Europa nu este lipsita de vina cand vine vorba de tensiunile comerciale ce umbresc economia globala, a declarat marti cancelarul german Angela Merkel, care a facut referire la negocierile prelungite ale Brexitului ca sursa de incertitudine alaturi de razboiul comercial dintre SUA si China, relateaza Reuters.
Intr-o declaratie dupa o intalnire cu lideri ai institutiilor financiare multilaterale, Merkel a refuzat sa arunce vina pentru incetinirea economiei globale doar pe seama liniei dure adoptata de presedintele american Donald Trump in relatiile comerciale ale Washingtonului cu Beijingul.
"Nu avem de ce sa fim aroganti", a afirmat cancelarul german."Negociem de 3 ani o iesire ordonata a Marii Britanii si aceasta ne aduce o mare incertitudine cand luam in considerare faptul ca aceasta iesire ar trebui sa se intample pe 31 octombrie. Iar oamenii inca nu stiu cum vor functiona lanturile de aprovizionare".
Oficiali din intreaga Europa sunt din ce in ce mai ingrijorati de lipsa de progrese ale premierului Boris Johnson in convenirea unui noi intelegeri care sa reglementeze iesirea Marii Britanii din UE, dupa ce parlamentul de la Londra a respins de 3 ori acordul reglementat de predecesoarea sa Theresa May.
Aceasta este o sursa semnificativa de incertitudine de vreme ce Regatul Unit nu este o tara europeana mica, ci un mare jucator global", a adaugat Angela Merkel.
Inalti oficiali ai celor mai importante institutii financiare multilaterale au abordat in termeni... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:28
Mai multi indicatori ai schimburilor comerciale de bunuri au atins cel mai scazut nivel din ultimii noua ani in primul trimestru, ceea ce ar trebui sa ii alerteze pe decidenti cu privire la o incetinire peste asteptari a comertului mondial, daca tensiunile comerciale vor continua, a anuntat marti Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), transmite Bloomberg.
In luna septembrie 2018, OMC prognoza ca schimburile comerciale mondiale vor inregistra o crestere de 3,7% in 2019, dupa un avans estimat la 3,9% in 2018.
"Aceste estimari ar putea fi revizuite in jos daca conditiile comerciale vor continua sa se deterioreze. Declinul simultan al mai multor indicatori asociati cu comertul ar trebui sa ii puna in alerta pe decidenti cu privire la o incetinire mai agresiva, in situatia in care actualele tensiuni comerciale raman nerezolvate", a informat OMC in ultimul sau raport trimestrial cu privire la comertul mondial.
In acest raport, OMC a anuntat ca a inregistrat scaderi semnificative pentru majoritatea indicilor care urmaresc cererile de export aerian de marfa, productia de automobile, componente electronice si materii prime agricole. OMC subliniaza ca acesti indicatori ai comertului mondial sunt la cel mai slab nivel din ultimii noua ani.
Acest raport vine intr-un moment in care oficialii americani si chinezi poarta discutii la Washington, in ideea de a-si solutiona disputele comerciale. Presedintele american Donald Trump a amenintat ca va introduce tarife vamale... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 15:37
Escaladarea tensiunilor comerciale intre marile puteri economice mondiale si amenintarea revenirii protectionismului risca sa compromita cresterea solida a comertului mondial, preconizata la 4,4% in acest an, a avertizat joi directorul Organizatiei Mondiale a Comertului, Roberto Azevedo.
Timp de un deceniu dupa criza financiara, ritmul de crestere a comertului mondial a fost unul modest, cu un avans mediu de 3% pe an.
Insa anul trecut, comertul mondial a crescut cu 4,7%, mult peste estimarile initiale privind un avans de 3,6%, urmand ca in acest an sa inregistreze o crestere de 4,4%, urmata de un avans de 4% in 2019, transmite AFP.
"Cresterea puternica a comertului pe care o inregistram in prezent va fi vitala pentru a sustine cresterea si relansarea economica precum si pentru a sustine crearea de locuri de munca.
Totusi, aceste progrese importante ar putea fi rapid compromise daca guvernele recurg la politici comerciale restrictive, in special in contextul masurilor si contramasurilor care ar putea conduce la o escaladare imposibil de gestionat", a declarat directorul general de la OMC, Roberto Azevedo.
In ultimele saptamani, SUA si China, primele doua economii ale lumii, s-au amenintat reciproc cu impunerea unor tarife vamale in valoare de zeci de miliarde de dolari, ceea ce a dat nastere la ingrijorari ca Washingtonul si Beijingul ar putea declansa un razboi comercial cu consecinte importante asupra economiei mondiale.
Economistii OMC au imbunatatit... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 15:24
Bancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18 trilioane de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din Marea Britanie, SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.
Producatori germani de utilaje necesare constructiei de drumuri in Brazilia, exportatori si importatori de zahar si producatori de componente pentru iPad-urile si iPhone-urile Apple sunt numai cateva exemple de companii care au nevoie de imprumuturi, scrisori de credit si alte documente necesare in relatiile comerciale.
Bancile europene au avut in mod traditional o pozitie dominanta pe aceasta piata, dar multe se retrag, afectate de criza datoriilor suverane si de eforturile de a se conforma reglementarilor internationale mai stricte.
Noi jucatori intra pe aceasta piata, iar cei existenti isi intensifica eforturile de a profita de dezvoltarea comertului intre China, Brazilia, Orientul Mijlociu si alte piete emergente care alimenteaza avansul economiei mondiale.
"Este unul dintre putinele segmente de corporate si investment banking care se dezvolta", a declarat Axel Miller, partener la firma de consultanta Oliver Wyman.
Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a declarat ca bancile europene acopereau la inceputul acestui an circa 80% din piata finantarii comertului mondial.
Intre timp, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BBVA si ING au inceput sa se retraga, in conditiile in... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 10:59
Comertul mondial ar urma sa incetineasca si in acest an, pentru al doilea an consecutiv, pana la o crestere de 3,7% dupa un avans de 5% in 2011, a anuntat joi Organizatia Mondiala a Comertului, care a dat vina pe criza datoriilor publice in Europa pentru aceasta pierdere de viteza a economiei mondiale, transmite AFP.
Comertul mondial a incetinit si anul trecut la 5% (mai putin fata de cresterea de 5,8% preconizata in luna septembrie) de la o crestere de 13,8% in 2010, insa OMC se asteapta la o usoara revenire in 2013, cand volumul comertului mondial ar urma sa inregistreze o crestere de 5,6%.
'Desi au trecut mai mult de trei ani de la prabusirea comertului in 2008-2009, economia mondiala si comertul raman fragile. Continuarea relansarii schimburilor comerciale asteptata pentru 2012 arata ca riscurile de deteriorare raman ridicate. Nu am depasit inca zona de pericol', a declarat directorul general al OMC, Pascal Lamy.
Prognozele pentru 2012, care se bazeaza pe ideea unei cresteri economice mondiale de 2,1%, arata spre o incetinire semnificativa a exporturilor de bunuri din partea economiilor dezvoltate pana la 2,0% de la 4,7% in 2011. In schimb, exporturile de bunuri din tarile in curs de dezvoltare ar urma sa se imbunatateasca usor pana la 5,6% de la 5,4% in 2011.
In ceea ce priveste topul pe 2011 al marilor puteri comerciale, acesta a ramas aproape neschimbat comparativ cu 2010, chiar daca Rusia a urcat pe locul noua, de pe locul 12, in topul marilor... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 18:02
Comertul mondial a continuat sa isi revina in primul semestru, avansand cu peste 25% fata de aceeasi perioada a anului 2009, sustinut de cresterea puternica a exporturilor statelor emergente, potrivit datelor publicate miercuri de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) citate de Mediafax.De obicei, comertul creste sau scade cu un ritm mai rapid decat ansamblul economiei, dar datele OMC confirma soliditatea redresarii mondiale in prima jumatate a acestui an.
Exporturile mondiale de bunuri, masurate in functie de valoarea in dolari, neajustata la modificarile de preturi, au crescut cu 25,8% in trimestrul al doilea, fata de intervalul similar din 2009, dupa un avans de 25,7% in primele trei luni.
Astfel, in primele sase luni avansul a fost de circa 25%, dar sub un varf atins la jumatatea anului 2008. In Rusia si alte state foste sovietice cresterea comertului in trimestrul al doilea a fost de 43,9%, iar in Asia de 37,5%.
Avansul din America de Nord, excluzand Mexicul, a fost de 28,5%, peste ritmul consemnat la nivel mondial. Majorarea exporturilor din Europa a fost de numai 13,2%, jumatate din rata mondiala.
Datele au la baza statistici lunare din circa 70 de state, care reprezinta circa 90% din comertul mondial.
Exporturile la nivel mondial au urcat cu 7% in trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni.
In 2009, valoarea exporturilor mondiale s-a contractat cu 23%, la 12.150 de miliarde de dolari.
OMC anticipeaza o crestere cu peste 10%, in volum, a exporturilor... mai mult
Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 23:39
Comertul mondial va fi afectat de masurile protectioniste ale diferitelor state timp de cel mult doi ani, deoarece piata muncii nu si-a revenit dupa criza financiara globala, a declarat directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, citat de Reuters, informeaza Mediafax."Inca nu am rezolvat problemele care tin de protectionism. Din experienta stim ca vor urma inca unul sau doi ani dificili", a afirmat Lamy.
OMC a indicat recent ca intre revenirea economiei mondiale si relansarea pietei muncii va fi un decalaj de 18 de luni, notand ca Europa trebuie sa faca eforturi mari in domeniul inovatiei, educatiei si pregatirii fortei de munca. mai mult
Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 12:33
Comertul international va creste sustinut in acest an, cu 9,5%, im urma revenirii economiei mondiale, dupa ce anul trecut s-a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii 70 de ani, de 12,2%, a declarat vineri directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), citat de Boursorama.Organizatia estimeaza, astfel, ca schimburile comerciale vor creste cu 7,5% in randul statelor dezvoltate si cu 11% in cazul celor emergente.
Daca avansul preconizat pentru 2010 se va realiza efectiv, nivelul record al comertului mondial din 2008 ar putea fi depasit in 2011, potrivit OMC.
Anul trecut, comertul international de bunuri a scazut cu 12,2% in volum, cea mai mare contractie de peste 70 de ani, si cu 23% ca valoare, pana la 12.500 miliarde dolari, de la 16.100 miliarde in 2008.
Pe partea de servicii, comertul mondial s-a redus cu 13% anul trecut, la 3.300 miliarde dolari, insa OMC nu a dat o estimare pentru evolutia pe acest segment in 2010.
Revenirea se va produce in ciuda intreruperii negocierilor din cadrul rundei Doha, demarate la finalul lui 2001.
Totusi, cele 153 de state membre ale OMC au decis sa reia negocierile pentru liberalizarea comertului mondial, chiar daca au cazut de acord sa nu mai stabileasca termenul final pentru 2010, cum cerea G20, preferand sa nu mai anunte un calendar precis. mai mult
Sambata, 27 Martie 2010, ora 02:01
Volumul schimburilor comerciale efectuate la nivel mondial a scazut anul trecut cu 12% din cauza crizei financiare, marcand cel mai mare declin inregistrat dupa 1945, a anuntat miercuri directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, citat de AFP, preluat de NewsIn.
"Comertul mondial a scazut in 2009 cu 12%, cel mai mare declin de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat acesta in cadrul unei conferinte de la Bruxelles.
Scaderea a depasit previziunile recente ale OMC, de la inceputul lunii decembrie, ce indicau un declin de doar 10%.
Comprimarea fara precedent a comertului mondial este o consecinta a recesiunii cu care s-au confruntat marile tari industrializate in anul precedent.
Aceasta situatie face ca relansarea negocierilor din cadrul rundei Doha, pentru liberalizarea comertului mondial, sa devina imperativa, potrivit declaratiilor lui Lamy.
"Este imperativ din punct de vedere economic sa incheiem negocierile in acest an", a spus Lamy.
Negocierile au stagnat in ultimele luni, in special din cauza lipsei de implicare din partea Statelor Unite.
mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 12:49