Comisia Europeana a amendat, miercuri, Google cu 4,34 miliarde de euro (5 miliarde de dolari) dupa ce compania si-a promovat agresiv aplicatiile pe smartphone-urile utilizatorilor.
"Google s-a folosit de Android pentru a cimenta dominatia motorului sau de cautare", a declarat Margrethe Vestager, comisar european pentru Concurenta. "Nu le-au permis consumatorilor europeni beneficiile unei competitii corecte in sfera telefoanelor mobile", a adaugat aceasta.
Potrivit Comisiei, Google a incalcat legea solicitand producatorilor de smartphone-uri sa instaleze in terminale aplicatiile Google Search si Chrome, ca o conditie pentru licentierea magazinului de aplicatii Google, scrie CNN.
Aceasta a mai spus ca Google a platit unii producatori si operatori de retea sa instaleze aplicatiile in telefoane inainte ca terminalele sa fie vandute. De asemenea, a impiedicat producatorii sa vanda dispozitive care rulau alte versiuni ale sistemului sau de operare Android.
Google este acum obligata sa inceteze aceste practici in termen de 90 de zile, altfel se va confrunta cu sanctiuni suplimentare.
Plangerile - aduse de rivalii europeni si americani - au facut obiectul acestei anchete incepand din 2015. Potrivit Comisiei, aproximativ 80% dintre smartphone-urile din Europa si din intreaga lume ruleaza pe Android.
Autoritatile de reglementare din UE au o abordare mult mai dura fata de companiile mari de tehnologie decat omologii lor americani, in special in ceea ce priveste... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 14:26
Comisia Federala pentru Comert din Statele Unite ale Americii (FTC) a deschis o investigatie privind Facebook, care ar putea aduce retelei de socializare o amenda uriasa, ca urmare a suspiciunilor ca ar fi facilitat utilizarea datelor a 50 de milioane de utilizatori de catre o companie implicata in campania electorala din 2016 a presedintelui SUA, Donald Trump, relateaza agentia EFE.
Aceasta investigatie a fost declansata dupa ce, la finele saptamanii trecute, au aparut dezvaluiri conform carora compania de consultanta Cambridge Analytica ar fi avut acces, in 2014, la datele companiei conduse de Mark Zuckerberg, ceea ce ar reprezenta o clara violare a conditiilor de confidentialitate ale retelei de socializare.
In urma acuzatiilor, gigantul tehnologic s-a declarat "scandalizat" si a argumentat ca ceea ce s-a intamplat a fost cauzat de faptul ca a fost inselat de firma britanica.
"Suntem scandalizati, pentru ca am fost inselati. Ne-am angajat sa consolidam puternic politicile noastre pentru protejarea datelor utlizatorilor si vom face pasii necesari in acest sens", au afirmat reprezentantii companiei, intr-un comunicat de presa.
Ulterior, vicepresedintele companiei, Paul Grewal, a afirmat, printr-un comunicat, ca "inima" companiei este protejarea informatiilor utilizatorilor si cere acelasi angajament utilizatorilor care folosesc aplicatiile Facebook.
"Daca aceste rapoarte sunt adevarate, este un abuz grav privind regulile noastre. Toate partile implicate,... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 09:40
Comisia Europeana a amendat joi Facebook cu 110 milioane de euro, pentru ca a furnizat informatii inselatoare legate de acordul de preluare a serviciului de mesagerie WhatsApp, in 2014.
Institutia europeana a aratat ca Facebook a sustinut ca nu poate conecta automat conturile utilizatorilor Facebook cu WhatsApp, dar ca doi ani mai tarziu a lansat un serviciu care face acest lucru, transmite Reuters.
"Comisia a constatat ca, contrar declaratiilor din timpul procesului de evaluare a preluarii, posibilitatile tehnice de potrivire a identitatilor utilizatorilor Facebook si WhatsApp existau in 2014, iar angajatii Facebook cunosteau acest lucru", se arata intr-un comunicat al executivului UE.
Facebook afirma intr-un comunicat ca erorile facute in declaratiile din 2014 nu au fost intentionate si ca Comisia a confirmat ca nu au influentat rezultatul evaluarii fuziunii.
"Anuntul de astazi incheie subiectul", potrivit Facebook.
Amenda nu va inversa decizia Comisiei de aprobare a achizitiei WhatsApp si nu are legatura cu o investigatie separata legata de protejarea datelor utilizatorilor.
Comisia Europeana ar fi putut sa fi amendat Facebook cu pana la 1% din cifra de afaceri, respectiv 276 de milioane de dolari, in baza rezultatelor din 2016, dar a precizat ca Facebook a cooperat si a recunoscut neregulile.
Amenda CE vine dupa ce Facebook a fost penalizata, marti, de autoritatea pentru protectia datelor din Franta, cu 150.000 de dolari, pentru ca nu a prevenit... mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 12:10
Gigantul IT Facebook se alatura listei de companii din sector care au incasat sau risca amenzi usturatoare din partea Comisiei Europene pentru incalcarea legislatiei antimonopol de pe continent: Microsoft, Google si Amazon.
Reprezentantii Comisiei au pus sub acuzare compania din spatele celei mai cunoscute retele de socializare, acuzand conducerea Facebook ca ascuns anumite amanunte in privinta preluarii serviciului de mesagerie WhatsApp, relateaza CNBC.
Facebook ar putea risca o amenda de pana la 1% din venituri, fara ca dosarul sa afecteze intr-un fel procesul de achizitie a serviciului WhatsApp de catre firma lui Zuckerberg, au mentionat surse din cadrul Executivului UE.
Tranzactia de 22 de miliarde de dolari realizata in 2014 a trezit atentia anchetatorilor europeni, care au descoperit ca WhatsApp a impartasit unele date ale utilizatorilor sai catre Facebook in luna august a acelui an, incalcand legislatia privind protectia datelor personale din Uniunea Europeana.
Reprezentantii CE cred ca acest lucru a permis companiei Facebook sa realizeze un transfer de date intre conturile utilizatorilor WhatsApp inregistrati deja pe reteaua de socializare, fara a avea alte posibilitati tehnice de a realiza acest lucru, dupa cum se laudase initial.
"In acest moment, Comisa crede ca Facebook a neglijat in mod voit sau din greseala prezentarea acestor informatii, incalcand obligatiile sale legale in ceea ce priveste legislatia privind fuziunile din UE", se precizeaza... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:18