Comisia Europeana a subliniat luni, 5 decembrie, ca Bulgaria, Romania si Croatia indeplinesc ''in totalitate toate cerintele'' pentru a fi membre cu drepturi depline ale spatiului de libera circulatie Schengen si se asteapta ca cei 27 sa dea unda verde primirii lor joi, 8 decembrie, in pofida faptului ca unele tari se opun, transmite EFE.
Vicepresedintele pentru promovarea modului de viata european Margaritis Schinas le-a transmis, intr-o conferinta de presa, statelor membre care ''se indoiesc'' de evaluarea Comisiei Europene privind eligibilitatea in special a Bulgariei si Romaniei de a intra in Schengen ca includerea lor va duce ''in fapt la controale mai multe si mai bune, nu la mai putine''.
''Cred ca aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie sa iasa la lumina acum, ca se apropie momentul critic al deciziei. Este un mit, si este nedrept sa se proiecteze argumentul ca (...) extinderea presupune mai putine controale. Este vorba despre mai multe controale si controale mai bune'' din punct de vedere calitativ, a insistat Schinas.
Vicepresedintele executivului european a raspuns in acest mod la rezervele formulate de Austria si Suedia la aderarea Bulgariei si Romaniei si la anuntul Regatului Tarilor de Jos ca va bloca prin veto aderarea Bulgariei, noteaza EFE.
Schinas a subscris ''in totalitate'' la afirmatia comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a apreciat ca cele trei tari indeplinesc ''pe deplin'' cerintele pentru a se alatura... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2022, ora 13:45
Indicele preturilor de consum se va mentine peste 15% la sfarsitul anului, respectiv 15,2%, urmand sa scada la 8% in 2023 si la 3,7% in 2024, potrivit Prognozei pe termen mediu 2022-2026, varianta de toamna, publicata vineri, 28 octombrie, de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Pentru anii 2025 si 2026, inflatia este estimata la 2,9% si, respectiv, la 2,6%.
"Procesul inflationist s-a dovedit a fi mai persistent si de amplitudine mai ridicata decat s-a anticipat anterior, astfel incat si decelerarea cresterii preturilor de consum a fost estimata a avea o intensitate mai redusa. In aceste conditii, previziunile inflatiei au fost ajustate ascendent pentru anul in curs si urmatorii doi ani cu circa 1,3 puncte procentuale ca medie anuala, urmand ca in perioada 2024-2025 sa se incadreze in jurul valorii de circa 3%. Prognozele au luat in calcul actele normative in vigoare privind modificarea schemei de plafonare a pretului energiei electrice pana la data de 31 august 2023, prelungirea masurii de reducere a pretului pentru carburanti cu 50 bani/litru pana la sfarsitul anului curent, cat si o relativa stabilizare a principalelor cotatii internationale", se arata in nota redactata de CNP.
Potrivit sursei citate, efectele nefavorabile pe termen scurt sunt asteptate a se manifesta pentru componenta marfurilor alimentare ca urmare a secetei prelungite din acest an, dar si ca efect de runda a doua al dispersiei preturilor produselor energetice.
Totodata, preturile... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 15:22
Tarile Uniunii Europene incearca sa atenueze planul Comisiei Europene care le cere sa utilizeze o cantitate mai mica de gaze, in timp ce Europa se pregateste pentru o iarna cu incertitudini de aprovizionare, de la principalul sau furnizor de gaze, Rusia, transmite Reuters.
Comisia Europeana a propus saptamana trecuta ca cele 27 de state membre UE sa-si reduca fiecare consumul de gaz cu 15% din august pana in martie. Tinta ar fi voluntara, dar Comisia ar putea sa o faca obligatorie in caz de urgenta a furnizarii de gaze.
Bruxelles-ul a indemnat tarile sa reduca acum utilizarea gazelor, pentru a ajuta la umplerea depozitelor inainte de iarna si a avertizat ca este probabila o intrerupere completa a livrarilor gazelor rusesc.
Dar planul UE s-a confruntat cu rezistenta unui grup de guverne, unele fiind categoric impotriva reducerilor obligatorii, iar altele nedorind sa lase Bruxelles-ul sa le controleze consumul de energie.
Diplomatii din tarile UE discutau luni o propunere revizuita, inainte ca ministrii lor de energie sa incerce marti sa ajunga la un acord. Propunerea, vazuta de Reuters, ar mentine tinta voluntara pentru toate tarile de a reduce consumul de gaze, dar va oferi o serie de scutiri de la tinta obligatorie - ceea ce inseamna ca tarile s-ar confrunta cu diferite obiective obligatorii.
"Toata lumea trebuie sa contribuie in masura in care este posibil", a spus un inalt diplomat al UE, adaugand ca cea mai recenta propunere ar trebui sa acopere... mai mult
Marti, 26 Iulie 2022, ora 07:41
Comisia Europeana a revizuit estimarile de crestere economica pentru Romania, estimand in prognoza de vara un avans de 3,9% in anul 2022, in sus comparativ cu estimarea din primavara de 2,6%, potrivit Economedia.
Aceeasi sursa mai arata ca si inflatia va fi mai mare, de 11,1% in acest an, comparativ cu estimarea anterioara de 8,9%.
Comisia sustine ca, in primul trimestru al anului 2022, economia Romaniei a surprins pe plus, cu o rata de crestere a PIB-ului real de 5,2%. Conform datelor provizorii, acest rezultat se explica printr-o crestere solida a formarii brute de capital fix si a consumului privat, in timp ce exporturile nete au avut o contributie negativa. Aceasta crestere robusta a fost sustinuta de majorarea salariilor, care a tinut pasul cu inflatia, si de eliminarea treptata a restrictiilor COVID, mai transmite Economedia.
Datorita acestui prim trimestru foarte puternic, cresterea PIB-ului pentru intregul an 2022 este revizuita in crestere la 3,9%. Cu toate acestea, pentru 2023, se justifica o revizuire in scadere la 2,9%, in conformitate cu perspectivele de crestere mai lenta la nivel mondial si in UE. Consumul privat si investitiile vor fi principalele motoare de crestere pentru acest an si anul viitor, in timp ce se preconizeaza ca exporturile nete vor actiona ca o piedica asupra PIB si vor duce la o crestere a deficitului comercial, arata executivul european.
In continuare, indicatorii de activitate economica si de sentiment indica un al doilea... mai mult
Joi, 14 Iulie 2022, ora 15:39
Producatorul american de cipuri Intel a depus o cerere pentru plata unei dobanzi de 593 de milioane de euro de catre Comisia Europeana, la cinci luni dupa ce a convins a doua cea mai inalta curte europeana sa anuleze o amenda antitrust de 1,06 miliarde de euro, potrivit unui document publicat luni de UE, transmite Reuters.
Instanta suprema a Europei a deschis calea pentru astfel de cereri de daune anul trecut, printr-o hotarare de referinta care a ordonat Executivului UE sa plateasca dobanzi de intarziere pentru amenzile rambursate in cazurile antitrust anulate.
Judecatorii au spus ca plata cu intarziere a dobanzii va genera in sine dobanda.
Intel, in cererea sa adresata Tribunalului din Luxemburg, a declarat ca Comisia, care actioneaza ca organ de supraveghere a concurentei in cele 27 de tari din Uniunea Europeana, a refuzat sa ramburseze companiei dobanda de intarziere.
Comisia a returnat Intel 1,2 miliarde de dolari dupa infrangerea in instanta din luna ianuarie a acestui an.
Intel a spus ca cererea sa se bazeaza pe o rata a dobanzii echivalenta cu rata de refinantare a Bancii Centrale Europene, de 1,25% incepand din mai 2009, si ca aceasta ar trebui sa fie marita la 3,5% din august 2009 pana in februarie anul acesta, cand UE a rambursat amenda companiei, minus o dobanda de 38 de milioane de euro platita Intel de catre Comisie. ...citeste mai departe despre "Intel cere dobanzi de aproape 600 de milioane de euro dupa ce a scapat o amenda de peste un... mai mult
Marti, 21 Iunie 2022, ora 07:58
Comisia Europeana a aplicat joi, 8 iulie, amenzi in valoare de 502 milioane de euro producatorului german de automobile Volkswagen (VW) si in valoare de 373 de milioane de euro celor de la BMW, pe care ii acuza de restrangerea concurentei in domeniul sistemelor de epurare a gazelor de esapament ale masinilor diesel, relateaza AFP.
Alt gigant auto german, Daimler (Mercedes), care a participat la aceasta intelegere si care a dezvaluit existenta acesteia, nu a fost sanctionat.
Cele trei grupuri au "incalcat regulile UE referitoare la practici anticoncurentiale, concentrandu-se asupra dezvoltarii tehnice in domeniul epurarii emisiilor de oxid de azot", precizeaza intr-un comunicat Comisia.
In dosar sunt vizate, de asemenea marcile de lux Audi si Porsche - filiale Volkswagen.
Acest dosar nu are legatura cu scandalul Dieselgate, dezvaluit in 2015, in care VW - primul producator european - a recunoscut faptul ca a trucat motoare pentru a ocoli norme impotriva poluarii.
Volkswagen, BMW si Daimler (Mercedes) "s-au intalnit in mod frecvent in cadrul unor reuniuni tehnice, pentru a discuta despre dezvoltarea tehnologiei reducerii catalitice selective (SCR), care elimina emisiile nocive de oxid de azot (NOx) din gazele de esapament ale masinilor cu motor diesel, prin injectarea ureii (cunoscuta sub numele de AdBlue)", precizeaza Comisia.
"In cursul acestor reuniuni, timp de peste cinci ani, producatorii de automobile s-au concertat" cu scopul de a nu depolua mai... mai mult
Joi, 08 Iulie 2021, ora 14:37
Comisia Europeana a publicat miercuri, 7 iulie, prognoza de vara, din care reiese ca economia Romaniei va creste cu 7,4% in 2021.
Conform autoritatilor europene, avansul economic va fi urmat anul viitor de o alta crestere de 4,9% in anul urmator. La prognoza din primavara, Comisia Europeana transmitea ca Romania va avea in 2021 o crestere de 5,1%. Prognoza pentru 2022 este neschimbata.
Economia Romaniei a crescut puternic in primul trimestru (+2,8% fata de trimestrul anterior), sustinuta de consumul privat si investitii, noteaza Executivul UE, citat de Euractiv.
Anuntul a fost facut si de catre premierul Florin Citu, care afirma pe Facebook ca Romania are cea mai mare crestere economica din UE.
Comisia spune ca increderea mediului de afaceri si a consumatorilor sunt solide, iar consumul si investitiile sunt preconizate sa ramana robuste pe parcursul anului. De asemenea, sectorul industrial are perspective pozitive, potrivit datelor privind comenzile, iar exporturile sunt preconizate sa creasca pe masura ce principalii parteneri comerciali ai Romaniei isi revin.
Pe de alta parte, cresterea puternica a preturilor la energie va afecta rata inflatiei, care este asteptata sa ajunga la 3,2% la sfarsitul anului, fata de 2,3% in 2020 (in prognoza anterioara, Comisia Europeana estima rata inflatiei pentru 2021 la 2,9%. ...citeste mai departe despre "Economia Romaniei, crestere de 7,4% in 2021, arata o noua prognoza a Comisiei Europene. Ce se intampla cu rata... mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 23:55
Florin Citu afirma ca a discutat, joi, in detaliu cu vicepresedintele Comisiei Europene Vera Jourova despre Mecanismul privind Statul de Drept si Raportul pentru Romania.
Premierul afirma ca reprezentantul Comisiei Europene sustine eliminarea MCV la finalul acestui an.
"Vesti bune pentru Romania! Comisia Europeana sustine eliminarea MCV la finalul acestui an. Astazi am avut o intalnire cu doamna Vera Jourova, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Valori si Transparenta. Am discutat in detaliu despre Mecanismul privind Statul de Drept si Raportul pentru Romania.
Guvernul Romaniei sustine acest mecanism de evaluare unitara a statului de drept cu privire la toate statele membre ale UE. Respectarea statului de drept, a democratiei si a drepturilor fundamentale ale omului nu sunt negociabile. Ele reprezinta fundamentul politic primar al Uniunii Europene si trebuie protejate cu indarjire", a scris prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.
Citu spune ca, alaturi de Comisia Europeana, Guvernul de la Bucuresti sustine eliminarea si repararea modificarilor legislative "nefericite" aduse legilor justitiei in perioada 2017 - 2019.
"Impartasesc dorinta doamnei Jourova de a finaliza in prima jumatate a acestui an angajamentele cu privire la statul de drept pe care Romania le are ca stat membru al Uniunii Europene. In acest sens, coalitia legislativa si Ministrul Justitiei, in dialog continuu cu reprezentantii autoritatii judecatoresti si ai societatii civile, au un... mai mult
Joi, 18 Martie 2021, ora 22:27
Comisia Europeana a propus miercuri un nou regulament privind roamingul, pentru a se asigura ca cetatenii continua sa beneficieze de roaming fara costuri suplimentare atunci cand calatoresc in UE. Noul regulament va prelungi normele actuale, care urmeaza sa expire in 2022, pentru inca 10 ani.
Acesta va asigura, de asemenea, servicii de roaming imbunatatite pentru persoanele care calatoresc.
De exemplu, consumatorii vor avea dreptul ca atunci cand se afla in strainatate sa beneficieze de aceeasi calitate si viteza a conexiunii la reteaua mobila ca si in tara lor, daca sunt disponibile retele echivalente. Noile norme vor asigura, de asemenea, un acces eficient la serviciile de urgenta, inclusiv prin sporirea gradului de informare in legatura cu modalitatile alternative de acces pentru persoanele cu handicap, si vor imbunatati cunostintele consumatorilor cu privire la posibilele costuri generate de utilizarea in roaming a serviciilor cu valoare adaugata, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, jumatate dintre europenii care detin un telefon mobil au calatorit in alta tara din UE in ultimii doi ani. Datorita actualului Regulament privind roamingul, tarifele de roaming ale UE au fost eliminate la 15 iunie 2017 si, de atunci, aproape 170 de milioane de cetateni beneficiaza de roaming gratuit si pot ramane conectati cand calatoresc in cadrul pietei unice.
Utilizarea serviciilor de date in roaming a crescut de 17 ori in... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 19:13