Uniunea Europeana a anuntat luni, 9 noiembrie 2020, ca va impune tarife pentru importuri din Statele Unite in valoare de peste patru miliarde de dolari, ca masura de retorsiune fata de subventiile acordate de SUA Boeing, dar a aratat ca spera intr-o imbunatatire a relatiilor comerciale cu administratia presedintelui ales Joe Biden, transmite Reuters.
UPDATE: Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Comert (USTR), si-a exprimat luni dezamagirea privind decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse americane, dar s-a abtinut sa ameninte ca SUA vor reactiona cu noi actiuni, transmite Reuters.
Luni, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a informat ca UE va impune tarife vamale suplimentare, de pana la patru miliarde de dolari, pentru avioanele din SUA si alte importuri, din cauza subventiilor ilegale acordate de Washington producatorului de avioane Boeing.
In 26 octombrie Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a autorizat, in mod oficial, Uniunea Europeana sa impuna tarife vamale suplimentare pentru produse americane.
Luna trecuta, Lighthizer avertiza ca orice decizie a Bruxelles-ului de a impune tarife vamale suplimentare va forta SUA sa raspunda, dar scurta declaratie publicata luni nu contine o astfel de amenintare, ci prezinta negocierile dintre cele doua parti pentru rezolvarea indelungatei dispute.
Decizia de luna trecuta a OMC, in beneficiul UE, vine la aproximativ un an dupa ce institutia a... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 09:11
Uniunea Europeana a inregistrat in octombrie un excedent al balantei comerciale de 2,2 miliarde de euro, fata de un deficit de opt miliarde de euro in perioada similara din 2018, potrivit datelor publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In octombrie, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 190,1 miliarde de euro, in crestere cu 5,6% fata de 180 miliarde euro in perioada similara din 2018, in timp ce importurile UE au scazut cu 0,1%, pana la 187,8 miliarde de euro.
Zona euro a inregistrat in octombrie un excedent al balantei comerciale de 28 miliarde de euro, fata de un plus de 13,2 miliarde de euro in perioada similara din 2018.
In primele zece luni din acest an, UE a inregistrat un deficit al balantei comerciale de 28 miliarde de euro, fata de un deficit de 18,6 miliarde de euro in perioada similara din 2018, in timp ce zona euro a raportat un excedent de 183,2 miliarde de euro, de la un plus de 160,5 miliarde de euro.
UE si-a extins legaturile comerciale cu toti partenerii sai comerciali principali in primele zece luni din acest an, exporturile spre SUA si China inregistrand un avans de 11,4% si, respectiv, 5,7%, in timp ce importurile au urcat cu 11,1% si, respectiv, cu 7,5%.
In ceea ce priveste Romania, datele Eurostat arata ca in primele zece luni din acest an exporturile au crescut cu 2%, pana la 57,9 miliarde de euro, in timp ce importurile au urcat cu 5%, la 72,2 miliarde de euro. In aceste conditii, deficitul balantei... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 15:12
Statele Unite vor impune din 18 octombrie taxe vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus si de 25% pentru produse din Uniunea Europeana, inclusiv whisky din Scotia si Irlanda, vin din Franta si branzeturi din diverse regiuni, transmite Reuters.
Anuntul vine dupa ce miercuri Statele Unite au obtinut aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru a impune taxe vamale suplimentare pentru produse europene in valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subventiilor ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus.
In sfarsit, dupa un litigiu care a durat 15 ani, Organizatia Mondiala a Comertului a confirmat ca SUA sunt indreptatite sa impuna contramasuri ca raspuns la subventiile ilegale ale UE.
"Ne asteptam sa negociem cu Uniunea Europeana pentru a rezolva aceasta problema intr-un mod care sa fie in beneficiul angajatilor americani", a declarat reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer.
Sunt vizate in special produse din cele patru tari care formeaza consortiul Airbus, inclusiv masline din Spania, pulovere, confectii din lana si whisky din Marea Britanie, unelte si cafea din Germania, vin din Franta. Sunt vizate si alte produse din UE, inclusiv branzeturi din diverse regiuni, dar sunt scutite vinul si uleiul de masline din Italia, alaturi de ciocolata europeana.
Uniunea Europeana si SUA sunt implicate intr-o disputa comerciala care dureaza de peste un deceniu cu privire la subventionarea producatorilor de avioane... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:37
Uniunea Europeana este pregatita sa elimine taxele sale vamale pentru automobilele importate din SUA, intr-o incercare de a rezolva actuala disputa comerciala cu Washingtonul, a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, transmite DPA.
"Prin aceasta masura vom inlatura acuzatiile ca taxele vamale americane la masini sunt mai scazute decat cele europene", a afirmat Altmaier intr-un interviu acordat publicatiei Welt am Sonntag.
In luna februarie a acestui an, ministrul american al Comertului a remis Casei Albe un raport cu privire la industria auto, in care sustinea ca introducerea unor taxe vamale suplimentare pentru automobilele importate ar putea fi justificata pe motiv ca aceste importuri constituie o amenintare pentru securitatea nationala americana. Argumentul a fost respins de Comisia Europeana si de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
In prezent sunt aplicate taxe vamale de 2,5% pentru automobilele din UE importate in SUA. Pe de alta parte, UE aplica taxe vamale de 10% la importurile de masini mai mici din SUA, in timp ce pentru camionete taxele sunt de 25%.
In timpul unei recente vizite in SUA, unde s-a intalnit cu Robert Lighthizer, reprezentantul special pentru comert (USTR) al presedintelui american, Altmaier si-a exprimat optimismul ca pana la sfarsitul anului se va ajunge la un acord.
Comisia Europeana a promis un raspuns "rapid si adecvat" daca Washingtonul isi va pune in practica amenintarile de a introduce... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:56
Introducerea de catre SUA a unor taxe vamale suplimentare pentru importurile de autoturisme ar incalca reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si nu reprezinta o solutie la actualul conflict dintre Bruxelles si Washington, a avertizat luni Erik Jonnaert, seful Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite DPA.
Vineri, presedintele SUA, Donald Trump, a amanat cu sase luni impunerea unor astfel de taxe.
Termenul limita pana la care presedintele Trump urma sa decida daca va impune sau nu taxele vamale suplimentare de pana la 25% pentru automobilele importate era 18 mai, insa surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca o serie de consilieri de la Casa Alba au discutat o amanare pentru a se evita o escaladare a tensiunilor comerciale cu Uniunea Europeana si Japonia.
In luna februarie a acestui an, ministrul american al Comertului a remis Casei Albe un raport cu privire la industria auto, in care sustinea ca introducerea unor taxe vamale suplimentare pentru automobilele importate ar putea fi justificata pe motiv ca aceste importuri constituie o amenintare pentru securitatea nationala americana. Argumentul a fost respins de ACEA, precum si de Comisia Europeana (CE).
Erik Jonnaert si-a exprimat sprijinul pentru "eforturile constructive ale CE de a rezolva problema barierelor tarifare si non-tarifare cu care se confrunta comertul transatlantic de automobile".
"Impunerea unor taxe vamale suplimentare pentru... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 10:42
Uniunea Europeana va adopta la randul sau taxe vamale produselor americane, daca Statele Unite impun astfel de taxe produselor europene, asa cum a anuntat presedintele Donald Trump, a avertizat miercuri comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, citata de AFP.
Trump a scris marti un mesaj pe contul sau de Twitter in care ameninta UE cu aplicarea de taxe vamale asupra unor produse in valoare de 11 miliarde de dolari, daca europenii nu elimina subventiile pentru Airbus.
Intr-o conferinta de presa la Tokyo, alaturi de ministrul japonez de externe Taro Kono, Malmstrom a declarat ca implementarea unei taxari reciproce de catre SUA si UE "ar fi o escaladare foarte regretabila in relatiile noastre comerciale". Ea a insistat ca Uniunea Europeana este dispusa sa negocieze intregul subiect cu Statele Unite.
Presedintele american a argumentat ca impactul subventiilor europene asupra SUA a fost recunoscut de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) . O sursa din cadrul Comisiei Europene a replicat inca de marti, conform AFP, ca UE va aplica rapid masuri de retorsiune.
AFP reaminteste ca intre Airbus si Boeing exista de 14 ani un conflict, in care cele doua companii producatoare de aeronave sunt sustinute de UE si, respectiv, de SUA si se acuza reciproc, la OMC, de primirea de ajutoare neconforme cu reglementarile. mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 16:53
Statele Unite si China au continuat in 2018 sa fie principalii parteneri comerciali ai Uniunii Europene, inaintea Elvetiei, Rusiei, Turciei si Japoniei, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica Eurostat.
Dupa o scadere continua si semnificativa, de la aproape 25% in 2000 la 14% in 2011, ponderea marfurilor cu provenienta SUA in comertul total cu bunuri al UE a reinceput sa creasca, ajungand la 17% in 2018. Ponderea produselor din China aproape s-a triplat din 2000, urcand de la 5% la peste 15% in 2018, in timp ce ponderea marfurilor din Rusia a scazut de la aproape 10% in 2012 la aproximativ 7% in 2018.
In cazul exporturilor, principalul partener comercial pentru bunuri in 2018 a fost un alt stat membru al UE in toate tarile membre, cu exceptia Lituaniei (unde Rusia a fost principala tara de origine pentru bunurile importate) si Olanda (China) . Per ansamblu, Germania a fost principala sursa de bunuri importate pentru 17 tari membre.
In cazul Romaniei, principalii parteneri comerciali pentru importurile de bunuri in 2018 au fost Germania, Italia si Ungaria.
De asemenea, Germania a fost in 17 state membre principala destinatie a exporturilor in 2018.
In cazul Romaniei, majoritatea exporturilor de bunuri in 2018 au mers catre Germania, Italia si Franta.
Anul trecut, cele 28 de state membre ale UE au importat in total bunuri in valoare de 5.426 miliarde de euro, din care 3.446 miliarde de euro (sau 64%) au venit din alta tara membra... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:46
Statele Unite au anulat retrogradarea statului reprezentantei Uniunii Europene la Washington, a anuntat ambasadorul amercian la UE intr-un comunicat transmis luni.
Decizia este anuntata cu doua zile inaintea reluarii unor negocieri comerciale, potrivit AFP.
"Ambasadorul Statelor Unite la UE Gordon Sondland are placerea sa va anunte ca, incepand de astazi (luni), Departamentul de Stat va recunoaste din nou reprezenta UE la Washington ca echivalenta celei unei misiuni bilaterale in ordinea prezentei corpului diplomatic", scrie el intr-un comunicat.
Gordon Sondland face acest anunt cu doua zile inaintea unei intalniri, prevazute la Washington, intre comisarul european al Comertului Cecilia Malmstrom si omologul sau american Robert Lighthizer, in vederea incheierii unui acord de liber-schimb privind bunuri comerciale.
Amintim ca Administratia Trump a retrogradat statutul diplomatic al delegatiei Uniunii Europene in Statele Unite ale Americii.
Hotararea, neanuntata si oficial de Departamentul de Stat al SUA, a facut ca statutul diplomatic al delegatiei UE la Washington sa coboare de la cel de stat membru la cel de organizatie internationala.
Citeste aici mai multe detalii - Miscare soc pentru Europa a Administratiei Trump: A retrogradat statutul diplomatic al delegatiei UE in SUA si nici macar nu a anuntat oficial ...citeste mai departe despre "Americanii s-au razgandit si renunta la retrogradarea statutului diplomatic al delegatiei UE in SUA" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 14:32
Negocierile dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana asupra unui acord de liber-schimb vor incepe saptamana viitoare, dar, in paralel, grupuri de lucru urmeaza sa clarifice amploarea spionajului practicat de americani, a anuntat miercuri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
"Am convenit astazi asupra urmatorului lucru: noi credem in relatia transatlantica (...) dar noi vrem in acelasi timp grupuri de lucru", care sa analizeze impactul practicilor de spionaj americane, a declarat Barroso la Berlin la capatul unei intrevederi cu 18 sefi de stat si de guvern din UE si dupa un diferend intre Paris si Berlin cu privire la calea de urmat, citat de France Presse.
Potrivit lui Barroso, SUA si-ar fi exprimat deja acordul pentru implementarea unor astfel de grupuri de lucru. "Este bine sa spunem ca aceste grupuri isi vor incepe activitatea in paralel cu negocierile", a adaugat cancelarul german Angela Merkel intr-o conferinta de presa. "Timpul ne preseaza", a afirmat ea, declarandu-se "foarte multumita" de faptul ca Uniunea Europeana "este pe aceeasi lungime de unda politica" in acest caz.
In aceasta dimineata insa punctele de vedere erau inca impartite. Berlinul se pronuntase in favoarea unui debut rapid al negocierilor, in timp ce Parisul pleda pentru o "suspendare temporara" a procesului, pe fondul dezvaluirilor ingrijoratoare cu privire la spionajul practicat de serviciile de informatii americane in Europa.
La Berlin, presedintele francez... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 19:10