Statele Unite si China au continuat in 2018 sa fie principalii parteneri comerciali ai Uniunii Europene, inaintea Elvetiei, Rusiei, Turciei si Japoniei, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica Eurostat.
Dupa o scadere continua si semnificativa, de la aproape 25% in 2000 la 14% in 2011, ponderea marfurilor cu provenienta SUA in comertul total cu bunuri al UE a reinceput sa creasca, ajungand la 17% in 2018. Ponderea produselor din China aproape s-a triplat din 2000, urcand de la 5% la peste 15% in 2018, in timp ce ponderea marfurilor din Rusia a scazut de la aproape 10% in 2012 la aproximativ 7% in 2018.
In cazul exporturilor, principalul partener comercial pentru bunuri in 2018 a fost un alt stat membru al UE in toate tarile membre, cu exceptia Lituaniei (unde Rusia a fost principala tara de origine pentru bunurile importate) si Olanda (China) . Per ansamblu, Germania a fost principala sursa de bunuri importate pentru 17 tari membre.
In cazul Romaniei, principalii parteneri comerciali pentru importurile de bunuri in 2018 au fost Germania, Italia si Ungaria.
De asemenea, Germania a fost in 17 state membre principala destinatie a exporturilor in 2018.
In cazul Romaniei, majoritatea exporturilor de bunuri in 2018 au mers catre Germania, Italia si Franta.
Anul trecut, cele 28 de state membre ale UE au importat in total bunuri in valoare de 5.426 miliarde de euro, din care 3.446 miliarde de euro (sau 64%) au venit din alta tara membra... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:46
Teroristii Statului Islamic au o retea de aprovizionare cu materiale pentru producerea bombelor artizanale care le da mari batai de cap expertilor in securitate din cadrul coalitiei internationale anti-ISIL.
Ingrasaminte chimice din Turcia, aluminiu din Romania, cablu detonator din India si componente electronice realizate in SUA intra in reteta de baza a dispozitivelor explozive artizanale confectionate de teroristi, dupa cum arata un studiu citat de revista Military Times.
Greu de controlat
Majoritatea componentelor unei bombe artizanale marca "ISIL" - produse chimice, fitile si telefoane mobile - sunt produse care nu sunt supuse niciun filtru al agentiilor de securitate, vanzandu-se la liber pe orice piata din lume, ca urmare a largii utilizari comerciale si industriale a acestora.
De la intrarea legala intr-o tara din vecinatatea teritoriilor ocupate de Statul Islamic in Siria si Irak mai trec doar cateva saptamani pana cand banalele produse intalnite pe rafturile magazinelor de bricolaj sau ale distribuitorilor de telefoane mobile se transforma in instrumente ale terorii.
Constatarea apartine asociatiei londoneze Conflict Armament Research, care s-a specializat in urmarirea armelor folosite in conflictele din toata lumea.
"Cea mai importanta descoperire prezentata in acest raport este cea legata de viteza cu care Statul Islamic reuseste sa procure componentele bombelor artizanale", mentioneaza expertii Conflict Armament Reasearch.
Este primul... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 11:10
In prima parte a anului 2016, economia mondiala a continuat evolutia puternic negativa inregistrata in 2015 si exista o probabilitate foarte mare ca situatia din ce in ce mai grava din China sa se extinda si sa avem din nou o criza economica globala de proportii.
"Un aspect foarte important este ca tensiunile nu mai sunt doar la nivelul pietelor financiare (burse, piata forex, etc.), ci se vad clar si in economia reala, urmand ca efectele sa fie simtite de toata lumea", avertizeaza Radu Ciofu, analist la Admiral Markets.
El arata ca unul dintre indicatorii care trimit primele indicii legate de activitatea economica internationala sunt cei ce masorara traficul maritim. "Cea mai mare parte a comertului cu bunuri se desfasoara pe rute maritime, asa ca traficul naval este un indicator foarte reprezentativ al activitatii economice. Plastic vorbind, traficul naval este "sangele economiei" - nu circula sange, nu exista activitate (economica) si nu se dezvolta nimic", explica ...citeste mai departe despre "Urmeaza o noua criza economica globala? Ce se intampla in lume si cum e afectata Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 14:53
Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT.
Guvernele Romaniei si Republicii Populare Chineze au semnat la Palatul Victori mai multe memorandumuri de intelegere la Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est.
Peste cinci miliarde de euro, investitii chineze in proiecte energetice
Companiile chineze vor sa investeasca in Romania peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice. iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor.
Chinezii sunt interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cel mai mare proiect de investitii din istoria Romaniei, estimat la 6,45 miliarde de euro.
Romania si China vor pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare, pe baza unui memorandum semnat cu Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din Chin.
O scrioare de de intentie a fost semnata de SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN),
Un alt proiect este cel al hidrocentralei de la Tarnita, care a necesita investitii de circa 1,3 miliarde de euro, iar statul roman cauta de mai multi ani investitori care sa participe la realizarea acestor proiecte.
Proiect Hidrocentrala Tarnita
Partea romana si partea chineza au agreat o Scrisoare de confort in vederea realizarii proiectului Cheap Tarnita Lapustesti, intelegere semnata de compania de proiect... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 07:03
In Romania erau inregistrate 10.878 de societati comerciale cu participatie chineza la capitalul social la finalul lunii octombrie 2013, potrivit datelor Oficiului National a Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, la finalul lunii octombrie 2013, un numar de 10.878 firme cu participatie chineza la capital se aflau in Romania. Practic, reprezinta peste 5% din numarul total de companii cu participare straina din Romania. Valoarea totala a capitalului social al celor 10.878 companii se ridica la peste 282,4 milioane euro. In luna octombrie a anului 2012, numarul acestor companii era de 10.528, iar valoarea totala a capitalului social se ridica la peste 300,1 milioane euro. Numarul total al companiilor cu participare straina la capital este de 191.438.
"Comertul intre Romania si China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari in primele noua luni din acest an, fiind in crestere cu 1,5% fata de aceeasi perioada din 2012, dar ne dorim in continuare consolidarea relatiilor economice si comerciale", a declarat, marti, Sun Chenghai, seful Biroului de dezvoltare a comertului din cadrul Ministerului Comertului din China, la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.
"In primele noua luni din 2013, comertul bilateral a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, in crestere cu 1,5%, iar organizatia pentru promovarea comertului pe care am infiintat-o vizeaza consolidarea relatiilor comerciale si a serviciilor publice eficiente pentru firme si pentru promovarea cooperarii... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 12:23
Premierul chinez, Li Keqiang spune ca Beijingul "sustine cu fermitate" integrarea europeana si ca doreste sa stranga legaturile economice cu comunitatea, astfel incat schimburile comerciale dintre cele doua puteri sa ajunga la un trilion de dolari, la orizontul anului 2020. In planurile Beijingului pentru Europa, Romania are un rol bine conturat.
Premierul chinez se teme ca redresarea economica va ramane fragila la nivel mondial, dar sustine ca economia Chinei va creste cu 7,5% in acest an, la o inflatie de 3,5%.
Iar pentru a inlatura temerile privind o incetinire a cresterii economice in China, premierul a declarat ca in acest an vor fi create 12 milioane de locuri de munca.
Li, care a preluat in acest an, de la Wen jiabao, functia de sef al guvernului, este convins ca o crestere a activitatii economice intre UE si cea de-a doua putere a lumii este benefica pentru ambele parti, chiar daca obiectivul "nu este un fruct care poate fi cules usor".
In acest sens, colaborarea dintre China si Marea Britanie se intensifica. Londra face demersuri pentru a creste numarul investitiilor in China, iar Beijingul a confirmat deja o investitie de 16 miliarde de lire sterline, in construirea unei noi centrale nucleare la Hinkley Point. De asemenea, Beijing Construction Engineering a facut o investitie substantiala la Manchester Airport, care va crea 16.000 de joburi, potrivit The Telegraph.
Romania, o poarta catre Europa de care se teme Bruxellesul
Insa Marea Britanie... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:04
Autoritatea Sanitar-Veterinara(ANSVSA) din Romania si autoritatea de profil chineza vor semna saptamana viitoare, cu ocazia participarii premierului chinez, Li Keqiang, la Formul Economic China - Europa Centrala si de Est, doua acorduri pentru export de carne de porc si bovine pentru reproductie in China.
Guvernul va aproba, in sedinta de miercuri, doua memorandumuri privind incheierea unor astfel de protocoale intre ANSVSA si autoritatea chineza de resort (AQSIQ).
Cu prilejul vizitei premierului chinez, va fi semnata si o "Declaratie comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Populare Chineze privind 'aprofundarea cooperarii bilaterale in noile circumstante'".
De asemenea, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, si Administratia Nationala pentru Energie din China vor incheia un memorandum cu privire la cooperarea in proiecte de energie nucleara.
Totodata, cele doua guverne vor semna un acord cu privire la infiintarea reciproca de institute sau centre culturale.
La sfarsitul lunii octombrie, premierul Victor Ponta a declarat ca romanii ar trebui sa consume mai multa carne de vita, iar carnea de porc sa fie exportata in China, unde piata a fost deblocata.
Premierul chinez Li Keqiang va efectua o vizita in Romania la finele lunii noiembrie, urmand sa participe la summit-ul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est. mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 14:10
Schimburile comerciale dintre China si Romania au fost in plina crestere in 2011, exporturile romanesti in aceasta tara majorandu-se cu 36,27%, in timp ce importurile au urcat cu 24%, potrivit declaratiilor facute de ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Huo Yuzhen.
Prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu are in vedere sporirea relatiilor economice cu China, considerand ca este vorba despre un interes strategic, scrie Ziare.com.
"Promovam si suntem deschisi pentru realizarea unor planuri de anvergura cu companiile chineze. Este vorba de proiecte prioritare in domeniul transporturilor, hidro-nuclear sau energetic", a precizat Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul unei conferinte organizate de CFA Romania.
"China este de un interes strategic. Avem si noi tot interestul ca relatia strategica sa capete importanta globala", a precizat premierul.
In ultimii ani comertul bilateral China-Romania a crescut, in 2011 ajungand la 4,4 miliarde de dolari, in crestere cu 17%.
Printre companiiile din China care au investit in Romania se numara ZTE si DHS. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 11:16
Deficitul comercial al Romaniei in relatia cu China a scazut in primele sase luni cu 20,9% fata de acelasi interval din 2008, la 749 milioane euro, mai ales ca urmare a scaderii cu o cincime a importurilor in perioada mentionata, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat si citate de NewsIn.In primul semestru din 2008, deficitul comercial al Romaniei cu China era de 947 milioane euro.Romania a importat in primul semestru din acest an bunuri chinezesti de 826 milioane euro, cu 20,3% mai putin decat in prima jumatate a anului trecut. Exporturile au scazut in aceeasi perioada cu 14,4%, pana la 77 milioane euro.Tarile din Uniunea Europeana au exportat in China produse de 37,4 miliarde euro, cu 2 miliarde euro mai putin decat in primele sase luni din 2008, in timp ce exporturile au scazut cu peste 9 miliarde euro, la aproape 103 miliarde euro.
Ca urmare, deficitul comercial al UE cu China a scazut in primul semestru cu aproape 10% fata de perioada ianuarie-iunie 2008, la 65 miliarde euro.
Dintre statele membre UE, cel mai mare exportator de bunuri catre piata chineza a fost Germania, cu 16,2 miliarde euro, urmat de Franta, 3,7 miliarde euro, si Italia, 3,4 miliarde euro. Germania a fost, totodata, si cel mai mare importator de produse chinezesti, cu 21,9 miliarde euro, urmata de Olanda, cu 16 miliarde euro, si Marea Britanie, cu 13,9 miliarde euro.Potrivit datelor publicate de biroul european de statistica inaintea summitului UE-China, de luni, 30 noiembrie, toate tarile UE... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 13:35