Comisia Europeana analizeaza interzicerea ambalajelor din plastic si stabilirea de noi cerinte pentru producatori, a declarat comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevicius, intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.
"Cu siguranta vrem sa extinde regulile privitoare la obiectele de plastic de unica folosinta si in prezent analizam in ce directie este posibila aceasta extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat", a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.
Noile prevederi UE cu privire la utilizarea obiectelor de plastic de unica folosinta risca sa ameninte o piata cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari, polipropilena si polistirenul fiind cele mai afectate.
Adoptata anul trecut, Directiva UE privind obiectele de plastic de unica folosinta interzice utilizarea unor produse de plastic precum vesela, paiele, betisoare din plastic pentru urechi si unele containere din polistiren.
De asemenea, Comisia Europeana analizeaza modul in care producatorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligati sa reduca in mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor. "Microplasticele sunt pe agenda noastra. Pana la finele anului vom veni cu o lista foarte detaliata a tuturor acestor produse care contin microplastice sau utilizeaza microplastice", a spus Virginijus Sinkevicius.
Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 09:39
Uniunea Europeana declara razboi ambalajelor din plastic, ca parte a unui plan mai amplu de curatare a mediului european, incercand sa se asigure ca orice astfel de ambalaj va fi reutilizabil sau reciclabil pana in 2030.
Mobilizat de decizia Chinei, care a interzis importul de deseuri reciclabile, Bruxelles-ul a lansat marti o strategie menita sa schimbe mentalitatile europene si care va duce la modernizarea liniilor de productie si colectare, printr-o investitie de 350 milioane de euro in cercetare, informeaza The Guardian.
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a comentat decizia subliniind ca "o sticla de plastic e produsa in 5 secunde si folosita timp de 5 minute, dar e nevoie de 500 de ani pentru dezintegrarea ei".
In vizorul UE au intrat, potrivit lui Timmermans, toate sticlele "frumos colorate" nondegradabile, indiferent la ce sunt folosite, de la paharele de cafea pana la diversele capace sau tacamuri de unica folosinta din plastic.
"Daca nu facem nimic in privinta asta, in 50 de ani vom avea mai mult plastic decat pesti in oceane (...) Daca si copiii ar sti ce efecte are folosirea unei singure sticle de plastic din care beau apa sau orice altceva, ar putea sa se gandeasca mai bine si sa foloseasca in schimb ambalaje din carton", a mai comentat acesta pentru cotidianul citat.
Din strategia adoptata de UE fac parte si anumite taxe pentru utilizarea sticlelor de plastic, desi detalii cu privire la acest aspect nu au fost inca date... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 12:55