Comisia Europeana a cerut mai multor tari, printre care Franta si Germania, dar si Romania, sa isi inainteze "rapid" planul privind energia si clima menit a pune in aplicare obiectivele de reducere a gazelor cu efect de sera pana in 2030 in Uniunea Europeana, a precizat joi executivul comunitar.
Statele membre au avut termen pana la sfarsitul lui 2019 sa isi inainteze planurile definitive, pentru a facilita punerea in aplicare a angajamentelor luate de UE in cadrul Acordului de la Paris privind clima, potrivit AFP.
In iunie, executivul european a spus ca primele proiecte de planuri depuse de statele membre pentru a contribui la obiectivele UE in materie de lupta impotriva schimbarilor climatice mai pot fi imbunatatite.
UE s-a angajat sa-si diminueze cu 40% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Insa Comisia Europeana condusa de Ursula von der Leyen vrea sa faca mai mult si vizeaza 50%, poate chiar 55%.
Ea sper sa poata inainta aceste tinte statelor membre in vara, la timp pentru a avea un angajament revizuit al UE pentru a fi prezentat la COP26 de la Glasgow de la sfarsitul lui 2020.
Pana in prezent, 19 din 27 de tari si-au prezentat planul national pentru energie si clima, potrivit comisarului pentru Energie, Kadri Simson.
Cele noua tari restante sunt Franta, Germania, Spania, Bulgaria, Irlanda, Luxemburg, Romania, Slovenia, precum si Marea Britanie, care a iesit din UE la 31 ianuarie.
Executivul european... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 11:12
Sprijinul pentru uniunea economica si monetara si pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, peste trei sferturi dintre respondentii din zona euro (76%) declarandu-se in favoarea monedei unice a UE, se arata intr-un comunicat publicat luni de Comisia Europeana (CE).
Conform sursei citate, in ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil la 62%.
Opiniile pozitive cu privire la situatia economiilor nationale prevaleaza (49% apreciaza situatia ca fiind buna si 47% o apreciaza ca fiind proasta) . Majoritatea respondentilor din 17 state membre afirma ca situatia economica nationala este buna.
Luxemburg (94%), Danemarca (91%) si Olanda (90%) sunt tarile cu cele mai mari punctaje. Procentajul cel mai scazut al opiniilor pozitive este observat in Grecia (7%), Croatia si Bulgaria (ambele cu 20%), Italia (22%), Spania (26%) si Franta (29%).
Noul sondaj Eurobarometru publicat luni arata o crestere puternica a perceptiei pozitive a cetatenilor fata de Uniunea Europeana in toate domeniile - de la economie la starea democratiei. Acestea sunt cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014 realizat inainte de intrarea in functie a Comisiei Juncker.
Increderea in UE este la cel mai inalt nivel din 2014 si ramane superioara increderii in guvernele sau parlamentele nationale. Increderea in UE a crescut in 20 de state membre, cu cele mai mari punctaje in Lituania (72%), Danemarca (68%) si Estonia... mai mult
Luni, 05 August 2019, ora 14:59
Germania si Belgia vor obtine doua dintre cele mai puternice posturi in viitoarea Comisie Europeana, Comertul si Reglementarea Competitiei, respectiv, in timp ce Romania va primi Politica Regionala, potrivit unei versiuni a distribuirii portofoliilor pentru noul executiv al UE obtinuta de agentia Reuters.
Marea Britanie va fi responsabila de Politica Energetica intr-o perioada de tensiuni cu Rusia pe tema crizei din Ucraina, potrivit listei care circula printre oficialii UE. Franta va conduce portofoliul Economic si al Afacerilor Monetare, arata aceasta lista, potrivit Agerpres.
Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta miercuri la ora 10.00 GMT lista de comisari si posturile lor pentru urmatorii cinci ani. Parlamentul European trebuie sa aprobe echipa ce va contribui la constructia politicii pentru 500 de milioane de
europeni in blocul de 28 de tari, noteaza Reuters.
Liderii UE l-au numit deja pe ministrul italian de externe Federica Mogherini sef al politicii externe a Uniunii.
Aceasta versiune este incompleta si nu mentioneaza nominalizarea pentru unele dintre pozitiile de varf - toti fosti prim-ministri - prezentati de guvernele UE.
Lista ar putea de asemenea suferi schimbari inainte ca Juncker sa faca anuntul oficial miercuri, mai precizeaza Reuters.
Cu toate acestea, avand in vedere ca guvernele UE au oficializat nominalizarile lor, cei care nu sunt mentionati pe lista sunt de asteptat sa ocupe posturile cele... mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 11:39
Proiectul gazoductului Nabucco West, care saptamana trecuta a fost respins pentru transportul gazelor naturale din Marea Caspica in Europa, nu este mort si ar putea fi in continuare o optiune pentru a transporta volume suplimentare de gaze naturale pe termen lung, a declarat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger.
"Acesta este doar inceputul. Decizia de a construi TAP si de a transporta mai multe gaze naturale la o data ulterioara inseamna ca ruta de furnizare spre Austria, cunoscuta in prezent sub denumirea Nabucco West, este in continuare in discutie", a apreciat Guenther Oettinger, intr-un articol publicat vineri in cotidianul austriac Wirtschaftsblatt.
Comisarul european a mai spus ca decizia de saptamana trecuta nu a fost despre alegerea uneia dintre cele doua rute de tranzit ci despre deschiderea asa-numitului coridor sudic pentru furnizarea de gaze naturale din Marea Caspica. Uniunea Europeana sprijina de mult timp deschiderea coridorului sudic pentru a-si reduce dependenta de gazele naturale rusesti.
Aceste declaratii vin dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, Consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa.
Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 15:37
Misiunea de experti a Comisiei Europene (CE) care va inspecta sectorul energiei din Bulgaria va avea loc la sfarsitul lunii aprilie si scopul ei este sa determine ce masuri poate lua aceasta tara pe termen scurt pentru a ameliora situatia din piata energiei, a anuntat Marlene Holzner, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.
"O echipa de experti ai CE va merge in Bulgaria si va analiza piata energiei ca intreg. Si scopul este sa determine ce masuri pe termen scurt poate lua Bulgaria pentru a ameliora situatia din sectorul energiei. Duca cum se stie, nu facem acest lucru din proprie initiativa, ci la solicitarea guvernului de tranzitie din Bulgaria", a declarat Holzner.
"Misiunea va avea loc la sfasitul lui aprilie si cu acest prilej vor exista discutii ample cu diverse institutii, ministri si experti. De asemenea, independenta autoritatii de reglementare se afla printre chestiunile analizate", a adaugat purtatoarea de cuvant.
Ea a tinut sa precizeze ca misiunea nu va avea niciun impact asupra procedurii de infringement declansate in cazul Bulgariei si a amenzii zilnice propuse Curtii Europene de Justitie (CEJ) pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune directivele europene pentru liberalizarea pietelor de electricitate si gaze, care avea ca termen data de 3 martie 2011. In cazul unui verdict nefavorabil, Sofia risca sa fie condamnata la o amenda de aproape 17.000 euro pentru fiecare zi de intarziere.
Comisia va evalua... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 16:14
Parchetul bulgar a lansat cinci proceduri de urmarire penala pentru fapte in domeniul energiei, a anuntat miercuri Borislav Stefanov, procuror-sef adjunct al Bulgariei.
In luna februarie, procurorii au demarat o ancheta de amploare in sector dupa ce zeci de mii de bulgari au iesit in strazi pentru a-si exprima nemultumirea fata de facturile prea mari la energie electrica.
Parchetul a constatat deficiente majore in activitatea Comisiei de stat pentru regulamentare in domeniul energiei si apei. Potrivit anchetatorilor, in ultimii ani comisia nu a reusit sa impuna un control asupra societatilor private de distribuire a energiei electrice, multumindu-se numai sa urmareasca ceea ce se intampla fara sa aiba nici un cuvant de spus.
Una dintre proceduri este demarata deoarece desi statul a avut o cota parte minoritara in societatea de distribuire electrica CEZ - Bulgaria, Ministerul Economiei si Energiei nu a facut ceea ce trebuia pentru ca statul sa primeasca partea din profitul anual al societatii care i se cuvine.
Mihail Andonov, director executiv al Companiei Electrice Nationale, este acuzat ca in anii 2011-2012 ar fi incheiat contracte care nu au respectat procedurile legale. Parchetul investigheaza si unele achizitii publice organizate de societatea CEZ -Bulgaria. Din cauza neregulilor constate la procedurile de achizitii publice organizate de CEZ, Bulgaria a anuntat deja ca va anula licenta acestei societati de distributie a energiei electrice care detine... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 18:10
Comisia Europeana (CE) a decis trimiterea Romaniei si a Bulgariei inaintea Curtii Europene de Justitie, deoarece nu s-au aliniat pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale, se arata intr-un comunicat transmis joi de CE.
"Existenta in UE a unei piete interne competitive a energiei constituie cea mai buna garantie pentru asigurarea securitatii aprovizionarii si pentru garantarea unor preturi la energie accesibile. O piata interna eficienta si functionala a gazelor naturale va oferi consumatorilor posibilitatea de a alege intre diferitele societati si va contribui la asigurarea caracterului accesibil al energiei. P entru a permite aceasta alegere, legislatia UE urmareste facilitarea comertului transfrontalier cu gaze naturale si cresterea capacitatii pietelor gazelor. Comisia Europeana considera ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale si, prin urmare, a decis astazi (joi, n.r.) sa defere aceste tari Curtii Europene de Justitie", se precizeaza in comunicat.
Comertul transfrontalier este posibil daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, trebuie sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei si sa se furnizeze tuturor participantilor la piata informatii fiabile si transparente cu privire la capacitatea retelei.
"In practica, din cauza... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 15:18
Comisia Europeana (CE) a trimis avize motivate catre 20 de tari, intre care si Romania, pentru netranspunerea a doua directive europene in domeniul energiei si gazelor naturale, se arata intr-un comunicat emis marti de institutie, citat de Newsin."Comisia Europeana a hotarat sa trimita 35 de cereri separate unui numar de 20 de state membre prin care le solicita transpunerea si aplicarea integrala a diverse aspecte ale legislatiei UE in vederea crearii pietei unice de gaz si energie electrica. Aceste norme vizeaza consolidarea capacitatii si a transparentei pietelor de gaz si de energie electrica.
Pentru a asigura concurenta si securitatea aprovizionarii, este esential ca piata sa functioneze in mod corespunzator, sa fie bine reglementata, transparenta si interconectata", se arata in comunicatul Comisiei Europene.
O piata unica a energiei la nivelul UE eficienta si pe deplin functionala ofera consumatorilor posibilitatea de a alege, dintre companii, pe cele care furnizeaza gaz si electricitate la preturi rezonabile; in acelasi timp, piata va deveni mai accesibila pentru toti furnizorii, in special pentru furnizorii cei mai mici si cei care fac investitii in surse regenerabile de energie.
Acest lucru va ajuta si UE sa depaseasca criza economica. In termen de doua luni, statele membre respective trebuie sa raspunda cererilor care, in cadrul procedurilor de incalcare a dreptului UE, iau forma unor "avize motivate".
In cazul in care raspunsurile oferite de statele membre... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 01:14