Liderii europeni au ajuns marti la un acord in privinta planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea economiilor lovite de pandemia COVID-19, dupa patru zile de negocieri dure, ce au testat limita tarilor membre de a depasi diviziunile politice interne.
Rezultatul acestor negocieri maraton, ce au inceput vineri, 17 iulie, consta in primul rand intr-un fond de redresare economica ce va fi atasat bugetului UE pentru urmatorii sapte ani, estimat la 1.074 de trilioane de euro, cunoscut si sub denumirea de cadru financiar multianual.
Compromisul final reprezinta o versiune redusa a ceea ce Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a cerut in luna mai liderilor europeni. Granturile financiare, componenta centrala a planului de relansare, au fost reduse la 390 de miliarde de euro, cu mult mai putin decat cele 500 de miliarde recomandate de catre Comisie si sustinute de Germania si Franta, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, acordul reprezinta un moment istoric ce ii va da Bruxelles-ului puterea de a imprumuta sute de miliarde de pe pietele de capital si a le directiona apoi catre statele membre sub forma de ajutor bugetar.
Presedintele Frantei a catalogat acest acord drept "o zi istorica pentru Europa", Angela Merkel a subliniat ca "evenimentele extraordinare necesita metode noi extraordinare", iar premierul spaniol a comparat acest plan financiar cu Planul Marshall de reconstructie a Europei dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Cum va... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 14:40
Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, o consultare bilaterala in format de videoconferinta cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, in vederea pregatirii reuniunii Consiliului European care va avea loc pe 17 si 18 iulie la Bruxelles.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, discutia a vizat viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 si Planul de relansare economica propuse de catre Comisia Europeana.
Presedintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale pe care Romania le are in cadrul acestui proces de negociere, reiterand necesitatea de a se ajunge cat mai curand posibil la un acord final.
Sursa citata indica faptul ca in ceea ce priveste viitorul buget al Uniunii, seful statului a subliniat ca obiectivul major al tarii noastre este obtinerea unor alocari cat mai mari pentru politicile de coeziune si agricultura.
"In acest context, presedintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea de mentinere a unui rol principal al celor doua politici in cadrul viitorului buget al Uniunii, avand in vedere ca acestea reprezinta cele mai importante instrumente de investitii ale Uniunii, care functioneaza in mod adecvat si care pot oferi solutii eficiente in situatiile de criza", arata Administratia Prezidentiala.
Cu privire la politica de coeziune, seful statului a solicitat o flexibilitate sporita in absorbtia sumelor alocate acestei politici. El a sustinut cresterea transferurilor intre diferitele fonduri ale acestei politici... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 16:02
Comisia Europeana a propus crearea unui nou program dedicat sanatatii, dotat cu peste 9 miliarde de euro, in cadrul viitorului buget plurianual al UE, cu scopul de a fi mai bine pregatita pentru crizele sanitare, a indicat aceasta joi.
Sanatatea nu este o competenta comunitara, ci tine de responsabilitatea statelor, nu a incetat sa aminteasca executivul european in timpul crizei, incercand cumva sa coordoneze raspunsul sanitar al UE in fata pandemiei, noteaza AFP.
Dar cu acest nou program Bruxellesul spera sa "intoarca foaia" in felul in care UE gestioneaza sanatatea, a explicat presei comisarul european pentru sanatate Stella Kyriakides.
"In timpul crizei a existat un decalaj intre ceea ce asteptau cetatenii de la UE si ceea ce puteam sa facem noi in realitate", a recunoscut ea.
Comisia propune in proiectul sau de buget revizuit, dezvaluit in linii mari miercuri, sa doteze programul "UE pentru sanatate"(EU4Health) cu 9,4 miliarde de euro, adica de 20 de ori mai mult decat propusese Comisia in prezent pentru viitorul cadru financiar 2021-2027.
O mare parte ar fi finantata prin noul fond de relansare propus de Comisie, la nivelul de 7,7 miliarde de euro, iar restul din buget.
Este vorba de a investi in "preventie, in pregatirea pentru crize, in achizitionarea de medicamente si echipamente vitale, precum si in ameliorarea rezultatelor pe termen lung in materie de sanatate". Este vorba de asemenea de a aborda problema inegalitatilor intre sistemele medicale... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 16:17
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat ca Uniunea Europeana ar putea avea nevoie de un fond de relansare economica in valoare de 1.500 miliarde de euro care sa fie finantat cu obligatiuni garantate de statele membre, transmite Reuters.
Saptamana trecuta, ministrii europeni de Finante au cazut de acord asupra unui pachet de masuri, in valoare de 500 miliarde de euro, destinat sa atenueze impactul pandemiei de coronavirus. Printre masuri se numara imprumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garantii pentru imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii si o schema pentru finantarea programelor de somaj partial ale statelor membre. Cu toate acestea, ministrii europeni de Finante au lasat nerezolvata problema impartirii poverii financiare din cauza lipsei unui acord cu privire la emiterea de obligatiuni comune.
Intr-un interviu publicat marti in cotidianul german Handelsblatt, Valdis Dombrovskis a spus ca executivul comunitar lucreaza la un nou instrument de finantare, dincolo de contributiile nationale care ajung in mod normal la bugetul UE pe sapte ani. Intrebat despre posibilitatea finantarii unui astfel de fond de relansare cu emisiuni de obligatiuni in valoare de pana la 1.500 de miliarde de euro, Dombrovskis a raspuns: "Pot sa imi imaginez un astfel de cadru financiar. Dar nimic nu a fost decis inca".
Vicepresedintele executivului comunitar a adaugat ca fondul de relansare ar putea fi finantat prin obligatiuni sustinute de... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 14:56
Cresterea economica si lupta impotriva somajului, criza ucraineana si tensiunile internationale, relatiile cu Londra, relatiile economice cu SUA, problemele legate de energie si clima reprezinta marile provocari ale mandatului noii Comisii Europene.
Cresterea economica si lupta impotriva somajului
Lupta impotriva somajului si relansarea economica reprezinta o prioritate pentru noua Comisie. Imediat ce a fost desemnat la conducerea Executivului european, Jean-Claude Juncker a promis un plan de investitii in valoare de 300 de miliarde de euro, suma care va fi luata din fondurile europene si din resursele Bancii Europene de Investitii, informeaza Mediafax.
In plus, Juncker a infiintat un post de vicepresedinte al Comisiei Europene special pentru gestionarea acestei prioritati, insa acesta risca sa aiba o marja de manevra limitata, intrucat Executivul de la Bruxelles are prerogative reduse in domeniul social. O alta dificultate va fi legata de dezbaterea intre austeritate si cresterea economica, unii temandu-se ca o politica in favoarea cresterii economice va duce la o relaxare a reformelor si a masurilor de diminuare a deficitelor publice.
Tari precum Franta si Italia se pronunta pentru relaxarea austeritatii bugetare, un apel care intampina periodic opozitia statelor ce sutin "consolidarea bugetara", in special Germania. La Bruxelles, se pariaza mai degraba pe acordurile comerciale, piata interna sau dezvoltarea digitala pentru infiintarea de noi locuri de munca... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 09:40
A fost decizia Romaniei de a aplica pentru un program preventiv si este decizia Romaniei daca decide sa mearga mai departe cu acest acord, a declarat marti, pentru Agerpres, Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al vicepresedintelui Comisiei Europene, Olli Rehn.
'A fost decizia Romaniei de a aplica pentru un program de tip preventiv si Romania este cea care va decide daca doreste sa mearga mai departe cu programul agreat. Orice decizie ar lua Romania, este esential ca tara sa mearga mai departe cu implementarea recomandarilor emise de Consiliului Uniunii Europene in iulie. Acestea includ masuri fiscale menite sa atinga tintele de deficit bugetar agreate si reforme structurale ample pentru a imbunatati capacitatea administrativa a Romaniei si pentru a imbunatati potentialul de crestere', a precizat Simon O'Connor.
FMI monitorizeaza evolutiile din Romania
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat marti ca monitorizeaza evolutiile din Romania si asteapta ca autoritatile sa decida daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita, se arata intr-o declaratie a reprezentatilor FMI, transmisa marti AGERPRES, in urma refuzului presedintelui Traian Basescu de a semna memorandumul cu institutiile financiare internationale.
'In timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritatile romane privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului Stand-By incheiat de Romania cu FMI, inclusiv politicile... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 11:31