Vanzarile online din statele membre UE ar putea inregistra un declin incepand cu 1 ianuarie 2015, moment in care va intra in vigoare si TVA-ul aplicat serviciilor comercializate prin intermediul internetului.
Masura a fost gandita ca o cale de a alimenta bugetele statelor membre, estimarile initiale aratand ca miliarde de euro se pierd anual prin netaxarea acestor servicii.
Implementarea TVA-ului pe comertul online ramane insa o chestiune delicata, in conditiile in care Comisia Europeana nu a batut in cuie modul in care vor putea fi taxate produsele oferite contra cost in mediul online de retelele de telecomunicatii si divertisment, ca si cele de servicii electronice, arata publicatia EUobserver.
TVA la consumator
O prima intentie este de a taxa direct consumatorul in functie de tara, in loc de a merge cu aplicarea TVA la vanzator, insa acest lucru se dovedeste a fi un proces complex.
Comertul electronic de aplicatii software sau cu carti in format electronic sau muzica i-au facut pe marii retaileri sa isi stabileasca bazele de operatiuni in Luxemburg, unde nivelul TVA-ului este scazut.
Taxarea direct pe modelul TVA din tara utilizatorului intampina probleme din cauza diferentei mari a cotelor impuse de-a lungul si de-a latul Uniunii ca taxa pe valoare adaugata. Diferentele pot fi aproape duble in cazul Luxemburgului si al Ungariei, de exemplu, unde cotele TVA sunt de 15%, respectiv 27%.
"Este o stare de confuzie generala", confirma John McCarthy,... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 14:09
1Intentia de a face achizitii online s-a dublat la nivel mondial, din 2011, in cazul mai multor categorii de divertisment si produse de folosinta indelungata, inclusiv e-books, bilete la evenimente, articole sportive si jucarii, potrivit unui studiu realizat online de Nielsen.
Aproape jumatate din respondentii la nivel global intentioneaza sa faca o achizitie online in urmatoarele sase luni din categorii de mare importanta, precum imbracaminte (46%), rezervari la companii aeriene (48%) si hoteluri (48%).
"Ritmul fulgerator al schimbarii din peisajul digital a introdus o stare de spirit a consumatorului care este aventuroasa si totodata exploratorie, atunci cand este vorba de cumparaturi online", a spus John Burbank, presedinte in domeniul initiativelor strategice la Nielsen.
Consumatorii isi doresc un produs bun la un pret bun, iar optiunile aparent nelimitate disponibile in mediul virtual ofera noi oportunitati atat pentru comercianti, cat si pentru consumatori, iar piata de bunuri de larg consum nu este o exceptie, a aratat Burbank.
Piata online pentru alimente si alte produse consumabile, promitatoare
Piata online pentru achizitia de alimente si alte produse consumabile, desi nu la fel de puternica precum cea a categoriilor de produse non-consumabile, incepe la randul ei sa fie promitatoare.
Din 2011, intentia de achizitie din mediul online pentru categoria produse cosmetice a crescut cu 6 puncte procentuale, la 31%, pentru alimente cu 5 puncte, la 27%,... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 10:40
Reteaua de hipermarketuri cora a incheiat anul trecut cu vanzari in crestere cu 13,5% comparativ cu 2012, in contextul deschiderii a inca doua magazine, iar in curand va anunta parternerul pentru dezvoltarea centrului comercial din Brasov.
"Anul 2013 a fost un an bun, incheiat cu o crestere de 13,5% a vanzarilor fata de 2012, in contextul deschiderii a doua magazine, unul in iulie si altul in octombrie", a declarat Ana Maria Florea Harrison, responsabil PR al cora Romania.
cora Romania a incheiat anul 2012 cu o cifra de afaceri de 1,6 miliarde lei (359 milioane euro), in crestere cu 6% comparativ cu 2011, pe fondul deschiderii a doua noi magazine. In schimb, profitul net al retailerului a scazut anul trecut cu 38,5%, la 24,5 milioane lei (5,5 milioane euro).
In iulie, cora a inaugurat un centru comercial in Constanta, care cuprinde un hipermarket si o galerie comerciala, in urma unei investitii de 51 milioane euro, iar in octombrie a deschis un magazin in Ploiesti, in mall-ul AFI Palace, dupa o investitie de 6,1 milioane euro.
Cora, in cautarea unui partener la nivel international
Pentru acest an, retailerul are alte doua proiecte, un nou hipermarket in Bucuresti, in mall-ul Victoria City, si centrul comercial din Brasov. Pentru acesta din urma, compania a anuntat anul trecut ca este in cautarea unui partener la nivel international impreuna cu care sa dezvolte conceptul proiectului.
"Procesul de selectie este in desfasurare si in curand va fi anuntat... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 16:26
Potentialul comertului online pe piata romaneasca este imens, in conditiile in care reprezinta doar 3 - 4% din cel traditional, a declarat directorul general al evomag.ro, Mihai Patrascu, prezent la ICEEfest, un eveniment dedicat industriei digitale din Europa Centrala si de Est.
"Spre exemplu, pentru campania Black Friday, evomag.ro a fost pregatit sa suporte un trafic de 4-5 ori mai ridicat. In realitate, traficul a depasit de 12 ori nivelul estimat. Efectiv, serverul nu mai putea face fata solicitarilor", a spus Patrascu.
Prezent la eveniment, directorul general al PayU Romania, Daniel Nicolescu, a spus ca, in ciuda temerilor, exista clienti pe aceasta piata, chiar daca este de dimensiuni reduse.
"Clienti exista si asta s-a vazut cand, spre exemplu, Blue Air a intrat cu bilete de avion pe online", a spus Nicolescu.
La randul sau, directorul general al elefant.ro, Cristian Herghelegiu, a spus ca in Romania exista potential pe piata comertului online.
"Din perspectiva noastra, pe acest segment de piata se poate face un business bun si este momentul sa facem un business bun", a afirmat Herghelegiu.
El a adaugat ca mediul online permite clientilor sa isi cheltuiasca mai eficient banii.
"Observam ca gradul de sofisticare a clientilor creste de la an la an, sunt mai atenti in privinta cumparaturilor, se informeaza mai mult", a spus seful elefant.ro.
Directorul evomag.ro a afirmat ca, in raport cu magazinele traditionale, magazinele online prezinta mai... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 15:33
Comertul electronic cu plata online prin Romcard, principalul payment gateway din Romania, a crescut in 2012 cu 38% fata de 2011, ajungand la valoarea de 220 de milioane euro si un numar de 4,1 milioane de tranzactii.
Dintre acestea, in sistemul PayU au fost inregistrate tranzactii in valoare de 176,4 milioane euro.
"2012 a fost anul in care comertul electronic si-a marit ritmul de crestere. Daca in 2009 volumul platilor online a crescut cu 75% fata de anul anterior, in 2011 cresterea a fost de 24%, aceeasi tendinta manifestandu-se si la nivelul numarului de tranzactii. In 2012 insa, fata de 2011, comertul electronic a cunoscut o evolutie mai buna, de 38% raportat la valoarea totala si 51% raportat la numarul tranzactiilor", explica Andreia Stavarache, director de vanzari in cadrul PayU Romania.
In ceea ce priveste valoarea medie a tranzactiilor, aceasta a cunoscut o scadere de 8% de la 58 euro la 53 de euro, conform Romcard.
"Dinamica tranzactiilor in 2012 a fost interesanta. Scaderea valorii cosului mediu se datoreaza in primul rand cresterii cu 60% a numarului de tranzactii in lei, care au, in mod normal, o valoare mai mica. Acest lucru arata, in primul rand, o diversificare a ofertei de produse si o evolutia pozitiva pe majoritatea segmentelor de piata. Totodata a crescut gradul de adoptie a metodelor online de plata in randul consumatorilor. Vedem aceasta tendinta mentinandu-se si in cursul acestui an, la finalul caruia estimam sa ajungem la un volum de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 13:39
PayU, cel mai mare integrator de plati online din Romania, a lansat trei modalitati noi de plata online: plati automate, plati la un singur click si plati cu telefonul mobil.
Pay on Time reprezinta o metoda de plata online care le permite cumparatorilor online sa isi automatizeze acele plati online pe care le efectueaza periodic, cum ar fi facturi, asigurari, abonamente la reviste sau servicii medicale, acces la continut etc.
Prin activarea Pay on Time la efectuarea unei tranzactii obisnuite, urmatoarele plati se vor efectua in mod automat, fara ca utilizatorul sa fie nevoit sa acceseze calculatorul. Dupa efectuarea tranzactiei, cumparatorul va primi pe email chitanta cu toate detaliile platii.
Prin Pay by Click, cumparatorii pot plati cu un singur click pentru a achizitiona produsul online dorit. Astfel, acestia nu vor fi nevoiti sa parcurga procesul obisnuit de achizitie, plata avand loc in doar cateva secunde necesare procesarii tranzactiei.
Pentru a putea utiliza Pay by Click, cumparatorul trebuie sa fie logat in contul sau de la magazinul online respectiv si trebuie sa isi fi dat acordul pentru activarea metodei de plata in cursul unei tranzactii precedente.
Mobile Payments reprezinta interfata PayU optimizata pentru efectuarea de tranzactii online de pe dispozitive mobile. Dispozitivul de pe care se face plata este recunoscut automat, iar formularul de plata afisat permite vizualizarea si completarea facila a campurilor de plata, indiferent de numarul... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 13:59
Cea mai mare plata online din 2012 a fost de peste 8.000 de euro, pentru un pachet de servicii turistice. E un fapt, care demonstreaza ca afacerile online din Romania au inceput sa-si miste rotitele, chiar daca 85% dintre romani nu au efectuat vreodata o plata online.
Cristian Herghelegiu, country manager pentru PayU, cel mai mare procesator de plati electronice din Romania, a raspuns intrebarilor Business24, facand o radiografie a comertului online din Romania si a cifrelor care s-au vehiculat anul acesta in mediul de business online.
50-60% dintre romani nu au efectuat niciodata o plata cu cardul, iar 80-85% nu au facut o plata online, spunea Catalin Cretu (Visa) la ZF Digital. In cat timp estimati ca se va inversa aceasta statistica? Cand vom putea spune ca 80% dintre romani au efectuat cel putin o plata online?
Personal nu m-as hazarda la o astfel de estimare. Evolutia platii online depinde in primul rand de evolutia accesului la internet. In acest moment, aproximativ 40% din populatia tarii are acces la internet si sunt mai putini cei care il si utilizeaza frecvent. Practic, accesul la internet in mediul rural este sporadic. Pentru a ajunge la nivelul in care 80% sa faca cel putin o plata online ar trebui ca aproape toti romanii sa aiba acces la internet si sa il si utilizeze frecvent.
In consecinta, probabil nu vom vedea un astfel de procent in viitorul apropiat, sunt putine tari in lume unde acest lucru chiar se intampla.
Cat la suta dintre... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 07:10
Comertul electronic n-a crescut in 2012 asa cum se asteptau marii jucatori, iar unul dintre motivele pentru care n-a facut-o sunt problemele pe care comerciantii le inregistreaza la nivel logistic, au spus specialistii invitati in cadrul ZF Digital 2012.
"Ma asteptam ca anul acesta sa fie anul exploziei comertului online romanesc", a spus Calin Fusu, directorul general al Neogen, care detine Bestjobs.ro si Zumzi.ro, unul dintre principalele site-uri de reduceri colective.
"Nu exista antreprenori romani care sa se apuce de proiecte dificile. Toti prefera lucruri usoare si funny. E-commerce este greu si multi antreprenori se sperie de probleme tehnice", a spus reprezentantul Neogen.
Tehnologiile exista, piata este in crestere, dar comertul online din Romania se confrunta cu grave probleme de logistica, spune Antonio Eram fondator si director executiv al Netopia &mobilPay, unul dintre principalii integratori de plati online din Romania.
"Piata este in crestere. Nu avem crestere de cinci cifre. Daca la sfarsitului anului trecut si inceputul anului 2012 disctuam despre zeci de site-uri care se deschideau in acest domeniu, acum lumea este ok, tehnologia este ok, dar inca sunt probleme de logistica", a spus Antonio Eram.
"Problema este lantul operational, logistic. Exista niste slabiciuni ale sistemului si nu exista o iesire rapida, in contextul in care fluxul de capital este relativ redus", a mai spus oficialul Netopia.
Cristi Herghelegiu, directorul executiv... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:49
Volumul comertului electronic cu plata online a inregistrat la nivelul anului 2011 o crestere de 24% fata de anul anterior, ajungand la valoarea de 158,9 milioane euro, conform Romcard.
Prin platforma ePayment a fost procesat un volum de 138,8 milioane de euro, lunile cu cele mai mari vanzari fiind inregistrate in mai, iunie si iulie, cand volumul tranzactiilor s-a ridicat la aproape 14 milioane de euro lunar.
Cresterea realizata la nivelul anului 2011 a fost impulsionata de o serie de campanii si promotii desfasurate de jucatorii din industrie. Totodata, spre deosebire de alti ani, cand doar anumite domenii inregistrau evolutii spectaculoase, in 2011 cresterea s-a manifestat in aproape toate domeniile. Astfel, in 2011, s-au inregistrat cresteri mari la flori - 29,62%, jucarii - 23,38%, cadouri -21,26%, produse IT - 32%.
De asemenea, internetul se dovedeste un canal foarte potrivit pentru organizatiile non-profit, donatiile online inregistrand o crestere de aproape 26% in 2011 fata de 2010.
Valoarea medie a cosului de cumparaturi online a inregistrat, de asemenea, o evolutie pozitiva, de la 58 euro in 2010 la 64 euro in 2011, conform datelor din sistemul ePayment.
Cele mai mari valori medii pe tranzactie au fost inregistrate in turism, software, segmentul IT&C si cel al jucariilor, cu 163, 126, 114 si respectiv 81 de euro. La polul opus se situeaza tranzactiile pentru produse sau servicii in general mai ieftine cum ar fi carti, bilete la spectacole, cupoane... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:59