Serbia merge inainte cu planul de a adera, la sfarsitul lunii viitoare, la Uniunea Economica Eurasiatica, infiintata de presedintele Vladimir Putin pentru a concura piata libera europeana si pentru a reconstrui sfera de influenta a Rusiei in randul fostelor state membre ale Uniunii Sovietice.
Uniunea Europeana a cerut raspicat Serbiei anularea oricaror acorduri comerciale bilaterale cu alte state daca doreste aderarea, liderii blocului comunitar declarand ca si-ar dori sa vada o aliniere mai rapida a Belgradului la politicile UE, scrie Bloomberg.
Oficialii sarbi au ignorat criticile si vor semna un acord pentru aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica pe 25 octombrie.
Planul nu este "o piedica pentru integrarea europeana", a declarat ministrul sarb al Comertului, Rasim Ljajic. Avertismentul Comisiei Europene nu va afecta "decizia Serbiei de a incheia acest acord cu Moscova", a adaugat el.
Liderii UE au indicat faptul ca si-ar dori sa vada mai multe angajamente ale Serbiei in vederea aderarii, mai ales avand in vedere rezultatele celui mai recent raport privind progresele statului, care arata ca Serbia a facut progrese modeste in vederea alinierii politicilor externe si de securitate cu cele europene.
Liderii sarbi au declarat faptul ca apartenenta la UE este o prioritate, un obiectiv pe care sa-l atinga pana la jumatatea deceniului viitor. In acelasi timp, statul are legaturi istorice si religioase cu Rusia, care ii ajuta sa impiedice recunoasterea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:27
Statele Unite si China au continuat in 2018 sa fie principalii parteneri comerciali ai Uniunii Europene, inaintea Elvetiei, Rusiei, Turciei si Japoniei, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica Eurostat.
Dupa o scadere continua si semnificativa, de la aproape 25% in 2000 la 14% in 2011, ponderea marfurilor cu provenienta SUA in comertul total cu bunuri al UE a reinceput sa creasca, ajungand la 17% in 2018. Ponderea produselor din China aproape s-a triplat din 2000, urcand de la 5% la peste 15% in 2018, in timp ce ponderea marfurilor din Rusia a scazut de la aproape 10% in 2012 la aproximativ 7% in 2018.
In cazul exporturilor, principalul partener comercial pentru bunuri in 2018 a fost un alt stat membru al UE in toate tarile membre, cu exceptia Lituaniei (unde Rusia a fost principala tara de origine pentru bunurile importate) si Olanda (China) . Per ansamblu, Germania a fost principala sursa de bunuri importate pentru 17 tari membre.
In cazul Romaniei, principalii parteneri comerciali pentru importurile de bunuri in 2018 au fost Germania, Italia si Ungaria.
De asemenea, Germania a fost in 17 state membre principala destinatie a exporturilor in 2018.
In cazul Romaniei, majoritatea exporturilor de bunuri in 2018 au mers catre Germania, Italia si Franta.
Anul trecut, cele 28 de state membre ale UE au importat in total bunuri in valoare de 5.426 miliarde de euro, din care 3.446 miliarde de euro (sau 64%) au venit din alta tara membra... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:46
Decizia liderilor politici din Europa de a prelungi sanctiunile economice aplicate Rusiei pana pe 31 ianuarie 2016 atrage si un raspuns imediat din partea Kremlinului.
Intr-o declaratie facuta de purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitry Peskov, se arata ca puterea de la Moscova va raspunde cu prelungirea embargoului pentru marfurile alimentare din UE, in baza principiului reciprocitatii, arata agentia Tass.
"Repetam, principiul reciprocitatii sta la baza abordarii noastre in problema sanctiunilor economice", a afirmat Peskov.
Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin a declarat ca Rusia nu face decat sa raspunda la o anumita atitudine a politicienilor de la Bruxelles, dar pretul final risca sa fie platit de contribuabilii din UE.
"Rusia considera acesta sanctiuni nejustificate si ilegale. Nu noi am initiat masurile de sanctionare si nici acum nu suntem cei care fac primul pas in aceasta directie.
Aceasta practica prejudiciaza atat interesul actorilor economici din tara noastra, dar si interesul celor din Uniunea Europeana si, in final, pe cel al contribuabililor europeni", a precizat Peskov.
Consiulul Europei, la nivel de ministri de Externe a anuntat astazi prelungirea sanctiunilor economice pentru Rusia cu inca sase luni, in speranta ca astfel se va ajunge la respectarea acordului de incetare a focului in estul Ucrainei. mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 14:33
In conflictul dintre Rusia si Occident, Moldova vede aderarea la Uniunea Europeana drept singura optiune, considera ministrul de Externe al Guvernului de la Chisinau, Natalia Gherman.
"Astazi este mai important decat oricand sa oferim o perspectiva europeana Moldovei, in contextul situatiei regionale tensionate, care ridica mai multe provocari", a spus Gherman, intr-o declaratie pentru AFP.
Decizia Moldovei de a semna acorduri comerciale si politice cheie cu Uniunea Europeana a costat scump tara vecina, uriasul sau partener comercial Rusia pedepsind tara printr-un embargo care a "strangulat" industriile agricola si viticola, noteaza Mihaela Rodina, in articolul agentiei de presa.
Cum a dat Rusia o lovitura teribila Moldovei: "Noi, moldovenii, am fost mereu la intersectia intereselor. E soarta noastra!"
Unele organizatii internationale considera Moldova cea mai saraca tara a Europei, iar cu mai mult de doua decenii inainte de izbucnirea violentelor rebelilor prorusi in estul ...citeste mai departe despre "AFP: Prinsa intre Rusia si Occident, Moldova vede UE drept singura optiune" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 15:38
Serbia nu se va alatura sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana Rusiei, chiar daca autoritatile de la Belgrad vor continua negocierile de aderare la blocul comunitar, a declarat premierul sarb Aleksandar Vucic.
"Nimeni nu ne-a intrebat in legatura cu aceste sanctiuni, cand au fost introduse. Apartenenta la UE este obiectivul nostru strategic, dar in acelasi timp nu am impus si nu vom impune sanctiuni Rusiei", a spus premierul sarb.
Vucic a mai spus si ca Serbia ia foarte in serios mesajul ca statele candidate trebuie sa se abtina de la explorarea unor noi oportunitati comerciale cu Rusia, dupa ce autoritatile de la Moscova au interzis importurile de alimente din UE, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Rusia a anuntat in aceasta luna interzicerea timp de un an a importurilor anumitor alimente din Uniunea Europeana si Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile impuse de Occident din cauza conflictului din Ucraina.
In 2013, UE a exportat in Rusia fructe in valoare de 1,26 de miliarde de euro si legume de 769 de milioane de euro.
Serbia, care a inceput negocierile de aderare la UE in ianuarie, a marit vanzarile de alimente in Rusia cu 68%, in primul semestru, la 117 milioane de dolari, fiind posibil ca pana la sfarsitul acestui an sa atinga 300 de milioane de dolari, potrivit Camerei de Comert din Belgrad.
"Ne asteptam ca statele partenere sa se abtina de la masuri care sa profite de noile oportunitati de comert. Serbia ar trebui sa-si alinieze politicile... mai mult
Duminica, 24 August 2014, ora 16:15
Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat marti, in cadrul reuniunii la nivel inalt Rusia-UE de la Ekaterinburg, ca Bruxellesul ar trebui sa tina seama de interesele tarii sale in domeniul energiei, in care ambele parti sunt "parteneri firesti".
"Este evident ca dialogul privind energia poate fi de succes doar atunci cand se iau in considerare interesele reciproce si asigura o activitate comerciala previzibila", a declarat Putin, referindu-se la cererile ruse privind punerea in aplicare a cadrului legal european in domeniul energiei privind gigantul de gaz rus Gazprom, relateaza EFE.
Relatiile energetice (Rusia este principalul furnizor de energie pentru UE) constituie principalul obstacol intre Moscova si Bruxelles, dupa ce UE a adoptat al Treilea Pachet Energetic, un cadru juridic care impune separarea activitatilor de productie de cele de transport si de tranzactionare a energiei.
Moscova insista asupra faptului ca acest cadru legal este in detrimentul intereselor sale si este cu totul impotriva diversificarii afacerilor Gazprom, asa cum cere UE pentru a putea opera pe teritoriul sau.
"Avem anumite probleme, probleme care sunt mereu in centrul atentiei noastre si despre care am discutat frecvent. Una este problema de energie, dar noi suntem parteneri naturali in acest domeniu", a mai spus presedintele rus.
Pozitia Uniunii Europene
Pozitia UE a fost neschimbata in aceasta problema, deoarece obiectivul sau este tocmai de a reduce dependenta excesiva de... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:53
Ministrii europeni ai afacerilor externe s-au intalnit duminica seara, la Luxemburg, cu omologul lor rus, Serghei Lavrov, in cautarea unor terenuri de intelegere in ajunul adoptarii unor sanctiuni suplimentare din partea UE impotriva regimului sirian si a programului nuclear iranian, relateaza AFP.
Reuniunea, care a durat trei ore si jumatate, a fost "foarte deschisa, sincera si amicala", a declarat purtatorul de cuvant al sefei diplomatiei europene Catherine Ashton, Michael Mann. Ea s-a axat pe problemele bilaterale si internationale, "in special Siria si Iranul".
"Nu avem dreptul sa renuntam sa cautam solutii comune problemelor internationale, chiar daca este foarte dificil in prezent cu conflictul sirian", a declarat Serghei Lavrov.
"Tocmai din cauza situatiei mondiale tulburi, un dialog asupra problemelor-cheie cu Rusia este de neinlocuit in pofida divergentelor", a estimat el.
"Rusia si Europa au multe interese comune", a subliniat ministrul german, citand problemele economice si stabilitatea internationala.
Intalnirea a avut loc in ajunul unei importante reuniuni a ministrilor europeni care trebuie sa ratifice un nou ansamblu "foarte robust" de sanctiuni impotriva Iranului din cauza controversatului sau program nuclear.
Aceste noi sanctiuni vor tinti in special tranzactiile financiare, gazele naturale, transportul si comertul, potrivit diplomatilor.
UE vizeaza in special sectorul telecomunicatiilor, urmand sa decreteze o interdictie de principiu... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 08:56