Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra un deficit de 10,3% din PIB anul acesta, desi ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut.
Mai mult, Comisia Europeana anticipeaza o scadere economica mai mare pentru acest an si o revenire mai slaba pentru 2021.
Comisia recomanda analiza dezechilibrelor macroeconomice pentru 12 state membre, intre care si Romania, care au inregistrat deficite excesive inca din februarie 2020.
Comisia Europeana estimeaza in prognoza de toamna ca tara noastra va inregistra un deficit bugetar de 10,3% din PIB anul acesta, peste cel estimat astazi de Ministerul de Finantelor (9,1% din PIB), diferenta fiind de peste 2 miliarde de euro, scrie biziday.ro.
Totodata, Comisia prognozeaza ca economia romaneasca se va contracta anul acesta cu 5,2%, urmand ca anul viitoare sa creasca cu 3,3%.
Citeste si: Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare
Din aprilie 2020, Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul maxim prevazut in tratat.
Raportul recomanda elaborarea de bilanturi aprofundate care sa identifice si sa evalueze gravitatea posibilelor dezechilibre macroeconomice pentru cele 12 state membre care au fost deja identificate ca inregistrand dezechilibre sau dezechilibre excesive in februarie 2020. Acestea sunt Croatia, Cipru, Franta, Germania,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 20:26
Comisia Europeana pregateste un pachet de ajutoare de ordinul miliardelor de euro pentru Irlanda, pentru a compensa pierderile economice provocate de un Brexit fara acord.
Uniunea Europeana este gata "sa cheltuiasca oricat e necesar" pentru a sprijini guvernul irlandez in cazul oricaror perturbari ale comertului, afirma o sursa diplomatica de rang inalt, scrie luni ziarul The Times, preluat de Reuters.
Publicatia nu precizeaza valoarea exacta a pachetului de sprijin.
Regatul Unit urmeaza sa se retraga din UE la 31 octombrie.
Citeste si:
Un Brexit fara acord ar arunca Marea Britanie in recesiune - lira sterlina s-ar deprecia imediat cu 10%Timmermans spune ca britanicii alergau "ca niste idioti" la negocierile pentru BrexitUrsula von der Leyen e gata sa acorde mai mult timp Marii Britanii pentru iesirea din UEVa dezavantaja Brexit-ul in mod special femeile?Japonia face apel la Marea Britanie sa evite un Brexit fara acord: Suntem foarte ingrijorati ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana ar pregati ajutoare de miliarde de euro pentru Irlanda" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:50
Comisia Europeana a anuntat joi ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca cele doua state membre nu au implementat in legislatia nationala directiva europeana referitoare la combaterea spalarii banilor.
De aceasta procedura este vizata si Irlanda, deoarece a implementat doar o parte a prevederilor din directiva europeana.
Comisia Europeana a propus Curtii sa perceapa o suma forfetara si penalizari zilnice pana cand cele trei tari vor lua masurile necesare.
"Spalarea banilor si finantarea teroristilor afecteaza Uniunea Europeana ca pe un intreg. Nu ne permitem sa lasam orice tara membra sa fie veriga slaba. Spalarea banilor intr-o tara poate si deseori chiar duce la infractiuni in alte tari membre. Tocmai de aceea solicitam tuturor statelor membre sa urmeze pasii necesari pentru a opri spalarea banilor, si, prin urmare, sa taie fondurile teoriste. Vom continua sa urmarim indeaproape si in mod prioritar punerea in aplicare a acestor norme UE de catre statele membre", a declarat Vera Jourova, comisarul european pe Justitie.
- Vom reveni cu detalii - ...citeste mai departe despre "CE trimite Romania la Curtea de Justitie a UE. Nu am implementat directiva pentru combaterea spalarii banilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 13:50
Comisia obliga Irlanda, in instanta, sa incaseze de la Apple impozite in valoare de 13 miliarde de euro. Amazon are de plata 250 de milioane taxe in Luxemburg. Bruxellesul este cu ochii pe cei care ocolesc fiscul.
Margrethe Vestager, comisar european pentru Concurenta, este considerata o persoana netematoare si determinata. Ea vrea acum sa continue lupta impotriva marilor concerne care incearca sa evite plata unor taxe in UE. Vestager se ocupa rand pe rand de toate cazurile aparute de la preluarea mandatului de catre actuala Comisie.
Avantaje incorecte prin intelegeri fiscale
In principiu, fiecare stat membru este responsabil pentru politica sa fiscala. Totusi, Comisia Europeana este de ceva vreme cu ochii pe marile concerne care ar fi primit avantaje fiscale din partea unor state membre. Comisia vrea sa evite astfel incalcarea legilor concurentei.
"Trebuie sa impiedicam statele membre sa ofere ajutoare incorecte unor mari companii. Acestea nu au voie sa beneficieze de avantaje de care alte firme locale nu se bucura", spune comisarul pentru Concurenta.
Acesta ar fi si scopul legislatiei europene: Firmele trebuie sa se impuna prin prestatia lor pe piata libera. Daca unele companii primesc ajutoare de stat interzise, sub forma unor scutiri de taxe, atunci este afectata negativ competitia din piata.
Deciziile luate impotriva Amazon si Apple sunt doar doua dintr-un sir mai lung de anchete desfasurate de autoritatile comunitare privind concurenta. Comisia a... mai mult
Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 20:36