Comisia Europeana a salutat acordul la care au ajuns statele membre ale UE cu privire la masurile detaliate necesare pentru simplificarea normelor in materie de TVA pentru vanzarile online de bunuri, masuri care asigura totodata faptul ca pietele online contribuie la lupta impotriva fraudei fiscale, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Noile norme convenite marti vor asigura introducerea armonioasa a noilor masuri privind TVA pentru comertul electronic convenite in decembrie 2017, care vor intra in vigoare in ianuarie 2021. Noile norme ar trebui, de asemenea, sa ajute statele membre sa recupereze pierderile de venituri fiscale anuale de cinci miliarde de euro din acest sector - cifra care ar urma sa se ridice la sapte miliarde de euro pana in 2020.
Comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si uniune vamala, Pierre Moscovici, a declarat: "Pas cu pas, eliminam lacunele care duc la pierderea veniturilor fiscale, privand tarile Uniunii de fonduri care ar putea fi utilizate pentru servicii si investitii publice. In acelasi timp, aducem normele in materie de TVA in secolul XXI, adaptandu-le la o economie din ce in ce mai digitala si globalizata. Companiile ar trebui sa se poata bucura de o tranzitie lina catre sistemul mai amplu al TVA pentru comertul electronic in 2021".
Companiile din tari terte, inclusiv cele care utilizeaza depozite sau asa-numitele "centre de executare a comenzilor" in UE, pot vinde bunuri consumatorilor din... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 14:10
Comertul electronic va creste cu 8,8% pe an, pana in 2022, in cele sase piete mari ale Europei Centrale si de Est (ECE), pana la 20 de miliarde de euro, arata un raport al unei companii de consultanta imobiliara.
Potrivit sursei citate, exista suficient spatiu evolutiv pentru ca mai multe concepte sa continue sa infloreasca in conditiile unei cresteri solide a vanzarilor de retail cu 4,9% pe an sau 71,5 miliarde de euro, pana in 2022.
"In comparatie cu tarile din grupul Visegrad, care ar putea sa mai absoarba fara probleme o crestere de 5-10% a stocului de spatii de retail pana in 2022, in Romania si Bulgaria, potentialul ar putea fi de 20-30% avand in vedere gradul mai redus de dezvoltare din orasele regionale. In scenariul de baza, extinderea cererii prin intermediul canalelor online si a produselor livrate va genera, potrivit calculelor Colliers, o nevoie pentru 198.000 mp de spatii dedicate de logistica/depozitare pe an in ECE in perioada 2018 - 2022, considerand capacitatea actuala pe deplin utilizata. Spre comparatie, lantul de aprovizionare pentru retailul traditional va necesita 865.000 mp de spatii logistice sau de distributie pe an pentru a ajuta volumul mare de vanzari", arata estimarile raportului Colliers International, intitulat Survival of the fittest.
Raportul de specialitate releva, totodata, ca suprafata totala de 1,06 milioane mp de spatii logistice necesare vine ca urmare a unei cresteri de 9% a comertului online, parte a unui avans de 4,9%... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 17:03
E foarte comod sa navighezi pe Internet, sa gasesti lucrurile care-ti plac si sa le cumperi cu cateva click-uri, iar apoi sa le primesti acasa sau la birou. Tocmai pentru ca romanii au prins gustul cumparaturilor online, 2016 va fi anul in care comertul pe Net va depasi granita de 6 miliarde de lei si va ajunge la un nivel istoric.
Potrivit datelor analizate de specialistii KeysFin, care ofera informatii financiare despre firmele din tara noastra, cifra de afaceri din e-commerce-ul romanesc a crescut in ultimii ani, de la 1,68 miliarde de lei in 2011, la 5,47 miliarde de lei in 2015.
Cea mai semnificativa evolutie a fost marcata intre 2014 si 2015, cand business-ul din acest sector a avansat cu peste 2 miliarde de lei, potrivit analizei remise marti Ziare.com.
Cresterea afacerilor a venit pe fondul dezvoltarii spectaculoase a serviciilor de comert online, asigurate in prezent de peste 5.300 de firme, cu peste 2.600 mai multe decat in urma cu 5 ani.
Statisticile KeysFin ...citeste mai departe despre "De sarbatori, invadam mall-urile virtuale: Va fi un an record pentru comertul online" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 16:35
Dorin Boerescu este un antreprenor cu o experienta de business de mai bine de 15 ani in publicitate si online. Daca in 2011 cucerea piata din Bulgaria cu proiectul sau 2Parale, iata ca in 2015 tinteste catre Polonia, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovenia si Slovacia.
Iar pasul a venit absolut natural, explica antreprenorul: "Polonia e o tara care are o piata de e-commerce de 5 ori mai mare ca Romania, iar Cehia de 2 ori".
Desi planurile sale sunt marete, estimarile financiare sunt "prudente" pentru anul viitor, in contextul in care oportunitatea in regiune este de minimum 10 milioane de euro pe an din afiliere.
"Estimam ca vom depasi 1.000 de clienti in total la final de 2016", mai spune Dorin Boerescu.
"Ne bazam pe experienta bogata pe care am acumulat-o in ultimii ani in Romania si Bulgaria, unde am fost deschizatori de drumuri in ceea ce priveste marketingul afiliat", continua acesta, intr-un interviu acordat Business24.
Daca in 2011 va propuneati sa "cuceriti" piata bulgara, iata ca in 2015 v-ati propus o extindere majora in Polonia, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovenia, Slovacia. Ce anume v-a determinat sa faca pasul catre extinderea in regiune?
N-as spune ca ne-am propus neaparat cucerirea pietei in 2011 - pe atunci, am pornit la drum cu gandul de a testa cum functioneaza e-commerce-ul si intr-o alta tara din regiune. A fost, intr-adevar, o experienta din care am invatat multe, uitandu-ne in urma: business-ul de acolo a crescut foarte frumos in toti acesti... mai mult
Sambata, 25 Iulie 2015, ora 00:00
Mai sunt 10 zile pana la Conferinta de comert electronic TeCOMM Bucuresti, care se va desfasura in perioada 7-8 mai, la Crowne Plaza si in cadrul careia proprietarii magazinelor online vor primi solutii cu aplicabilitate imediata pentru business-ul lor.
"Daca in prezent comertului online din total retail este 2,5%, parerea mea este ca 'e-commerce-ul' nu se va opri din crestere pana spre 50%. Acest lucru inseamna ca vom avea 10 ani de crestere certa pentru comertul online, orice se va intampla cu economia romaneasca", a declarat Bogdan Colceriu - CEO si unul dintre fondatorii Frisbo, prima platforma care ofera in prezent toate serviciile operationale necesare unui magazin online, intr-un comunicat remis Business24.
Bogdan Colceriu va vorbi in cadrul TeCOMM despre "Cum modifica solutiile logistice eCommerce-ul", mai exact el va dezvolta conceptul de e-fulfillment.
E-fulfillment este serviciul prin care un operator preia tot procesul de onorare a comenzilor in numele unui magazin online, de la depozitare, la preluare de comenzi, impachetare si livrare sau chiar gestionare website, bazandu-se pe sisteme cloud de gestiune, raportare si urmarire a comenzilor.
In acest sistem, clientul plateste in functie de succesul propriului magazin online.
Preturile sunt in functie de comenzile preluate sau de marfa depozitata, astfel incat costul operational este direct proportional cu vanzarile realizate.
Proprietarii magazinelor online ar trebui sa aloce cea mai mare... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 13:11
Romania este una dintre tarile din Europa de Est cu cea mai rapida dezvoltare a comertului online, alaturi de tari precum Polonia, Slovacia sau Cehia.
In cadrul conferintei de comert online TeCOMM Bucuresti, care se va desfasura in perioasa 7 - 8 mai, Crowne Plaza, Maciej Wyszynski (PL), va vorbi despre elementele care duc la pierderea loialitatii clientilor din mediul online, dar si despre cum pot fi pastrati cei mai buni clienti.
Maciej este directorul general pe Europa Centrala si de Est in cadrul Sociomantic Labs, fiind responsabil pentru strategia regionala, dar si pe strategia de vanzari si dezvoltare, cat si supravegherea relatiilor cu clientii. La CV-ul lui Maciej se regasesc ani de experienta in eBay iar apoi manager la Sociomantic pe Polonia.
Comertul electronic creste considerabil de la an la an, motiv pentru care este esential ca magazinele online sa ramana in fruntea competitiei pe domeniul de activitate si sa evite greselile comune la nivel de optimizare.
Tot in cadrul TeCOMM Bucuresti, Russell Sutton (UK) va aduce informatii valoroase de pe una dintre cele mai mari piete de e-commerce din Europa.
Russell este managerul ConversionWorks, o academie specializata in a ajuta magazinele online sa isi masoare si sa isi imbunatateasca performanta site-urilor folosind website analytics. ConversionWorks este una dintre putinele agentii din Marea Britanie care este recunoscuta de Google, drept expert in domeniu. In cadrul TeCOMM Bucuresti, Russell Sutton... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 09:19
TeCOMM, unul dintre cele mai mari evenimente de ecommerce din tara, ajunge in Bucuresti in perioada 7-8 mai, la Hotel Crowne Plaza din Bucuresti. "Ecommerce" va fi cuvantul de ordine, analizat din toate unghiurile in cele doua zile ale conferintei, in care specialisti in comertul online vor veni cu solutii practice si idei inovative pentru afacerile online.
Participantii vor avea sansa sa afle tendintele 2015 in ecommerce, modele de business, modalitati de finantare, optimizare si eficientizare a costurilor, workshopuri tehnice din comertul online, toate acestea de la unii dintre cei mai importanti specialisti internationali in vanzari online din Marea Britanie, Germania, Polonia, Rusia, Cehia si Olanda.
TeCOMM in cifre
150 de speakeri si 1200 de participanti sunt cifrele care caracterizeaza ceea ce a insemnat experienta TeCOMM in primele 5 editii. Prin prima editie din Bucuresti, TeCOMM ajunge acum in patru orase importante din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca (29-30 octombrie 2015, editia a 5-a), Timisoara (23 aprilie 2015, editia 1) si Iasi (6 noiembrie 2015, editia a 2-a).
In cadrul TeCOMM vor mai avea loc doua evenimente conexe care ofera workshopuri nisate: MarkDay, dedicat specialistilor in marketing si RoMagento, adresat dezvoltatorilor de magazine online.
Mai multe informatii despre conferinta pot fi gasite pe www.tecomm.ro. mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 15:23
Comertul online va trece in 2015 printr-o perioada extrem de importanta pentru istoria sa, crede Alexandru Diaconu, antreprenor si proprietar al unui magazin online care, de Black Friday, a inregistrat un cos mediu de cumparaturi de 90 de euro.
Potrivit acestuia, tot mai multi oameni vor compara online, atat global cat si in Romania, iar timpul de livrare va scadea drastic pana la "livrare in aceeasi zi". O alta tendinta este adaptarea platformelor online spre zona de mobile si, nu in ultimul rand, personalizarea.
"Dintre toate tendintele pe care le-am estimat (...) aceasta (personalizarea n. red.) consider ca este cel mai interesant de urmarit, atat la nivel global cat si in Romania", spune Alexandru Diaconu, fondator LaRedoute.ro pentru Business24.
Iara previziunile sale cu privire la comertul online in 2015:
Cresterea volumului tranzactionat pe pietele ecommerce B2C si B2B
La nivelul anului 2015 piata globala de ecommerce B2C se va situa in jurul valorii de 1,8 trilioane de dolari, iar pana in 2020, la nivel global, Diaconu estimaza depasirea pragului de 3 trilioane de dolari in cazul pietei ecommerce B2C iar in cazul B2B, depasirea pragului de 12 trilioane de dolari.
"In 2015 piata de ecommerce B2C isi va continua ritmul alert de crestere, urmand a se situa probabil aproape de pragul de 1,6-1,7 miliarde de dolari. Pana in 2020 ritmul cresterii se va mentine neschimbat, insa cel mai interesant segment va fi cel ecommerce B2B unde estimez o crestere... mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 10:02
Auchan va analiza intrarea pe comertul online din Romania in 2015 si ar putea testa acest concept din 2016, au declarat vineri reprezentantii retailerului francez.
"Vom studia acest proiect in 2015. Vrem sa profitam de experienta celorlalti colegi pentru a face un test, eventual in 2016. Este o activitate dificila, unde se inregistreaza frecvent pierderi", a declarat intr-o conferinta de presa directorul general al retailerului, Patrick Espasa.
Carrefour a fost primul retailer care si-a deschis magazin online cu produse din toate categoriile FMCG. Lansat oficial la sfarsitul lunii iulie a anului trecut, serviciul este disponibil pentru Bucuresti si localitatile limitrofe, cu livrarea la domiciliu, putand fi comandate peste 10.000 de produse.
In decembrie si Cora, care detine 12 hipermarketuri, s-a extins pe online, lansand conceptul drive, gazduit de magazinul Lujerului. Prin intermediul coradrive.ro, clientii pot sa cumpere produsele online si le ridica ulterior din magazin.
O alta retea de retail care analizeaza intrarea pe comertul online este Mega Image.
Auchan Romania a incheiat in aceasta saptamana procesul de rebranding al celor 20 de magazine real cumparate de la grupul german Metro, odata cu inaugurarea de sambata, 12 aprilie, a hipermarketului din AFI Cotroceni.
In noua sa dimensiune, Auchan Romania are 31 de magazine deschise in 18 orase si alte doua unitati in constructie, o suprafata neta de vanzare de 252.000 metri patrati, 11.000 de... mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 17:20