Comisia Europeana (CE) a constatat ca, de la privatizarea esuata a societatii petrochimice Oltchim din Romania, in septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile in valoare aproximativa de 335 de milioane euro si, in consecinta, a decis ca Romania trebuie sa recupereze aceste ajutoare de la Oltchim, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
De asemenea, Comisia a concluzionat ca, deoarece au achizitionat activele in conditiile pietei, societatile care le-au cumparat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societatii Oltchim. Aceasta inseamna ca raspunderea pentru rambursarea ajutoarelor ii revine Oltchim.
"De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. In urma investigatiei am constatat ca masurile respective au conferit societatii un avantaj economic neloial, incalcand normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care Romania trebuie sa il recupereze in prezent. In acelasi timp, vanzarea majoritatii activelor Oltchim in conditiile pietei poate asigura un viitor durabil pentru activitatile economice ale societatii, fara a fi nevoie de sprijin public suplimentar", a declarat comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.
In aprilie 2016, Comisia a initiat o investigatie aprofundata pentru a stabili daca anumite masuri luate de Romania in sprijinul societatii Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, in special:... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:56
Oltchim, cel mai mare combinat chimic din Romania, care are grave probleme financiare, a intrat in atentia Comisiei Europene, care a pornit o investigatie amanuntita pentru a stabili daca stergerea datoriilor de catre stat a fost in linie cu legislatia UE.
"In urma dificultatilor economice intampinate de societatea Oltchim si a anularii datoriilor publice ale acesteia, trebuie sa verificam daca un creditor privat ar fi acceptat sa actioneze in acelasi mod. Datorita recentei sale reorganizari, situatia financiara a Oltchim s-a imbunatatit, iar Romania spera sa gaseasca un nou investitor.
Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activitatilor economice ale acestei societati, care sa nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului", a declarat comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager, intr-un comunicat de presa.
Desi Comisia Europeana a mai facut in trecut avertismente legate de situatia Oltchim, este pentru prima data cand declanseaza o ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana face o investigatie amanuntita la combinatul Oltchim" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 14:42
Presedintele Traian Basescu afirma ca Oltchim are aprobare de la Comisia Europeana sa converteasca 200 de milioane de euro in actiuni ale statului, punctand ca nu stie de ce nu se face acest lucru si ca angajatii combinatului au fost mintiti de Guvern.
"Oameni mintiti, in primul rand de Guvern. Victor Ponta, ministrul Chitoiu ii anuntau inainte de alegeri ca va dudui combinatul. Asta e deosebirea dintre mine si ei - eu am avut curajul sa ies in fata romanilor, sa le spun cinstit ca nu putem sa le mai platim salariile. Ei au pacalit, si-au luat voturile, acum combinatul este in insolventa. Asta este viata", a spus Basescu, la B1 TV, intrebat cu privire la protestele angajatilor Oltchim.
El a precizat ca, in prezent, este nevoie de o expertiza foarte buna pentru a se putea lua o decizie in privinta Oltchim.
Potrivit presedintelui, Romania s-a "zbatut" doi ani de zile pentru aprobarea de catre Comisia Europeana a transformarii unor creante de circa 200 de milioane de euro in actiuni ale statului.
"Oltchim-ul are aprobare de la Bruxelles - 200 de milioane de euro, care erau datorii catre statul roman, pot fi transformate in actiuni ale statului si se stinge datoria. Am avut multe discutii cu Petromul sa nu taie Arpechim, sa-l lase ca parte a unui viitor complex Arpechim - Oltchim. Inteleg ca exista disponibilitatea Petrom-ului. De ce nu se convertesc datoriile de 200 de milioane in actiuni, nu stiu. E ceva cel putin ciudat si cred ca Guvernul ar trebui sa intre... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 09:18
Guvernul se afla intr-o situatie imposibila, cel putin aparent. Trebuie sa privatizeze Oltchim SA, un mamut care genereaza datorii de 7 milioane de euro pe luna si functioneaza la 3% din capacitate.
Guvernul Romaniei trebuie sa privatizeze pana in data de 18 septembrie o societate care nu mai are bani sa-si plateasca materia prima, energia electrica si salariile celor peste 3.300 de angajati, care protesteaza de mai multe zile pentru neplata salariilor restante.
Plata salariilor restante este problema cea mai mica pe care trebuie s-o rezolve in acest moment statul roman, care este actionar majoritar in cadrul Oltchim. Compania este detinuta de catre Ministerul Economiei in proportie de 54,8%, PCC SE Germania (18,31%), Nachbar Services (14,02%) , persoane fizice (11,01%), alte persoane juridice (1,83%).
"Privatizarea nu este binevenita in momentul de fata. Sunt chestiuni care s-ar fi putut regla printr-un program de restructurare si prin management privat, precum si prin eliminarea clientelismului politic. Nu e un moment bun, piata e proasta, preturile cad, iar statul nu trebuie sa cedeze din proprietate, in conditiile in care in Romania nu prea mai exista proprietate nationala", a declarat analistul Mircea Cosea pentru Business24.
Pe de alta parte, nici insolventa nu este o solutie pentru combinatul Oltchim, a spus analistul economic.
Valoarea nominala a unei actiuni Oltchim este de 0,10 lei.
In ultimii doi ani, Oltchim s-a aflat in risc de faliment... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:13
Privatizarea Oltchim a atras patru investitori, printre care un puternic grup din Rusia, iar Guvernul intentioneaza sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA.
Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.
Actiunile Oltchim vor fi vandute intr-un proces in care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi pretul, iar statul se va baza in negocieri pe evaluari care releva ca valoarea de piata a companiei poate ajunge si la aproape 300 milioane euro , daca Oltchim beneficiaza si de serviciile rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflata in prezent in proprietatea Petrom. Fara materia prima furnizata de Arpechim, valoarea Oltchim este insa zero, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax.
OMV Petrom a anuntat in luna martie a anului trecut ca va inchide definitiv rafinaria Arpechim, pentru ca nu a gasit un cumpararor "credibil", si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Dupa acest anunt, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei, insa fara rezultat.
Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni. In... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 16:12
Bugetul statului a fost prejudiciat in ultimii 20 de ani cu zeci de milioane de euro prin stergerea datoriilor acumulate la companiile de stat.
Practica de a sterge datoriile este explicabila in cazul unei societati care se vrea a fi privatizata, insa are datorii catre actionari, potrivit avocatului Gabriel Biris.
Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa stinga datoriile CFR, in valoare de 4,5 miliarde de lei, adica 1,038 miliarde de euro, catre bugetul general consolidat, prin conversia sumelor datorate in actiuni. Cu toate acestea, reprezentantii Guvernului au anuntat ca CFR nu va fi privatizata, insa va intra intr-un proces de restructurare.
"Din cauza veniturilor insuficiente obtinute din activitatea de exploatare CFR SA a inregistrat la 31 decembrie 2010 o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 in valoare de 5,2 miliarde de lei", se arata in nota de fundamentare a actului normtic.
In ultimii patru ani, pierderile companiei s-au triplat. Daca in 2007, CFR inregistra datorii de un miliard de lei, in 2008 datoria companiei crescuse pana la 1,6 miliarde de lei pentru ca in 2009, aceasta sa ajunga la 2,98 miliarde de lei. Acum doi ani, datoria CFR la bugetul consolidat de stat inregistra 4,48 de miliarde de lei.
Stergerea datoriilor e in regula, in scopul privatizarii
Pierderile companiei s-au accentuat de la an la an. Daca in 2007 pierderile erau de 334 milioane de lei, in 2008 acestea s-au dublat, ajungand in 2009 la o valoare de aproape trei ori... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:03
Oltchim continua sa mearga pe pierdere, desi directorul Constantin Roibu a implementat un program de investitii, in valoare de 371 de milioane de euro, intins pe durata a 13 ani, bani proveniti din credite de retehnologizare, garantate, in general, de stat.In ciuda masurilor adoptate de Constantin Roibu, a scutirilor de la plata TVA sau a altor taxe, combinatul Oltchim a inregistrat, in ultimii patru ani, numai pierderi.Oltchim are datorii, catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ce depasesc, in prezent, 540 milioane de lei, suma de 15 ori mai mare decat capitalul social al combinatului, conform datelor calculate de Evenimentul Zilei. Combinatul de produse petrochimice a inregistrat, intre 2008 si 2010, pierderi din exploatare de 311 milioane de lei, arata rezultatele oficiale publicate pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.Creditorul AVAS nu a actualizat datoria pe care trebuie sa o plateasca Oltchim. Presedintle AVAS, Mircea Ursache, sustine ca Autoritatea a avut un titlu executoriu asupra combinatului, pentru recuperarea datoriei, dar ca aceasta a ramas insa fara obiect, dupa ce guvernul Tariceanu a aprobat, in 2006, conversia datoriilor Oltchim in actiuni. La acea data, masura adoptata de guvernul condus de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, a fost considerata ajutor de stat pentru Oltchim, insa Comisia Europeana a declansat o investigatie privind legalitatea acestei initiative.In urma demersurilor lansate de CE,... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 10:55
Comisia Europeana a anuntat initierea procedurii de investigatie aprofundata pentru o conversie in actiuni a unei creante in valoare de 135 de milioane euro ?i pentru o garantie de stat de 339,2 milioane euro in cazul Oltchim, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, informeaza NewsIn.Comisia Europeana a initiat procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la intentia Romaniei de a autoriza o conversie in actiuni a unei creante in valoare de 135 de milioane euro si de a acorda o garantie de stat de 339,2 milioane euro societatii de produse chimice Oltchim.Potrivit comunicatului, Comisia "are indoieli cu privire la compatibilitatea masurilor propuse cu normele privind ajutoarele de stat, in special in ceea ce priveste faptul ca un operator privat ar fi luat in calcul astfel de masuri".
Deschiderea unei anchete aprofundate ofera partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza, iar aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii."CE trebuie sa verifice daca masurile propuse in cazul Oltchim presupun existenta unor ajutoare de stat si, in cazul unui raspuns pozitiv, daca astfel de masuri nu ar genera denaturarea excesiva a concurentei", a declarat comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes.La data de 17 iulie 2009, Romania a notificat Comisia Europeana in legatura cu doua masuri de sprijin in favoarea Oltchim, una dintre cele mai mari intreprinderi... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2009, ora 17:35
Combinatul de substante chimice Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) estimeaza o cifra de afaceri de 975 milioane euro in 2013, primul an de functionare la capacitate a instalatiilor retehnologizate, potrivit unui comunicat transmis miercuri Bursei de la Bucuresti. Estimarile Oltchim vin ca raspuns la acuzatiile actionarului principal, PCC, care avertiza intr-un comunicat ca Oltchim risca falimentul daca continua politica de investitii. Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC, estima ca Oltchim are in prezent datorii de circa 1 miliard euro, afirmatie pe care conducerea companiei o considera "falsa si total nefondata".
Oltchim precizeaza ca si-a redus anul trecut datoriile de la 491 milioane euro, la 434 milioane euro, si daca Comisia Europeana va aviza convertirea in actiuni a datoriei fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), datoria totala va scadea la 300 milioane euro.
De asemenea, in urma implementarii programului de restructurare si retehnologizare datoriile Oltchim vor ajunge la 634 milioane euro, pana in 2012, moment in care cifra de afaceri a companiei este estimata la 791 milioane euro.
Mai mult, in 2013, Oltchim mizeaza pe afaceri de 975 milioane euro, mai mari cu 85% fata de nivelul inregistrat in 2008, de 528 milioane euro.
Totodata, compania previzioneaza un profit inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare (EBITDA) de 197 milioane euro, cu mult peste cel raportat in 2008, de 8,85 milioane euro.
Compania are un capital... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 14:32