Comisarul european Johannes Hahn, responsabil pentru buget si administratie, va efectua joi, 15 octombrie, o vizita la Bucuresti, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.
Cu aceasta ocazie, Johannes Hahn se va intalni cu prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, cu vice prim-ministru, Raluca Turcan, cu ministrul Finantelor Publice, Vasile-Florin Citu, si cu ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos.
Temele de discutie ce vor fi abordate se refera la viitorul buget UE pe termen lung si la fondul de redresare si rezilienta, precum si la legislatia europeana referitoare la resursele proprii si la respectarea principiului statului de drept. ...citeste mai departe despre "Comisarul european pentru buget se intalneste cu oficialii romani pe 15 octombrie, la Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 08:06
Uniunea Europeana trebuie sa dispuna de o constelatie proprie de sateliti pentru internet de mare viteza si sa isi consolideze astfel autonomia strategica, a declarat miercuri pentru cotidianul francez Le Figaro comisarul european Thierry Breton, care doreste "sa propuna rapid" acest proiect, informeaza AFP.
"Europa este autonoma in ceea ce priveste navigatia prin satelit, gratie sistemului Galileo, dar si in domeniul observarii Terrei si al monitorizarii, prin programul Copernicus", a declarat Thierry Breton, comisar european pentru piata interna, printre atributiile caruia se afla si sectorul spatial.
Dar, pentru a dezvolta economia digitala, acelasi comisar europeana considera ca este de asemenea "de dorit ca UE sa se inzestreze, in deceniul care vine, cu un sistem de sateliti care sa faca legatura intre satelitii geostationari si o constelatie LEO (orbita joasa), echipati cu sisteme criptate si tehnologii cuantice" dedicate internetului de mare viteza.
"In complementaritate cu retelele noastre terestre de mare viteza si de mare calitate, constelatiile de sateliti vor consolida autonomia strategica a infrastructurilor noastre de conectare", a pledat comisarul european, care incearca sa conserve bugetul de 16 miliarde de euro alocat spatiului si prevazut de Comisia Europeana pentru perioada bugetara 2021-2027, care a fost insa diminuat la cererea anumitor state membre.
"Am ajuns deja la 15 miliarde de euro in cadrul negocierilor in curs", a adaugat el.
In... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 09:59
Presedintele Klaus Iohannis a reactionat, marti, dupa ce Viorica Dancila a anuntat ca noua propunere de comisar european din partea Romaniei este Victor Negrescu. Seful statului a transmis ca Dancila nu are legitimitatea pentru a face o astfel de propunere, fiind demisa prin motiune de cenzura.
"Premierul demis, Viorica Dancila, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea Romaniei pentru pozitia de comisar european.
Premierul demis, doamna Viorica Dancila, refuza sa inteleaga ca odata cu pierderea calitatii de prim-ministru a pierdut si orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru pozitia de comisar european, care ii revine Romaniei", a transmis Iohannis, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Seful statului o avertizeaza pe Dancila sa nu trimita aceasta propunere catre Bruxelles.
"O avertizez din nou pe doamna Dancila sa inceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru aceasta pozitie si sa nu transmita nicio propunere catre presedinta aleasa a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.
Desemnarea unui comisar european din partea tarii noastre de catre un guvern care nu mai are niciun fel de atributii constitutionale si legale in acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atat a cetatenilor romani, cat si a partenerilor europeni", a continuat Iohannis.
Seful statului a adaugat ca doar un nou guvern investit de Parlament are intreaga legitimitate, dar si obligatia de a transmite urgent la... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 14:29
Conditia egalitatii de gen in viitoarea Comisie Europeana (CE) condusa de Ursula von der Leyen a picat si sunt toate semnele ca nu va exista o respingere in Parlamentul European din cauza acestui calcul, in cazul in care si Romania, la fel ca Franta, ar propune un candidat barbat, nu femeie, sustine cotidianul german Der Spiegel.
In articolul cu titlul "Cota e moarta", Der Spiegel citeaza europarlamentari din PPE, dar si socialisti care spun ca nerespectarea 100% a acestei conditii autoimpuse de Ursula von der Leyen nu ar constitui un motiv pentru ca viitoarea CE sa treaca la vot in Parlamentul European si sa intre in functiune cat mai repede.
"11 femei, 16 barbati", scrie Der Spiegel, acesta fiind rezultatul preconizat dupa ce Franta a inlocuit-o pe Sylvie Goulard, respinsa in PE, cu Thierry Breton, iar noua propunere a Romaniei se anunta a fi tot un barbat.
Cotidianul german scrie ca europarlamentarul PNL Siegfried Muresan este vizat pentru postul de comisar european din partea Romaniei, conform unor surse apropiate familiei popularilor europeni (PPE), din care face parte si presedintele ales al CE, Ursula von der Leyen.
"Nominalizarea nu a fost inca facuta, Romania neavand un guvern instalat dupa caderea cabinetului PSD, la inceputul lunii octombrie. Insa presedintele PNL Ludovic Orban, premierul desemnat cu formarea unui nou guvern, vrea sa isi prezinte marti ministrii in Parlament si sa obtina votul de investitura miercuri.
Daca el va fi confirmat ca... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 19:30
Franta l-a propus pe directorul general al grupului de tehnologie Atos, Thierry Breton, drept candidat la postul de comisar pentru politici industriale al Comisiei Europene, a anuntat biroul presedintelui Emmanuel Macron, dupa ce prima propunere a tarii a fost respinsa de parlamentarii europeni.
Breton, care a fost ministru de Finante al Frantei in timpul presedintiei lui Jacques Chirac, este director general al Atos din 2009, relateaza Reuters.
"Este un om de actiune, care cunoaste problemele industriale din interior si care, in timp ce stie institutiile europene, nu va avea o abordare birocratica a problemelor UE, ceea ce este important pentru presedinte", a declarat un oficial de la Palatul Elysee.
La inceputul acestei luni, Parlamentul European a respins-o pe Sylvie Goulard, care a fost prima optiune a presedintelui Macron pentru postul de comisar, provocand nemultumire la Paris, unde oficialii i-au acuzat pe conservatorii germani din Parlamentul UE.
Liderul francez, care doreste sa pastreze uriasul portofoliu al industriei pe care l-a negociat cu viitorul presedinte al Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, vrea sa lase in urma ceea ce numeste "o criza politica" si a dorit sa obtina asigurari din partea acesteia ca noul candidat va fi aprobat.
"Portofoliul va ramane neschimbat", a spus consilierul prezidential.
Fiecare stat membru nominalizeaza un candidat pentru Comisie, care trebuie sa fie confirmat prin audieri in Parlamentul European.
In... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 10:09
Mandatul Romaniei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene va fi o "provocare", din cauza "agendei ambitioase", afirma politicianul austriac Johannes Hahn, comisarul european pentru Politici de Vecinatate si Negocieri pentru Extindere.
Intrebat, intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt, daca este o idee buna ca Europa sa predea Presedintia Consiliului UE unei tari "instabile" precum Romania, Johannes Hahn a afirmat: "Planul de actiune al mandatelor Presedintiei Consiliului UE a fost elaborat de cativa ani. Mandatul Romaniei va fi in mod sigur o provocare pentru toata lumea din cauza agendei ambitioase".
"Insa eu sunt increzator ca pot fi atinse multe obiective prin interactiunile cu institutii - Consiliul European, Comisia Europeana si Parlamentul UE", a subliniat Johannes Hahn.
Rugat sa comenteze daca, in acest context, Presedintia Consiliului UE nu este decat un exercitiu de imagine, Johannes Hahn a precizat: "Sarcinile Presedintiei Consiliului UE se refera in primul rand la stabilirea temelor si la impulsionarea agendei. Austria s-a descurcat foarte bine" in mandatul semestrial de presedinte al Consiliului UE.
Austria detine in prezent Presedintia semestriala a Consiliului UE. Mandatul Romaniei incepe la 1 ianuarie 2019. ...citeste mai departe despre "Comisarul european pentru Politici de Vecinatate: Presedintia Romaniei la Consiliul UE va fi o "provocare"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 20:40
Comisarul european Gunther H. Oettinger, responsabil pentru buget si resurse umane, se va afla intr-o vizita oficiala la Bucuresti, in data de 30 octombrie 2018, a anuntat luni Comisia Europeana.
Inaltul oficial european se va intalni marti cu premierul Viorica Dancila, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, si Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Comisarul Oettinger va participa la conferinta la nivel inalt "O politica de coeziune incluziva pentru o Uniune mai aproape de cetateni" si la dezbaterea "Drumul catre Sibiu - Un pas mai aproape". De asemenea, el se va adresa participantilor prezenti la conferinta "Alegerile europene si Brexit 2019: consecinte pentru UE si bugetul UE".
Conferinta la nivel inalt "O politica de coeziune incluziva pentru o Uniune mai aproape de cetateni" va avea loc in perioada 29 - 30 octombrie 2018 la Palatul Parlamentului in Bucuresti.
Conferinta "Drumul catre Sibiu - Un pas mai aproape" va avea loc marti, la Hilton Athenee Palace in Bucuresti si este organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
Conferinta "Alegerile europene si Brexit 2019: consecinte pentru UE si bugetul UE" este organizata de Reprezentanta din Romania a Fundatiei Konrad Adenauer si va avea loc tot marti, la Hotel Hilton in Bucuresti, sala Regina Maria. ...citeste mai departe despre "Comisarul european pentru Buget vine, marti, in Romania. Intalniri cu Dancila si Teodorovici" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 15:42
Comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, afirma ca proiectul UE este in "pericol de moarte", adaugand ca "unii din interiorul Europei vor sa slabeasca sau sa distruga" proiectul, printre ei fiind "Romania, Polonia, Ungaria si Guvernul Italiei", potrivit Politico.eu.
"Din punctul meu de vedere, proiectul este in pericol de moarte", a declarat oficialul.
"Unii din Europa vor sa o slabeasca sau sa o distruga - Polonia, Ungaria, Romania, Guvernul Italiei", a continuat Oettinger, un apropiat al cancelarului Angela Merkel.
Oficialul european a mai declarat, la un eveniment organizat marti de o asociatie germana, ca, de asemenea, UE mai este in pericol din cauza autocratilor care provoaca razboaie comerciale si comit agresiuni, mentionand presedintele rus Vladimir Putin, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si "chinezul viclean".
Oettinger a mai afirmat ca guvernul din propria sa tara, Germania, nu afiseaza suficient entuziasm pentru UE, in mod special in ceea ce priveste bugetul.
Comisarul european pentru buget nu este singurul care a criticat dur regimul de la Bucuresti.
Citeste si: Oficial din Parlamentul Germaniei, despre derapajele lui Valcov si Liviu Pop: Afecteaza relatiile germano-romane. Presedintia Consiliului UE pare ca a esuat inainte sa inceapa. ...citeste mai departe despre "Comisarul european pentru buget: Unele tari, printre care Romania, vor sa slabeasca, sa distruga proiectul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 16:32
Comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, cere Guvernului Romaniei sa reconsidere legislatia recent adoptata privind reforma in sistemul judiciar.
Jourova a apreciat intr-un interviu pentru Die Welt ca legile respective ameninta independenta judecatorilor si limiteaza autoritatea procurorilor. In plus, noile acte normative submineaza increderea cetatenilor in sistemul judiciar.
Pentru Guvernul de la Bucuresti ar fi "util" sa refaca planurile respective, a adaugat ea.
Comisarul UE a adaugat ca deocamdata nu este cazul sa se activeze Articolul 7 pentru nerespectarea statului de drept, asa cum s-a intamplat cu Polonia.
"Este clar ca, incepand cu ianuarie, Romania nu va fi responsabila doar de propria tara dar si de intreaga Europa, detinand presedintia Consiliului UE. Trebuie sa aiba credibilitate, mai ales in domenii precum justitia", a afirmat Jourova, citata de News.ro.
"Romania a progresat intre 2014 si 2017. Eram optimista ca s-ar putea ridica Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania. Acum, totusi, avem parte de o recidiva, acest lucru m-a surprins", a declarat ea.
DPA mentioneaza ca reforma juridica promovata prin noua legislatie a declansat proteste publice incepand cu ianuarie 2017. Potrivit agentiei germane citate de Agerpres, organizatorii acestor proteste sustin ca legile sunt facute in interesul politicienilor corupti; un exemplu ar fi dezincriminarea unor abuzuri in serviciu.
Potrivit DPA, citata de Mediafax, coalitia... mai mult
Luni, 13 August 2018, ora 07:36