apelul urmareste, printre alte obiective importante, transformarea Europei intr-o destinatie pentru cercetatorii de top. De altfel, Consiliul European de Cercetare are prevazute investitii de 1,7 miliarde de euro pentru sustinerea cercetatorilor de inalt nivel. Un volum aditional de 963 milioane de euro este prevazut pentru asigurarea mobilitatii cercetatorilor in cadrul actiunilor Marie Curie", a declarat Cosmin Codrea.
Potrivit acestuia, Comisia Europeana a decis sa aloce pentru sectorul cercetarii si inovarii in 2013 o suma totala de 10,8 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro sunt destinate investitiilor in domenii tematice, avand ca prioritati specifice conservarea oceanelor si a apei in general.
"Se urmareste, totodata, o mai buna utilizare a materiilor prime, obtinerea eficientei energetice, precum si promovarea eficientei in procesarea materiilor biologice", a spus Codrea.
El a spus ca un obiectiv important al Comisiei Europene il constituie acordarea de stimulente speciale in sprijinul intreprinderilor mici... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 14:46
Romania trebuie sa accelereze restructurarea companiilor de stat, sa creasca absorbtia fondurilor europene, sa continue implementarea politicilor fiscale solide si sa amplifice eforturile de reformare a sectorului energetic, recomanda Comisia Europeana.
Recomandarea a fost facuta in cadrul evaluarii programului national de reforma si a programului de convergenta pe 2012, prezentata miercuri la Bruxelles.
Documentul CE arata ca actualul program de asistenta financiara pentru Romania ramane pe drumul cel bun, tinta de deficit pe cash pentru 2011 a fost atinsa, in timp ce tinta ESA ar fi fost atinsa daca nu ar fi existat o masura considerabila legata de deciziile in instanta prin care guvernul a fost obligat sa plateasca compensatii anumitor categorii de angajati.
Bugetul pe 2012 este pe drumul cel bun in atingerea unui deficit de sub 3% din PIB in termeni ESA. Autoritatile vor continua sa implementeze politici fiscale solide. Sistemul bancar a ramas solid, in pofida deteriorarii continue a calitatii activelor, care a continuat sa aiba un impact nefavorabil asupra profitabilitatii sectorului bancar. Progresele in domeniile-cheie vizate de reforma structurala au fost inegale, dar in general satisfacatoare. In particular, reformele din sectorul energiei s-au accelerat recent. Totusi, implementarea programului ar putea fi imbunatatita in cateva domenii - releva executivul comunitar.
Atingerea tintelor nationale din cadrul Strategiei Europa 2020 in cazul Romaniei... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 17:12