Guvernul Italiei va cere Uniunii Europene sa anuleze decizia de mutare a Agentiei Europene a Medicamentului (AEM) in Olanda, insistand pentru transferul in orasul italian Milano, afirma surse citate de publicatiile La Repubblica si Corriere della Sera.
Orasele Milano si Amsterdam au ajuns in finala pentru desemnarea noului sediu al Agentiei Europene a Medicamentului dupa iesirea Marii Britanii din UE, competitie in care s-a aflat si Bucurestiul.
Dat fiind ca ambele orase primisera acelasi numar de voturi, oficialii europeni au decis prin tragere la sorti, in noiembrie 2017, ca viitorul sediu al Agentiei Medicamentului va fi in Amsterdam.
Insa directorul Agentiei Europene a Medicamentului, Guido Rasi, a declarat luni ca noul sediu nu a fost construit inca, iar spatiul tranzitoriu oferit de olandezi "nu este optim", fiind "pe jumatate" din suprafata care este acum la Londra.
In acest context, presedintele Camerei Deputatilor din Italia, Laura Boldrini, ministrul italian al Sanatatii, Beatrice Lorenzin, presedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni, si primarul orasului Milano, Beppe Sala, au manifestat disponibilitate de a oferi imediat spatiul adecvat pentru Agentia Europeana a Medicamentului.
Surse politice de la Roma au declarat ca Guvernul Italiei va intreprinde "orice initiativa oportuna la Comisia Europeana si la institutiile comunitare competente" pentru a fi reevaluata decizia privind sediul Agentiei Europene a Medicamentului. ...citeste mai departe... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 22:12
Agentia Europeana a Medicamentului a finalizat analiza tuturor ofertelor primite pentru relocarea sediului din Londra, calificativele acordate Romaniei fiind unele in baza carora oficialii de la Bruxelles cu greu ar putea justifica eventuala relocarea la Bucuresti a agentiei.
Oferta romaneasca, atat de laudata "la intern", contine elemente care pun sub semnul intrebarii profesionalismul celor care au alcatuit si al celor care au avizat dosarul de candidatura.
In afara criteriilor din analiza EMA, decizia de relocare se bazeaza pe inca doi factori:
criteriul "raspandirii geografice" a institutiilor UE pe intregul continent (se va tine cont daca o tara gazduieste deja o alta agentie sau institutie a UE)factorul politic
In privinta "disponibilitatii spatiului adecvat" pentru sediul Agentiei Europene a Medicamentului, Guvernul Romaniei asigura ca imobilul va putea indeplini nevoile Agentiei, incepand cu primul trimestru al anului 2019.
Cu toate acestea, autoritatile fac referire la posibile intarzieri in ceea ce priveste predarea in termen a cladirii si nu au precizat solutii temporare potrivite. Astfel, nu se va putea asigura continuitatea activitatii Agentiei.
Complexul ar fi disponibil pentru ocupare in mod etapizat, dar planul de relocare depinde in mare masura de contributia tehnica si de managementul EMA, romanii uitand sa asigure servicii in acest domeniu.
De asemenea, constata analiza, supravegherea operatiunilor de adaptare a cladirii se bazeaza pe... mai mult
Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 21:48
Comisia Europeana a evaluat ofertele facute de orase europene, printre care si Bucurestiul, pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (AEM). Reprezentantii Capitalei nu au dat insa suficiente informatii pentru ca oferta sa fie una concludenta.
Printre detaliile evaluarii tehnice se numara si usurinta de a ajunge la sediile propuse de fiecare oras in parte.
In cazul Bucurestiului, Comisia a constatat ca in oferta se arata ca sunt legaturi directe pe calea aerului cu 23 de capitale ale Uniunii Europene, iar distanta de la aeroport la viitorul sediul al AEM ar urma sa se parcurga in 16 minute, relateaza Stirile TVR.
Este vorba, desigur, despre distanta parcurs cu masina, insa timpul este cu circa 10 minute mai mic decat cel pe care Google Maps il prezinta ca fiind necesar pentru a parcurge distanta intre Aeroportul Otopeni si zona Pipera - unde ar urma sa fie relocata AEM -, intr-o zi de duminica.
Mai mult, in oferta Romaniei, nu au fost oferite detalii despre timpul parcurs cu mijloacele de transport in comun, de la aeroport la viitorul sediu al Agentiei.
Apoi, in oferta se arata ca exista, in capitala Romaniei, unitati de invatamant cu predare in limbi europene, fara a se da alte detalii cu privire la numarul sau capacitatea acestora. In plus, in oferta se mentioneaza ca viitorul sediu al Agentiei va fi amenajat conform cerintelor, fara a oferi mai multe detalii.
"In oferta este indicat Complexul Globalworth Campus (27.431 m 2), care, conform... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 13:51
Agentia Europeana a Medicamentului a informat Comisia Europeana ca orasul preferat de catre angajatii sai pentru noul sediu este Amsterdam, in urma planificatei mutari din Londra dupa Brexit.
Un studiu realizat in randul a 92% dintre salariatii EMA a aratat ca mai putin de jumatate din personal ar fi dispus sa se mute in noua din orasele candidate. In opt dintre aceste orase - pe care EMA nu le-a nominalizat - ar vrea sa se mute sub 30% din angajatii agentiei. Noua din zece angajati EMA ar prefera sa demisioneze decat sa se mute in orase ca Varsovia, Bucuresti sau Sofia.
Angajatii EMA au indicat ca sunt reticenti in a se muta in multe dintre cele 19 orase propuse sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului.
Editia europeana a Politico informeaza ca cei 900 de angajati care au participat la studiu au indicat ca orasul preferat pentru noul sediu este Amsterdam, iar EMA a informat CE ca relocarea in orasul olandez ar duce la cele mai reduse pierderi de personal.
Alte orase preferate de angajatii Agentiei Europene pentru Medicamente sunt Barcelona si Viena, urmate de Milano, Copenhaga, Atena si Dublin, sustine Politico.
Ramanerea personalului este esentiala pentru mentinerea serviciilor esentiale, apreciaza conducerea EMA.
Relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente si a Autoritatii Bancare Europene promite sa dea un stimulent economiilor oraselor care vor gazdui aceste agentii, insa concurenta este una dura. Nu mai putin de 19 orase, printre care si... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 14:26